Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 05, 2011

Ook chimpansees immiteren lach van soortgenoten

Net zoals mensen, immiteren chimpansees de lach van soortgenoten om de sociale banden te versterken. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksteam van Marina Davila-Ross, gedragsbiologe aan de University of Portsmouth in Groot-Brittanniƫ, bij chimpansee-gemeenschappen in een natuurreservaat in Zambia. Het resultaat suggereert volgens de Britse onderzoekers dat chimpansees en andere mensapen een meer complex sociaal gebruik maken van lichaamstaal dan tot nu toe werd verondersteld.

"Er zijn opmerkelijke gelijkenissen te trekken tussen de conversationele lach van chimpansees en apen," merkt Marina Davila-Ross op tegenover het webmagazine Healthdaynews.com. "In beide gevallen blijkt de lach korter te zijn dan de spontane lach en ook blijkt er een poging achter schuil te gaan om sociale interactie te promoten. Dit soort reacties kunnen mogelijk leiden tot belangrijke voordelen in de samenwerking en sociale communicatie."

De resultaten van het onderzoek kunnen volgens Davila-Ross helpen verklaren waarom de lach en glimlach een integraal onderdeel zijn geworden van de emotionele intelligentie bij de mens. De onderzoekers stelden ook vast dat de chimpansees de lach van hun metgezellen vaker nabootsen dan in gevestigde groepen, waar de verschillende dieren elkaar goed kennen. Davila-Ross voegt er aan toe dat de lach een belangrijke rol kan hebben gespeeld in de menselijke evolutie.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home