Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 05, 2011

Aanmaak cellen belangrijk voor Alzheimer-onderzoek

Wetenschappers van de Feinberg School of Medicine van de Northwestern University in Chicago zijn erin geslaagd om voor de eerste keer stamcellen en huidcellen om te vormen tot het soort cellen dat bij de ziekte van Alzheimer verloren gaat. De onderzoekers hebben het over een belangrijke stap voorwaarts in het Alzheimer-onderzoek. Het creëren van deze cellen zal wetenschappers volgens hen in de toekomst kunnen toelaten om met laboratoriumtests uit te zoeken welke geneesmiddelen kunnen worden aangewend om de cellen in leven te houden.

"Op termijn wordt het misschien zelfs mogelijk om cellen die in het laboratorium zijn gegroeid, bij patiënten te transplanteren om het geheugen te verbeteren," merkt onderzoeksleider Jack Kessler op. De techniek om de stamcellen om te zetten in hersencellen werd ontwikkeld door Christopher Bissonnette, een vroegere student van Kessler, die tot zijn onderzoek geïnspireerd werd toen zijn eigen grootvader stierf aan de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers merken op dat hun techniek toelaat een bijna onbeperkte hoeveelheid van deze cellen te kweken, wat ook aan andere wetenschappers de kans geeft om ze bij hun onderzoek te gebruiken. Dat kan op termijn leiden tot nieuwe behandelingen voor Alzheimer, waarvoor op dit ogenblik nog geen echte therapie bestaat. Dankzij de beschikbaarheid van de cellen zou het nu volgens Kessler mogelijk worden om snel tienduizenden potentiële geneesmiddelen uit te testen. Hij waarschuwt wel dat er niet mag afgeleid worden dat een therapie snel beschikbaar zal zijn.

Labels: , ,

Rusland blijft een belangrijke drugsmarkt

Ondanks de opgedreven inspanningen van de overheid, blijft Rusland een belangrijke consument van gevaarlijke drugs en een draaischijf voor het witwassen van winsten uit de drugshandel. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Daarbij wordt opgemerkt dat Rusland een belangrijke bestemming blijft voor heroïne uit Afghanistan en een consumptiemarkt voor opium, hasj, marihuana, synthetische drugs en andere gevaarlijke illegale drugs.

In het Amerikaanse rapport wordt onder meer opgemerkt dat de poreuze Russische grenzen een belangrijke risicofactor vormen in de drugshandel. Bovendien speelt ook de geografische positie van het land als een poort tussen Azië en Europa daarbij volgens de onderzoekers een belangrijke rol. Bovendien wordt opgemerkt dat de Russische drugsbestrijding met een chronisch gebrek aan financiële ondersteuning wordt geconfronteerd, terwijl de Russische politiediensten terzake ook te weinig slagkracht zouden krijgen.

Al die factoren creëren volgens het rapport een omgeving waarin corruptie en financiële misdrijven volop kunnen bloeien. De onderzoekers voegen er nog aan toe dat de Russische overheid pogingen wil ondernemen om van Moskou een internationaal financieel centrum te maken, terwijl op hetzelfde ogenblik witwaspraktijken en terroristische financiering bijzonder frequent zijn. Rusland staat dan ook op een lijst met landen die volgens het rapport geconfronteerd worden met druggerelateerde financiële misdrijven.

Labels: ,

Volwassene slaapt minder dan twintig jaar geleden

Meer dan één op drie Amerikanen heeft geregeld minder dan zeven uur slaap per nacht, wat een negatieve impact heeft op de concentratie en de algemene gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De onderzoekers stellen daarbij dat volwassenen duidelijk minder nachtrust genieten dan twintig jaar geleden, ten gevolge van onder meer andere levensstijlen, langere werkdagen en het computergebruik.

"Er lijkt in de westerse cultuur een geloof te zijn gegroeid dat de slaap geen onderdeel vormt van de essentiële gezondheidszorg," merkt onderzoeksleider Lela McKnight-Eily op tegenover het webmagazine healthdaynews.com. De Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation beveelt volwassenen een slaap van zeven tot negen uur per dag op om een goede gezondheid te onderhouden, maar uit het onderzoek bleek dat 35,3 procent van de respondenten aangaf minder dan zeven uur te slapen.

Daarbij bleek ook dat 48 procent van de respondenten toegaf te snurken, terwijl 37,9 procent bekende de maand voordien minstens één keer in de loop van de dag in slaap te zijn gevallen. Ook gaf 4,7 procent toe minstens één keer achter het stuur van de auto in slaap gevallen te zijn. Uit statistieken van de Amerikaanse ministerie van transport blijkt dat slaperigheid in het Amerikaanse verkeer jaarlijks tot 1.550 doden en 40.000 gewonden leidt.

Labels: ,

Beloningscentrum hersenen reageert ook op negatieve ervaring

Het beloningcentrum van de hersenen reageert op zowel goede als slechte ervaringen, zelfs wanneer die angst veroorzaken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Georgia Health Sciences University en de East China Normal University bij muizen. Eerder al werd aangetoond dat aangename of opwindende dingen - zoals het eten van chocolade of benji-springen, de aanmaak van dopamines bevorderen. Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ook negatieve ervaringen tot de aanmaak van dopamines leiden.

"Leuke dingen geven aanleiding tot de productie van dopamines, die het hartritme verhogen en gedrag stimuleren," merken de onderzoekers op. "Maar ook negatieve ervaringen blijken tot de aanmaak van dopamine te leiden." Onderzoeksleider Joe Tsien, directeur van het Brain & Behavior Discovery Institute van de Georgia Health Sciences University, merkt op dat de resultaten een verklaring kunnen vormen waarom ook risicovolle ondernemingen tot een soort euforisch gevoel kunnen leiden.

Onderzoeker Tsien merkt op dat het nog niet duidelijk is op welke manier de productie van dopamine wordt gestimuleerd. "De wetenschapper voert wel aan dat genetica een impact kan hebben op het aantal hersencellen dat door negatieve ervaringen wordt geactiveerd," merkt het webmagazine Psychorg.com op. "Hij merkt op dat er meer onderzoek nodig is naar de interpretatie van de bevindingen, maar die zouden volgens hem wel een verklaring kunnen bieden voor ongewenst gedrag, zoals druggebruik."

Labels: , ,

Ook chimpansees immiteren lach van soortgenoten

Net zoals mensen, immiteren chimpansees de lach van soortgenoten om de sociale banden te versterken. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksteam van Marina Davila-Ross, gedragsbiologe aan de University of Portsmouth in Groot-Brittannië, bij chimpansee-gemeenschappen in een natuurreservaat in Zambia. Het resultaat suggereert volgens de Britse onderzoekers dat chimpansees en andere mensapen een meer complex sociaal gebruik maken van lichaamstaal dan tot nu toe werd verondersteld.

"Er zijn opmerkelijke gelijkenissen te trekken tussen de conversationele lach van chimpansees en apen," merkt Marina Davila-Ross op tegenover het webmagazine Healthdaynews.com. "In beide gevallen blijkt de lach korter te zijn dan de spontane lach en ook blijkt er een poging achter schuil te gaan om sociale interactie te promoten. Dit soort reacties kunnen mogelijk leiden tot belangrijke voordelen in de samenwerking en sociale communicatie."

De resultaten van het onderzoek kunnen volgens Davila-Ross helpen verklaren waarom de lach en glimlach een integraal onderdeel zijn geworden van de emotionele intelligentie bij de mens. De onderzoekers stelden ook vast dat de chimpansees de lach van hun metgezellen vaker nabootsen dan in gevestigde groepen, waar de verschillende dieren elkaar goed kennen. Davila-Ross voegt er aan toe dat de lach een belangrijke rol kan hebben gespeeld in de menselijke evolutie.

Labels: ,

Georgië wil rechten op verkoop Chvantskara-wijn

Georgië wil de rechten voor de verkoop van de Chvantskara-wijn herzien. Georgische functionarissen maakten bekend in onderhandeling te zijn met een Amerikaans bedrijf over de exclusieve rechten van de Georgische Chvantskara-wijn. Volgens Georgië zou het monopolie van één bedrijf voor de verkoop van Georgische wijnen de belangen van Georgische wijnmakers schaden. Chvantskara zou één van de favoriete wijnen geweest zijn van wijlen Josef Stalin, Georgiër van herkomst en gewezen leider van de Sovjet-Unie.

De rechten op de Chvantskara-wijn berusten op dit ogenblik bij de Amerikaanse wijnimporteur Dozortsev. Die merkt op dat Stalin de wijn tijdens de Conferentie van Jalta aan het einde van de tweede wereldoorlog zou hebben geschonken aan de Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill. De wijn wordt geproduceerd van twee bijzondere Georgische druivensoorten. Jaarlijks zou er slechts ongeveer 600.000 liter Chvantskara-wijn worden geproduceerd.

Georgië wordt bestempeld als het oudste wijnland ter wereld. Archeologische vondsten wijzen erop dat er in de regio al zevenduizend jaar geleden wijn werd gemaakt. Georgische wijn is vooral befaamd in de gewezen Sovjet-republieken. Rusland voerde vijf jaar geleden een importverbod op Georgische wijn op, nadat de politieke spanningen tussen beide landen waren opgelopen en er een kortstondige oorlog werd gevoerd. Sindsdien in Georgië op zoek naar nieuwe afzetmarkten.

Labels: , ,

Buurt met openbare ruimtes maakt kinderen actiever

Kinderen zijn fysiek actiever wanneer er in hun onmiddellijke omgeving parken en speelpleinen aanwezig zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Physical Activity and Nutrition Research aan de Deakin University in Australië. Er wordt aan toegevoegd dat de tevredenheidsgraad van ouders met de beschikbaarheid van openbare ruimtes rechtstreeks verband houdt met de sedentaire levenswijze van hun kinderen. Hoe hoger die tevredenheid, hoe minder tijd kinderen voor de televisie en computer door blijken te brengen.

"De sedentaire levenswijze is een belangrijke factor in het toenemend obesitas-probleem bij kinderen," aldus het webmagazine Psychcentral.com. "Obesitas bij jongeren wordt steeds meer een belangrijk probleem van de openbare gezondheid. Uit het onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van openbare ruimtes er kunnen voor zorgen dat kinderen een minder sedentaire levenswijze hanteren. Die sedentaire levenswijze heeft ook te maken met het gebruik van computer en videogames."

De onderzoekers stelden ook vast dat het type van openbare ruimte een belangrijke impact heeft op het speelgedrag van kinderen. "Opvallend was dat openbare ruimtes met een waterpartij kinderen meer aanzet tot een buitenactiviteit," voert onderzoeksleider Jenny Veitch aan. "Datzelfde geldt ook voor een openbare ruimte aan het einde van een doodlopende straat. Een park met vooral een wandelfunctie geeft daarentegen aanleiding tot een sedentair gedrag."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Europese defensieconcern EADS, het moederbedrijf van Airbus, zal geen bezwaar maken tegen de beslissing van de Amerikaanse luchtmacht om een megacontract toe te kennen aan aartsrivaal Boeing. Dat heeft EADS in een mededeling aangekondigd. De Amerikaanse luchtmacht had vorige maand de eerste tranche van een contract voor de levering van 179 tankvliegtuigen toegekend aan Boeing. Met de order is een bedrag van 35 miljard dollar gemoeid. Aan de toekenning van het contract, één van de grootste aanbestedingen in de Amerikaanse geschiedenis, is een jarenlange juridische en politieke strijd voorafgegaan. Ook EADS was geruime tijd kandidaat om het contract binnen te halen. Samen met zijn Amerikaanse partner Northrop-Grumman had EADS het order in de eerste plaats zelfs toegewezen gekregen, maar Boeing tekende beroep aan tegen die beslissing en slaagde er uiteindelijk in het order te binnen te halen.


Frankrijk is in grote verlegenheid gebracht nadat autofabrikant Renault heeft gemeld dat de drie topmangers die ontslagen werden wegens bedrijfsspionage, mogelijk toch geen spionnen zijn. Renault-bestuurder Patrick Pelata heeft toegegeven dat hierover twijfels zijn en zei dat het bedrijf mogelijk slachtoffer is geworden van bedrog. De drie managers werden in januari ontslagen op verdenking van het lekken van geheimen over nieuwe elektrische auto's. Renault had een klacht ingediend wegens industriële spionage, corruptie, schending van vertrouwen, diefstal en heling van gestolen goederen. Er werden echter geen bewijzen voor gevonden voor de feiten. Christine Lagarde, Frans minister van financiën, heeft gezegd dat het bedrijf nu alle gevolgen zal moeten accepteren. De Franse overheid, die een belang van 15 procent heeft in Renault, had de zaak hoog opgenomen en had gewag gemaakt van een handelsoorlog.


Het IJslandse parlement is van plan om een toeristentaks van 1,53 euro per persoon in te voeren. De meningen over de nieuwe belasting zijn verdeeld. De International Air Transport Association (IATA) vindt het niet kunnen omdat het toerisme IJsland zou kunnen helpen om uit de financiële crisis te klimmen. Daarom waarschuwde de internationale luchtvaartorganisatie de IJslandse regering al om de kip met de gouden eieren niet te slachten. Reisorganisatie IJslandreizen vindt de toeristentaks wel een goede zaak. Daar wordt opgemerkt dat het groeiende succes van IJsland als reisbestemming ervoor zorgt dat er heel wat druk komt op unieke natuurgebieden. De bewuste toeristenheffing brengt volgens IJslandreizen ook voordelen met zich mee. De IJslandse overheid rekent immers geen toegangsgelden aan voor natuurgebieden. De taks zou er kunnen voor zorgen dat er meer budgetten kunnen worden vrijgemaakt voor natuurbescherming en educatie.


Het Canadese bedrijf Cascades heeft bekendgemaakt dat het meer dan 30 miljoen dollar gaat investeren in technologie om toiletpapier te maken op basis van gerecycleerde vezels. De technologie werd ontwikkeld door een Braziliaans filiaal van de Duitse groep Voith en stelt Cascades in staat om toiletpapier van een betere kwaliteit te produceren. Het hele proces zou naar eigen zeggen ook minder energie verbruiken en er zouden minder chemische producten en minder water aan te pas komen dan wanneer men niet-gerecycleerde vezels gebruikt. Testen bij gebruikers hebben volgens het Canadese bedrijf aangetoond dat dit type van papier effectief zachter is. Tot op heden werd toiletpapier met gerecycleerde vezels door de klanten eerder beschouwd als ruw. Het Atmos-toiletpapier wordt momenteel al gebruikt in de fabriek van Cascades in Québec. Het nieuwe product zal begin april op de markt komen in Canada en de Verenigde Staten.


Oswald Grübel, topman van de Zwitserse bank UBS, heeft zijn bonussen voor het voorbije jaar geweigerd omdat de bank een flauwe beursprestatie heeft laten optekenen. Grübel zegt er niet in geslaagd te zijn om waarde te creëren voor de aandeelhouders. Hij wijst erop dat de beurskoers het voorbije jaar afsloot met een koers die ongeveer op hetzelfde niveau lag als twaalf maanden voordien. Het aandeel UBS kende vorig jaar een terugval van 4,4 procent. Grübel, die voorheen aan het hoofd stond van concurrent Credit Suisse, werd in twee jaar tot topman van UBS benoemd. Hij weigerde ook voor dat jaar al zijn bonus omwille van de toen kolossale verliezen die UBS leed door de Amerikaanse subprimecrisis. Na drie jaren op rij van verlies, wist UBS vorig jaar een nettowinst van 7,2 miljard Zwitserse frank te realiseren. Het jaar voordien werd een verlies van 2,7 miljard frank opgetekend.


Het Franse luxeconcern Hermès heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 421,7 miljoen euro. Dat is een stijging met 46 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee boekt het Franse concern de hoogste winst uit zijn geschiedenis. De omzet steeg met meer dan een kwart tot 2,4 miljard euro. Hermès merkt op dat de cijfers bewijzen dat de luxesector opnieuw een bloeiperiode kent, na een kleine dalperiode drie jaar geleden. Patrick Thomas, topman van Hermès, merkt op dat het nieuwe jaar bijzonder goed gestart is, maar hij waarschuwde dat het onwaarschijnlijk is dat de groeiniveaus van vorig jaar geëvenaard zullen worden. Volgens hem moet er rekening gehouden worden met een groei van 8 procent tot 10 procent. Thomas merkte nog dat de groep elke mogelijke samenwerking met Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) blijft afwijzen.


Het ratingbureau Fitch heeft de ratingoutlook van Spanje van stabiel naar negatief verlaagd. De rating zelf blijft volgens Fitch voorlopig echter wel behouden. De negatieve outlook weerspiegelt de twijfels die het ratingbureau heeft bij de kracht en de duur van de economische heropleving en bij de gevolgen die het reddingsplan voor de spaarbanken zal hebben op de overheidsfinanciën. De kredietbeoordelaar is naar eigen zeggen ook niet overtuigd dat Spanje de overheidstekorten zoals gepland zal kunnen terugdringen, vooral bij de regionale overheden. Het ratingbureau merkte ook op dat de Europese top tijdens de laatste week van maart de dingen voor Spanje nog erger zou kunnen maken indien het land er niet in slaagt een geloofwaardig en omvattend antwoord te vinden op de schuldproblematiek van de eurozone.


De Europese Centrale Bank (ECB) wil af van de 77 miljard euro aan overheidsobligaties uit de eurolanden in financiële moeilijkheden. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel gemeld. Volgens het Duitse weekblad zet de Europese Centrale Bank de eurolanden onder druk om de obligaties te laten overnemen door het noodfonds dat werd opgericht voor noodlijdende landen. Volgens Der Spiegel is het Jean-Claude Trichet, topman van de Europese Centrale Bank, zelf die de eurolanden onder druk zet om de obligatieportefeuille naar het noodfonds door te sluizen. Toen Griekenland in mei vorig jaar een enorme schuldenberg had opgestapeld, besloot de Europese Centrale Bank te starten met het opkopen van Griekse overheidsobligaties. Nadien volgden ook obligaties van Ierland en Portugal, alles samen goed voor 77 miljard euro. Maar daarmee overschreed de Europese Centrale Bank deels zijn basismissie om de prijsstabiliteit in de eurozone te beschermen.


Er dreigt een grootschalige handelsoorlog indien de Europese Unie de import van voedselproducten van de nakomelingen van gekloonde dieren verbiedt. Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, gezegd in het Europees Parlement. Het Europees Parlement buigt zich momenteel over een voorstel van de Europese Commissie om producten van gekloonde dieren voor een periode van vijf jaar te verbieden. In tegenstelling tot de Europese Commissie zou een meerderheid van het parlement echter ook de producten van nakomelingen van gekloonde dieren willen treffen. De Gucht vreest echter dat Europa met een verstrekkend verbod in een zwakke positie zou belanden bij de Wereldhandelsorganisatie. Bij de Europese Commissie stelt men dat er geen wetenschappelijke bewijzen bestaan voor de schadelijkheid van de consumptie van voedsel van afstammelingen. Er bestaat ook geen systeem voor de traceerbaarheid van deze producten.


De Nederlandse bankgroep ABN Amro heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 414 miljoen euro. Dat is grotendeels het gevolg van integratiekosten en de verkoop van activiteiten, die door de Europese Commisie werden opgelegd. Het jaar voordien had ABN Amro nog een winst laten optekenen van 274 miljoen euro. Zonder de twee zware negatieve posten zou ABN Amro tijdens het voorbije jaar naar eigen zeggen een winst van 1,08 miljard euro hebben geboekt. ABN Amro heeft zijn gedwongen verkopen en desinvesteringen zo goed als afgerond. Maar dit en volgend jaar denkt de bank nog voor 600 miljoen euro tot 700 miljoen euro integratiekosten te moeten boeken. Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, zegt dat de bank zijn doelstellingen voor het voorbije jaar heeft gerealiseerd en in sommige gevallen zelfs overtroffen.



Het bedrijf Icon Acquisition Holdings, waarvan Playboy-baas Hugh Hefner eigenaar is, heeft de overname van het Amerikaanse erotiekconcern Playboy Enterprises afgerond. Dat heeft Playboy bekend gemaakt. Icon maakte begin dit jaar bekend Playboy, uitgever van het gelijknamige mannenblad, van de beurs te willen halen. Volgens het bod van Icon heeft Playboy een marktwaarde van 207 miljoen dollar. Playboy verkeert in financiële problemen en heeft een schuld van 115 miljoen euro. Het erotiekconcern heeft de inkomsten uit advertenties gevoelig zien dalen nu potentiële klanten vaker op internet zoeken naar foto's en films met erotische inslag. In de nieuwe structuur zou investeringsmaatschappij Rizvi Traverse ongeveer 60 procent van Playboy in handen krijgen. Hefner zou een belang van 37 procent aanhouden. Het management zou een portefeuille van 3 procent overhouden.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia is met de vakbonden overeengekomen om zevenhonderd banen te schrappen. Het gaat volgens de vakbonden niet om gedwongen ontslagen, maar om vertrek op vrijwillige basis. De vakbonden zeggen tevreden te zijn, aangezien men naar eigen zeggen erin geslaagd is om de juiste balans te vinden tussen het behoud van werkgelegenheid en de noodzaak om meer efficiëntie te behalen en in de kosten te snijden. Alitalia heeft ongeveer 14.000 mensen in dienst. Air France-KLM bezit 25 procent van de aandelen in de onderneming. De rest is in handen van verschillende Italiaanse bedrijven. Maurizio Sacconi, Italiaans minister van overheid, kondigde aan dat de overheid belangrijke premies wil betalen aan personeel dat vrijwillig wil vertrekken. De vertrekregeling heeft betrekking op piloten, stewards en grondpersoneel.


Enkele grote Amerikaanse filmstudio's in Hollywood zijn gezwicht voor Europese druk. Zij veranderen hun contracten voor de installatie en financiering van digitale projectietechnieken in Europese bioscopen. Dat heeft de Europese Commissie, bekend gemaakt. De grote Amerikaanse filmstudio's willen bioscoopuitbaters stimuleren om te investeren in digitale technologie, maar de Europese Commissie vreesde dat kleine filmverhuurders het slachtoffer zouden worden van de afspraken tussen de grote studio's en bioscopen. Daarom werd er bij de Amerikaanse filmstudio's aangedrongen op aanpassingen. De Hollywoodstudio's hebben volgens de Europese Commissie hun contracten zo gewijzigd dat bioscoopbezoekers niet alleen grote filmproducties, maar ook lowbudgetfilms en onafhankelijke films in de nieuwste projectietechnieken kunnen bekijken.


Eurotunnel, de exploitant van de tunnelverbinding tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 57 miljoen euro. Het jaar voordien werd er nog een winst geboekt van 7 miljoen euro. De omzet steeg met 26 procent tot 737 miljoen euro. Het verlies was nog een gevolg van de tunnelbrand meer dan twee jaar geleden. Eurotunnel is nog niet volledig schadeloos gesteld voor de kosten van die brand en de gevoelige omzetdaling die er het gevolg van was. Het vervoer van vrachtauto's met shuttletreinen door de tunnel steeg vorig jaar 42 procent. Daarmee komt het niveau van voor de brand weer in zicht. Het aantal vrachttreinen door de tunnel daalde evenwel met 13 procent tot iets meer dan tweeduizend stuks. De vervoerde tonnage viel 4 procent lager uit op een totaal van bijna 1,13 miljoen ton. In totaal werden er vorig jaar 9,5 miljoen passagiers vervoerd door de tunnel.


Het Rotterdamse havenbedrijf overweegt te investeren in de haven van de Noord-Chinese stad Nangang. Het Rotterdamse havenbestuur gaat bovendien het Nangang Industrial Port Complex vijf jaar ondersteunen met het management van een nieuw te ontwikkelen havencomplex. De Rotterdamse havenautoriteit gaat de Chinese organisatie onder meer helpen met havenplanning, operationele procedures en verkeersmanagement. Het is volgens het Nederlandse havenbedrijf de eerste keer dat een buitenlandse havenautoriteit actief is in een Chinese haven. Rotterdam ziet Nangang als een volgende stap in de uitbouw van een wereldwijd netwerk. Er is onder meer al een joint venture met het sultanaat Oman voor de ontwikkeling en het beheer van een havencomplex in Sohar. Nangang is een dochteronderneming van het havenbedrijf Tianjin, de belangrijkste haven voor Beijing.


Meer Nieuws

Friday, March 04, 2011

Afrika strategisch in geopolitieke strijd zeldzame grondstoffen

Afrika, Australië en Canada kunnen een cruciale rol opnemen in de geopolitieke strijd rond zeldzame grondstoffen. Dat zeggen een aantal experts over de Chinese beslissing om de export van deze zeldzame aardmetalen te beperken. Dat kan volgens hen leiden tot een heropening van mijnen in Australië, Canada, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. De zeldzame aardmetalen worden gebruikt in moderne apparaten zoals mobiele telefoons, platte beeldschermen en magnetrons, maar zijn ook van belang voor elektronica die wordt gebruikt in moderne wapens.

China werd vrijwel de enige producent van zeventien zeldzame aardmetalen door andere landen uit de markt te prijzen. Het westen wil zich nu voor de hightech-industrie losmaken van de Chinese dominantie. Volgens Paul Nex, deskundige van de gespecialiseerde investeringsmaatschappij Umbono Capital, heeft Afrika de beste papieren als het gaat om de voorraden. Afrika omvat volgens Nex immers meer dan de helft van de specifieke rotsformatie waarin de aanwezigheid van deze zeldzame metalen het meest waarschijnlijk zijn.

Ook heeft Afrika nog heel wat restvoorraden van andere mijnactiviteiten, waarin deze zeldzame producten zouden kunnen worden gevolgen. Maar volgens professor Judith Kinnaird, professor aardrijkskundige economie aan de Witwatersrand Universiteit in Johannesburg, is er niet veel verschil tussen Afrikaanse landen en Australië of Canada als het gaat om de winning. "Iedereen die de volgende drie tot vijf jaar een project op gang kan brengen, zal volgens haar een cruciale voorraad hebben opgebouwd.

Labels: ,

Rood is perfecte kleur voor onderhandelingen

Personen die rode kleding dragen, hebben bovengemiddeld veel succes bij onderhandelingen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van Tilburg. Daarbij werd vastgesteld dat zowel als verkopers beduidend betere resultaten halen bij onderhandelingen als ze rode kledij dragen. Ook bleek dat personen met een witte kleding hun openingsbod tijdens de onderhandelingen sneller naar beneden bijstellen. De onderzoekers stellen dan ook dat men misschien iets bewuster zou moeten zijn van de kleding die wordt gedragen.

"Waarschijnlijk treedt er een schrikreactie op als mensen worden geconfronteerd met de kleur rood, waardoor ze vervolgens slechter gaan presteren bij onderhandelingen," benadrukt onderzoekster Daphne Hachmang tegenover het webmagazine Nu.nl. Dat kleur een grote invloed heeft op emoties, gedrag, functioneren en perceptie is al langer bekend. Zo bewees eerder onderzoek dat proefpersonen die voetballers op hun kwaliteiten moeten beoordelen, spelers in het rood beschouwen als betere voetballers dan voetballers in het wit.

Ook presteren mensen die voorafgaand aan een intelligentie-test zijn blootgesteld aan een rode kleur, minder goed dan mensen die bijvoorbeeld de kleur grijs te zien krijgen. Verder is bekend dat mensen terugdeinzen bij het zien van de kleur rood. Volgens Hachmang kan dit ontwijkgedrag een verklaring zijn voor het succes van rood in onderhandelingen. De rode kleur leidt volgens haar tot ontwijkgedrag, waardoor men zich onbewust confirmeert aan personen die rood dragen.

Labels: ,

Victoria Road in Kensington duurste straat van Engeland


Victoria Road in de Londense wijk Kensington is de duurste buurt van Engeland en Wales. Dat blijkt uit een rapport van de website Mouseprice.com. De gemiddelde waarde van een eigendom in de straat wordt geraamd op 6,4 miljoen pond. Er wordt aan toegevoegd dat Londen de lijst met Engelse luxevastgoed domineert. Onder meer de dichters TS Eliot en Robert Browning woonden ooit aan Victoria Road. Victoria Road komt uit op Kensington Gardens, met grote attracties zoals de Royal Albert Hall en het Natural History Museum in de onmiddellijke omgeving.

Vorig jaar stond Victoria Road in de rangschikking van Mouseprice.com nog op een tiende plaats. Vorig jaar werd een eigendom in de straat echter verkocht voor een bedrag van 11 miljoen pond, waardoor Victoria Road helemaal naar de eerste plaats klom. Victoria Road neemt daarbij de eerste plaats over van Chester Square in de wijk Belgravia, die twee jaar lang de lijst had aangevoerd. Chester Square, waar onder meer de gewezen Britse premier Margaret Thatcher woont, valt terug na de derde plaats. De tweede plaats wordt ingenomen door Ingram Avenue in Hampstead.

Er wordt aan toegevoegd dat veertien van de twintig meest dure straten in Engeland en Wales in de Londense wijken Kensington en Chelsea zijn gevestigd. Daardoor is de gemiddelde vastgoedprijs in de tien duurste straten van Londen gestegen tot 5,9 miljoen pond. Op de tweede plaats volgt Zuidoost-Engeland met een gemiddelde van 3,6 miljoen pond en Oost-Engeland met een gemiddelde van 2 miljoen pond. Wales staat helemaal onderaan de lijst met een gemiddelde van 648.410 pond.

Labels: , , ,

Afrikaanse landen halen te weinig uit uraniummijnen

Afrikaanse landen houden weinig inkomsten over aan de uraniumwinning door multinationale ondernemingen op hun grondgebied. Bovendien zijn die inkomsten ook heel onzeker en kunnen er tussen de diverse landen grote verschillen in de omvang van die inkomsten opgetekend worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). De belangrijkste oorzaak ligt in de financiële regelingen die de landen met uraniumproducenten hebben gesloten over hun aandeel in de opbrengsten en winst.

Deze overeenkomsten zijn volgens het rapport vaak het resultaat van gesloten en ontransparante onderhandelingen. "Momenteel wordt eenvijfde van de wereldwijd productie van uranium in Afrika gedolven," aldus Somo. "Hoewel er in de komende twee jaar een verdubbeling van productie wordt verwacht, blijft het een onzekere inkomstenbron voor de toekomst. De betalingen worden immers bepaald door de uraniumwereldprijs, die snel kan fluctueren. De belangrijkste inkomsten voor de Afrikaanse landen komen uit winstbelasting en royalties."

Gemiddeld omvatten de inkomsten voor de onderzochte landen over de voorbije vijf jaar amper 17 procent van de waarde van het verkochte uranium. "Gezien de onzekere inkomsten en de grote risico’s voor gezondheid, veiligheid en milieu die uranium met zich meebrengt, kunnen Afrikaanse landen beter multinationale ondernemingen aantrekken om te investeren in duurzame alternatieven zoals hernieuwbare energie," merkt Somo-onderzoeker Joseph Wilde-Ramsing op. "Bovendien dienen overheden en bedrijven ervoor te zorgen dat de inkomsten ten goede komen aan de lokale bevolking."

Labels: , ,

Expatbeleid bedrijven voor veel verbeteringen vatbaar

Bedrijven die expats uitzenden naar het buitenland, laten grote kansen om personeel aan zich te binden en tegelijkertijd te bezuinigen liggen door voornamelijk standaardpakketten aan te bieden. Dat blijkt uit een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers. Er wordt aan toegevoegd dat bovendien tijdens de economische crisis nodeloos veel expats werden teruggeroepen, terwijl de organisaties beter hun vaak dure secundaire arbeidsvoorwaarden opnieuw onder de loep hadden genomen.

De onderzoekers stelden vast dat er op het gebied van expat-beleid de jongste vijf jaar weinig is veranderd. "De werkgevers houden vast aan standaardpakketten die voor iedereen gelden," wordt er opgemerkt. Dat is volgens Henk Zijlstra, expert internationale mobiliteit bij de consulent, een weinig verstandige beslissing. In plaats van dure expats en hun gezinnen terug te halen tijdens de crisis, hadden bedrijven volgens hem beter hun voorwaarden kunnen herzien.

Dan zou volgens hem een groot deel van de expats op locatie behouden kunnen blijven en had men toch op de kosten kunnen besparen. Zijlstra geeft toe dat extra financiële beloningen vooral voor de oudere generatie expats belangrijke incentives kunnen zijn. De nieuwe generatie is volgens hem echter veel minder financieel gedreven. Zijlstra wijst erop dat de zogenaamde millenials vooral voor maximale persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden kiezen en geld alleen niet langer doorslaggevend vinden.

Labels: ,

Bedrijven nog niet klaar voor volgende generatie medewerkers

Eén derde van de bedrijven maakt zich geen zorgen over het wegvloeien van expertise door de vergrijzing en heeft hiertegen ook nog geen maatregelen genomen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het bureau Improvels. De onderzoekers hebben het over een opmerkelijke vaststelling, aangezien er steeds meer rekening gehouden moet worden met de uitstroom van de babyboomer-generatie. Ook blijkt dat organisaties nog maar weinig alternatieve leervormen als e-learning of gaming inzetten, terwijl dat de jongere generatie werknemers bijzonder blijkt aan te spreken.

"Driekwart van de respondenten erkent het belang van een kennis-overdracht tussen de medewerkers, maar blijkt daar in de praktijk geen invulling aan te kunnen geven," aldus het webmagazine managersonline.nl. "Bedrijven moeten dan ook dringend initiatieven nemen om de aanwezige kennis in hun organisaties te verankeren. Dit kan bijvoorbeeld door de ontwikkeling van programma’s die de kennisdeling tussen oudere en jongere werknemers bevorderen."

Indien men daar niet in slaagt, dreigt er volgens Improvels bij veel organisaties op korte termijn een nijpend kennistekort. "Bovendien schaadt dit het concurrerend vermogen van organisaties ten opzichte van andere spelers in de markt," merken de onderzoekers op. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling in een economie die zich steeds meer tot kenniseconomie ontwikkelt." Er wordt ook opgemerkt dat bij de opleiding van personeel nog altijd voor de klassikale training wordt gekozen, terwijl jongeren voorkeur geven aan informeel leren.

Jongeren hebben volgens de onderzoekers liefst een praktijkgericht, projectmatig en interactief opleidingsaanbod.

Labels:

IJsland wil duurzame energie exporteren naar Europa

IJsland bestudeert een plan om duurzame energie op te wekken uit zijn natuurlijke rijkdommen. De IJslandse export zou volgens ramingen ongeveer vijf miljoen Europese huishoudens van duurzamùe energie kunnen voorzien. Valdimar Armann, econoom bij de IJslandse vermogensbeheerder Gamma, schat dat de export van duurzame energie potentieel een waarde zouden kunnen hebben van één vijfde van de IJslandse economie, die 12 miljard dollar per jaar bedraagt.

"IJslanders leven met aardbevingen en vulkanen," merkt Armann op tegenover het persbureau Bloomberg. "Maar IJsland heeft nu het voordeel dat er aan die krachten geld kan verdiend worden." Het duurzame energiepotentieel van IJsland wordt geraamd op 18 terawattuur, afkomstig van geothermische bronnen en waterkrachtcentrales. Een gedeelte daarvan zou met een kabel van 1.170 kilometer naar Schotland kunnen worden overgeheveld worden.

Katrin Juliusdottir, IJslands minister van industrie, benadrukte dat het project de steun heeft van de IJslandse regering. Wel wordt verwacht dat IJsland de steun nodig zal hebben van buitenlandse investeerders. IJsland heeft zelf niet genoeg vermogen beschikbaar om de noodzakelijke investeringen te doen. Het project zou 2.1 miljard dollar kosten. President Ragnar Grimsson probeert de IJslandse expertise rond energie uit aardwarmte in het buitenland te promoten. China, India en Rusland zouden al interesse hebben getoond.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Een aantal Chinese bedrijven zouden interesse hebben in de Frans-Amerikaanse telecomgroep Alcatel-Lucent. Daarbij worden de namen genoemd van Huawei en ZTE Corporation, de twee grootste producenten van infrastructuur voor telefoonnetwerken en dus voor de hand liggende kandidaten. In een reactie op de berichten liet Huawei echter al meteen weten niet geïnteresseerd te zijn in een overname van Alcatel-Lucent. Ook analisten hebben hun twijfels over een overnamebod. Er wordt onder meer op gewezen dat Alcatel-Lucent één derde van inkomsten realiseert in de Verenigde Staten, waar men argwanend staat tegenover een Chinese controle over telecom-netwerken. Bovendien wordt opgemerkt dat de Chinese concurrenten van Alcatel-Lucent zelf over voldoende technologie beschikken. Ook wordt opgemerkt dat berichten over Chinese interesse in Alcatel-Lucent met een regelmaat van een klok opnieuw opduiken, terwijl een Europese overname logischer zou zijn.


Het Franse energiebedrijf GdF Suez heeft het voorbije jaar een nettowinst van 4,62 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 3,1 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 5,7 procent tot 84,5 miljard euro. Gérard Mestrallet, topman van GdF Suez, stelde dat het Franse energiebedrijf daarmee al zijn doelstellingen heeft overtroffen. Hij voegde er aan toe dat het bedrijf ook de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. Onder meer wordt het investeringsplan gevoelig uitgebreid. Daarbij wordt nu gewag gemaakt van een bedrag van 11 miljard euro per jaar. Het voorbije jaar had het investeringsprogramma van GdF Suez een omvang van 8,6 miljard euro. Die investeringen gaan vooral een capaciteitsuitbreiding met 150 gigawatt elektriciteit. Met 90 gigawatt is daarvan het grootste gedeelte gereserveerd voor Europa. Tegen het midden van het decennium wil GdF Suez daarnaast ook zijn capaciteit aan hernieuwbare energie met 50 procent optrekken.


De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 499 miljoen euro. Het jaar daarvoor werd een winst van 296 miljoen euro geboekt. De omzet steeg van 1,57 miljard euro naar 2,15 miljard euro. Lego heeft naar eigen zeggen het voorbije jaar een gevoelige groei gekend in een traag herstellende markt. Het wereldwijde aandeel op de speelgoedmarkt zou van 4,8 procent naar 5,9 procent zijn gestegen. Lego zegt nu de vierde grootste speelgoedfabrikant van de wereld te zijn geworden. Het Deense bedrijf zegt succes te hebben met zowel klassieke producten zoals Lego City en Lego Duplo, als met nieuwe projecten zoals Lego Games. Wel wordt opgemerkt dat de verkoop van het nieuwe online game Lego Universe tegenvallende resultaten laat optekenen. Lego heeft het voorbije jaar 1.079 nieuwe banen gecreëerd. In totaal heeft de Deense speelgoedproducent nu 8.365 medewerkers.


De Britse regering heeft de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch de principiële toestemming gegeven om het televisie-concern BSkyB over te nemen. De operatie zal volgens Jeremy Hunt, Brits minister van cultuur, de pluriformiteit van de informatie niet in gevaar brengen. De verklaring van de regering volgt op het voorstel van News Corp, het bedrijf van Murdoch, om nieuwszender Sky News uit BSkyB te halen en om te vormen tot een onafhankelijk bedrijf. Murdoch, die al meerdere Britse kranten bezit, wil daarmee een uitgebreid onderzoek door de Britse concurrentieautoriteiten vermijden. De mediamagnaat bezit al 39 procent van BSkyB en wil ook de rest van de aandelen in bezit krijgen. Het bod is erg controversieel omdat het volgens sommigen een verlies van meningsvrijheid betekent. Zelfs de anglicaanse kerk sprak zijn bezorgdheid uit. News Corp bezit onder meer de kranten The Sun, News of The World, The Times en The Sunday Times.


Het Zwitserse uitzendbedrijf Adecco heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 18,7 miljard euro. Dat is ruim een kwart meer dan het jaar voordien. De nettowinst steeg van 8 miljoen euro naar 423 miljoen euro. Het Zwitserse concern profiteerde naar eigen zeggen van het voorzichtige herstel van de internationale arbeidsmarkt, waardoor de vraag naar uitzendkrachten sterk toenam. Adecco, het grootste uitzendconcern van de wereld, zegt te verwachten dat er ook dit jaar een grote vraag naar uitzendkrachten zal blijven. Door de onzekere economische omstandigheden behouden de bedrijven volgens Adecco immers een voorkeur voor flexibel inzetbare arbeidskrachten, voorspelde het bedrijf. Er zullen volgens Adecco weliswaar vaste banen worden gecreëerd, maar dat zou onvoldoende zijn om alle nieuwe arbeidskrachten aan het werk te krijgen. Volgens Adecco zal de werkloosheid waarschijnlijk hoog blijven in de meeste ontwikkelde economieen.


De Braziliaanse economie heeft het voorbije jaar een groei gekend met 7,5 procent. Dat is de sterkste stijging in bijna vijfentwintig jaar. Het jaar voordien was er nog een inkrimping met 0,6 procent opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse statistische bureau. Tijdens het vierde kwartaal werd een groei met 0,7 procent opgetekend tegenover het kwartaal voordien. Tegenover dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de groei 5 procent. De grote groei is vooral te danken aan de binnenlandse vraag. De consumptie van de gezinnen kende een recordgroei van 7 procent. Dat was te danken aan de groei van de werkgelegenheid en de lonen. Enkele fiscale maatregelen om de conjunctuur te stimuleren hielpen de consumptie eveneens hoger tillen. Onder meer verlaagde de regering de belasting op de aankoop van bepaalde producten, zoals computers. De inkomensbelasting ging voor bepaalde categorieën naar omlaag.


De Europese Centrale Bank (EBC) sluit een verhoging van de rente niet meer uit. Mogelijk komt die er al in april, maar een definitieve beslissing is nog niet genomen. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd. Trichet zei sterk waakzaam te zijn voor de inflatie, maar meldde ook dat een verhoging van de rente zeker niet het begin zou betekenen van een reeks verhogingen. Dat er een mogelijke verhoging van de rente wordt aangekondigd, heeft alles te maken met de oplopende inflatie van de laatste maanden in de eurozone. In februari bereikte ze volgens schattingen van Eurostat 2,4 procent. De Europese Centrale Bank moet waken over de prijsstabiliteit en houdt daarom de inflatie het liefst net onder 2 procent. Trichet wees op de forse prijsstijgingen van voedsel en energie, waardoor hij dit jaar een inflatie van 2,3 procent verwacht.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zegt dat er voor zijn AppStore wel degelijk een merknaam kan gedeponeerd worden. Aartsrivaal Microsoft verzette zich tegen een deponering omdat de benaming te algemeen zou zijn. Apple zegt echter dat Microsoft eerder eenzelfde koers heeft gevolgd en Windows als merk heeft laten geregistreerd. Microsoft zou volgens Apple dan ook moeten weten dat de betekenis van een woord beoordeeld moet worden in de context van een substantiële meerderheid van de bevolking. Microsoft zegt dat een appstore niet meer is dan een synoniem voor een downloadwinkel en dus niet als merknaam kan worden geregistreerd. Er werd daarbij op gewezen dat Steve Jobs, topman van Apple, zelf tijdens een interview sprak over een appstore bij een gesprek over de downloadwinkels van concurrenten. Het is nu aan het United States Patent and Trademark Office (USPTO) om een oordeel te vellen.


De voedselprijzen hebben in februari van dit jaar een nieuw recordniveau bereikt. Dat blijkt uit cijfers van de Food and Agriculture Organization (FAO), de voedselorganisatie van de Verenigde Naties. Bovendien is de verwachting dat de graanprijs in de volgende maanden nog verder zal blijven stijgen. Volgens de voedselorganisatie zou alleen de rijstprijs beletten dat de wereld opnieuw in een voedselcrisis belandt zoals drie jaar geleden het gevalwas. Een index bestaande uit vijfenvijftig commodities steeg in januari met 2,20 procent tot 236 punten. In januari stond die index nog maar 230,70 punten. Daarmee kende in index acht maanden op rij een groei. Op de Chicago Board of Trade is de graanprijs over de voorbije twaalf maanden al met 58 procent gestegen, terwijl de tarweprijs met 87 procent steeg. De rijstprijs kende een groei van slechts 6,50 procent.


Het Franse olieconcern Total is een strategische alliantie aangegaan met de Russische gasproducent Novatek. De overeenkomst voorziet dat Total, de derde grootste oliegroep van Europa, in april een participatie van 12 procent verwerft voor een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar. Binnen drie jaar zou dat belang op 19,4 procent gebracht worden. Christophe de Margerie, chief executive van Total, verduidelijkte dat de overeenkomst voorziet dat de Franse groep een belang van 20 procent krijgt in de uitbouw van het gasveldproject Jamal, waarin Novatek meerderheidsaandeelhouder is. Dit arctische gasveld heeft een reserve van naar schatting 1.250 miljard kubieke meter aardgas. Bedoeling is te komen tot een jaarlijkse productie van meer dan 15 miljoen ton vloeibaar aardgas. De Russische premier Vladimir Poetin noemde het akkoord een uitstekend project met grote perspectieven.


Het Amerikaanse productiehuis DreamWorks heeft de filmrechten gekocht van twee boeken over Julian Assange, de stichter van de website WikiLeaks. De studio is van plan een film over het leven van Assange te maken, maar een deadline werd niet meegedeeld. Evenmin werd aangegeven met welke producer het project verder zou worden uitgewerkt. Steven Spielberg, partner van DreamWorks, zou zelf niet met de film bezig zijn. Inmiddels raakte ook bekend dat het Amerikaanse leger tweeëntwintig nieuwe aanklachten heeft geformuleerd tegen soldaat Bradley Manning, de vermoedelijke informant die duizenden vertrouwelijke Amerikaanse documenten aan WikiLeaks heeft gelekt. Onder meer wordt Manning beticht van samenwerking met de vijand. Daarvoor zou hij de doodstraf kunnen krijgen, maar de openbaar aanklagers hebben beslist dat niet te vorderen.


De European Banking Authority, de nieuwe Europese bankregulator, zal de volgende vijf jaar jaar worden geleid door de Hongaar Adam Farkas (42). Tot nu toe was Farkas voorzitter van de Hongaarse financiële toezichthouder. Daarvoor deed hij ervaring op bij de privébanken Allianz en CIB Bank, en bij de Hongaarse centrale bank. Hij werkte ook enkele jaren in Londen. Toch wordt zijn benoeming nog een verrassing genoemd, want hij geniet geen grote bekendheid in de sector. Volgens een aantal bronnen zou Farkas zijn benoeming vooral hebben te danken aan het feit dat bij de topbenoemingen van de nieuwe Europese toezichthouders ook Oost-Europa aan bod moest komen. Fargas krijgt de dagelijkse leiding voor de European Banking Authority. Voorzitter van de nieuwe Europese bankregulator is de Italiaan Andrea Enria.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum keert geen bonussen uit aan bestuurders van divisies die betrokken waren bij het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat heeft British Petroleum in zijn jaarverslag bekendgemaakt. Julius DeAnne, verantwoordelijk voor het beloningsbeleid bij het Britse olieconcern, merkte daarbij op dat de beslissingen rond beloningen over het voorbije jaar werden gedomineerd door de omvang en impact van het incident in de Golf van Mexico. Uit het jaarverslag blijkt ook dat de bewezen reserves van het Britse concern vorig jaar met 1,2 procent zijn afgenomen omdat er bezittingen moesten worden verkocht om de kosten als gevolg van de olieramp te dekken. Die kosten worden geschat op 41 miljard dollar.


Het Amerikaanse Heinz neemt een belang van 80 procent in het Braziliaanse voedingsbedrijf Coniexpress Industrias Alimenticias. Dat heeft het Amerikaanse concern bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden echter niet vrijgegeven. De overname is een eerste belangrijke acquisitie van Heinz op de Braziliaanse markt. Coniexpress heeft een jaaromzet van ongeveer 325 miljoen dollar en heeft bijna 1.800 medewerkers in dienst. Heinz verwacht de deal in de komende maanden af te ronden. William Johnson, topman van Heinz, stelt dat de activiteiten van Coniexpress tijdens het eerste volle jaar de omzet van Heinz in Latijns-Amerika ongeveer zullen verdubbelen. Coniexpress maakt ketchup en pastasauzen op basis van tomaten die worden verkocht onder het merk Quero. Het bedrijf is op die markt de tweede producent van Brazilië.


De Franse touroperator Club Med heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 337 miljoen euro. Dat is een stijging met 14,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is naar eigen zeggen gedeeltelijk te danken aan gunstige wisselkoersen, maar vooral aan de groei van het aantal klanten. Club Med zegt dat het aantal klanten met bijna 9,7 procent is gestegen, terwijl het aanbod bedden maar met 4,5 procent toenam. De touroperator voegt er aan toe dat de boekingen voor de volgende zomer met 25 procent zijn gestegen. Henri Giscard d'Estaing, chief executive van Club Med, stelt dat de cijfers van het voorbije kwartaal een terugkeer weerspiegelen van de groei die de touroperator sinds de voorbije zomer heeft laten optekenen. De tijdelijke sluiting van vier vakantiecentra door de onlusten in Tunesië en Egypte zouden een operationeel verlies van 5 miljoen euro tot 8 miljoen euro kunnen betekenen.


Meer Nieuws

Thursday, March 03, 2011

Mobiele telefoon moet verkeer Peking in beeld brengen

De Chinese hoofdstad Peking wil met de mobiele telefoons van de bewoners een verkeersstromen in kaart brengen. Dankzij de gegevens kan de overheid nagaan waar de bevolking zich concentreert gedurende het verloop van een werkdag en hoe het verkeer tussen die concentraties verloopt. De overheid wil de informatie ook in real time te gebruiken en reizigers informatie te verschaffen over hun traject. Er wordt opgemerkt dat er maatregelen werden genomen om de privacy te beschermen.

"Peking kampt met een ernstig verkeersprobleem," voert het webmagazine Oneworld.nl aan. "Vorig jaar nog ontstond een file van bijna honderd kilometer lang die pas na negen dagen oploste. De Chinese overheid beseft dat er dringend actie nodig is om het verkeersinfarct een halt toe te roepen. Er werden al verschillende pogingen ondernomen om iets te doen aan de ellenlange files. Er werd al een loterijsysteem ingevoerd voor nieuwe nummerplaten en er worden nieuwe hogesnelheidslijnen gepland."

De stad wil nu een systeem opzetten dat automobilisten volgt door middel van hun mobiele telefoon. Het project is een samenwerking tussen de Stedelijke Commissie voor Wetenschap en Technologie en mobiele operator China Mobile. De bedoeling is om de gegevens van de zeventien miljoen abonnees te gebruiken om de verkeersstromen in de stad in kaart te brengen. China wil met de informatie ook nagaan hoe de bevolking groeit in bepaalde wijken en de stadsplanning daaraan aanpassen.

Volgens de commissie is er absoluut geen reden tot bezorgdheid op het vlak van privacy. Alle persoonlijke gegevens zouden strikt worden beschermd en de gepubliceerde data zijn losgekoppeld van persoonsgegevens.

Labels: , , ,

Duurzame energiesector staat voor grote consolidatie

Bedrijven in de duurzame energiesector gaan dit jaar meer overnames doen. Dit voorspelt de Spaande bank Banco Santander, de grootste adviseur over overnames en fusies in de sector. Vooral kleinere bedrijven in opkomende markten zoals Brazilië zouden volgens Javier Sobrini, hoofd energie-overnames bij Banco Santander, partners zoeken om aan nieuw kapitaal te komen. Vooral in Spanje wordt veel overnameactiviteit verwacht.

"De duurzame energiesector is op weg naar consolidatie," benadrukte Javier Sobrini, tegenover het persbureau Bloomberg. “De markt groeit met een gigantische snelheid. Er worden ook investeringsactiviteiten opgetekend in markten die eerder werden genegeerd." Het voorbije jaar werd voor ongeveer 55 miljard dollar besteed aan overnames en fusies. Dat is evenveel als het jaar voordien, maar analisten verwachten dat dit bedrag dit jaar een gevoelige stijging zal kennen.

De Indiase suikerproducent Shree Renuka Sugars nam vorig jaar de grootste overname voor zijn rekening. De suikerproducent kocht de Braziliaanse bio-ethanolproducent Equipav voor een bedrag van 1,2 miljard dollar. De vraag naar kapitaal zorgt volgens Sobrini ook voor veel nieuwe beursintroducties. "Bedrijven zoeken naar nieuwe investeerders, maar wanneer ze die niet vinden, wordt een beursgang overwogen," benadrukte hij. Het voorbije jaar werd daarbij een verdrievoudiging tot 10,5 miljard dollar opgetekend.

Vooral in Spanje wordt veel overnameactiviteit verwacht. Door het wegvallen van een aantal Spaanse subsidies, worden veel bedrijven met problemen geconfronteerd. Veel van die bedrijven kunnen hun projecten niet meer financieren en zouden naar nieuwe investeerders zoeken.

Labels: ,

Nederlandse duurzame energie moet gebrek aan wind compenseren

De Nederlandse windmolens hebben het voorbije jaar 13 procent minder elektriciteit geproduceerd als gevolg van de zeer geringe hoeveelheid wind. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij wordt opgemerkt dat de groei van het Nederlandse turbinepark onvoldoende was om het verminderde windaanbod te compenseren. Het rapport maakt gewag van een windproductie van 77 punten. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het laagste cijfer in meer dan twintig jaar.

Uit het rapport blijkt dat de totale productie van hernieuwbare elektriciteit in Nederland het voorbije jaar ongeveer gelijk bleef. Duurzame energiebronnen vertegenwoordigen ongeveer 9 procent van het binnenlandse Nederlandse elektriciteitsgebruik. De afname van windenergie werd wel gecompenseerd door de winning van energie uit biomassa. Vooral het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales nam volgens het rapport toe.

De Nederlandse binnenlandse vraag naar duurzame elektriciteit nam toe tot ongeveer een kwart van het totale elektriciteitsverbruik. "De eigen productie is niet genoeg om in de vraag te voorzien," wordt er nog opgemerkt. "Daarom wordt er veel geïmporteerd." Nederland heeft in Europees verband afgesproken om 9 procent van het elektriciteitsverbruik uit eigen duurzame productie te halen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek merkt op dat die doelstelling is gehaald. De import van energie telt niet mee in de beleidsdoelstellingen.

Labels: , ,

Werknemer is stipter dan voor uitbreken economische crisis

Steeds meer werknemers beginnen hun werkdag op tijd. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de website CareerBuilder.com. De onderzoekers stellen dat drie jaar geleden 20 procent van de werknemers toegaf minstens één keer per week te laat op het werk te arriveren. Dat bijkt nu echter gedaald te zijn tot 15 procent. Rosemary Haefner, onderzoeker bij CareerBuilder, geeft toe dat het onduidelijk is of deze evolutie te wijten is een een grotere angst door de economische situatie of er gewoon kan gesproken worden over een veranderde houding.

Er worden vele verschillende redenen gegeven waarom men te laat komt. Het verkeer wordt het vaakst genoemd als oorzaak voor de vertraging (30 procent). Daarna volgen gebrek aan slaap (19 procent), slecht weer (9 procent) en of problemen met de kinderen (8 procent). Ook het openbaar vervoer, kleding of huisdieren worden vaak als reden naar voor geschoven. Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de werkgevers ooit een werknemer heeft ontslagen omdat die te laat op het werk verscheen.

"Welke reden er achter deze evolutie zit, werknemers zijn de afgelopen jaren in ieder geval beter geworden in het plannen van hun agenda’s en het op tijd op kantoor komen," stipt Rosemary Haefner aan. "Er kan altijd sprake zijn van overmacht, maar de medewerkers moeten zich goed informeren over het beleid van het bedrijf over laatkomers. Maar ongeacht de reden, zou de werknemer altijd eerlijk moeten zijn over de vertragingen tegenover de leidinggevenden. Er kan altijd sprake zijn van overmacht, maar de medewerkers moeten zich goed informeren over het beleid van het bedrijf over laatkomers."

Labels:

McDonald's denkt niet aan franchise-model voor Rusland

De Amerikaanse restaurantketen McDonald's heeft voorlopig geen plannen om in Rusland op een franchise-formule over te stappen. Dat heeft Khamzat Khasbulatov, voorzitter van McDonald's voor Rusland en Oost-Europa, gezegd. McDonald's is één van de grootste franchise-groepen van de wereld, maar blijft zijn Russische vestigingen voorlopig in eigen beheer uitbaten. Het franchise-model houdt in Rusland volgens Khasbulatov echter een aantal juridische risico's in, zonder daar verder op in te gaan.

"Het franchise-systeem is in Rusland weliswaar goed ingeburgerd, maar kent er geen wettelijke omschrijving," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Er is in de Russische wetgeving alleen sprake van commerciële concessies, maar in het Russische parlement wordt wel een wetsvoorstel behandeld om franchising officieel te maken. Er wordt op gewezen dat franchising moet kunnen terugvallen op een gezonde economische omgeving voor kleine en middelgrote ondernemingen."

"Franchising heeft nood aan grote hoeveelheden startkapitaal, maar daaraan is er in Rusland nog altijd een gebrek," voert de krant nog aan. "Maar ook een gebrek aan training en de bescherming van intellectuele eigendom vormen een hinderpaal voor succesvolle franchise-operaties in Rusland." Alexander Mailer, president van de Russian Franchise Development Association, stelt echter dat McDonald's bijzonder succesvol is op de Russische markt en dus geen reden ziet om die winsten met een franchise-partner te delen.

Labels: , ,

Digitale buitenreclame groeit met ruim 16 procent

Digitale buitenreclame zal dit jaar wereldwijd een omzet realiseren van 7,56 miljard dollar. Dat is een stijging met 16,9 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau PQ Media. Ook vorig jaar werd al een stijging met 16,3 procent opgetekend. In de Verenigde Staten, de grootste markt voor digitale buitenreclame ter wereld, wordt voor dit jaar een groei met 16,7 procent opgetekend tot 2,41 miljard dollar. Daar werd vorig jaar een groei met 15,1 procent gemeld. Voor volgend jaar is een verdere groei met 16,7 procent tot 2,41 miljard dollar voorzien.

Bij locale digitale netwerken, zoals in bioscopen, werd het voorbije jaar een groei met 14,5 procent tot 5,06 miljard dollar opgetekend, volgens PQ Media gedreven door een sterke heropleving na de malaise van het jaar voordien. Daarbij wordt opgemerkt dat zowel in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië als in de BRIC-landen een dubbelcijferige groei werd opgetekend. Die trend zal zich volgens het rapport ook dit jaar verder zetten, met een stijging met 15,2 procent tot 5,83 miljard dollar.

Bij de digitale billboards, onder meer langs het openbare wegennet, werd het voorbije jaar een stijging met 23,2 procent tot 1,41 miljard dollar opgetekend. Daarbij wordt opgemerkt dat in alle regio's een versnelde groei kon worden opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat ook hier dit jaar een verdere groei in het vooruitzicht mag worden gesteld. Daarbij wordt voor dit jaar gewag gemaakt van een verdere groei met 23,1 procent tot 1,73 miljard dollar.

Labels: ,

Russische palladium-voorraden raken steeds meer uitgeput

Rusland heeft het voorbije jaar ongeveer 500.000 ounces palladium verscheept naar Zwitserland, één van de twee grote Europese centra voor de opslag en handel in zeldzame metalen. Dat betekent een daling met 12 procent tegenover het jaar voordien. Rusland is de grootste producent van palladium ter wereld. De terugval is volgens een waarnemers een teken dat de Russische voorraden uitgeput beginnen te raken, wat de prijzen voor palladium tegen het einde van het jaar met ongeveer 15 procent zou kunnen opdrijven.

"De daling van de Russische uitvoer van palladium, dat in vrijwel elke katalysator wordt gebruikt, kan mogelijk tot tekorten leiden," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Daardoor zouden de prijzen dit jaar kunnen stijgen tot 940 dollar per ounce." Door een overproductie werden in de jaren zeventig en tachtig in Rusland belangrijke palladium-reserves opgebouwd. Maar die werden de voorbije jaren gevoelig afgebouwd. Hoewel de Russische reserves officieel geheim zijn, werden de reserves vier jaar geleden nog geraamd op 1,49 miljoen ounces.

Maar vorig jaar zouden die kunnen teruggevallen zijn tot minder dan 1 miljoen ounces. Dat betekent dat Rusland uit zijn reserves moet putten om de dalende productie te compenseren en de vraag op de markt te beantwoorden. Bij een onderbreking van de toevoer tien jaar geleden stegen de palladiumprijzen tot 1.125 dollar per ounce. De voorbije drie jaar zijn de prijzen verviervoudigd. In februari dit jaar was de prijs opnieuw gestegen tot 862,25 dollar per ounce. Verwacht wordt dat de autosector dit jaar 5,5 miljoen ounces palladium nodig zal hebben. Dat is 6,7 procent meer dan vorig jaar.

In totaal zal dit jaar wereldwijd 6,8 miljoen ounces palladium worden geproduceerd. Dat is een daling met 5,4 procent tegenover vorig jaar. Rusland produceerde vorig jaar 2,7 miljoen ounces, terwijl 1,32 miljoen ounces werden gerecycleerd uit oude katalysatoren.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De gouden tijden van de lowcostmaatschappijen zijn voorbij. Dat zegt Tim Jeans, voormalig commercieel directeur bij Ryanair, in een reactie op mediaberichten dat zowel British Airways als Iberia hun passagiers gewaarschuwd hebben voor hogere brandstoftoelagen. De ticketprijzen zullen door de duurdere brandstofprijzen en milieutoeslagen volgens Jeans blijven stijgen. Budgetreizigers houden er volgens hem best rekening mee dat goedkoop vliegen weldra tot het verleden behoort. De sector zal volgens Jeans verzeild raken in een vicieuze cirkel van stijgende prijzen en afnemende passagiersaantallen. De negatieve spiraal is volgens hem al begonnen in Groot-Brittannië. Daar is de belasting voor passagiers die vliegen vanaf een Britse luchthaven het voorbije jaar gevoelig gestegen. Ook andere Europese landen denken aan de invoering van een vliegtaks. Door de onrust in het Midden-Oosten kan het hele proces van stijgende prijzen wel eens in een stroomversnelling komen.


China Aviation Industry General Aircraft (Caiga), de grootste vliegtuigbouwer van China, neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Cirrus over. De deal wordt door Caiga voorgesteld als de eerste overname van een Amerikaanse luchtvaartconstructeur door een Chinees bedrijf. Caiga is een onderdeel van het Chinese overheidsbedrijf Aviation Industry Corporation of China. Cirrus is voor de niet-commerciële burgerluchtvaart de tweede producent ter wereld, na het Amerikaanse Cessna. Het bedrijf wil een productielijn voor Cirrus-toestellen opstarten in China. Het Chinese luchtruim staat onder de strikte controle van het leger, dat vluchten buiten de commerciële lijnen gevoelig beperkt. Maar vorig jaar werd aangekondigd dat het lage luchtruim geleidelijk vrijgegeven zal worden. Volgens waarnemers zal dat een opstoot teweegbrengen voor helikopters en kleine vliegtuigen.


De Duitse sportartikelenproducent Adidas heeft het voorbije jaar een recordomzet van bijna 12 miljard euro opgetekend. De omzet steeg met ruim 15 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst kende meer dan een verdubbeling tot 567 miljoen euro. De groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de impact van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika en aan de heropstanding van het Amerikaanse dochterbedrijf Reebok. Dit jaar verwacht Adidas een verdere stijging van omzet en winst. De Duitse sportartikelenproducent wil de omzet tegen het midden van het decennium verhogen tot 17 miljard euro om marktleider Nike grotere concurrentie aan te doen. Adidas merkte verder op zich verplicht te zien om de prijzen voor zijn artikelen dit jaar te verhogen. Er werd daarbij op gewezen dat de prijzen van grondstoffen en de kosten van arbeid en transport de voorbije twaalf maanden allemaal zijn gestegen.


De Europese Commissie heeft verrassingscontroles uitgevoerd bij de uitgevers van e-books. Het vermoeden bestaat dat in die sector prijsafspraken zijn gemaakt. De Europese Commissie wil niet zeggen welke uitgevers in welke landen zijn betrokken. Er werd wel opgemerkt dat er nog geen bewijzen werden gevonden van de prijsafspraken. De Franse uitgevers Albin Michel, Hachette, Flammarion en Gallimard bevestigden controleurs op bezoek gehad te hebben. Volgens een woordvoerder van uitgever Albin Michel zit Amazon achter het onderzoek. Vorige maand is in Groot-Brittannië al een onderzoek gestart naar prijsafspraken in de uitgeversbranche inzake e-books. De Europese Commissie zegt het onderzoek uit te voeren met behulp van de lokale mededingingsautoriteiten in de betrokken landen. Het zegt zichzelf geen deadline te hebben gesteld in het onderzoek en tevens hoeft het onderzoek niet te leiden tot vervolging.


De International Air Transport Association (IATA) heeft de winstverwachting voor de sector dit jaar naar beneden bijgesteld. Dat is het gevolg van de hoge olieprijzen. De winst voor de sector zal volgens de internationale luchtvaartorganisatie bijna de helft lager liggen dan vorig jaar. De organisatie denkt dat de nettowinst voor de sector zal uitkomen op een bedrag van 8,6 miljard dollar. Eerder werd gewag gemaakt van een mogelijke winst van 9,1 miljard dollar. Daarbij ging de organisatie uit van een gemiddelde prijs voor een vat olie van 84 dollar. Die is inmiddels echter sterk gestegen naar ongeveer 100 dollar per vat door de onrust in het Midden-Oosten. Hoewel de wereldeconomie naar verwachting dit jaar met 3,1 procent zal groeien, zullen de hogere omzetten volgens de organisatie de hogere kosten niet kunnen opvangen. De winstmarge zal volgens de organisatie uitkomen op 1,4 procent.


Verzekeraar Swiss Life heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 560 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 439 miljoen euro. Het jaar voordien werd een winst opgetekend van 277 miljoen Zwitserse frank. De groei is naar eigen zeggen te danken aan onder meer kostenbesparingen en verbeterde marges. Swiss Life, de grootste levensverzekeraar van Zwitserland, heeft een agressief besparingsprogramma opgezet. Volgend jaar zouden de kosten 350 miljoen frank tot 400 miljoen frank lager moeten liggen dan drie jaar geleden. Het bedrijf voegt er aan toe het kostenbesparingsprogramma dit jaar nog verder uit te voeren, zodat de efficiëntie nog zou kunnen worden opgedreven. De Zwitserse verzekeraar maakte in november vorig jaar dat het besparingsprogramma voor twee derden was gerealiseerd.


Het Nederlandse bouwconcern Heijmans heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 16 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een nettoverlies geleden van 40 miljoen euro. De ommekeer is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan een zware reorganisatie vorig jaar. De omzet daalde met 13 procent tot 2,68 miljard euro. Gerrit Witzel, bestuursvoorzitter van Heijmans, merkte op dat het concern het voorbije jaar goed heeft gepresteerd, ondanks een teruglopende markt en bijna drie maanden vorst. Door de reorganisaties kan er volgens Witzel efficiënter worden gewerkt en wordt er goed ingespeeld op de vraag naar prijs en kwaliteit. De verbetering van de resultaten is vooral te danken aan het onderdeel wegenbouw, waar de operationele winst ruimschoots verdubbelde tot 34 miljoen euro. Bij de woningbouw werd een lichte terugval opgetekend, maar de sector van uliteitsbouw en techniek blijft met uitdagende marktomstandigheden geconfronteerd worden.


De Britse bank Standard Chartered heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,23 miljard dollar. Dat is een stijging met 29 procent tegenover het jaar voordien, dankzij dan meer dan een halvering van de boekingen op slechte leningen en de stijgende inkomsten uit de zakelijke bankactiviteiten. De bank, die vooral actief is op de Aziatische markt, zegt ook dit jaar een dubbelcijferige groei te verwachten, ondanks hogere kosten, druk door regelgeving van toezichthouders en een voorzichtige outlook voor de wereldeconomie. Peter Sands, chief executive van Standard Chartered, noemt regelgeving de grootste externe uitdaging van de bank en raamt dat een nieuwe Britse heffing op de balansen van grote banken dit jaar 180 miljoen dollar zal kosten. Desondanks is de bank volgens Sands aan het nieuwe jaar begonnen met een goed momentum en volumegroei bij zowel het zakelijk als het particulier bankieren.


Bankier Muhammed Yunus uit Bangladesh stapt naar de rechter om zijn ontslag als directeur van Grameen Bank aan te vechten. De Centrale Bank van Bangladesh had eerder het ontslag geëist van Yunus, die bekend werd als bankier voor de armen en nobelprijswinnaar. Yunus richtte Grameen Bank zelf elf jaar geleden op. Hij verrichtte er baanbrekend werk door microkredieten aan arme mensen te verstrekken. De Grameen Bank heeft de eis naast zich neergelegd en houdt Yunus gewoon in dienst. De bankier lag de laatste tijd onder vuur van de regering van Bangladesh. Die liet onlangs een onderzoek uitvoeren naar de beschuldiging dat de bank zou hebben geknoeid hebben met ontwikkelingsgeld uit Noorwegen. Een Noors onderzoek bracht geen bewijzen van corrupt gedrag aan het licht. Yunus staat bekend als een politieke tegenstander van premier Sheikh Hasina van Bangladesh.


Modeontwerper John Galliano zal zich later dit jaar voor een Franse rechtbank moeten verantwoorden voor racistische beledigingen die hij recent zou hebben geuit tijdens een ruzie in een Parijse kroeg. Dat heeft de openbare aanklager in Parijs, die de aantijgingen heeft onderzocht, bekendgemaakt. De topontwerper bood inmiddels wel zijn excuses aan voor de vermeende antisemitische tirade, die hem inmiddels zijn baan bij het Franse modehuis Dior heeft gekost. Galliano liet door zijn advocaat weten dat er voor antisemitisme en racisme in deze samenleving geen plaats is. Galliano stelde zijn onvoorwaardelijke excuses aan te bieden voor zijn gedrag. Galliano ontkende overigens dat zijn beledigende opmerkingen aan het adres van een aantal cafégangers antisemitisch van aard waren. Ook zei hij zijn volledige medewerking te verlenen aan het politieonderzoek naar de ruzie. De ontwerper kan een gevangenisstraf krijgen van zes maanden en een boete van 22.500 euro oplopen.


De Wereldbank heeft een nieuwe hulpstrategie voor Afrika goedgekeurd. Doel is naar eigen zeggen te helpen om de economie van het continent van de grond te krijgen. Het plan benadrukt de noodzaak om zich te concentreren op drie sleuteldomeinen. Daarbij zou vooral gemikt worden op de competitiviteit en tewerkstelling, de kwetsbaarheid en de weerstand tegen schokken en tenslotte governance en de capaciteiten van de publieke sector. De Wereldbank herinnert eraan dat ze tot nu toe het accent legde op het zoeken van economische stabiliteit en gezonde economische grondvesten. De Wereldbank zegt de Afrikaanse landen te willen helpen bij het diversifiëren van hun economie en het scheppen van banen, in het bijzonder voor de zeven tot tien miljoen Afrikaanse jongeren die jaarlijks in het actieve leven stappen.


De politieke omwentelingen in Noord-Afrika zullen de olieprijs slechts voor korte tijd omhoog stuwen. Ze hoeven ook niet te leiden tot een tekort aan olie. Dat heeft Peter Voser, topman van het olieconcern Shell, gezegd. Hij merkt op slechts op korte termijn prijspieken te verwachten. Die mening wordt gedeeld door Nobuo Tanaki, topman van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Vosen en Tanaki stellen ook dat Saudi-Arabië en andere landen van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heel duidelijk hebben gemaakt dat op lange termijn het wegvallen van de Libische productie kan worden opgevangen. Zelfs als Libië de export volledig stillegt, kan Saudi-Arabië volgens Tanaki de tekorten opvangen. Men hoeft zich volgens hem dan ook niet al te veel zorgen maken over het aanbod. Tanaki stelde dat er wereldwijd voldoende reservecapaciteit beschikbaar is.


Paul Devine, een voormalig manager van Apple, heeft bekend dat hij geheime bedrijfsinformatie van zijn werkgever heeft verkocht aan de concurrentie. Paul Devine stond tijdens de tweede helft van het voorbije decennium aan het hoofd van de inkoopafdeling voor de iPhone. De man werd in augustus vorig jaar opgepakt nadat Apple e-mails en overeenkomsten vond waarin duidelijke aanwijzingen waren te vinden dat Devine werd betaald voor geheime informatie. Met die informatie hadden leveranciers vooraf informatie over productieplannen, prijsdoelen en productspecificaties. Het ging om Aziatische leveranciers van componenten voor iPods en iPhones, die daardoor het onderste uit de kan konden halen tijdens de onderhandelingen. Apple zegt daardoor meer dan 2,4 miljoen euro schade te hebben geleden. Devine riskeert 20 jaar cel en een miljoenenboete voor fraude, samenzwering en het witwassen van geld. Devine is akkoord gegaan met verbeurdverklaring van 2,25 miljoen dollar opbrengsten.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf volgend najaar naar de Cubaanse hoofdstad Havana vliegen. Eerder liet de Nederlandse luchtvaartmaatschappij al weten vanaf het winterseizoen gevoelig meer capaciteit in te zetten op het Caribisch gebied. De luchtvaartmaatschappij gaat drie keer per week op Cuba vliegen. Cuba wordt de achtenzestigste intercontinentale bestemming van de Nederlandse maatschappij. Peter Hartman, president-directeur van KLM, merkte op dat Cuba een prachtige aanvulling is op het uitgebreide netwerk van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Met het toevoegen van Havana biedt KLM volgens Hartman vanaf Schiphol nog meer mogelijkheden voor de Nederlandse vakantieganger. Daarnaast is Cuba volgens ham ook buiten Nederland zeer populair bij veel Europeanen, die voortaan met één enkele overstap binnen een dag op deze bijzondere Caraïbische bestemming zijn.


Het staalconcern ArcelorMittal heeft een belang van 40 procent genomen in de Thaise groep G-Steel. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou ArcelorMittal ongeveer 250 miljoen dollar willen betalen voor het belang. Daarnaast heeft het staalconcern met G-Steel ook een kredietfaciliteit van 500 miljoen dollar afgesloten. G-Steel is een producent van gewalst staal en heeft een productiecapaciteit van meer dan 2,5 miljoen ton per jaar. Het bedrijf, dat genoteerd staat op de beurs van Thailand, telt 1.400 werknemers. ArcelorMittal, het grootste staalbedrijf in de wereld, krijgt met de investering een sterkere positie in Zuid-Oost Azië. Het bedrijf zegt in die markt een doorgaande groei te verwachten. Waarnemers stellen dat de deal aantoont dat ArcelorMittal opnieuw klaar is voor een verdere groei, nadat grote investeringen door de economische crisis de voorbije twee jaar geblokkeerd bleven.


Meer Nieuws

Wednesday, March 02, 2011

Onvoldoende geld voor Britse Olympische atleten

De British Olympic Association heeft op dit ogenblik niet voldoende geld om het Britse team voor de Olympische Spelen in Londen te financieren. Dat zou tijdens een crisisvergadering van de British Olympic Association, die ongeveer 550 atleten en 450 stafleden zal moeten ondersteunen, zijn gezegd. Andy Hunt, topman van de British Olympic Association, gaf toe dat er nog een kloof moet worden overbrugd, maar hij garandeerde dat er een volledig team aan de start van de Olympische Spelen zou verschijnen.

"De financiële situatie zal wel bepalen hoever de ondersteuning kan gaan," gaf Hunt toe tegenover BBC Sport. De financiële middelen van de British Olympic Association, die geen steun geniet van de Britse overheid, komt uitsluitend uit sponsoring en donaties. De kosten van de Olympische Spelen zouden voor de organisatie oplopen tot meer dan 5 miljoen pond. "Er is nog een tekort van enkele miljoenen," meldt BBC Sport. "Hunt stelt echter dat er vooral moet voor gezorgd worden dat de atleten kunnen presteren, wat volgens hem belangrijker is dan gebouwen en ceremonieën."

De British Olympic Association verkocht de Olympische rechten aan het London Organising Committee voor een bedrag van ongeveer 30 miljoen pond. Andy Hunt was toen niet betrokken bij de organisatie en heeft altijd gezegd dat die rechten veel meer waard waren. Richard Caborn, gewezen minister van sport, benadrukte echter dat de organisatie efficiënter met zijn financiële middelen diende om te springen. Volgens Caborn moest de organisatie meer inspanningen doen om extra sponsoring aan te trekken.

Labels: ,

Hedgefondsen leveren klanten meer winst dan banken

De tien grootste hedgefondsen ter wereld hebben in de tweede helft van vorig jaar in totaal 28 miljard dollar voor hun klanten verdiend. Dat blijkt uit berekeningen van LCH Investments, een onderdeel van Edmond de Rothschild. Er wordt aan toegevoegd dat de resultaten van de hedgefondsen 2 miljard dollar hoger liggen dan de winsten van de banken Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays en HSBC Holdings samen.

Volgens de berekeningen was John Paulson tijdens de tweede helft van vorig jaar het meest succesvolle hedgefonds ter wereld. De hedgefondsmanager verdiende 5,2 miljard dollar voor zijn klanten, na aftrek van de vergoedingen voor de diensten. Op de tweede plaats komt het Quantum Fund van George Soros met 3 miljard dollar. De hedgefondsen hebben sinds hun oprichting gezamenlijk 182 miljard dollar winst gemaakt. Soros, die zijn bedrijf bijna veertig jaar geleden begon, maakte na aftrek van kosten voor zijn klanten een winst van 35 miljard dollar.

John Paulson komt echter steeds dichter bij. De Amerikaanse hedgefondsmanager schat volgens het rapport de jongste jaren de marktontwikkelingen steeds goed in. Onder meer speelde hij succesvol in op de crisis op de Amerikaanse hypothekenmarkt en nadien de economische heropleving en de goudprijzen. Paulson ging zestien jaar geleden van start en heeft nu cumulatief 33 miljard dollar voor zijn klanten verdiend. Volgens LCH Investments bewijzen zeer hoge rendementen van hedgefondsen hun toegevoegde waarde.

Labels: , , ,

Forensische onderzoek kan ook perfect in privésector

In Groot-Brittannië wordt de Forensic Science Service gesloten, maar dat zou geen negatieve impact mogen hebben op de strijd tegen de criminaliteit, op voorwaarde dat de transformatie degelijk wordt begeleid. Dat staat in een rapport dat Steve Allen, managing director van het forensisch bedrijf LGC Forensics, voor de Britse overheid heeft voorbereid. Allen merkte op dat de privésector klaar is om het werk van de Forensic Science Service over te nemen, maar drukte zijn bezorgdheid uit over een inkrimpende markt.

De Britse regering maakte vorig jaar de sluiting van de forensische dienst bekend, waarbij zoveel mogelijke activiteiten zouden worden getransfereerd naar andere diensten of worden verkocht. De Britse overheid wou daarbij dat privébedrijven, die op dit ogenblik 40 procent van de markt vertegenwoordigen, de leemte zouden invullen die de Forensic Science Service zou achterlaten. Een aantal experts opperde echter dat de nadruk op winstgevendheid de kwaliteit van het onderzoek in het gedrang zou kunnen brengen.

De Forensic Science Service leed ongeveer 2 miljoen pond verlies per maand. Steve Allen voerde aan dat de Britse overheid wel moet zorgen voor een markt met een voldoende omvang om concurrentie tussen verschillende aanbieders mogelijk te maken, waarbij gewezen werd op het gevaar dat politiediensten meer onderzoek naar zich zouden toetrekken en de commerciële markt uithollen. Het commerciële forensisch bedrijf Cellmark merkt op dat wetenschappers in de privésector dezelfde motivatie hebben om het gerechtelijk systeem en slachtoffers van misdrijven te helpen.

Labels: ,

Sparen en schuldafbouw centraal bij fiscale terugbetaling

De Amerikaanse bevolking wil eventuele terugbetalingen van belastingen dit jaar vooral opzij zetten op een spaarrekening en hun schulden afbouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse National Retail Federation (NRF). Ongeveer 42 procent van de Amerikaanse consumenten wil dit jaar eventuele terugbetalingen zowel gebruiken het opbouwen van een financiële reserve als voor zijn schuldafbouw. Daarnaast wil 13,2 procent het geld gebruiken om een belangrijke aankoop te doen.

Het voorbije jaar gaf 12,5 procent aan met zijn belastingvoordelen een belangrijke aankoop te doen. Toen gaf 40,3 procent aan te willen sparen, terwijl 43,9 procent van plan was om zijn schulden af te betalen. Er wordt verder aangegeven dat 30 procent van plan is om belastingvoordelen te besteden aan dagelijkse aankopen. Dat cijfer bleef nagenoeg ongewijzigd tegenover het vorige jaar. De onderzoekers stelden ook vast dat 11 procent van plan is om een gedeelte van de extra middelen te besteden aan een vakantie.

Uit het onderzoek blijkt dat 66,2 procent van de Amerikanen dit jaar een terugbetaling verwacht. Vorig jaar was dat 65,5 procent, maar het jaar daarvoor ging 68,4 procent uit van een terugbetaling. Verder blijkt dat 57,6 procent van de Amerikanen zijn aangifte online heeft ingediend. Vier jaar geleden was dat 50,1 procent. Ook merkt het rapport op dat 35,2 procent bij zijn aangifte gebruik maakt van computer-software, terwijl 21,5 procent beroep doet op een accountant, 19,3 procent op een begeleidingsorganisatie en 10,9 procent op een vriend of familielid.

Een groep van 13,2 procent vult zijn aangifte nog zelf manueel in.

Labels: ,

Moskou geeft deportatieplan straathonden op

Het stadsbestuur van Moskou heeft zijn plannen laten varen om de straathonden te vangen en te transporteren naar een speciaal kamp buiten de stad. Dat heeft de belangenorganisatie The Hope Bringers bekend gemaakt. Dierenrechtenorganisaties en Russische celebrities hadden het stadsbestuur van Moskou aangemaand om het plan op te bergen. Er werd daarbij opgemerkt dat de deportatie de dieren in gevaar zouden brengen door hen in een omgeving te plaatsen waar ze een gemakkelijke prooi zouden kunnen vormen voor allerlei ziektes.

"Een aantal tegenstanders had al gewag gemaakt van een concentratiekamp voor honden," meldt het persbureau Associated Press. Natalya Yunitsyna, hoofd van The Hope Bringers, zegt tevreden te zijn met de kleine overwinning die werd geboekt. De activisten sturen aan op de oprichting van een onafhankelijke commissie, die moet bepalen hoe het probleem van de straathonden in Moskou zou kunnen worden aangepakt. De activisten zelf zijn voorstander van een sterilisatie-plan om de hondenpopulatie onder controle te houden.

De Russische hoofdstad telt naar schatting ongeveer 26.000 straathonden. "Sommige daarvan hebben zelfs geleerd om liften en het openbaar vervoer te gebruiken," merkt Associated Press nog op. "Andere honden intimideren mensen of gaan tot de aanval over." Moskou heeft de voorbije jaren een bedrag van 45 miljoen dollar geïnvesteerd in de bouw van asielen, sterilisatie en andere programma's om het probleem van de straathonden aan te pakken. Critici stellen dat de bestemming van een groot gedeelte van dat bedrag echter onbekend is gebleven.

Labels: , ,

Hawaii geeft toestemming voor bouw reuzentelescoop

De regering van Hawaii heeft een vergunning afgegeven voor de bouw van de reusachtige Thirty Meter Telescope (TMT) op de top van de meer dan vier kilometer hoge vulkaan Mauna Kea, waar zich al tal van andere telescopen bevinden. De afgifte van de vergunning is de afsluiting van een procedure van drie jaar, waarbij werd gekeken naar de culturele en landschappelijke gevolgen van de bouw van de telescoop. Met het project is een investering van ongeveer 1 miljard euro gemoeid.

De lokale bevolking van Hawaii beschouwt de Mauna Kea als een heilige plek. De nieuwe telescoop zal de hemel over een breed golflengtegebied gaan onderzoeken, van het ultraviolet tot het infrarood. Met zijn dertig meter grote hoofdspiegel kan de de Thirty Meter Telescope negen keer zo veel licht opvangen als de grootste telescopen van dit moment. De telescoop zal worden uitgerust met de nieuwste technologische innovaties op het gebied van de beeldverbetering.

Dat moet resulteren in opnamen die twaalf keer zo scherp zijn als die van de Hubble-ruimtetelescoop. De realisatie van de telescoop is een samenwerkingsproject van instituten in de Verenigde Staten, Canada, Japan, China en India. De Keck-telescoop, op dit ogenblik de grootste telescoop ter wereld, heeft een spiegel met een diameter van 10 meter. Over zeven jaar moet de Europese Extremely Large Telescope, met een breedte van 42 meter, operationeel worden.

Labels: , ,

Groot-Brittannië redt erfenis computer-grondlegger Alan Turing


Groot-Brittannië is erin geslaagd om de erfenis van computer-legende Alan Turing te redden. Door een schenking van 200.000 pond van het Britse National Heritage Memorial Fund kon op het laatste ogenblik vermeden worden dat de erfenis, bestaande uit documenten en ander wetenschappelijk materiaal, naar het buitenland zou verhuizen. Alan Turing wordt bestempeld als één van de grondleggers van de moderne computerwetenschap en speelde tijdens de tweede wereldoorlog een cruciale rol in het ontcijferen van de Duitse Enigma-code.

"De erfenis van Alan Turing werd vorig jaar op een veiling aangeboden," aldus BBC News. "Daarop werd een internet-campagne opgezet om het materiaal te redden voor het museum in Bletchley Park in Buckinghamshire, waar Turing tijdens de tweede wereldoorlog werkte aan het breken van de Duitse codes. Informatica-journalist Gareth Halfacree slaagde erin om 23.000 pond aan schenkingen op te halen. Ook Google deed een schenking, maar er bleef nog altijd een kloof van 200.000 pond met de vraagprijs, waardoor de erfenis naar het buitenland dreigde te gaan."

Door de schenking van het National Heritage Memorial Fund kon op het allerlaatste ogenblik echter aan de vraagprijs worden voldaan. Het Britse fonds stelde dat de documenten een permanent herdenkingsmonument moeten zijn voor een man die een cruciale rol heeft gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog. De wetenschapper is vooral bekend voor Turing's Bombe Machine, die erin slaagde de Duitse Enigma-code te doorbreken en als de voorloper van de moderne computer wordt bestempeld.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De autoverkopen in de Verenigde Staten hebben in februari een solide groei getoond, ondanks de scherp gestegen brandstofprijzen die een rem dreigen te zetten op het herstel van de Amerikaanse auto-industrie. General Motors, de grootste autofabrikant in de Verenigde Staten, verkocht tijdens de maand februari meer dan 207.000 auto's. Dat betekent een stijging van 46 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Don Johnson, verkoopdirecteur van General Motors in de Verenigde Staten, verwacht dat het concern over het hele jaar 13 miljoen tot 13,5 miljoen auto's zal verkopen. Bij Ford stegen de verkopen met 14 procent tot 156.600 exemplaren. Er bleek vooral een grote vraag te zijn naar de kleinere modellen. Met een verkoop van 6.270 exemplaren werd februari voor Ford Fiesta zelfs een absolute recordmaand. Bij Chrysler werd een toename met 13 procent tot 95.100 exemplaren opgetekend. Het was de elfde maand op rij dat Chrysler de afzet zag toenemen.


Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn waardering voor Libisch staatspapier verlaagd. Aanleiding is de chaotische politieke en economische situatie in het land. De beoordeling van de staatsleningen gaat met drie stappen omlaag. Dat betekent dat Libië zijn waardering van investment grade, een beoordeling voor obligatieleningen van een hoge kwaliteit, is kwijtgeraakt. Wanneer de kredietwaardigheid van een land wordt verlaagd, betekent dit dat het meer rente moet gaan betalen op leningen die het afsluit. Fitch waarschuwt dat de kredietbeoordeling verder omlaag gaat als de situatie in het land verder escaleert. Het ratingagentschap verwacht dat de situatie nog zal verslechteren voor er een oplossing wordt gevonden. Het was de tweede keer op één week tijd dat Fitch de rating van Libië naar beneden heeft geschroefd.


De Franse keten Carrefour geeft haar discountmerk Dia een aparte notering op de beurs van Madrid en doet dat ook voor een kwart van haar vastgoeddochter Carrefour Property in Parijs. Dat blijkt uit een mededeling van het retailconcern. De plannen waren eerder dit jaar in de Franse media uitgelekt. De aandeelhouders van Carrefour zullen via een speciaal dividend aandelen van Dia en Carrefour Property verwerven. Met de splitsing wil Carrefour zich naar eigen zeggen ten volle concentreren op de ontwikkeling van het potentieel van het merk Carrefour en haar kerntaken. De splitsingsoperatie betekent volgens Lars Olofsson, chief executive van de retailgroep, een nieuwe dynamiek voor Carrefour die meer waarde creëert voor de aandeelhouders. De splitsingsoperatie wordt tijdens de algemene vergadering in juni voorgelegd aan de aandeelhouders.


De Chinese industrie is tijdens de maand februari gegroeid aan het laagste tempo in zes maanden tijd. Oorzaak van die vertraging zijn de maatregelen van de Chinese overheid om de inflatie in te dammen, waardoor de wordt gedrukt. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie daalde in februari naar 52,2 punten, tegenover 52,9 punten tijdens de maand januari. De Chinese regering neemt maatregelen om een oververhitting van de Chinese economie tegen te gaan. Gevreesd wordt dat de stijgende inflatie en vastgoedprijzen de sociale stabiliteit in China in gevaar zouden kunnen brengen. Om de inflatie tegen te gaan, werd de Chinese rentevoet al herhaaldelijk opgetrokken. Analisten gaan ervan uit dat de rente nog verder zal worden opgetrokken in het kader van de strijd tegen de inflatie.


De werkloosheidsgraad in de landen van de eurozone is tijdens de maand januari naar 9,9 procent gedaald. Dat blijkt uit gegevens van het statistiekbureau Eurostat. In oktober vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad in de eurozone 10,1 procent, wat overeenstemde met het hoogste peil ooit sinds de oprichting van de eurozone. In januari dit jaar zaten in de landen van de eurozone omgerekend 15,775 miljoen mensen zonder werk. Dat betekent 72.000 werklozen minder dan in december vorig jaar. In de volledige Europese Unie bedroeg de werkloosheidsgraad in januari 9,5 procent, tegenover 9,6 procent in december vorig jaar. De hoogste werkloosheid in januari werd gemeten in Spanje (20,4 procent). De werkloosheid was daarentegen het laagst in Nederland en Oostenrijk, waar de werkloosheid 4,3 procent bedroeg.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM opent de aanval op prijsvechters zoals easyJet, Ryanair en Vueling. De luchtvaartmaatschappij gaat naar eigen zeggen stunten met stedentrips. De Nederlandse vliegtuigmaatschappij stelde de goedkoopste economytarieven voor twintig populaire bestemmingen structureel te verlagen tot 99 euro. Dochtermaatschappij Transavia zal zijn basistarieven met 20 procent tot 25 procent terugschroeven. In de toekomst moet de reiziger bij Transavia wel extra betalen voor koffers die niet in de cabine meegaan. De nieuwe prijsstrategie moet KLM en Transavia helpen om de twee miljoen extra stoelen vol te krijgen die de maatschappijen deze zomer inzetten. De nieuwe lage tarieven bij KLM zullen met name gelden voor steden als Barcelona, Rome, München en Madrid, waar veel vraag naar is. Op dit soort bestemmingen zullen KLM en Transavia vanaf deze zomer extra vliegtuigen inzetten.


Duitsland telde tijdens de maand februari bijna 3,32 miljoen werklozen. Dat is een daling met 33.000 eenheden tegenover de maand januari. In vergelijking met de maand februari van vorig jaar telt Duitsland 326.000 werklozen minder. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Agentschap voor Werk. De werkloosheidsgraad in februari daalt met 0,1 procentpunt tot 7,9 procent. Een jaar geleden bedroeg de Duitse werkloosheidsgraad 8,7 procent. Seizoensgezuiverd nam de werkloosheid af met 52.000 eenheden tot 3,069 miljoen. Dat is het laagste niveau in meer dan achttien jaar. De daling is groter dan analisten hadden verwacht. De aangepaste werkloosheid bedroeg 7,3 procent, vergeleken met 7,4 procent tijdens de maand januari van dit jaar. In februari vorig jaar bedroeg de seizoensgecorrigeerde werkloosheid 8,1 procent.


Het Franse telecomconcern Vivendi heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 28,9 miljard euro. Dat is een stijging met 6,4 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 830 miljoen euro naar 2,2 miljard euro. De groei werd in grote mate gedragen door de gamedivisie Activision Blizzard, waardoor het Franse concern de terugloop in de telefoonactiviteiten, de grootste divisie van Vivendi, kon compenseren. Activison Blizzard heeft games zoals 'Call of Duty', 'Starcraft' en 'World of Warcraft' in zijn portefeuille. Vivendi nam drie jaar geleden het Amerikaanse Activision over en is sindsdien de grootste producent van videospelletjes ter wereld. Alleen al het online game 'World of Warcraft' heeft wereldwijd ongeveer 12 miljoen spelers. Ook het Braziliaanse GVT Telecom droeg bij tot de winst. Voor dit jaar voorspelt Vivendi een lichte winstgroei.


Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft in de bankcommissie van de Amerikaanse senaat gewaarschuwd dat aanhoudende stijgende olieprijzen een bedreiging vormen voor de economische groei in de Verenigde Staten. Hij gaat er echter vanuit de onrust in het Midden-Oosten tot tijdelijke en bescheiden prijsstijgingen zal leiden in de Verenigde Staten. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens Bernanke dat de recente stijgingen van grondstoffen in het ergste geval zullen leiden tot een tijdelijk en bescheiden stijging van de consumentenprijzen. Bernanke beloofde dat de Amerikaanse centrale bank de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt en indien nodig maatregelen zal nemen om het economische herstel op koers te houden. Bernanke zei ook enkele tekenen van herstel te zien op de arbeidsmarkt, maar de groei blijft volgens hem te schraal.


De afbouw van banen bij autobouwer Opel verloopt in enkele vestigingen langzamer dan gepland. Het plan is in de tijd een beetje uitgesteld. Dat heeft Opel-topman Nick Reilly gezegd in de marge van het autosalon van Genève. Vooral voor de site in het Duitse Bochum is dit het geval. Daar werken in een fabrieksafdeling voor aandrijvingen die eind vorig jaar gesloten moest worden nog altijd 400 mensen. Reden voor het openblijven is volgens Reilly een grote bestelling van aandrijvingen voor compacte wagens voor moederconcern General Motors in Brazilië. Dat zou nog tot het einde van dit jaar duren. In totaal zullen in Europa volgens Reilly echter nog steeds zowat 8.000 banen worden afgebouwd, zoals eerder was voorzien. Reilly stelde tevreden te zijn dat het grootste gedeelte van de herstructurering achter de rug is. Volgens hem gaat het nu opnieuw zeer goed met Opel.


Blackstone, de grootste private-equityspeler ter wereld, staat op het punt voor een bedrag van 9,4 miljard dollar 588 supermarkten van de Australische groep Centro Properties in de Verenigde Staten te kopen. Dat hebben een aantal bronnen bevestigd. Indien de verkoop wordt afgerond, wordt de overname de grootste deal van Blackstone in vier jaar tijd. Dat kan er volgens waarnemers op wijzen dat de investeringsmaatschappij rekent op een herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt na de vastgoedcrisis. Centro Properties is eigenaar van supermarkten in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland met een totale waarde van 17 miljard dollar. De groep zette zichzelf drie jaar geleden in de etalage omdat ze er niet in slaagde haar schulden te herfinancieren. Uiteindelijk heeft het ruim twee jaar geduurd vooraleer Centro een overnemer vond. Als de verkoop aan Blackstone doorgaat, zou Centro overwegen de Australische winkels niet langer te koop te stellen.


De Europese Commissie blijft gunstig gestemd over het economisch herstel in de eurozone. Volgens tussentijdse voorspellingen zou de economie van de zeventien eurolanden dit jaar met 1,6 procent groeien. Dat is een toename met 0,1 procentpunt in vergelijking met prognoses van vorig najaar. Onder druk van stijgende prijzen van energie en grondstoffen zou de inflatie dit jaar wel met 0,4 procentpunt toenemen tot 2,2 procent. In de hele Europese Unie zou de economie dit jaar 1,8 procent groeien. Dat is 0,1 procentpunt beter dan vorig najaar werd voorspeld. In vergelijking met vorig jaar zou de eurozone dit jaar wel iets minder sterk presteren. Dankzij de goede resultaten van het eerste semester groeide de economie van de eurolanden vorig jaar met naar schatting 1,7 procent. De Europese Commissie zegt niettemin te geloven dat het economische herstel zich dit jaar zal doorzetten. Dat blijft voor een deel te danken aan de export, maar ook aan een grotere binnenlandse vraag.


De Duitse autoconstructeur BMW, Audi en Daimler blijken hun succesverhaal van vorig jaar verder te kunnen zetten. Tijdens de maand februari lieten de verkoopcijfers voor Audi en BMW een groei met ongeveer 20 procent optekenen. Dat bleek uit de verklaringen van de topmannen van de autobouwers in de marge van het autosalon in Genève. Dit jaar wordt volgens Peter Scharzenbauer, topman van Audi, het beste eerste kwartaal uit de ondernemersgeschiedenis verwacht. In het voorjaar wordt gemikt op een dubbelcijferig stijgingspercentage, al zijn definitieve cijfers nog niet beschikbaar. Toch kunnen in dit gunstige klimaat volgens Dieter Zetsche, chief executive van Daimler, de stijgende grondstofprijzen voor tegenwind zorgen. BMW zegt ook geprofiteerd te hebben van de verkoop van een aantal nieuwe modellen.


Verzekeraars mogen bij het vaststellen van hun premie voor een levensverzekering geen rekening houden met het geslacht van de verzekerde. Volgens het Europees Hof van Justitie is dat strijdig met bepalingen van de Europese Unie, die discriminatie op grond van het geslacht verbieden. Aanleiding voor de uitspraak was een zaak die was aangespannen door de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop was aangespannen. Het Europees Hof volgde het advies van de advocaat-generaal van september vorig jaar. Veel Europese verzekeraars berekenen bij levensverzekeringen voor vrouwen een lagere premie dan voor mannen omdat vrouwen gemiddeld langer leven. Volgens de uitspraak van het Europees Hof kan dat echter niet. De Belgische verzekeraars noemen de uitspraak onbegrijpelijk en waarschuwen voor hogere premies.


Het Duitse industriële concern Siemens werkt aan een beursgang van Osram, waarin de verlichtingsactiviteiten van de groep zijn verzameld. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Opgemerkt wordt dat een beursgang al binnen de twee maanden zou kunnen gebeuren. Een definitieve beslissing werd echter nog niet genomen. Osram werd meer dan honderd jaar geleden en is met een geschatte waarde van 7 miljard euro na het Nederlandse Philips het grootste verlichtingsbedrijf ter wereld. Osram produceert verlichting voor de industrie en de consumentmarkt. Osram nam zopas nog het Duitse Siteco Lighting over, een expert in ledverlichting. Een afsplitsing van Osram brengt Siemens dichter bij zijn doel om de consumentenproducten volledig af te stoten. Een beursgang van Osram zou de grootste desinvestering zijn van Siemens in vier jaar tijd. Toen werd het Duitse bedrijf VDO verkocht voor een bedrag van 11,4 miljard euro.


Meer Nieuws