Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 01, 2011

Nieuwsoverzicht

In de auto-industrie in Europa zijn op termijn zowat 300.000 banen bedreigd. Dat blijkt uit een studie van consultancybedrijf Roland Berger. De verkoop en productie zullen volgens Berger de volgende vijftien jaar in toenemende mate naar Azië verhuizen. Vooral op productievlak zouden er jobs sneuvelen. De studie was gebaseerd op interviews met zestig hooggeplaatste vertegenwoordigers uit de autosector. De vraag in Azië naar nieuwe wagens zal de volgende jaren sterk groeien. Alleen al in China zou het aantal autobezitters jaarlijks met 36 procent stijgen. Het aandeel van Europa zal dus dalen en de kleine, goedkope wagens zullen belangrijker worden. Tegelijk zal ook de elektrische auto zijn opmars voortzetten. Over vijftien jaar zou hun aandeel stijgen tot 10 procent van alle nieuwe wagens en hybride types zouden zelfs een marktaandeel van 40 procent bereiken.


Oliestaat Qatar gaat 300 miljoen euro investeren in de Spaanse spaarkassen. Dat heeft Hamad bin Jassim Al Thani, regeringsleider van Qatar, in Doha gezegd tegenover zijn Spaanse collega José Luis Rodríguez Zapatero. Beide regeringsleiders zouden wel nog in het midden laten welke banken een beroep zullen kunnen doen op het geld uit de oliestaat. De Spaanse spaarkassen verkeren als gevolg van de diepe crisis op de huizenmarkt in Spanje in zware financiële problemen. Ze hebben dringend nood aan nieuw kapitaal. Volgens het ratingagentschap Moody's is zelfs 50 miljard euro nodig om voldoende solvabiliteit te garanderen, zoals de overheid vraagt. De nieuwe kapitaalvereisten gaan tijdens de eerste helft van de maand maart in. De Spaanse wil ook de Verenigde Arabische Emiraten overhalen om investeringen te doen in Spanje.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus schrapt dit jaar mogelijk meer routes in een reactie op de stijgende olieprijs. De vliegmaatschappij zegt voor dit jaar 62 procent van zijn brandstofbehoefte te hebben veiliggesteld, maar als de olieprijs niet omlaaggaat, moeten bepaalde routes opnieuw worden herbekeken. Dat heeft Aer Lingus gemeld bij de presentatie van de jaarcijfers. Met de huidige brandstofprijzen zou het jaarresultaat volgens de Ierse maatschappij aanzienlijk lager zijn uitgevallen dan nu het geval is. Het bedrijf denkt dat het lastig zal worden brandstoftoeslagen door te berekenen in thuisland Ierland, waar bezuinigingsmaatregelen aan de orde van de dag zijn. Het afgelopen jaar behaalde Aer Lingus een operationele winst van 57,6 miljoen euro, tegenover een verlies van 139 miljoen euro het jaar voordien. De omzet kwam uit op 1,22 miljard euro.


De Deense economie is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar onverwacht met 0,4 procent gekrompen tegenover het kwartaal voordien. Het gaat om de eerste daling van het bruto binnenlandse product na vijf opeenvolgende kwartalen van groei. Analisten hadden ook nu een groei verwacht van gemiddeld 0,4 procent. De daling is vooral te wijten aan een achteruitgang van de uitvoer met 0,5 procent en van de overheidsuitgaven met 0,2 procent. De krimp tijdens het laatste kwartaal toont volgens Steen Bocian, hoofdeconoom van Danske Bank, aan dat Denemarken het moeilijk heeft om de crisis helemaal van zich af te werpen. Maar hij zegt niet te vrezen dat het land in een nieuwe periode van recessie zal belanden. Over het hele jaar groeide de Deense economie met 2,1 procent. Het jaar voordien was het Deense bruto binnenlandse product met 5,2 procent gedaald.


De autoproducenten BMW en PSA Peugeot-Citroën gaan 100 miljoen euro investeren in hun joint venture voor de ontwikkeling van onderdelen voor hybride auto’s. Dat hebben de twee partijen meegedeeld aan de vooravond van de opening van het autosalon van Genève. De twee autoconstructeurs werken al een tiental jaar samen voor de ontwikkeling van motoren. Begin februari kondigden ze aan dat ze die samenwerking zouden uitbreiden met hybride technologie. De twee groepen starten daarvoor de joint venture BMW Peugeot Citroën Electrification op. In een vestiging in het Duitse München zal onderzoek en ontwikkeling worden gedaan, terwijl in het Franse Mulhouse de industriële activiteiten worden gecentraliseerd. Het doel is om over drie jaar auto-onderdelen te beginnen leveren. Peugeot-Citroën en BMW hebben elk een belang van 50 procent in de joint venture.


De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 2,2 miljoen euro gerealiseerd. Tijdens dezelfde periode vorig boekjaar werd nog een verlies geleden van 9,9 miljoen euro. Dankzij de deelname aan de Champions League steeg de omzet met 73 procent tot 58,5 miljoen euro. Daardoor kon een operationele winst van bijna 10 miljoen euro worden opgetekend. Ajax verwacht dankzij de de wintertransfers van Luis Suarez naar Liverpool en Urby Emanuelson naar AC Milan ook het hele boekjaar met winst te sluiten. Het bedrag van 19,8 miljoen euro dat Ajax aan beide spelers overhield, wordt pas bij de resultaten van de tweede seizoenshelft meegerekend. Dankzij de Champions League verdubbelden de voetbalinkomsten van Ajax afgelopen halfjaar tot 34,1 miljoen euro. De Europese wedstrijden brachten 11,1 miljoen euro op aan premies. De kaartverkoop leverde daarnaast 9,1 miljoen euro op.


De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor 369 miljoen euro aan steunaankopen gedaan in de obligatiemarkt. Dat heeft de centrale bank bekend gemaakt. Het totaal aangekochte obligaties sinds mei komt daarmee uit op 77,5 miljard euro. Dat is ongeveer 16 procent van de uitstaande staatsschuld van Griekenland, Portugal en Ierland. Volgens analisten zijn deze aankopen bijna zeker gedaan toen de Portugese rente op tienjaarlijkse leningen kort piekte op 7,6 procent. In ieder geval blijft de Portugese obligatierente volgens de analisten op gevaarlijk hoge niveaus. De tienjaarlijkse leningrente voor Portugal ligt bijna 4,5 procentpunt boven de gelijksoortige Duitse obligaties. Volgens analisten is dat een belangrijke grens. Er moeten immers grotere marges gevraagd worden voor obligaties met een dergelijk verschil als die als onderpand worden ingebracht.


Het jaar is op zich goed begonnen voor de internationale luchtvaart. In januari werden 8,2 procent meer passagiers vervoerd dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Het vrachtvervoer groeide met 9,1 procent. Vergeleken met de voorgaande maand klom het aantal passagiers met 2,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van de International Air Tranport Association (IATA). Maar de organisatie waarschuwt tegelijkertijd voor de gevolgen van een hoge olieprijs voor de luchtvaart. De afgegeven vooruitzichten van de sector gaan uit van een gemiddelde olieprijs van 84 dollar per vat, waar die in werkelijkheid nu rond de 100 dollar schommelt. Voor elke dollar die de olieprijs omhooggaat, moeten er volgens Giovanni Bisignani, topman van de internationale luchtvaartorganisatie, 1,6 miljard dollar aan extra kosten worden gecompenseerd. Behalve het gevaar van de hoge olieprijs moet er ook rekening gehouden worden met een mogelijke overcapaciteit.


De Europese Unie gaat lidstaten niet voorschrijven dat ze de pensioenleeftijd moeten verhogen. Ook komen er geen Europese afspraken over de hoogte van de vennootschapsbelasting of over het loonbeleid. Duitse voorstellen in die richting zijn volgens ingewijden niet terug te vinden in een plan dat Europees president Herman Van Rompuy de eurolanden binnenkort zal voorleggen tijdens een speciale top. Volgens een Duits voorstel zou de Europese Commissie een aantal richtlijnen opstellen voor het pensioenstelsel en belastingbeleid van de eurolanden. Dat voorstel riep veel weerstand op bij diverse lidstaten. In het plan dat Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, tijdens de top van eurolanden presenteren, zijn de scherpste kantjes van de Duitse notitie afgeslepen. De eurolanden moeten volgens het plan daarentegen wel ingrijpen als de lonen te snel beginnen te stijgen.


De Amerikaanse investeerder Warren Buffett is relatief optimistisch over het nieuwe jaar en adviseert beleggers om doemdenkers te negeren. Dat blijkt uit een brief die Buffett heeft verstuurd naar de aandeelhouders van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Buffet verwacht naar eigen zeggen een kalm beursjaar zonder grote catastrofes die de beurzen negatief zullen beïnvloeden. Buffett zegt dat de beste dagen nog moeten komen. De investeerder denkt dat de economie zich dit jaar redelijk zal ontwikkelen. Hij wijst erop dat politici en experts door de jaren heen constant hebben geklaagd over verschrikkelijke problemen die over de Amerikaanse economie zouden worden uitgestort. Toch zegt Buffett dat de levensstandaard van burgers sinds zijn geboorte met een factor 6 omhoog is gegaan. De profeten van de ondergang zijn volgens hem vergeten dat de potentie van mensen om te ontwikkelen nog niet is uitgeput.


De Britse bank HSBC Holdings heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 13,16 miljard dollar. Dat is ruim een verdubbeling tegenover het jaar voordien. De winstexplosie was vooral te danken aan een aanzienlijke daling van het aantal slechte leningen. Volgens een verklaring van de bank zijn de voorzieningen op risicovolle kredieten met 47 procent gekelderd tot 14,04 miljard dollar. De omzet van de bank steeg met 3,1 procent tot 68,3 miljard dollar. Stuart Gulliver, topman van HSBC Holdings, merkte op dat de onderliggende financiële resultaten verder zijn verbeterd. Alle regio's en klantengroepen droegen volgens hem bij aan de winst, nu de private banking sector en de Noord-Amerikaanse activiteiten het weer goed doen. Toch ziet HSBC Holdings zich genoodzaakt de winstdoelstelling voor de komende jaren te verlagen. Dat heeft vooral te maken met de strengere regulering van de bankensector, waardoor banken grotere reserves moeten aanhouden.


Luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines-Air Liban (MEA), de nationale maatschappij van Libanon, sluit zich aan bij de wereldwijde luchtvaartalliantie SkyTeam waarbij onder meer ook KLM, Air France en Delta Air Lines zijn aangesloten. Het lidmaatschap van Air Liban moet volgend jaar ingaan. SkyTeam heeft graag meer leden uit het Midden-Oosten, waar de luchtvaart nog een belangrijke groei doormaakt. De alliantie kijkt verder vooral naar India en Latijns-Amerika voor nieuwe partners. Dit jaar sluiten ook China Airlines en China Eastern met dochterbedrijf Shanghai Airlines zich aan bij SkyTeam. Voor volgend jaar staan in ieder geval Garuda Indonesia en Aerolinas Argentinas. Air Liban wordt naast Saudi Arabian Airlines de tweede luchtvaartmaatschappij uit het Midden-Oosten voor de luchtvaartalliantie.


Het Britse uitgeefconcern Pearson, eigenaar van onder meer de zakenkrant Financial Times en uitgeverij Penguin Books, heeft het voorbije jaar een operationele winst gerealiseerd van 743 miljoen pond. Dat is een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 10 procent tot 5,66 miljard pond. Marjorie Scardino, bestuursvoorzitter van Pearson, merkte op dat het Britse mediaconcern opnieuw een bijzonder goed jaar achter de rug heeft. Pearson slaagde er naar eigen zeggen in om de resultaten van alle divisies te verbeteren. Ondanks de moeilijke omstandigheden in diverse markten verwacht het bedrijf die lijn dit jaar verder door te kunnen trekken. De omzet van Pearson bestaat voor ruim 80 procent uit de verkoop van studieboeken voor middelbare scholen en universiteiten. Het concern profiteerde vooral van groeiende vraag naar schoolboeken uit opkomende markten, zoals India en China.


Een investeringsfonds van JPMorgan is in gesprek om een belang van 10 procent te nemen in de sociale netwerksite Twitter. Het fonds wil voor 450 miljoen dollar een belang nemen van 10 procent in de sociale netwerksite, wat de geschatte waarde van Twitter op 4,5 miljard dollar zou brengen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het is niet duidelijk of het investeringsfonds het geld direct wil investeren in Twitter of bestaande investeerders en aandeelhouders wil uitkopen. JPMorgan heeft onlangs het Digital Growth Fund opgericht met het doel de rijke clientèle te laten participeren in de snelgroeiende markt van bedrijven zoals Twitter. Branchegenoot Goldman Sachs deed dit eerder al met Facebook. De laatste investering in het Twitter dateert van eind december, toen het bedrijf 200 miljoen dollar ophaalde bij onder meer Kleiner Perkins Caufield & Byers tegen een waardering van 3,7 miljard dollar.


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming kan zijn stermedicijn Rhucin voorlopig niet op de Amerikaanse markt brengen. Het Amerikaanse Federal Trade Agency heeft immers de aanvraag voor registratie van het product afgekeurd. Rhucin is het belangrijkste en eerste geneesmiddel van Pharming. Voor de Amerikaanse markt ging het bedrijf een partnerschap aan met de farmagroep Santarus. Volgens de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit zijn er extra gegevens nodig om tot een kritische medische review van Rhucin te komen. Pharming en Santarus gaan met de geneesmiddelenautoriteit praten om duidelijkheid te krijgen over de eisen voor een succesvolle goedkeuring. Rienk Pijpstra, chief medical officer van Pharming, verwacht in de eerste helft van volgend jaar een nieuwe aanvraag in te kunnen dienen. Het jaar daarop verwacht Pharming een goedkeuring.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home