Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 09, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse autofabrikant Audi, onderdeel van de groep Volkswagen, heeft het voorbije jaar een nettowinst van 2,63 miljard euro gerealiseerd. Daarmee werd een absoluut record uit de geschiedenis van het Duitse automerk opgetekend. Tegenover het jaar voordien werd nagenoeg een verdubbeling opgetekend. De omzet steeg met 19 procent tot 35,4 miljard euro. Audi verkocht het voorbije jaar wereldwijd een recordaantal van 1,09 miljoen exemplaren. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Vooral in China kende de verkoop een belangrijke groei, maar ook in de Verenigde Staten werden uitstekende resultaten opgetekend. Voor dit jaar mikt Audi op een verkoop van ruim 1,2 miljoen exemplaren. Om het succes van het voorbije jaar te vieren, krijgen de circa 60.000 werknemers van Audi een bonus over het afgelopen jaar van gemiddeld 6.500 euro.


Facebook heeft een interactieve filmverhuurservice gelanceerd in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Voor dertig Facebookpunten of omgerekend ruim 2 euro kunnen gebruikers van de netwerksite een digitale film huren die ze in 48 uur zo vaak kunnen bekijken als ze willen. Tijdens de film kunnen ze met hun Facebook-vrienden communiceren over de film. Amerikaanse en Britse media meldden dat het om een proefproject gaat. Het is een samenwerkingsverband met filmproductiebedrijf Warner Bros, dat het distribueren van films als een verlengstuk van zijn huidige activiteiten ziet. De nieuwe dienst werd gelanceerd met de Batman-film The Dark Knight. De Facebook-pagina van de film beleefde een heropleving van liefhebbers die hadden aangeklikt dat ze de film leuk vonden. Facebookpunten zijn onder meer met het spelen van spelletjes op de netwerksite te winnen.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft twee orders in de wacht gesleept van Chinese luchtvaartmaatschappijen. Air China, de nationale maatschappij van China, heeft getekend voor vijf exemplaren van het type Boeing 747-8 met een cataloguswaarde van ongeveer 1,54 miljard dollar. HNA Group, het moederbedrijf van Hainan Airlines, wil 38 toestellen kopen, waaronder zes exemplaren van de Boeing 777 en tweeëndertig exemplaren van de Boeing 787. China denkt de volgende vijf jaar 1.100 nieuwe transportvliegtuigen en duizend burgerluchtvaarttoestellen te bestellen. Naarmate de welvaart in China toeneemt, is er steeds meer interesse in de luchtvaart. Chinese maatschappijen investeren graag in hun vloot om die te moderniseren en zo te kunnen concurreren met andere Aziatische maatschappijen om de gunst van de Chinese reiziger.


De Amerikaanse fastfoodgroep McDonald's heeft vorig jaar zijn plaats als keten met de meeste restaurants ter wereld aan zijn Amerikaanse concurrent Subway moeten afstaan. Subway had begin dit jaar naar eigen zeggen wereldwijd 33.749 restaurants, terwijl in het jaarrapport van McDonald's gewag werd gemaakt van 32.737 vestigingen. Het jaar voordien had McDonald's nog altijd een lichte voorsprong. Op het gebied van omzet is er nog wel een groot verschil tussen de twee ketens. De omzet van McDonald's bedroeg vorig jaar 24 miljard dollar, tegenover 15,2 miljard dollar voor Subway. Bovendien is McDonald's inmiddels actief in 117 landen, terwijl Subway op 95 markten actief is. Subway zegt ernaar te streven om wereldwijd ieder jaar duizend tot tweeduizend nieuwe zaken te openen. In tegenstelling tot McDonald's is Subway niet beursgenoteerd.


Mobiele telefoons met het Android-besturingssysteem van Google worden op dit ogenbli het meest verkocht in de Verenigde Staten en halen daarmee de BlackBerry-toestellen van het Canadese Research In Motion (RIM). Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. Het Android-systeem van Google neemt daarmee voor het eerst de koppositie in de Verenigde Staten over. Android heeft inmiddels een Amerikaans marktaandeel van 31,2 procent, gevolgd door Blackberry (30,4 procent), Apple (24,7 procent), Microsoft (8,0 procent) en Palm (3,2 procent). Volgens comScore waren 234 miljoen Amerikanen eind januari in het bezit van een mobiele telefoon. Bij de producenten is Samsung Amerikaanse marktleider met een aandeel van 24,9 procent, gevolgd door LG Electronics (20,8 procent), Motorola (16,5 procent), Research In Motion (8,6 procent) en Apple (7,0 procent).


Axel Weber, president van de Duitse Bundesbank, keert terug naar de academische wereld. Dat heeft Weber zelf bekend gemaakt. De Duitse centrale bankier wordt naar eigen zeggen eerst een jaar gasthoogleraar aan de universiteit van Chicago en gaat daarna aan de slag bij de universiteit van Keulen. Weber verraste de financiële wereld eerder dit jaar door af te zien van een nieuwe termijn als president van de Duitse centrale bank. Daarmee trok hij zich ook terug uit de race om de opvolging van Jean-Claude Trichet als topman van de Europese Centrale Bank (ECB). De Duitse econoom werd nochtans alom als de grote favoriet voor die positie bestempeld. Weber legt eind april zijn functie bij de Bundesbank neer. De Duitse econoom ging niet verder in op speculaties dat hij over enkele jaren Josef Ackermann zou opvolgen als directeur van Deutsche Bank.


De Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus dertien toestellen besteld. Het gaat om tien passagiersvliegtuigen van het type Airbus A321 en drie cargovliegtuigen van het type Airbus A330-200F. Het order komt op basis van de catalogusprijs overeen met ongeveer 1,6 miljard dollar. De Turkse luchtvaartmaatschappij had eerder al zevenentwintig toestellen in bestelling bij de Europese luchtvaartbouwer. Door de nieuwe bestellingen zal Turkish Airlines tegen het midden van het decennium over 196 vliegtuigen kunnen beschikken. Op dit ogenblik heeft de Turkse maatschappij een vloot van 156 toestellen. De Turkse luchtvaartmaatschappij vervoerde vorig jaar bijna 30 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien.


De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair start gesprekken met Chinese en Russische vliegtuigbouwers over de levering van vliegtuigen. Dat heeft Michael O'Leary, topman van de Ierse maatschappij, gezegd. De gesprekken zijn volgens O'Leary pas opgestart, zodat er nog geen enkel concreet resultaat kan worden meegedeeld. De luchtvaartmaatschappij werkt momenteel met Boeing-toestellen, maar twee jaar geleden werden de onderhandelingen over een nieuwe bestelling bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer stopgezet. Het Russische United Aircraft en het Chinese Comac leverden tot nu toe enkel vliegtuigen voor de eigen binnenlandse markt en kregen geen enkele respons op de westerse markt, die hoofdzakelijk gedomineerd wordt door Boeing en Airbus. Over drie jaar zouden United Aircraft en Comac met toestellen op de markt komen die een belangrijke concurrentie zouden kunnen vormen voor Boeing en Airbus.


De Bundesbank gaat er van uit dat de Duitse economie dit jaar met 2,5 procent zal groeien. Dat heeft Axel Weber, topman van de Bundesbank, gezegd. Eerder was er sprake van 2 procent. De Bundesbank toont zich daarmee enthousiaster dan de Duitse federale regering, die momenteel uitgaat van een groei van 2,3 procent dit jaar. Na een daling met 4,7 procent twee jaar geleden, steeg het Duitse bruto binnenlandse product vorig jaar opnieuw met 3,6 procent, dankzij het herstel van de wereldwijde vraag, vooral uit groeilanden als China. Die evoluties was bijzonder goed voor de Duitse export, een belangrijke pijler voor de Duitse economische groei. Het Duitse herstel stabiliseerde zich volgens Weber snel door de heropleving van de binnenlandse consumptie van de gezinnen, maar ook van de bedrijven die vorig jaar opnieuw investeerden. Daardoor zal de inflatie in Duitsland dit jaar schommelen rond de 2 procent, tegenover 1,1 procent vorig jaar.


De Japanse financiële groep Nomura heeft voor het eerst een vrouw tot financieel directeur benoemd. De vijfenveertigjarige Junko Nakagawa neemt begin april, bij de start van het nieuwe boekjaar in Japan, haar nieuwe functie op. Het is ongewoon in Japan dat een vrouw een dergelijke toppositie bekleedt. De benoeming heeft onder meer te maken met de overname door Nomura van de activiteiten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers buiten de Verenigde Staten. Sindsdien hanteert de groep steeds meer een westerse managementstijl. Nakagawa werkt bijna een kwarteeuw bij Nomura. Op dit ogenblik is ze adjunct-financieel directeur bij de Japanse financiële groep. Nomura zegt Nakagawa niet aangesteld te hebben omdat ze een vrouw is, maar omdat ze over de juiste capaciteiten voor de baan beschikt. Er wordt wel aan toegevoegd dat het positief is om diversiteit aan te moedigen.


De IJslandse economie, die in het derde kwartaal van vorig jaar voor het eerst sinds de crisis opnieuw gegroeid was, was het kwartaal nadien alweer gekrompen. Het bruto binnenlands product van IJsland daalde het vierde kwartaal van vorig jaar met 1,5 procent tegenover het kwartaal voordien. Over het hele jaar werd er een economische krimp van 3,5 procent opgetekend, na een daling met 6,9 procent het jaar voordien. Het IJslandse bankensysteem stortte in meer dan twee jaar geleden in ten gevolge van de wereldwijde financiële crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest tussenbeide komen en de IJslandse economie belandde in een diepe crisis. Dit jaar wordt in IJsland een economische groei verwacht tussen 1,9 procent en 2,8 procent. Indien er tijdens het eerste kwartaal van dit jaar echter opnieuw een inkrimping volgt, heeft IJsland opnieuw te maken met een officiële recessie.


Als Bill Gates, oprichter van het Amerikaanse software-concern, niet aan liefdadigheid zou doen, zou hij zijn positie van rijkste man op aarde nooit hebben verloren aan Carlos Slim. Dat zegt David Lincol, directeur bij de vermogensonderzoeker Wealth-X. De analist stelt dat Gates zijn positie echter heeft weggegeven door vele miljarden euro's te schenken aan zijn stichting. De onderzoeker schat het vermogen van de Mexicaanse zakenman Carlos Slim nu op 60 miljard dollar. Gates zou 49 miljard dollar op een tweede plaats volgen. Vorig jaar verloor Bill Gates zijn titel aan Slim. De twee mannen zitten al vele jaren in de top-drie. Het zou volgens Lincoln echter geen competitie zijn als Gates nooit de liefdadigheid had ontdekt. Volgens hem zou Gates zonder liefdadigheid met 88 miljard dollar veruit de rijkste mens ter wereld zijn.


Het voorbije jaar heeft de haven van Amsterdam 1.195 riviercruiseschepen ontvangen. Daarmee realiseerde de Amsterdamse haven een nieuw record. Tegenover het jaar voordien werd een groei met bijna 20 procent opgetekend. Het vorige record dateert van vier jaar geleden, toen 1.022 aankomsten werden opgetekend. De Amsterdamse haven verwacht dat het record dit jaar opnieuw zal worden gebroken. Op dit ogenblik zijn er immers al 1.250 reservaties voor een ligplaats ontvangen. Amsterdam wordt steeds populairder als bestemming voor vakantieschepen. Er is volgens het Amsterdamse havenbestuur dan ook al enkele jaren een groei op te merken in het aantal aankomsten. Er wordt aan toegevoegd dat de boten ook steeds langer worden. De haven heeft daarom vorig jaar een steiger moeten verlengen, zodat meer ruimte kon worden gecreëerd voor de schepen. In de toekomst komen er nog meer grotere aanlegplaatsen bij.


Duitse automobilisten weigeren massaal om biobenzine E10 te tanken. De autobezitters zijn in onzekerheid geraakt door berichten dat ongeveer 3 miljoen Duitse wagens de speciale benzine niet zouden verdragen. De benzine bestaat voor 10 procent uit ethanol van granen en suikerriet. Onder meer oudere exemplaren van de Audi A2, Ford Mondeo, Opel Vectra en Volkswagen Lupo zouden de brandstof niet verdragen. Voor de zekerheid mijden echter ook bezitters van andere automodellen de pompen met de biobenzine. Die is bovendien ook niet goedkoper dan de gebruikelijke superbenzine. Auto's hebben er per kilometer zelfs 2 procent meer biobenzine nodig dan super. Norbert Röttgen, Duits minister van milieu, krijgt kritiek wegens een slechte communicatie, maar hijzelf geeft de schuld aan de oliebedrijven. Die zouden onwillig zijn om de biobenzine te promoten.


De luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft in februari 3,1 procent minder vracht vervoerd dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Dat is volgens de maatschappij te wijten aan het Chinese nieuwjaar, waardoor in Azië een groot aantal fabrieken de deuren tijdelijk heeft gesloten. De bezettingsgraad van de vrachtvliegtuigen daalde met ruim 3 procentpunt tot 67,6 procent. Het Frans-Nederlandse bedrijf vervoerde in februari 5,1 miljoen passagiers. Dat betekende een groei met 5,7 procent tegenover de maand februari van vorig jaar. Toen was het passagiersvervoer volgens de maatschappij echter sterk gedrukt door moeilijke weersomstandigheden en een staking van luchtverkeersleiders in Frankrijk. Doordat de capaciteit iets sterker steeg dan het vervoer, nam de bezettingsgraad bij het passagiersvervoer de voorbije maand nipt af tot 77,6 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home