Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 05, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Europese defensieconcern EADS, het moederbedrijf van Airbus, zal geen bezwaar maken tegen de beslissing van de Amerikaanse luchtmacht om een megacontract toe te kennen aan aartsrivaal Boeing. Dat heeft EADS in een mededeling aangekondigd. De Amerikaanse luchtmacht had vorige maand de eerste tranche van een contract voor de levering van 179 tankvliegtuigen toegekend aan Boeing. Met de order is een bedrag van 35 miljard dollar gemoeid. Aan de toekenning van het contract, één van de grootste aanbestedingen in de Amerikaanse geschiedenis, is een jarenlange juridische en politieke strijd voorafgegaan. Ook EADS was geruime tijd kandidaat om het contract binnen te halen. Samen met zijn Amerikaanse partner Northrop-Grumman had EADS het order in de eerste plaats zelfs toegewezen gekregen, maar Boeing tekende beroep aan tegen die beslissing en slaagde er uiteindelijk in het order te binnen te halen.


Frankrijk is in grote verlegenheid gebracht nadat autofabrikant Renault heeft gemeld dat de drie topmangers die ontslagen werden wegens bedrijfsspionage, mogelijk toch geen spionnen zijn. Renault-bestuurder Patrick Pelata heeft toegegeven dat hierover twijfels zijn en zei dat het bedrijf mogelijk slachtoffer is geworden van bedrog. De drie managers werden in januari ontslagen op verdenking van het lekken van geheimen over nieuwe elektrische auto's. Renault had een klacht ingediend wegens industriële spionage, corruptie, schending van vertrouwen, diefstal en heling van gestolen goederen. Er werden echter geen bewijzen voor gevonden voor de feiten. Christine Lagarde, Frans minister van financiën, heeft gezegd dat het bedrijf nu alle gevolgen zal moeten accepteren. De Franse overheid, die een belang van 15 procent heeft in Renault, had de zaak hoog opgenomen en had gewag gemaakt van een handelsoorlog.


Het IJslandse parlement is van plan om een toeristentaks van 1,53 euro per persoon in te voeren. De meningen over de nieuwe belasting zijn verdeeld. De International Air Transport Association (IATA) vindt het niet kunnen omdat het toerisme IJsland zou kunnen helpen om uit de financiële crisis te klimmen. Daarom waarschuwde de internationale luchtvaartorganisatie de IJslandse regering al om de kip met de gouden eieren niet te slachten. Reisorganisatie IJslandreizen vindt de toeristentaks wel een goede zaak. Daar wordt opgemerkt dat het groeiende succes van IJsland als reisbestemming ervoor zorgt dat er heel wat druk komt op unieke natuurgebieden. De bewuste toeristenheffing brengt volgens IJslandreizen ook voordelen met zich mee. De IJslandse overheid rekent immers geen toegangsgelden aan voor natuurgebieden. De taks zou er kunnen voor zorgen dat er meer budgetten kunnen worden vrijgemaakt voor natuurbescherming en educatie.


Het Canadese bedrijf Cascades heeft bekendgemaakt dat het meer dan 30 miljoen dollar gaat investeren in technologie om toiletpapier te maken op basis van gerecycleerde vezels. De technologie werd ontwikkeld door een Braziliaans filiaal van de Duitse groep Voith en stelt Cascades in staat om toiletpapier van een betere kwaliteit te produceren. Het hele proces zou naar eigen zeggen ook minder energie verbruiken en er zouden minder chemische producten en minder water aan te pas komen dan wanneer men niet-gerecycleerde vezels gebruikt. Testen bij gebruikers hebben volgens het Canadese bedrijf aangetoond dat dit type van papier effectief zachter is. Tot op heden werd toiletpapier met gerecycleerde vezels door de klanten eerder beschouwd als ruw. Het Atmos-toiletpapier wordt momenteel al gebruikt in de fabriek van Cascades in Québec. Het nieuwe product zal begin april op de markt komen in Canada en de Verenigde Staten.


Oswald Grübel, topman van de Zwitserse bank UBS, heeft zijn bonussen voor het voorbije jaar geweigerd omdat de bank een flauwe beursprestatie heeft laten optekenen. Grübel zegt er niet in geslaagd te zijn om waarde te creëren voor de aandeelhouders. Hij wijst erop dat de beurskoers het voorbije jaar afsloot met een koers die ongeveer op hetzelfde niveau lag als twaalf maanden voordien. Het aandeel UBS kende vorig jaar een terugval van 4,4 procent. Grübel, die voorheen aan het hoofd stond van concurrent Credit Suisse, werd in twee jaar tot topman van UBS benoemd. Hij weigerde ook voor dat jaar al zijn bonus omwille van de toen kolossale verliezen die UBS leed door de Amerikaanse subprimecrisis. Na drie jaren op rij van verlies, wist UBS vorig jaar een nettowinst van 7,2 miljard Zwitserse frank te realiseren. Het jaar voordien werd een verlies van 2,7 miljard frank opgetekend.


Het Franse luxeconcern Hermès heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 421,7 miljoen euro. Dat is een stijging met 46 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee boekt het Franse concern de hoogste winst uit zijn geschiedenis. De omzet steeg met meer dan een kwart tot 2,4 miljard euro. Hermès merkt op dat de cijfers bewijzen dat de luxesector opnieuw een bloeiperiode kent, na een kleine dalperiode drie jaar geleden. Patrick Thomas, topman van Hermès, merkt op dat het nieuwe jaar bijzonder goed gestart is, maar hij waarschuwde dat het onwaarschijnlijk is dat de groeiniveaus van vorig jaar geëvenaard zullen worden. Volgens hem moet er rekening gehouden worden met een groei van 8 procent tot 10 procent. Thomas merkte nog dat de groep elke mogelijke samenwerking met Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) blijft afwijzen.


Het ratingbureau Fitch heeft de ratingoutlook van Spanje van stabiel naar negatief verlaagd. De rating zelf blijft volgens Fitch voorlopig echter wel behouden. De negatieve outlook weerspiegelt de twijfels die het ratingbureau heeft bij de kracht en de duur van de economische heropleving en bij de gevolgen die het reddingsplan voor de spaarbanken zal hebben op de overheidsfinanciën. De kredietbeoordelaar is naar eigen zeggen ook niet overtuigd dat Spanje de overheidstekorten zoals gepland zal kunnen terugdringen, vooral bij de regionale overheden. Het ratingbureau merkte ook op dat de Europese top tijdens de laatste week van maart de dingen voor Spanje nog erger zou kunnen maken indien het land er niet in slaagt een geloofwaardig en omvattend antwoord te vinden op de schuldproblematiek van de eurozone.


De Europese Centrale Bank (ECB) wil af van de 77 miljard euro aan overheidsobligaties uit de eurolanden in financiële moeilijkheden. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel gemeld. Volgens het Duitse weekblad zet de Europese Centrale Bank de eurolanden onder druk om de obligaties te laten overnemen door het noodfonds dat werd opgericht voor noodlijdende landen. Volgens Der Spiegel is het Jean-Claude Trichet, topman van de Europese Centrale Bank, zelf die de eurolanden onder druk zet om de obligatieportefeuille naar het noodfonds door te sluizen. Toen Griekenland in mei vorig jaar een enorme schuldenberg had opgestapeld, besloot de Europese Centrale Bank te starten met het opkopen van Griekse overheidsobligaties. Nadien volgden ook obligaties van Ierland en Portugal, alles samen goed voor 77 miljard euro. Maar daarmee overschreed de Europese Centrale Bank deels zijn basismissie om de prijsstabiliteit in de eurozone te beschermen.


Er dreigt een grootschalige handelsoorlog indien de Europese Unie de import van voedselproducten van de nakomelingen van gekloonde dieren verbiedt. Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, gezegd in het Europees Parlement. Het Europees Parlement buigt zich momenteel over een voorstel van de Europese Commissie om producten van gekloonde dieren voor een periode van vijf jaar te verbieden. In tegenstelling tot de Europese Commissie zou een meerderheid van het parlement echter ook de producten van nakomelingen van gekloonde dieren willen treffen. De Gucht vreest echter dat Europa met een verstrekkend verbod in een zwakke positie zou belanden bij de Wereldhandelsorganisatie. Bij de Europese Commissie stelt men dat er geen wetenschappelijke bewijzen bestaan voor de schadelijkheid van de consumptie van voedsel van afstammelingen. Er bestaat ook geen systeem voor de traceerbaarheid van deze producten.


De Nederlandse bankgroep ABN Amro heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 414 miljoen euro. Dat is grotendeels het gevolg van integratiekosten en de verkoop van activiteiten, die door de Europese Commisie werden opgelegd. Het jaar voordien had ABN Amro nog een winst laten optekenen van 274 miljoen euro. Zonder de twee zware negatieve posten zou ABN Amro tijdens het voorbije jaar naar eigen zeggen een winst van 1,08 miljard euro hebben geboekt. ABN Amro heeft zijn gedwongen verkopen en desinvesteringen zo goed als afgerond. Maar dit en volgend jaar denkt de bank nog voor 600 miljoen euro tot 700 miljoen euro integratiekosten te moeten boeken. Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, zegt dat de bank zijn doelstellingen voor het voorbije jaar heeft gerealiseerd en in sommige gevallen zelfs overtroffen.



Het bedrijf Icon Acquisition Holdings, waarvan Playboy-baas Hugh Hefner eigenaar is, heeft de overname van het Amerikaanse erotiekconcern Playboy Enterprises afgerond. Dat heeft Playboy bekend gemaakt. Icon maakte begin dit jaar bekend Playboy, uitgever van het gelijknamige mannenblad, van de beurs te willen halen. Volgens het bod van Icon heeft Playboy een marktwaarde van 207 miljoen dollar. Playboy verkeert in financiële problemen en heeft een schuld van 115 miljoen euro. Het erotiekconcern heeft de inkomsten uit advertenties gevoelig zien dalen nu potentiële klanten vaker op internet zoeken naar foto's en films met erotische inslag. In de nieuwe structuur zou investeringsmaatschappij Rizvi Traverse ongeveer 60 procent van Playboy in handen krijgen. Hefner zou een belang van 37 procent aanhouden. Het management zou een portefeuille van 3 procent overhouden.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia is met de vakbonden overeengekomen om zevenhonderd banen te schrappen. Het gaat volgens de vakbonden niet om gedwongen ontslagen, maar om vertrek op vrijwillige basis. De vakbonden zeggen tevreden te zijn, aangezien men naar eigen zeggen erin geslaagd is om de juiste balans te vinden tussen het behoud van werkgelegenheid en de noodzaak om meer efficiëntie te behalen en in de kosten te snijden. Alitalia heeft ongeveer 14.000 mensen in dienst. Air France-KLM bezit 25 procent van de aandelen in de onderneming. De rest is in handen van verschillende Italiaanse bedrijven. Maurizio Sacconi, Italiaans minister van overheid, kondigde aan dat de overheid belangrijke premies wil betalen aan personeel dat vrijwillig wil vertrekken. De vertrekregeling heeft betrekking op piloten, stewards en grondpersoneel.


Enkele grote Amerikaanse filmstudio's in Hollywood zijn gezwicht voor Europese druk. Zij veranderen hun contracten voor de installatie en financiering van digitale projectietechnieken in Europese bioscopen. Dat heeft de Europese Commissie, bekend gemaakt. De grote Amerikaanse filmstudio's willen bioscoopuitbaters stimuleren om te investeren in digitale technologie, maar de Europese Commissie vreesde dat kleine filmverhuurders het slachtoffer zouden worden van de afspraken tussen de grote studio's en bioscopen. Daarom werd er bij de Amerikaanse filmstudio's aangedrongen op aanpassingen. De Hollywoodstudio's hebben volgens de Europese Commissie hun contracten zo gewijzigd dat bioscoopbezoekers niet alleen grote filmproducties, maar ook lowbudgetfilms en onafhankelijke films in de nieuwste projectietechnieken kunnen bekijken.


Eurotunnel, de exploitant van de tunnelverbinding tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 57 miljoen euro. Het jaar voordien werd er nog een winst geboekt van 7 miljoen euro. De omzet steeg met 26 procent tot 737 miljoen euro. Het verlies was nog een gevolg van de tunnelbrand meer dan twee jaar geleden. Eurotunnel is nog niet volledig schadeloos gesteld voor de kosten van die brand en de gevoelige omzetdaling die er het gevolg van was. Het vervoer van vrachtauto's met shuttletreinen door de tunnel steeg vorig jaar 42 procent. Daarmee komt het niveau van voor de brand weer in zicht. Het aantal vrachttreinen door de tunnel daalde evenwel met 13 procent tot iets meer dan tweeduizend stuks. De vervoerde tonnage viel 4 procent lager uit op een totaal van bijna 1,13 miljoen ton. In totaal werden er vorig jaar 9,5 miljoen passagiers vervoerd door de tunnel.


Het Rotterdamse havenbedrijf overweegt te investeren in de haven van de Noord-Chinese stad Nangang. Het Rotterdamse havenbestuur gaat bovendien het Nangang Industrial Port Complex vijf jaar ondersteunen met het management van een nieuw te ontwikkelen havencomplex. De Rotterdamse havenautoriteit gaat de Chinese organisatie onder meer helpen met havenplanning, operationele procedures en verkeersmanagement. Het is volgens het Nederlandse havenbedrijf de eerste keer dat een buitenlandse havenautoriteit actief is in een Chinese haven. Rotterdam ziet Nangang als een volgende stap in de uitbouw van een wereldwijd netwerk. Er is onder meer al een joint venture met het sultanaat Oman voor de ontwikkeling en het beheer van een havencomplex in Sohar. Nangang is een dochteronderneming van het havenbedrijf Tianjin, de belangrijkste haven voor Beijing.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home