Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 11, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf America Online (AOL) gaat banen schrappen in India, terwijl in de Verenigde Staten 200 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Dat zou gebleken zijn uit een interne omzendbrief van het internetbedrijf. Eerder had Tim Armstrong, topman van de Amerikaanse internetbedrijf, al aangegeven dat er met de overname van de nieuwswebsite Huffington Post banen zouden verdwijnen. Voor de opkomst van breedbandinternet was America Online de dominante internetprovider in de Verenigde Staten. Die marktpositie begon na de desastreuze fusie met Time-Warner elf jaar geleden af te brokkelen met de komst van breedband. Twee jaar geleden werd het internetbedrijf opnieuw afgesplitst van het mediaconcern. Eind vorig jaar had America Online nog 5.860 medewerkers. Zeven jaar geleden had het internetbedrijf nog 20.000 personeelsleden.


De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft tijdens de eerste twee maanden van dit jaar meer dan 1,2 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, zegt dan ook dat de Duitse autogroep op alle fronten een sterk eerste kwartaal mag verwachten. De constructeur heeft inmiddels beslist om extra shiften in te voeren om de vraag te kunnen volgen. Winterkorn kondigde ook aan dat het Spaanse dochtermerk Seat op de Chinese markt geïntroduceerd zal worden. Hij zei ook er alle vertrouwen in te hebben dat de geplande integratie met sportwagenbouwer Porsche tot een goed einde gebracht zal kunnen worden, ondanks de huidige financiële en fiscale hindernissen. De afronding van de fusie wordt volgend jaar verwacht.


De Bank of England handhaaft het belangrijkste rentepercentage in Groot-Brittannië op 0,5 procent. De rente ligt al sinds maart twee jaar geleden op dit historisch lage niveau. De meeste economen gingen ervan uit dat de rente ongewijzigd zou blijven. De druk op de bank om de rente binnen afzienbare tijd te verhogen, neemt echter toe door de sterke stijging van de inflatie in Groot-Brittannië. Mervyn King, voorzitter van de Britse centrale bank, waarschuwde vorige maand echter dat pogingen om de inflatie snel te beperken, de economische groei zouden kunnen schaden. Uit prognoses van de centrale bank bleek op dat moment dat de Britse economie door bezuinigingen en hoge grondstofprijzen dit jaar waarschijnlijk minder sterk groeit dan eind vorig jaar werd gedacht. Er is lang gedacht dat de Bank of England de eerste centrale bank in Europa zou zijn die de rente zou optrekken.


Het Spaanse hooggerechtshof heeft de bankvergunning van Alfredo Saenz, topman van Banco Santander, voor drie maanden ingetrokken wegens een eerdere veroordeling voor het uiten van valse beschuldigingen. Banco Santander, de grootste bank in de eurozone, gaat echter in beroep tegen de uitspraak en zegt er vertrouwen in te hebben dat Saenz als bankier zal kunnen blijven werken. Saenz was eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden wegens het uiten van valse beschuldigingen toen hij bij de Spaanse bank Banesto werkte. Hij had vijftien jaar geleden cliënten valselijk beschuldigd van het plegen van fraude om hen op die manier te dwingen een lening van 3,6 miljoen euro terug te betalen. De feiten gebeurden kort nadat Banesto door Santander was overgenomen. Zowel Saenz als de openbare aanklager waren tegen het vonnis in hoger beroep gegaan.


Na zijn terugkeer van het International Space Station (ISS) heeft het Amerikaanse ruimteveer Discovery zijn actieve carrière definitief afgesloten. Het ruimteveer ondernam zevenentwintig jaar geleden zijn eerste ruimtemissie. In totaal werd Discovery negenendertig keer ingezet bij ruimtevluchten. Daarbij werden astronauten vervoerd naar het Russische ruimtestation Mir en het International Space Station. Ook was Discovery betrokken bij het uitzetten van de ruimtetelescoop Hubble. Discovery was de oudste van de overblijvende Amerikaanse ruimtependels. De ruimtependel werd genoemd naar het schip waarmee ontdekkingsreiziger James Cook in de achttiende eeuw de Stille Oceaan verkende. Dertien jaar geleden bezorgde Discovery ook veteraan John Glenn na zesendertig jaar opnieuw een ruimtevlucht. Discovery nam ook de honderdste ruimtevlucht van een spaceshuttle voor zijn rekening.


De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep bereidt de verkoop van haar Zuid-Amerikaanse verzekeringstak voor. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. De verkoop zou de Nederlandse groep volgens waarnemers ongeveer 3 miljard dollar kunnen opbrengen. Onder meer de Amerikaanse verzekeraars Prudential Financial en MetLife worden als mogelijke overnamekandidaten genoemd. De verkoopprocedure zou nog niet formeel zijn opgestart, maar aan de zakenbank Goldman Sachs zou wel de opdracht gegeven zijn om de markt af te tasten. Er wordt ook niet uitgesloten dat de Latijns-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten met de beursgang van één van de twee verzekeringstakken van de Nederlandse bankverzekeraar zouden meegaan. ING Groep moet wordt door de Europese Commissie verplicht om zijn portefeuille nagenoeg te halveren.


De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,23 miljard euro. Het jaar voordien werd een winst geboekt van 210 miljoen euro. De omzet steeg met 19 procent steeg tot een recordniveau van 60,48 miljard euro. Het autobedrijf verkocht het voorbije jaar 1,4 miljoen wagens. Daarbij nam vooral de Chinese markt een belangrijke rol op zich. In China liep de verkoop immers met 85 procent op. Op de Duitse thuismarkt werden 267.160 exemplaren verkocht. Volgend jaar wil BMW de kaap van de 1,5 miljoen exemplaren ronden. Tegen het einde van het decennium zou die verkoop verder moeten doorgroeien tot 2 miljoen exemplaren. De constructeur is onder meer van plan om over twee jaar een elektrische stadsauto op de markt te brengen. Ook een hybride model is in de planning opgenomen.


Deutsche Post DHL, de grootste postgroep van Europa, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat is vier keer meer dan het jaar voordien, gedeeltelijk te danken aan een boekwinst op de verkoop van het belang in Deutsche Postbank. De omzet steeg met 11,4 procent tot 51,5 miljard euro. De lichte daling van de inkomsten uit de klassieke post werd naar eigen zeggen in grote mate gecompenseerd door de inkomsten uit de DHL-expresdivisie. Frank Appel, topman van Deutsche Post, zegt dat de sterke prestaties van het bedrijf het voorbije jaar aantonen dat de groep zich in een vroegtijdig stadium goed heeft gepositioneerd om te kunnen profiteren van de economische ommezwaai. Appel zegt voor dit jaar een verdere groei van de winst en omzet te verwachten. Bij de postactiviteiten wordt gemikt op een stagnatie, terwijl DHL zou profiteren van de verbeterende economie.


De Zweedse autobouwer Saab komt niet in de buurt van zijn verkoopdoelstellingen. Dat heeft de Russische miljardair Vladimir Antonov gezegd in een Zweeds kranteninterview. Antonov is één van de grote aandeelhouders van Spyker, het Nederlandse moederconcern van Saab. Hij verwacht dat de autoproducent dit jaar maximaal 65.000 exemplaren zal verkopen. Victor Muller, gedelegeerd bestuurder van Spyker, had de voorbije maanden steevast een verkoop van 80.000 exemplaren beloofd. Een woordvoerder van Saab heeft gezegd dat de uitspraken van Antonov op geen enkele manier de visie van Spyker vertegenwoordigen. Er werd aan toegevoegd dat het bedrijf vasthoudt aan de eerdere prognoses. Antonov liet in hetzelfde interview wel weten bereid te zijn bij te dragen aan een kapitaalverhoging bij Saab, als die door een tegenvallende verkoop nodig moest zijn. De Russische miljardair zou dan tot 55 miljoen euro in Saab willen investeren.


De mediagroep RTL heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 611 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan het jaar voordien. De omzet steeg met 8,4 procent tot 5,6 miljard euro. De mediagroep zegt vooral geprofiteerd te hebben van de televisiereclame, die een sterkere groei liet optekenen dan eerder was verwacht. Met zijn veertig televisie-stations en drieëndertig radiozenders in tien landen is RTL de grootste audiovisuele groep van Europa. De RTL-zenders zijn volgens Gerhard Zeiler, chief executive van de mediagroep, versterkt uit de crisis gekomen. Volgens Zeiler profiteerden de zenders meer dan andere media van het economisch herstel het voorbije jaar. Toch is het volgens hem onmogelijk om nu al betrouwbare prognoses te geven voor het lopende jaar. RTL Group is voor ongeveer 91 procent in handen van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd. Oorzaak zijn de de hoge kosten voor de reorganisatie van de bankensector en de aanhoudende zorgen over de haalbaarheid van de bezuinigingsplannen. Spanje staat nog altijd twee niveaus boven Portugal en de kloof met Griekenland is nog veel groter, maar de Spaanse vooruitzichten zijn niet goed. Er kunnen volgens het ratingbureau immers meer afwaarderingen volgen als de herstructurering van de Spaanse banken meer kost dan verwacht. Het probleem is dat de Spaanse spaarbanken veel geld hebben uitgeleend aan eigenaars en bouwers van vastgoed dat door de crisis sterk in waarde gedaald is. Dat betekent dat er nieuw kapitaal moet worden opgehaald. Het gaat om 15,2 miljard euro voor twaalf banken. Aanvankelijk werd gedacht dat er 20 miljard euro vers kapitaal nodig zou zijn, maar Moody's denkt dat zelfs dat niet voldoende zal zijn.


De sociale netwerksite Facebook heeft zes miljardairs gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van het magazine Forbes. Het vermogen van Mark Zuckerberg, chief executive en mede-oprichter van Facebook, wordt inmiddels geraamd op 13,5 miljard dollar. Daarmee staat hij op de 52ste plaats in de rangschikking van Forbes. Vorig jaar stond hij met een vermogen van 4 miljard dollar op een 212de plaats. Mede-stichter Dustin Moskovitz, die Facebook drie jaar geleden verliet om zijn eigen informaticabedrijf Asana op te richtingen, heeft een vermogen van 2,7 miljard dollar. De andere Facebook-miljardairs zijn derde mede-oprichter Eduardo Saverin en Sean Parker, Yuri Milner en Peter Thiel, die later in de sociale netwerksite stapten. De investeringsbank Goldman Sachs en het Russische investeringsfonds Digital Sky Technologies betaalden vorig jaar 500 miljoen dollar voor een participatie van 1 procent in Facebook. Die investering bracht de waarde van Facebook op 50 miljard dollar.


Qatar is goed op weg om dit jaar het land te worden met het grootste bruto binnenlands product per inwoner ter wereld, dankzij een economische groei van 20 procent. Dat bleek uit berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vorig jaar groeide de economie van de golfstaat met 16 procent. Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal het emiraat, met overvloedige energievoorraden, om de titel strijden met Noorwegen en Luxemburg. Vorig jaar was Qatar nog goed voor de derde plaats. Er wordt aan toegevoegd dat de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal over elf jaar geen invloed heeft op de economische groei van het emiraat. Een groot gedeelte van de uitgaven voor de organisatie van het evenement zouden immer sowieso zijn voorzien. De economie van Qatar wordt vooral aangejaagd door de export van gas. Die groei is echter wel kwetsbaar, want een daling van de gasprijs zou onmiddellijk een negatieve impact hebben op de ontwikkeling.


Argentinië heeft de deuren gesloten voor speelgoed van de Amerikaanse fabrikant Mattel, producent van onder meer de speelgoedpop Barbie. Dat vormt een onderdeel van een nieuwe reeks protectionistische maatregelen. De Argentijnse federale belastingsadministratie kondigde aan dat de invoer van speelgoed van Mattel werd opgeschort omdat de maatschappij in negenendertig gevallen geen certificaat van oorsprong heeft voorgelegd. Volgens de belastingsadministratie heeft Mattel zich aan een zware fout schuldig gemaakt. De Argentijnse speelgoedsector is onder de regering van presidente Christina Kirchner één van de meest beschermde industrieën. Kirchner heeft van de bescherming van de lokale industrie en het bewaren van het evenwicht van de handelsbalans de twee prioriteiten van haar verkiezingscampagne gemaakt.


China heeft in februari een verrassend handelstekort van 7,3 miljard dollar geboekt. Het was het eerste deficit sinds maart vorig jaar en het grootste tekort in zeven jaar. Analisten hadden gerekend op een handelsoverschot van zowat 5 miljard dollar. Volgens hen gaat het om een tijdelijke inzinking. De Chinese handel kent traditioneel een dipje rond het Chinese nieuwjaar, dat dit jaar in de eerste week van februari viel. Fabrieken leggen dan geruime tijd de productie stil of krimpen hun activiteit gevoelig in. In hun prognoses hadden de analisten daarmee rekening gehouden. Toch zag niemand het deficit aankomen. De exportgroei van 2,4 procent bleef ver onder de verwachte 26 procent. Bovendien kende ook de import een groei van amper 19,4 procent, in plaats van de ruim 32 procent waarop was gehoopt. De lager dan verwachte stijging van de invoer wijst er volgens analisten op dat de binnenlandse economische activiteit verzwakt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home