Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 02, 2011

Nieuwsoverzicht

De autoverkopen in de Verenigde Staten hebben in februari een solide groei getoond, ondanks de scherp gestegen brandstofprijzen die een rem dreigen te zetten op het herstel van de Amerikaanse auto-industrie. General Motors, de grootste autofabrikant in de Verenigde Staten, verkocht tijdens de maand februari meer dan 207.000 auto's. Dat betekent een stijging van 46 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Don Johnson, verkoopdirecteur van General Motors in de Verenigde Staten, verwacht dat het concern over het hele jaar 13 miljoen tot 13,5 miljoen auto's zal verkopen. Bij Ford stegen de verkopen met 14 procent tot 156.600 exemplaren. Er bleek vooral een grote vraag te zijn naar de kleinere modellen. Met een verkoop van 6.270 exemplaren werd februari voor Ford Fiesta zelfs een absolute recordmaand. Bij Chrysler werd een toename met 13 procent tot 95.100 exemplaren opgetekend. Het was de elfde maand op rij dat Chrysler de afzet zag toenemen.


Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn waardering voor Libisch staatspapier verlaagd. Aanleiding is de chaotische politieke en economische situatie in het land. De beoordeling van de staatsleningen gaat met drie stappen omlaag. Dat betekent dat Libië zijn waardering van investment grade, een beoordeling voor obligatieleningen van een hoge kwaliteit, is kwijtgeraakt. Wanneer de kredietwaardigheid van een land wordt verlaagd, betekent dit dat het meer rente moet gaan betalen op leningen die het afsluit. Fitch waarschuwt dat de kredietbeoordeling verder omlaag gaat als de situatie in het land verder escaleert. Het ratingagentschap verwacht dat de situatie nog zal verslechteren voor er een oplossing wordt gevonden. Het was de tweede keer op één week tijd dat Fitch de rating van Libië naar beneden heeft geschroefd.


De Franse keten Carrefour geeft haar discountmerk Dia een aparte notering op de beurs van Madrid en doet dat ook voor een kwart van haar vastgoeddochter Carrefour Property in Parijs. Dat blijkt uit een mededeling van het retailconcern. De plannen waren eerder dit jaar in de Franse media uitgelekt. De aandeelhouders van Carrefour zullen via een speciaal dividend aandelen van Dia en Carrefour Property verwerven. Met de splitsing wil Carrefour zich naar eigen zeggen ten volle concentreren op de ontwikkeling van het potentieel van het merk Carrefour en haar kerntaken. De splitsingsoperatie betekent volgens Lars Olofsson, chief executive van de retailgroep, een nieuwe dynamiek voor Carrefour die meer waarde creëert voor de aandeelhouders. De splitsingsoperatie wordt tijdens de algemene vergadering in juni voorgelegd aan de aandeelhouders.


De Chinese industrie is tijdens de maand februari gegroeid aan het laagste tempo in zes maanden tijd. Oorzaak van die vertraging zijn de maatregelen van de Chinese overheid om de inflatie in te dammen, waardoor de wordt gedrukt. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie daalde in februari naar 52,2 punten, tegenover 52,9 punten tijdens de maand januari. De Chinese regering neemt maatregelen om een oververhitting van de Chinese economie tegen te gaan. Gevreesd wordt dat de stijgende inflatie en vastgoedprijzen de sociale stabiliteit in China in gevaar zouden kunnen brengen. Om de inflatie tegen te gaan, werd de Chinese rentevoet al herhaaldelijk opgetrokken. Analisten gaan ervan uit dat de rente nog verder zal worden opgetrokken in het kader van de strijd tegen de inflatie.


De werkloosheidsgraad in de landen van de eurozone is tijdens de maand januari naar 9,9 procent gedaald. Dat blijkt uit gegevens van het statistiekbureau Eurostat. In oktober vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad in de eurozone 10,1 procent, wat overeenstemde met het hoogste peil ooit sinds de oprichting van de eurozone. In januari dit jaar zaten in de landen van de eurozone omgerekend 15,775 miljoen mensen zonder werk. Dat betekent 72.000 werklozen minder dan in december vorig jaar. In de volledige Europese Unie bedroeg de werkloosheidsgraad in januari 9,5 procent, tegenover 9,6 procent in december vorig jaar. De hoogste werkloosheid in januari werd gemeten in Spanje (20,4 procent). De werkloosheid was daarentegen het laagst in Nederland en Oostenrijk, waar de werkloosheid 4,3 procent bedroeg.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM opent de aanval op prijsvechters zoals easyJet, Ryanair en Vueling. De luchtvaartmaatschappij gaat naar eigen zeggen stunten met stedentrips. De Nederlandse vliegtuigmaatschappij stelde de goedkoopste economytarieven voor twintig populaire bestemmingen structureel te verlagen tot 99 euro. Dochtermaatschappij Transavia zal zijn basistarieven met 20 procent tot 25 procent terugschroeven. In de toekomst moet de reiziger bij Transavia wel extra betalen voor koffers die niet in de cabine meegaan. De nieuwe prijsstrategie moet KLM en Transavia helpen om de twee miljoen extra stoelen vol te krijgen die de maatschappijen deze zomer inzetten. De nieuwe lage tarieven bij KLM zullen met name gelden voor steden als Barcelona, Rome, München en Madrid, waar veel vraag naar is. Op dit soort bestemmingen zullen KLM en Transavia vanaf deze zomer extra vliegtuigen inzetten.


Duitsland telde tijdens de maand februari bijna 3,32 miljoen werklozen. Dat is een daling met 33.000 eenheden tegenover de maand januari. In vergelijking met de maand februari van vorig jaar telt Duitsland 326.000 werklozen minder. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Agentschap voor Werk. De werkloosheidsgraad in februari daalt met 0,1 procentpunt tot 7,9 procent. Een jaar geleden bedroeg de Duitse werkloosheidsgraad 8,7 procent. Seizoensgezuiverd nam de werkloosheid af met 52.000 eenheden tot 3,069 miljoen. Dat is het laagste niveau in meer dan achttien jaar. De daling is groter dan analisten hadden verwacht. De aangepaste werkloosheid bedroeg 7,3 procent, vergeleken met 7,4 procent tijdens de maand januari van dit jaar. In februari vorig jaar bedroeg de seizoensgecorrigeerde werkloosheid 8,1 procent.


Het Franse telecomconcern Vivendi heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 28,9 miljard euro. Dat is een stijging met 6,4 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 830 miljoen euro naar 2,2 miljard euro. De groei werd in grote mate gedragen door de gamedivisie Activision Blizzard, waardoor het Franse concern de terugloop in de telefoonactiviteiten, de grootste divisie van Vivendi, kon compenseren. Activison Blizzard heeft games zoals 'Call of Duty', 'Starcraft' en 'World of Warcraft' in zijn portefeuille. Vivendi nam drie jaar geleden het Amerikaanse Activision over en is sindsdien de grootste producent van videospelletjes ter wereld. Alleen al het online game 'World of Warcraft' heeft wereldwijd ongeveer 12 miljoen spelers. Ook het Braziliaanse GVT Telecom droeg bij tot de winst. Voor dit jaar voorspelt Vivendi een lichte winstgroei.


Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft in de bankcommissie van de Amerikaanse senaat gewaarschuwd dat aanhoudende stijgende olieprijzen een bedreiging vormen voor de economische groei in de Verenigde Staten. Hij gaat er echter vanuit de onrust in het Midden-Oosten tot tijdelijke en bescheiden prijsstijgingen zal leiden in de Verenigde Staten. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens Bernanke dat de recente stijgingen van grondstoffen in het ergste geval zullen leiden tot een tijdelijk en bescheiden stijging van de consumentenprijzen. Bernanke beloofde dat de Amerikaanse centrale bank de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt en indien nodig maatregelen zal nemen om het economische herstel op koers te houden. Bernanke zei ook enkele tekenen van herstel te zien op de arbeidsmarkt, maar de groei blijft volgens hem te schraal.


De afbouw van banen bij autobouwer Opel verloopt in enkele vestigingen langzamer dan gepland. Het plan is in de tijd een beetje uitgesteld. Dat heeft Opel-topman Nick Reilly gezegd in de marge van het autosalon van Genève. Vooral voor de site in het Duitse Bochum is dit het geval. Daar werken in een fabrieksafdeling voor aandrijvingen die eind vorig jaar gesloten moest worden nog altijd 400 mensen. Reden voor het openblijven is volgens Reilly een grote bestelling van aandrijvingen voor compacte wagens voor moederconcern General Motors in Brazilië. Dat zou nog tot het einde van dit jaar duren. In totaal zullen in Europa volgens Reilly echter nog steeds zowat 8.000 banen worden afgebouwd, zoals eerder was voorzien. Reilly stelde tevreden te zijn dat het grootste gedeelte van de herstructurering achter de rug is. Volgens hem gaat het nu opnieuw zeer goed met Opel.


Blackstone, de grootste private-equityspeler ter wereld, staat op het punt voor een bedrag van 9,4 miljard dollar 588 supermarkten van de Australische groep Centro Properties in de Verenigde Staten te kopen. Dat hebben een aantal bronnen bevestigd. Indien de verkoop wordt afgerond, wordt de overname de grootste deal van Blackstone in vier jaar tijd. Dat kan er volgens waarnemers op wijzen dat de investeringsmaatschappij rekent op een herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt na de vastgoedcrisis. Centro Properties is eigenaar van supermarkten in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland met een totale waarde van 17 miljard dollar. De groep zette zichzelf drie jaar geleden in de etalage omdat ze er niet in slaagde haar schulden te herfinancieren. Uiteindelijk heeft het ruim twee jaar geduurd vooraleer Centro een overnemer vond. Als de verkoop aan Blackstone doorgaat, zou Centro overwegen de Australische winkels niet langer te koop te stellen.


De Europese Commissie blijft gunstig gestemd over het economisch herstel in de eurozone. Volgens tussentijdse voorspellingen zou de economie van de zeventien eurolanden dit jaar met 1,6 procent groeien. Dat is een toename met 0,1 procentpunt in vergelijking met prognoses van vorig najaar. Onder druk van stijgende prijzen van energie en grondstoffen zou de inflatie dit jaar wel met 0,4 procentpunt toenemen tot 2,2 procent. In de hele Europese Unie zou de economie dit jaar 1,8 procent groeien. Dat is 0,1 procentpunt beter dan vorig najaar werd voorspeld. In vergelijking met vorig jaar zou de eurozone dit jaar wel iets minder sterk presteren. Dankzij de goede resultaten van het eerste semester groeide de economie van de eurolanden vorig jaar met naar schatting 1,7 procent. De Europese Commissie zegt niettemin te geloven dat het economische herstel zich dit jaar zal doorzetten. Dat blijft voor een deel te danken aan de export, maar ook aan een grotere binnenlandse vraag.


De Duitse autoconstructeur BMW, Audi en Daimler blijken hun succesverhaal van vorig jaar verder te kunnen zetten. Tijdens de maand februari lieten de verkoopcijfers voor Audi en BMW een groei met ongeveer 20 procent optekenen. Dat bleek uit de verklaringen van de topmannen van de autobouwers in de marge van het autosalon in Genève. Dit jaar wordt volgens Peter Scharzenbauer, topman van Audi, het beste eerste kwartaal uit de ondernemersgeschiedenis verwacht. In het voorjaar wordt gemikt op een dubbelcijferig stijgingspercentage, al zijn definitieve cijfers nog niet beschikbaar. Toch kunnen in dit gunstige klimaat volgens Dieter Zetsche, chief executive van Daimler, de stijgende grondstofprijzen voor tegenwind zorgen. BMW zegt ook geprofiteerd te hebben van de verkoop van een aantal nieuwe modellen.


Verzekeraars mogen bij het vaststellen van hun premie voor een levensverzekering geen rekening houden met het geslacht van de verzekerde. Volgens het Europees Hof van Justitie is dat strijdig met bepalingen van de Europese Unie, die discriminatie op grond van het geslacht verbieden. Aanleiding voor de uitspraak was een zaak die was aangespannen door de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop was aangespannen. Het Europees Hof volgde het advies van de advocaat-generaal van september vorig jaar. Veel Europese verzekeraars berekenen bij levensverzekeringen voor vrouwen een lagere premie dan voor mannen omdat vrouwen gemiddeld langer leven. Volgens de uitspraak van het Europees Hof kan dat echter niet. De Belgische verzekeraars noemen de uitspraak onbegrijpelijk en waarschuwen voor hogere premies.


Het Duitse industriële concern Siemens werkt aan een beursgang van Osram, waarin de verlichtingsactiviteiten van de groep zijn verzameld. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Opgemerkt wordt dat een beursgang al binnen de twee maanden zou kunnen gebeuren. Een definitieve beslissing werd echter nog niet genomen. Osram werd meer dan honderd jaar geleden en is met een geschatte waarde van 7 miljard euro na het Nederlandse Philips het grootste verlichtingsbedrijf ter wereld. Osram produceert verlichting voor de industrie en de consumentmarkt. Osram nam zopas nog het Duitse Siteco Lighting over, een expert in ledverlichting. Een afsplitsing van Osram brengt Siemens dichter bij zijn doel om de consumentenproducten volledig af te stoten. Een beursgang van Osram zou de grootste desinvestering zijn van Siemens in vier jaar tijd. Toen werd het Duitse bedrijf VDO verkocht voor een bedrag van 11,4 miljard euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home