Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 03, 2011

Russische palladium-voorraden raken steeds meer uitgeput

Rusland heeft het voorbije jaar ongeveer 500.000 ounces palladium verscheept naar Zwitserland, één van de twee grote Europese centra voor de opslag en handel in zeldzame metalen. Dat betekent een daling met 12 procent tegenover het jaar voordien. Rusland is de grootste producent van palladium ter wereld. De terugval is volgens een waarnemers een teken dat de Russische voorraden uitgeput beginnen te raken, wat de prijzen voor palladium tegen het einde van het jaar met ongeveer 15 procent zou kunnen opdrijven.

"De daling van de Russische uitvoer van palladium, dat in vrijwel elke katalysator wordt gebruikt, kan mogelijk tot tekorten leiden," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Daardoor zouden de prijzen dit jaar kunnen stijgen tot 940 dollar per ounce." Door een overproductie werden in de jaren zeventig en tachtig in Rusland belangrijke palladium-reserves opgebouwd. Maar die werden de voorbije jaren gevoelig afgebouwd. Hoewel de Russische reserves officieel geheim zijn, werden de reserves vier jaar geleden nog geraamd op 1,49 miljoen ounces.

Maar vorig jaar zouden die kunnen teruggevallen zijn tot minder dan 1 miljoen ounces. Dat betekent dat Rusland uit zijn reserves moet putten om de dalende productie te compenseren en de vraag op de markt te beantwoorden. Bij een onderbreking van de toevoer tien jaar geleden stegen de palladiumprijzen tot 1.125 dollar per ounce. De voorbije drie jaar zijn de prijzen verviervoudigd. In februari dit jaar was de prijs opnieuw gestegen tot 862,25 dollar per ounce. Verwacht wordt dat de autosector dit jaar 5,5 miljoen ounces palladium nodig zal hebben. Dat is 6,7 procent meer dan vorig jaar.

In totaal zal dit jaar wereldwijd 6,8 miljoen ounces palladium worden geproduceerd. Dat is een daling met 5,4 procent tegenover vorig jaar. Rusland produceerde vorig jaar 2,7 miljoen ounces, terwijl 1,32 miljoen ounces werden gerecycleerd uit oude katalysatoren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home