Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 03, 2011

Nederlandse duurzame energie moet gebrek aan wind compenseren

De Nederlandse windmolens hebben het voorbije jaar 13 procent minder elektriciteit geproduceerd als gevolg van de zeer geringe hoeveelheid wind. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij wordt opgemerkt dat de groei van het Nederlandse turbinepark onvoldoende was om het verminderde windaanbod te compenseren. Het rapport maakt gewag van een windproductie van 77 punten. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het laagste cijfer in meer dan twintig jaar.

Uit het rapport blijkt dat de totale productie van hernieuwbare elektriciteit in Nederland het voorbije jaar ongeveer gelijk bleef. Duurzame energiebronnen vertegenwoordigen ongeveer 9 procent van het binnenlandse Nederlandse elektriciteitsgebruik. De afname van windenergie werd wel gecompenseerd door de winning van energie uit biomassa. Vooral het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales nam volgens het rapport toe.

De Nederlandse binnenlandse vraag naar duurzame elektriciteit nam toe tot ongeveer een kwart van het totale elektriciteitsverbruik. "De eigen productie is niet genoeg om in de vraag te voorzien," wordt er nog opgemerkt. "Daarom wordt er veel geïmporteerd." Nederland heeft in Europees verband afgesproken om 9 procent van het elektriciteitsverbruik uit eigen duurzame productie te halen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek merkt op dat die doelstelling is gehaald. De import van energie telt niet mee in de beleidsdoelstellingen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home