Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 04, 2011

Afrika strategisch in geopolitieke strijd zeldzame grondstoffen

Afrika, Australiƫ en Canada kunnen een cruciale rol opnemen in de geopolitieke strijd rond zeldzame grondstoffen. Dat zeggen een aantal experts over de Chinese beslissing om de export van deze zeldzame aardmetalen te beperken. Dat kan volgens hen leiden tot een heropening van mijnen in Australiƫ, Canada, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. De zeldzame aardmetalen worden gebruikt in moderne apparaten zoals mobiele telefoons, platte beeldschermen en magnetrons, maar zijn ook van belang voor elektronica die wordt gebruikt in moderne wapens.

China werd vrijwel de enige producent van zeventien zeldzame aardmetalen door andere landen uit de markt te prijzen. Het westen wil zich nu voor de hightech-industrie losmaken van de Chinese dominantie. Volgens Paul Nex, deskundige van de gespecialiseerde investeringsmaatschappij Umbono Capital, heeft Afrika de beste papieren als het gaat om de voorraden. Afrika omvat volgens Nex immers meer dan de helft van de specifieke rotsformatie waarin de aanwezigheid van deze zeldzame metalen het meest waarschijnlijk zijn.

Ook heeft Afrika nog heel wat restvoorraden van andere mijnactiviteiten, waarin deze zeldzame producten zouden kunnen worden gevolgen. Maar volgens professor Judith Kinnaird, professor aardrijkskundige economie aan de Witwatersrand Universiteit in Johannesburg, is er niet veel verschil tussen Afrikaanse landen en Australiƫ of Canada als het gaat om de winning. "Iedereen die de volgende drie tot vijf jaar een project op gang kan brengen, zal volgens haar een cruciale voorraad hebben opgebouwd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home