Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 09, 2011

Ook landbouw moet werken om genderkloof te dichten

Er moet dringend actie worden ondernomen om de productiviteit van de vrouwen in de voedingsketen op te drijven. Dat zegt Jess Halliday, redacteur bij het gespecialiseerde webmagazine Foodnavigator.com. Uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) is immers gebleken dat vrouwelijke landbouwers tussen 20 procent en 30 procent minder productief zijn dan hun mannelijke collega's. Een hoger productieniveau is volgens Halliday dan ook absoluut noodzakelijk, aangezien vrouwen in de ontwikkelingslanden gemiddeld 43 procent van de landbouwpopulatie vormen.

"De lagere productiviteit van vrouwen heeft niets te maken met hun geschiktheid als landbouwer," merkt Halliday op. "Vrouwen hebben echter minder toegang tot financiƫle middelen, land, opvoeding, technologie en markten. Op die manier wordt een gigantisch potentieel aan vrouwelijke arbeid onderbenut. Bovendien heeft dat rampzalige gevolgen voor de hongerlijdende bevolking van ontwikkelingslanden, die door een extra voedselproductie gezonde en actieve leden van de maatschappij zouden kunnen worden."

Om de genderverschillen in de landbouw aan te kunnen pakken, is er volgens Halliday een omvattende actie nodig. "Dat betekent dat internationale organisaties, regeringen, belangengroepen en vrouwenorganisaties samen inspanningen moeten doen om deze kloof te dichten," voert ze aan. "Maar ook de voedingsindustrie kan daarbij een stimulerende rol spelen door te werken met toeleveranciers die hun medewerkers eerlijk en respectvol behandelen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home