Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 02, 2011

Groot-Brittannië redt erfenis computer-grondlegger Alan Turing


Groot-Brittannië is erin geslaagd om de erfenis van computer-legende Alan Turing te redden. Door een schenking van 200.000 pond van het Britse National Heritage Memorial Fund kon op het laatste ogenblik vermeden worden dat de erfenis, bestaande uit documenten en ander wetenschappelijk materiaal, naar het buitenland zou verhuizen. Alan Turing wordt bestempeld als één van de grondleggers van de moderne computerwetenschap en speelde tijdens de tweede wereldoorlog een cruciale rol in het ontcijferen van de Duitse Enigma-code.

"De erfenis van Alan Turing werd vorig jaar op een veiling aangeboden," aldus BBC News. "Daarop werd een internet-campagne opgezet om het materiaal te redden voor het museum in Bletchley Park in Buckinghamshire, waar Turing tijdens de tweede wereldoorlog werkte aan het breken van de Duitse codes. Informatica-journalist Gareth Halfacree slaagde erin om 23.000 pond aan schenkingen op te halen. Ook Google deed een schenking, maar er bleef nog altijd een kloof van 200.000 pond met de vraagprijs, waardoor de erfenis naar het buitenland dreigde te gaan."

Door de schenking van het National Heritage Memorial Fund kon op het allerlaatste ogenblik echter aan de vraagprijs worden voldaan. Het Britse fonds stelde dat de documenten een permanent herdenkingsmonument moeten zijn voor een man die een cruciale rol heeft gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog. De wetenschapper is vooral bekend voor Turing's Bombe Machine, die erin slaagde de Duitse Enigma-code te doorbreken en als de voorloper van de moderne computer wordt bestempeld.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home