Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 04, 2011

Rood is perfecte kleur voor onderhandelingen

Personen die rode kleding dragen, hebben bovengemiddeld veel succes bij onderhandelingen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van Tilburg. Daarbij werd vastgesteld dat zowel als verkopers beduidend betere resultaten halen bij onderhandelingen als ze rode kledij dragen. Ook bleek dat personen met een witte kleding hun openingsbod tijdens de onderhandelingen sneller naar beneden bijstellen. De onderzoekers stellen dan ook dat men misschien iets bewuster zou moeten zijn van de kleding die wordt gedragen.

"Waarschijnlijk treedt er een schrikreactie op als mensen worden geconfronteerd met de kleur rood, waardoor ze vervolgens slechter gaan presteren bij onderhandelingen," benadrukt onderzoekster Daphne Hachmang tegenover het webmagazine Nu.nl. Dat kleur een grote invloed heeft op emoties, gedrag, functioneren en perceptie is al langer bekend. Zo bewees eerder onderzoek dat proefpersonen die voetballers op hun kwaliteiten moeten beoordelen, spelers in het rood beschouwen als betere voetballers dan voetballers in het wit.

Ook presteren mensen die voorafgaand aan een intelligentie-test zijn blootgesteld aan een rode kleur, minder goed dan mensen die bijvoorbeeld de kleur grijs te zien krijgen. Verder is bekend dat mensen terugdeinzen bij het zien van de kleur rood. Volgens Hachmang kan dit ontwijkgedrag een verklaring zijn voor het succes van rood in onderhandelingen. De rode kleur leidt volgens haar tot ontwijkgedrag, waardoor men zich onbewust confirmeert aan personen die rood dragen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home