Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 04, 2011

Bedrijven nog niet klaar voor volgende generatie medewerkers

Eén derde van de bedrijven maakt zich geen zorgen over het wegvloeien van expertise door de vergrijzing en heeft hiertegen ook nog geen maatregelen genomen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het bureau Improvels. De onderzoekers hebben het over een opmerkelijke vaststelling, aangezien er steeds meer rekening gehouden moet worden met de uitstroom van de babyboomer-generatie. Ook blijkt dat organisaties nog maar weinig alternatieve leervormen als e-learning of gaming inzetten, terwijl dat de jongere generatie werknemers bijzonder blijkt aan te spreken.

"Driekwart van de respondenten erkent het belang van een kennis-overdracht tussen de medewerkers, maar blijkt daar in de praktijk geen invulling aan te kunnen geven," aldus het webmagazine managersonline.nl. "Bedrijven moeten dan ook dringend initiatieven nemen om de aanwezige kennis in hun organisaties te verankeren. Dit kan bijvoorbeeld door de ontwikkeling van programma’s die de kennisdeling tussen oudere en jongere werknemers bevorderen."

Indien men daar niet in slaagt, dreigt er volgens Improvels bij veel organisaties op korte termijn een nijpend kennistekort. "Bovendien schaadt dit het concurrerend vermogen van organisaties ten opzichte van andere spelers in de markt," merken de onderzoekers op. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling in een economie die zich steeds meer tot kenniseconomie ontwikkelt." Er wordt ook opgemerkt dat bij de opleiding van personeel nog altijd voor de klassikale training wordt gekozen, terwijl jongeren voorkeur geven aan informeel leren.

Jongeren hebben volgens de onderzoekers liefst een praktijkgericht, projectmatig en interactief opleidingsaanbod.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home