Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 05, 2011

Beloningscentrum hersenen reageert ook op negatieve ervaring

Het beloningcentrum van de hersenen reageert op zowel goede als slechte ervaringen, zelfs wanneer die angst veroorzaken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Georgia Health Sciences University en de East China Normal University bij muizen. Eerder al werd aangetoond dat aangename of opwindende dingen - zoals het eten van chocolade of benji-springen, de aanmaak van dopamines bevorderen. Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ook negatieve ervaringen tot de aanmaak van dopamines leiden.

"Leuke dingen geven aanleiding tot de productie van dopamines, die het hartritme verhogen en gedrag stimuleren," merken de onderzoekers op. "Maar ook negatieve ervaringen blijken tot de aanmaak van dopamine te leiden." Onderzoeksleider Joe Tsien, directeur van het Brain & Behavior Discovery Institute van de Georgia Health Sciences University, merkt op dat de resultaten een verklaring kunnen vormen waarom ook risicovolle ondernemingen tot een soort euforisch gevoel kunnen leiden.

Onderzoeker Tsien merkt op dat het nog niet duidelijk is op welke manier de productie van dopamine wordt gestimuleerd. "De wetenschapper voert wel aan dat genetica een impact kan hebben op het aantal hersencellen dat door negatieve ervaringen wordt geactiveerd," merkt het webmagazine Psychorg.com op. "Hij merkt op dat er meer onderzoek nodig is naar de interpretatie van de bevindingen, maar die zouden volgens hem wel een verklaring kunnen bieden voor ongewenst gedrag, zoals druggebruik."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home