Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 02, 2011

Hawaii geeft toestemming voor bouw reuzentelescoop

De regering van Hawaii heeft een vergunning afgegeven voor de bouw van de reusachtige Thirty Meter Telescope (TMT) op de top van de meer dan vier kilometer hoge vulkaan Mauna Kea, waar zich al tal van andere telescopen bevinden. De afgifte van de vergunning is de afsluiting van een procedure van drie jaar, waarbij werd gekeken naar de culturele en landschappelijke gevolgen van de bouw van de telescoop. Met het project is een investering van ongeveer 1 miljard euro gemoeid.

De lokale bevolking van Hawaii beschouwt de Mauna Kea als een heilige plek. De nieuwe telescoop zal de hemel over een breed golflengtegebied gaan onderzoeken, van het ultraviolet tot het infrarood. Met zijn dertig meter grote hoofdspiegel kan de de Thirty Meter Telescope negen keer zo veel licht opvangen als de grootste telescopen van dit moment. De telescoop zal worden uitgerust met de nieuwste technologische innovaties op het gebied van de beeldverbetering.

Dat moet resulteren in opnamen die twaalf keer zo scherp zijn als die van de Hubble-ruimtetelescoop. De realisatie van de telescoop is een samenwerkingsproject van instituten in de Verenigde Staten, Canada, Japan, China en India. De Keck-telescoop, op dit ogenblik de grootste telescoop ter wereld, heeft een spiegel met een diameter van 10 meter. Over zeven jaar moet de Europese Extremely Large Telescope, met een breedte van 42 meter, operationeel worden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home