Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 05, 2011

Aanmaak cellen belangrijk voor Alzheimer-onderzoek

Wetenschappers van de Feinberg School of Medicine van de Northwestern University in Chicago zijn erin geslaagd om voor de eerste keer stamcellen en huidcellen om te vormen tot het soort cellen dat bij de ziekte van Alzheimer verloren gaat. De onderzoekers hebben het over een belangrijke stap voorwaarts in het Alzheimer-onderzoek. Het creëren van deze cellen zal wetenschappers volgens hen in de toekomst kunnen toelaten om met laboratoriumtests uit te zoeken welke geneesmiddelen kunnen worden aangewend om de cellen in leven te houden.

"Op termijn wordt het misschien zelfs mogelijk om cellen die in het laboratorium zijn gegroeid, bij patiënten te transplanteren om het geheugen te verbeteren," merkt onderzoeksleider Jack Kessler op. De techniek om de stamcellen om te zetten in hersencellen werd ontwikkeld door Christopher Bissonnette, een vroegere student van Kessler, die tot zijn onderzoek geïnspireerd werd toen zijn eigen grootvader stierf aan de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers merken op dat hun techniek toelaat een bijna onbeperkte hoeveelheid van deze cellen te kweken, wat ook aan andere wetenschappers de kans geeft om ze bij hun onderzoek te gebruiken. Dat kan op termijn leiden tot nieuwe behandelingen voor Alzheimer, waarvoor op dit ogenblik nog geen echte therapie bestaat. Dankzij de beschikbaarheid van de cellen zou het nu volgens Kessler mogelijk worden om snel tienduizenden potentiële geneesmiddelen uit te testen. Hij waarschuwt wel dat er niet mag afgeleid worden dat een therapie snel beschikbaar zal zijn.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home