Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 04, 2011

Nieuwsoverzicht

Een aantal Chinese bedrijven zouden interesse hebben in de Frans-Amerikaanse telecomgroep Alcatel-Lucent. Daarbij worden de namen genoemd van Huawei en ZTE Corporation, de twee grootste producenten van infrastructuur voor telefoonnetwerken en dus voor de hand liggende kandidaten. In een reactie op de berichten liet Huawei echter al meteen weten niet geïnteresseerd te zijn in een overname van Alcatel-Lucent. Ook analisten hebben hun twijfels over een overnamebod. Er wordt onder meer op gewezen dat Alcatel-Lucent één derde van inkomsten realiseert in de Verenigde Staten, waar men argwanend staat tegenover een Chinese controle over telecom-netwerken. Bovendien wordt opgemerkt dat de Chinese concurrenten van Alcatel-Lucent zelf over voldoende technologie beschikken. Ook wordt opgemerkt dat berichten over Chinese interesse in Alcatel-Lucent met een regelmaat van een klok opnieuw opduiken, terwijl een Europese overname logischer zou zijn.


Het Franse energiebedrijf GdF Suez heeft het voorbije jaar een nettowinst van 4,62 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 3,1 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 5,7 procent tot 84,5 miljard euro. Gérard Mestrallet, topman van GdF Suez, stelde dat het Franse energiebedrijf daarmee al zijn doelstellingen heeft overtroffen. Hij voegde er aan toe dat het bedrijf ook de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. Onder meer wordt het investeringsplan gevoelig uitgebreid. Daarbij wordt nu gewag gemaakt van een bedrag van 11 miljard euro per jaar. Het voorbije jaar had het investeringsprogramma van GdF Suez een omvang van 8,6 miljard euro. Die investeringen gaan vooral een capaciteitsuitbreiding met 150 gigawatt elektriciteit. Met 90 gigawatt is daarvan het grootste gedeelte gereserveerd voor Europa. Tegen het midden van het decennium wil GdF Suez daarnaast ook zijn capaciteit aan hernieuwbare energie met 50 procent optrekken.


De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 499 miljoen euro. Het jaar daarvoor werd een winst van 296 miljoen euro geboekt. De omzet steeg van 1,57 miljard euro naar 2,15 miljard euro. Lego heeft naar eigen zeggen het voorbije jaar een gevoelige groei gekend in een traag herstellende markt. Het wereldwijde aandeel op de speelgoedmarkt zou van 4,8 procent naar 5,9 procent zijn gestegen. Lego zegt nu de vierde grootste speelgoedfabrikant van de wereld te zijn geworden. Het Deense bedrijf zegt succes te hebben met zowel klassieke producten zoals Lego City en Lego Duplo, als met nieuwe projecten zoals Lego Games. Wel wordt opgemerkt dat de verkoop van het nieuwe online game Lego Universe tegenvallende resultaten laat optekenen. Lego heeft het voorbije jaar 1.079 nieuwe banen gecreëerd. In totaal heeft de Deense speelgoedproducent nu 8.365 medewerkers.


De Britse regering heeft de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch de principiële toestemming gegeven om het televisie-concern BSkyB over te nemen. De operatie zal volgens Jeremy Hunt, Brits minister van cultuur, de pluriformiteit van de informatie niet in gevaar brengen. De verklaring van de regering volgt op het voorstel van News Corp, het bedrijf van Murdoch, om nieuwszender Sky News uit BSkyB te halen en om te vormen tot een onafhankelijk bedrijf. Murdoch, die al meerdere Britse kranten bezit, wil daarmee een uitgebreid onderzoek door de Britse concurrentieautoriteiten vermijden. De mediamagnaat bezit al 39 procent van BSkyB en wil ook de rest van de aandelen in bezit krijgen. Het bod is erg controversieel omdat het volgens sommigen een verlies van meningsvrijheid betekent. Zelfs de anglicaanse kerk sprak zijn bezorgdheid uit. News Corp bezit onder meer de kranten The Sun, News of The World, The Times en The Sunday Times.


Het Zwitserse uitzendbedrijf Adecco heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 18,7 miljard euro. Dat is ruim een kwart meer dan het jaar voordien. De nettowinst steeg van 8 miljoen euro naar 423 miljoen euro. Het Zwitserse concern profiteerde naar eigen zeggen van het voorzichtige herstel van de internationale arbeidsmarkt, waardoor de vraag naar uitzendkrachten sterk toenam. Adecco, het grootste uitzendconcern van de wereld, zegt te verwachten dat er ook dit jaar een grote vraag naar uitzendkrachten zal blijven. Door de onzekere economische omstandigheden behouden de bedrijven volgens Adecco immers een voorkeur voor flexibel inzetbare arbeidskrachten, voorspelde het bedrijf. Er zullen volgens Adecco weliswaar vaste banen worden gecreëerd, maar dat zou onvoldoende zijn om alle nieuwe arbeidskrachten aan het werk te krijgen. Volgens Adecco zal de werkloosheid waarschijnlijk hoog blijven in de meeste ontwikkelde economieen.


De Braziliaanse economie heeft het voorbije jaar een groei gekend met 7,5 procent. Dat is de sterkste stijging in bijna vijfentwintig jaar. Het jaar voordien was er nog een inkrimping met 0,6 procent opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse statistische bureau. Tijdens het vierde kwartaal werd een groei met 0,7 procent opgetekend tegenover het kwartaal voordien. Tegenover dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de groei 5 procent. De grote groei is vooral te danken aan de binnenlandse vraag. De consumptie van de gezinnen kende een recordgroei van 7 procent. Dat was te danken aan de groei van de werkgelegenheid en de lonen. Enkele fiscale maatregelen om de conjunctuur te stimuleren hielpen de consumptie eveneens hoger tillen. Onder meer verlaagde de regering de belasting op de aankoop van bepaalde producten, zoals computers. De inkomensbelasting ging voor bepaalde categorieën naar omlaag.


De Europese Centrale Bank (EBC) sluit een verhoging van de rente niet meer uit. Mogelijk komt die er al in april, maar een definitieve beslissing is nog niet genomen. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd. Trichet zei sterk waakzaam te zijn voor de inflatie, maar meldde ook dat een verhoging van de rente zeker niet het begin zou betekenen van een reeks verhogingen. Dat er een mogelijke verhoging van de rente wordt aangekondigd, heeft alles te maken met de oplopende inflatie van de laatste maanden in de eurozone. In februari bereikte ze volgens schattingen van Eurostat 2,4 procent. De Europese Centrale Bank moet waken over de prijsstabiliteit en houdt daarom de inflatie het liefst net onder 2 procent. Trichet wees op de forse prijsstijgingen van voedsel en energie, waardoor hij dit jaar een inflatie van 2,3 procent verwacht.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zegt dat er voor zijn AppStore wel degelijk een merknaam kan gedeponeerd worden. Aartsrivaal Microsoft verzette zich tegen een deponering omdat de benaming te algemeen zou zijn. Apple zegt echter dat Microsoft eerder eenzelfde koers heeft gevolgd en Windows als merk heeft laten geregistreerd. Microsoft zou volgens Apple dan ook moeten weten dat de betekenis van een woord beoordeeld moet worden in de context van een substantiële meerderheid van de bevolking. Microsoft zegt dat een appstore niet meer is dan een synoniem voor een downloadwinkel en dus niet als merknaam kan worden geregistreerd. Er werd daarbij op gewezen dat Steve Jobs, topman van Apple, zelf tijdens een interview sprak over een appstore bij een gesprek over de downloadwinkels van concurrenten. Het is nu aan het United States Patent and Trademark Office (USPTO) om een oordeel te vellen.


De voedselprijzen hebben in februari van dit jaar een nieuw recordniveau bereikt. Dat blijkt uit cijfers van de Food and Agriculture Organization (FAO), de voedselorganisatie van de Verenigde Naties. Bovendien is de verwachting dat de graanprijs in de volgende maanden nog verder zal blijven stijgen. Volgens de voedselorganisatie zou alleen de rijstprijs beletten dat de wereld opnieuw in een voedselcrisis belandt zoals drie jaar geleden het gevalwas. Een index bestaande uit vijfenvijftig commodities steeg in januari met 2,20 procent tot 236 punten. In januari stond die index nog maar 230,70 punten. Daarmee kende in index acht maanden op rij een groei. Op de Chicago Board of Trade is de graanprijs over de voorbije twaalf maanden al met 58 procent gestegen, terwijl de tarweprijs met 87 procent steeg. De rijstprijs kende een groei van slechts 6,50 procent.


Het Franse olieconcern Total is een strategische alliantie aangegaan met de Russische gasproducent Novatek. De overeenkomst voorziet dat Total, de derde grootste oliegroep van Europa, in april een participatie van 12 procent verwerft voor een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar. Binnen drie jaar zou dat belang op 19,4 procent gebracht worden. Christophe de Margerie, chief executive van Total, verduidelijkte dat de overeenkomst voorziet dat de Franse groep een belang van 20 procent krijgt in de uitbouw van het gasveldproject Jamal, waarin Novatek meerderheidsaandeelhouder is. Dit arctische gasveld heeft een reserve van naar schatting 1.250 miljard kubieke meter aardgas. Bedoeling is te komen tot een jaarlijkse productie van meer dan 15 miljoen ton vloeibaar aardgas. De Russische premier Vladimir Poetin noemde het akkoord een uitstekend project met grote perspectieven.


Het Amerikaanse productiehuis DreamWorks heeft de filmrechten gekocht van twee boeken over Julian Assange, de stichter van de website WikiLeaks. De studio is van plan een film over het leven van Assange te maken, maar een deadline werd niet meegedeeld. Evenmin werd aangegeven met welke producer het project verder zou worden uitgewerkt. Steven Spielberg, partner van DreamWorks, zou zelf niet met de film bezig zijn. Inmiddels raakte ook bekend dat het Amerikaanse leger tweeëntwintig nieuwe aanklachten heeft geformuleerd tegen soldaat Bradley Manning, de vermoedelijke informant die duizenden vertrouwelijke Amerikaanse documenten aan WikiLeaks heeft gelekt. Onder meer wordt Manning beticht van samenwerking met de vijand. Daarvoor zou hij de doodstraf kunnen krijgen, maar de openbaar aanklagers hebben beslist dat niet te vorderen.


De European Banking Authority, de nieuwe Europese bankregulator, zal de volgende vijf jaar jaar worden geleid door de Hongaar Adam Farkas (42). Tot nu toe was Farkas voorzitter van de Hongaarse financiële toezichthouder. Daarvoor deed hij ervaring op bij de privébanken Allianz en CIB Bank, en bij de Hongaarse centrale bank. Hij werkte ook enkele jaren in Londen. Toch wordt zijn benoeming nog een verrassing genoemd, want hij geniet geen grote bekendheid in de sector. Volgens een aantal bronnen zou Farkas zijn benoeming vooral hebben te danken aan het feit dat bij de topbenoemingen van de nieuwe Europese toezichthouders ook Oost-Europa aan bod moest komen. Fargas krijgt de dagelijkse leiding voor de European Banking Authority. Voorzitter van de nieuwe Europese bankregulator is de Italiaan Andrea Enria.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum keert geen bonussen uit aan bestuurders van divisies die betrokken waren bij het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat heeft British Petroleum in zijn jaarverslag bekendgemaakt. Julius DeAnne, verantwoordelijk voor het beloningsbeleid bij het Britse olieconcern, merkte daarbij op dat de beslissingen rond beloningen over het voorbije jaar werden gedomineerd door de omvang en impact van het incident in de Golf van Mexico. Uit het jaarverslag blijkt ook dat de bewezen reserves van het Britse concern vorig jaar met 1,2 procent zijn afgenomen omdat er bezittingen moesten worden verkocht om de kosten als gevolg van de olieramp te dekken. Die kosten worden geschat op 41 miljard dollar.


Het Amerikaanse Heinz neemt een belang van 80 procent in het Braziliaanse voedingsbedrijf Coniexpress Industrias Alimenticias. Dat heeft het Amerikaanse concern bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden echter niet vrijgegeven. De overname is een eerste belangrijke acquisitie van Heinz op de Braziliaanse markt. Coniexpress heeft een jaaromzet van ongeveer 325 miljoen dollar en heeft bijna 1.800 medewerkers in dienst. Heinz verwacht de deal in de komende maanden af te ronden. William Johnson, topman van Heinz, stelt dat de activiteiten van Coniexpress tijdens het eerste volle jaar de omzet van Heinz in Latijns-Amerika ongeveer zullen verdubbelen. Coniexpress maakt ketchup en pastasauzen op basis van tomaten die worden verkocht onder het merk Quero. Het bedrijf is op die markt de tweede producent van Brazilië.


De Franse touroperator Club Med heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 337 miljoen euro. Dat is een stijging met 14,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is naar eigen zeggen gedeeltelijk te danken aan gunstige wisselkoersen, maar vooral aan de groei van het aantal klanten. Club Med zegt dat het aantal klanten met bijna 9,7 procent is gestegen, terwijl het aanbod bedden maar met 4,5 procent toenam. De touroperator voegt er aan toe dat de boekingen voor de volgende zomer met 25 procent zijn gestegen. Henri Giscard d'Estaing, chief executive van Club Med, stelt dat de cijfers van het voorbije kwartaal een terugkeer weerspiegelen van de groei die de touroperator sinds de voorbije zomer heeft laten optekenen. De tijdelijke sluiting van vier vakantiecentra door de onlusten in Tunesië en Egypte zouden een operationeel verlies van 5 miljoen euro tot 8 miljoen euro kunnen betekenen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home