Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 03, 2011

Nieuwsoverzicht

De gouden tijden van de lowcostmaatschappijen zijn voorbij. Dat zegt Tim Jeans, voormalig commercieel directeur bij Ryanair, in een reactie op mediaberichten dat zowel British Airways als Iberia hun passagiers gewaarschuwd hebben voor hogere brandstoftoelagen. De ticketprijzen zullen door de duurdere brandstofprijzen en milieutoeslagen volgens Jeans blijven stijgen. Budgetreizigers houden er volgens hem best rekening mee dat goedkoop vliegen weldra tot het verleden behoort. De sector zal volgens Jeans verzeild raken in een vicieuze cirkel van stijgende prijzen en afnemende passagiersaantallen. De negatieve spiraal is volgens hem al begonnen in Groot-Brittannië. Daar is de belasting voor passagiers die vliegen vanaf een Britse luchthaven het voorbije jaar gevoelig gestegen. Ook andere Europese landen denken aan de invoering van een vliegtaks. Door de onrust in het Midden-Oosten kan het hele proces van stijgende prijzen wel eens in een stroomversnelling komen.


China Aviation Industry General Aircraft (Caiga), de grootste vliegtuigbouwer van China, neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Cirrus over. De deal wordt door Caiga voorgesteld als de eerste overname van een Amerikaanse luchtvaartconstructeur door een Chinees bedrijf. Caiga is een onderdeel van het Chinese overheidsbedrijf Aviation Industry Corporation of China. Cirrus is voor de niet-commerciële burgerluchtvaart de tweede producent ter wereld, na het Amerikaanse Cessna. Het bedrijf wil een productielijn voor Cirrus-toestellen opstarten in China. Het Chinese luchtruim staat onder de strikte controle van het leger, dat vluchten buiten de commerciële lijnen gevoelig beperkt. Maar vorig jaar werd aangekondigd dat het lage luchtruim geleidelijk vrijgegeven zal worden. Volgens waarnemers zal dat een opstoot teweegbrengen voor helikopters en kleine vliegtuigen.


De Duitse sportartikelenproducent Adidas heeft het voorbije jaar een recordomzet van bijna 12 miljard euro opgetekend. De omzet steeg met ruim 15 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst kende meer dan een verdubbeling tot 567 miljoen euro. De groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de impact van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika en aan de heropstanding van het Amerikaanse dochterbedrijf Reebok. Dit jaar verwacht Adidas een verdere stijging van omzet en winst. De Duitse sportartikelenproducent wil de omzet tegen het midden van het decennium verhogen tot 17 miljard euro om marktleider Nike grotere concurrentie aan te doen. Adidas merkte verder op zich verplicht te zien om de prijzen voor zijn artikelen dit jaar te verhogen. Er werd daarbij op gewezen dat de prijzen van grondstoffen en de kosten van arbeid en transport de voorbije twaalf maanden allemaal zijn gestegen.


De Europese Commissie heeft verrassingscontroles uitgevoerd bij de uitgevers van e-books. Het vermoeden bestaat dat in die sector prijsafspraken zijn gemaakt. De Europese Commissie wil niet zeggen welke uitgevers in welke landen zijn betrokken. Er werd wel opgemerkt dat er nog geen bewijzen werden gevonden van de prijsafspraken. De Franse uitgevers Albin Michel, Hachette, Flammarion en Gallimard bevestigden controleurs op bezoek gehad te hebben. Volgens een woordvoerder van uitgever Albin Michel zit Amazon achter het onderzoek. Vorige maand is in Groot-Brittannië al een onderzoek gestart naar prijsafspraken in de uitgeversbranche inzake e-books. De Europese Commissie zegt het onderzoek uit te voeren met behulp van de lokale mededingingsautoriteiten in de betrokken landen. Het zegt zichzelf geen deadline te hebben gesteld in het onderzoek en tevens hoeft het onderzoek niet te leiden tot vervolging.


De International Air Transport Association (IATA) heeft de winstverwachting voor de sector dit jaar naar beneden bijgesteld. Dat is het gevolg van de hoge olieprijzen. De winst voor de sector zal volgens de internationale luchtvaartorganisatie bijna de helft lager liggen dan vorig jaar. De organisatie denkt dat de nettowinst voor de sector zal uitkomen op een bedrag van 8,6 miljard dollar. Eerder werd gewag gemaakt van een mogelijke winst van 9,1 miljard dollar. Daarbij ging de organisatie uit van een gemiddelde prijs voor een vat olie van 84 dollar. Die is inmiddels echter sterk gestegen naar ongeveer 100 dollar per vat door de onrust in het Midden-Oosten. Hoewel de wereldeconomie naar verwachting dit jaar met 3,1 procent zal groeien, zullen de hogere omzetten volgens de organisatie de hogere kosten niet kunnen opvangen. De winstmarge zal volgens de organisatie uitkomen op 1,4 procent.


Verzekeraar Swiss Life heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 560 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 439 miljoen euro. Het jaar voordien werd een winst opgetekend van 277 miljoen Zwitserse frank. De groei is naar eigen zeggen te danken aan onder meer kostenbesparingen en verbeterde marges. Swiss Life, de grootste levensverzekeraar van Zwitserland, heeft een agressief besparingsprogramma opgezet. Volgend jaar zouden de kosten 350 miljoen frank tot 400 miljoen frank lager moeten liggen dan drie jaar geleden. Het bedrijf voegt er aan toe het kostenbesparingsprogramma dit jaar nog verder uit te voeren, zodat de efficiëntie nog zou kunnen worden opgedreven. De Zwitserse verzekeraar maakte in november vorig jaar dat het besparingsprogramma voor twee derden was gerealiseerd.


Het Nederlandse bouwconcern Heijmans heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 16 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een nettoverlies geleden van 40 miljoen euro. De ommekeer is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan een zware reorganisatie vorig jaar. De omzet daalde met 13 procent tot 2,68 miljard euro. Gerrit Witzel, bestuursvoorzitter van Heijmans, merkte op dat het concern het voorbije jaar goed heeft gepresteerd, ondanks een teruglopende markt en bijna drie maanden vorst. Door de reorganisaties kan er volgens Witzel efficiënter worden gewerkt en wordt er goed ingespeeld op de vraag naar prijs en kwaliteit. De verbetering van de resultaten is vooral te danken aan het onderdeel wegenbouw, waar de operationele winst ruimschoots verdubbelde tot 34 miljoen euro. Bij de woningbouw werd een lichte terugval opgetekend, maar de sector van uliteitsbouw en techniek blijft met uitdagende marktomstandigheden geconfronteerd worden.


De Britse bank Standard Chartered heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,23 miljard dollar. Dat is een stijging met 29 procent tegenover het jaar voordien, dankzij dan meer dan een halvering van de boekingen op slechte leningen en de stijgende inkomsten uit de zakelijke bankactiviteiten. De bank, die vooral actief is op de Aziatische markt, zegt ook dit jaar een dubbelcijferige groei te verwachten, ondanks hogere kosten, druk door regelgeving van toezichthouders en een voorzichtige outlook voor de wereldeconomie. Peter Sands, chief executive van Standard Chartered, noemt regelgeving de grootste externe uitdaging van de bank en raamt dat een nieuwe Britse heffing op de balansen van grote banken dit jaar 180 miljoen dollar zal kosten. Desondanks is de bank volgens Sands aan het nieuwe jaar begonnen met een goed momentum en volumegroei bij zowel het zakelijk als het particulier bankieren.


Bankier Muhammed Yunus uit Bangladesh stapt naar de rechter om zijn ontslag als directeur van Grameen Bank aan te vechten. De Centrale Bank van Bangladesh had eerder het ontslag geëist van Yunus, die bekend werd als bankier voor de armen en nobelprijswinnaar. Yunus richtte Grameen Bank zelf elf jaar geleden op. Hij verrichtte er baanbrekend werk door microkredieten aan arme mensen te verstrekken. De Grameen Bank heeft de eis naast zich neergelegd en houdt Yunus gewoon in dienst. De bankier lag de laatste tijd onder vuur van de regering van Bangladesh. Die liet onlangs een onderzoek uitvoeren naar de beschuldiging dat de bank zou hebben geknoeid hebben met ontwikkelingsgeld uit Noorwegen. Een Noors onderzoek bracht geen bewijzen van corrupt gedrag aan het licht. Yunus staat bekend als een politieke tegenstander van premier Sheikh Hasina van Bangladesh.


Modeontwerper John Galliano zal zich later dit jaar voor een Franse rechtbank moeten verantwoorden voor racistische beledigingen die hij recent zou hebben geuit tijdens een ruzie in een Parijse kroeg. Dat heeft de openbare aanklager in Parijs, die de aantijgingen heeft onderzocht, bekendgemaakt. De topontwerper bood inmiddels wel zijn excuses aan voor de vermeende antisemitische tirade, die hem inmiddels zijn baan bij het Franse modehuis Dior heeft gekost. Galliano liet door zijn advocaat weten dat er voor antisemitisme en racisme in deze samenleving geen plaats is. Galliano stelde zijn onvoorwaardelijke excuses aan te bieden voor zijn gedrag. Galliano ontkende overigens dat zijn beledigende opmerkingen aan het adres van een aantal cafégangers antisemitisch van aard waren. Ook zei hij zijn volledige medewerking te verlenen aan het politieonderzoek naar de ruzie. De ontwerper kan een gevangenisstraf krijgen van zes maanden en een boete van 22.500 euro oplopen.


De Wereldbank heeft een nieuwe hulpstrategie voor Afrika goedgekeurd. Doel is naar eigen zeggen te helpen om de economie van het continent van de grond te krijgen. Het plan benadrukt de noodzaak om zich te concentreren op drie sleuteldomeinen. Daarbij zou vooral gemikt worden op de competitiviteit en tewerkstelling, de kwetsbaarheid en de weerstand tegen schokken en tenslotte governance en de capaciteiten van de publieke sector. De Wereldbank herinnert eraan dat ze tot nu toe het accent legde op het zoeken van economische stabiliteit en gezonde economische grondvesten. De Wereldbank zegt de Afrikaanse landen te willen helpen bij het diversifiëren van hun economie en het scheppen van banen, in het bijzonder voor de zeven tot tien miljoen Afrikaanse jongeren die jaarlijks in het actieve leven stappen.


De politieke omwentelingen in Noord-Afrika zullen de olieprijs slechts voor korte tijd omhoog stuwen. Ze hoeven ook niet te leiden tot een tekort aan olie. Dat heeft Peter Voser, topman van het olieconcern Shell, gezegd. Hij merkt op slechts op korte termijn prijspieken te verwachten. Die mening wordt gedeeld door Nobuo Tanaki, topman van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Vosen en Tanaki stellen ook dat Saudi-Arabië en andere landen van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heel duidelijk hebben gemaakt dat op lange termijn het wegvallen van de Libische productie kan worden opgevangen. Zelfs als Libië de export volledig stillegt, kan Saudi-Arabië volgens Tanaki de tekorten opvangen. Men hoeft zich volgens hem dan ook niet al te veel zorgen maken over het aanbod. Tanaki stelde dat er wereldwijd voldoende reservecapaciteit beschikbaar is.


Paul Devine, een voormalig manager van Apple, heeft bekend dat hij geheime bedrijfsinformatie van zijn werkgever heeft verkocht aan de concurrentie. Paul Devine stond tijdens de tweede helft van het voorbije decennium aan het hoofd van de inkoopafdeling voor de iPhone. De man werd in augustus vorig jaar opgepakt nadat Apple e-mails en overeenkomsten vond waarin duidelijke aanwijzingen waren te vinden dat Devine werd betaald voor geheime informatie. Met die informatie hadden leveranciers vooraf informatie over productieplannen, prijsdoelen en productspecificaties. Het ging om Aziatische leveranciers van componenten voor iPods en iPhones, die daardoor het onderste uit de kan konden halen tijdens de onderhandelingen. Apple zegt daardoor meer dan 2,4 miljoen euro schade te hebben geleden. Devine riskeert 20 jaar cel en een miljoenenboete voor fraude, samenzwering en het witwassen van geld. Devine is akkoord gegaan met verbeurdverklaring van 2,25 miljoen dollar opbrengsten.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf volgend najaar naar de Cubaanse hoofdstad Havana vliegen. Eerder liet de Nederlandse luchtvaartmaatschappij al weten vanaf het winterseizoen gevoelig meer capaciteit in te zetten op het Caribisch gebied. De luchtvaartmaatschappij gaat drie keer per week op Cuba vliegen. Cuba wordt de achtenzestigste intercontinentale bestemming van de Nederlandse maatschappij. Peter Hartman, president-directeur van KLM, merkte op dat Cuba een prachtige aanvulling is op het uitgebreide netwerk van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Met het toevoegen van Havana biedt KLM volgens Hartman vanaf Schiphol nog meer mogelijkheden voor de Nederlandse vakantieganger. Daarnaast is Cuba volgens ham ook buiten Nederland zeer populair bij veel Europeanen, die voortaan met één enkele overstap binnen een dag op deze bijzondere Caraïbische bestemming zijn.


Het staalconcern ArcelorMittal heeft een belang van 40 procent genomen in de Thaise groep G-Steel. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou ArcelorMittal ongeveer 250 miljoen dollar willen betalen voor het belang. Daarnaast heeft het staalconcern met G-Steel ook een kredietfaciliteit van 500 miljoen dollar afgesloten. G-Steel is een producent van gewalst staal en heeft een productiecapaciteit van meer dan 2,5 miljoen ton per jaar. Het bedrijf, dat genoteerd staat op de beurs van Thailand, telt 1.400 werknemers. ArcelorMittal, het grootste staalbedrijf in de wereld, krijgt met de investering een sterkere positie in Zuid-Oost Azië. Het bedrijf zegt in die markt een doorgaande groei te verwachten. Waarnemers stellen dat de deal aantoont dat ArcelorMittal opnieuw klaar is voor een verdere groei, nadat grote investeringen door de economische crisis de voorbije twee jaar geblokkeerd bleven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home