Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 01, 2011

Schouderklop levert geen productieverbetering op

Voor het optimaliseren van de productiviteit moeten managers geen complimenten uitdelen, maar daarentegen directe negatieve feedback geven. Dat is de conclusie van een Japans onderzoek van wetenschappers van de Harvard Business School en de University of North Carolina. Als een medewerker hoort dat hij tot de werknemers met het laagste prestatieniveau behoort, zal hij volgens de onderzoekers uit psychologische overwegingen proberen uit die groep te raken. Dat zou automatische leiden tot een verhoogde productiviteit.

"Uit het onderzoek is gebleken dat het geven van feedback ter verbetering van de prestaties ingewikkelder is dan vaak wordt gedacht," aldus het webmagazine 6Minutes. "Dat is vooral het geval wanneer de organisatie geen doelstellingen per medewerker formuleert en geen bonus aan de individuele prestaties koppelt." Volgens onderzoekers Francesco Gino (Harvard) en Bradley Staats (North Carolina) kan er echter teruggevallen worden op social comparison, waarbij individuen hun gedrag laten beïnvloeden door hun scores met elkaar te vergelijken.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat het geven van een directe positieve feedback zo goed als geen invloed heeft op de productiviteit van de betrokken medewerker. Dat zou volgens de onderzoekers echter wel het geval zijn met directe negatieve feedback. Er wordt aan toegevoegd dat indirecte positieve feedback, waarbij aangegeven wordt dat iemand niet bij de slechtst presterende groep behoort, leidt tot een verslechtering van de inzet.

"Het geven van systematisch, direct commentaar leidt tot een hogere productiviteit," merken Gino en Staats op. "De persoon die voortdurend te horen krijgt dat hij in de kopgroep zit, zal die verworven positie willen verdedigen door een stap extra te zetten. Hetzelfde geldt voor de mensen die constant bij de achterblijvers horen. Ook die zullen een extra inspanning leveren."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home