Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 03, 2011

Duurzame energiesector staat voor grote consolidatie

Bedrijven in de duurzame energiesector gaan dit jaar meer overnames doen. Dit voorspelt de Spaande bank Banco Santander, de grootste adviseur over overnames en fusies in de sector. Vooral kleinere bedrijven in opkomende markten zoals Brazilië zouden volgens Javier Sobrini, hoofd energie-overnames bij Banco Santander, partners zoeken om aan nieuw kapitaal te komen. Vooral in Spanje wordt veel overnameactiviteit verwacht.

"De duurzame energiesector is op weg naar consolidatie," benadrukte Javier Sobrini, tegenover het persbureau Bloomberg. “De markt groeit met een gigantische snelheid. Er worden ook investeringsactiviteiten opgetekend in markten die eerder werden genegeerd." Het voorbije jaar werd voor ongeveer 55 miljard dollar besteed aan overnames en fusies. Dat is evenveel als het jaar voordien, maar analisten verwachten dat dit bedrag dit jaar een gevoelige stijging zal kennen.

De Indiase suikerproducent Shree Renuka Sugars nam vorig jaar de grootste overname voor zijn rekening. De suikerproducent kocht de Braziliaanse bio-ethanolproducent Equipav voor een bedrag van 1,2 miljard dollar. De vraag naar kapitaal zorgt volgens Sobrini ook voor veel nieuwe beursintroducties. "Bedrijven zoeken naar nieuwe investeerders, maar wanneer ze die niet vinden, wordt een beursgang overwogen," benadrukte hij. Het voorbije jaar werd daarbij een verdrievoudiging tot 10,5 miljard dollar opgetekend.

Vooral in Spanje wordt veel overnameactiviteit verwacht. Door het wegvallen van een aantal Spaanse subsidies, worden veel bedrijven met problemen geconfronteerd. Veel van die bedrijven kunnen hun projecten niet meer financieren en zouden naar nieuwe investeerders zoeken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home