Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 10, 2011

Vladimir Poetin zaait twijfel over Southstream-pijpleiding

De Russische eerste minister Vladimir Poetin overweegt om tankers in te zetten om gasvoorraden van Rusland door de Zwarte Zee naar Europa te transporteren. Die plannen doen twijfels rijzen over de toekomst van de Southstream-pijpleiding. De Russische premier heeft alvast aan Sergei Shmatko, Russisch minister van energie, de opdracht gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken om installaties te laten bouwen om het gas om te zetten in vloeibare vorm voor het transport met tankers.

De plannen van Poetin zouden een belangrijke impact kunnen hebben op de toekomstige gasbevoorrading van Europa," meldt de Russische krant The Moscow Times. "Vladimir Poetin stelde echter dat de bouw van de installaties aan de Zwarte Zee complementair zouden kunnen zijn aan de pijpleiding." Het Russische gasconcern Gazprom en zijn Italiaanse sectorgenoot Eni zouden tot 10 miljard euro investeren om tegen het midden van het decennium met de Southstream-pijpleiding een verbinding onder de Zwarte Zee naar Bulgarije aan te leggen, met een verdere vertakking naar Oostenrijk en Italiƫ.

Minister Shmatko had aan de Russische premier gesteld dat de Europese Commissie een aantal alternatieven voor de Southstream-pijpleiding had voorgesteld, waaronder het vervoer met gastankers. "Dat wordt echter door woordvoerders van de Europese Commissie ontkend," voert The Moscow Times nog aan. "Volgens een aantal analisten zou een combinatie van beide projecten echter geen zin hebben, waarbij opgemerkt wordt dat installaties voor vloeibaar gas minder capaciteit zouden hebben dan de pijpleiding."

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home