Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 28, 2011

Zuid-Afrikaanse regering richt eigen mijnbedrijf op

In Zuid-Afrika is het staatsbedrijf African Exploration Mining and Finance Corporation (AEMFC) opgericht. Waarnemers stellen echter dat deze beslissing onrust zal veroorzaken bij nationale investeerders, die deze maatregel zouden kunnen beschouwen als een stap in de richting van een nationalisatie van de Zuid-Afrikaanse mijnindustrie. De mijnindustrie is één van de belangrijkste economische sectoren van Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma stelt echter dat het nieuwe bedrijf alle mijnbelangen van de staat onder één dak zal brengen.

"De rol van de staat kan volgens Zuma niet uitsluitend beperkt blijven tot een optreden als regulator," merkt BBC News op. "De staat moet volgens hem actief participeren in de mijnindustrie, zodat gegarandeerd kan worden dat de nationale belangen worden beschermd en ondersteund." Zuma voegde er aan toe dat het Zuid-Afrikaans politiek beleid geen nationalisatie van mijnactiviteiten toelaat, maar niet belet dat de overheid in mijnactiviteiten stapt en de concurrentie met andere bedrijven aangaat.

Onlangs nog probeerde Susan Shabangu, Zuid-Afrikaans minister van mijnen, investeerders gerust te stellen met de verzekering dat de nationalisatie van mijnen voor de regering geen optie was. "Binnen de regeringspartij African National Congress is er echter een debat geweest rond de nationalisering van de mijnindustrie," merkt BBC News nog op. "Ook de communistische partij van Zuid-Afrika is voorstander van een nationalisatie. Alison Turner, analist bij Panmure Gordon, stelt dat de stap naar een nationalisatie in ieder geval niet groot is."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home