Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 07, 2011

China investeert meer in politiediensten dan in leger

De Chinese regering zou dit jaar een bedrag van 624,4 miljard yuan besteden aan politie en binnenlandse veiligheidsdiensten. Dat komt overeen met een som van 95 miljard dollar. De bestedingen aan binnenlandse veiligheid stijgen daardoor met 13,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat betekent ook een nieuw record. Bovendien liggen de bestedingen aan de binnenlandse veiligheid hoger dan de budgetten voor het Chinese leger, die dit jaar met 12,7 procent tot 601,1 miljard yuan stijgen.

"Het is de eerste keer dat in China grotere budgetten worden vrijgemaakt voor binnenlandse veiligheid dan voor militaire bestedingen," merkt Xie Yue, politicoloog aan de Tongji University in Shanghai, op tegenover het persbureau Reuters. "Dat toont aan dat de kosten van het behoud van de interne controle en de bescherming van stabiliteit steeds hoger oplopen. Het Chinese systeem is bijzonder gevoelig aan elke instabiliteit."

Een belangrijk gedeelte van de budgettoename is afkomsten van provinciale en locale overheden. Het budget van de centrale regering voor interne veiligheid steeg met 9,6 procent tot 161,7 miljard yuan. "Het budget en de recente waarschuwingen tegen protesten voor meer democratie tonen aan hoe gevoelig de Chinese leiders zijn voor politieke onrust, ondanks de robuuste economische groei en de sterke binnenlandse veiligheidsdiensten," merkt Reuters nog op.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home