Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 05, 2011

Georgië wil rechten op verkoop Chvantskara-wijn

Georgië wil de rechten voor de verkoop van de Chvantskara-wijn herzien. Georgische functionarissen maakten bekend in onderhandeling te zijn met een Amerikaans bedrijf over de exclusieve rechten van de Georgische Chvantskara-wijn. Volgens Georgië zou het monopolie van één bedrijf voor de verkoop van Georgische wijnen de belangen van Georgische wijnmakers schaden. Chvantskara zou één van de favoriete wijnen geweest zijn van wijlen Josef Stalin, Georgiër van herkomst en gewezen leider van de Sovjet-Unie.

De rechten op de Chvantskara-wijn berusten op dit ogenblik bij de Amerikaanse wijnimporteur Dozortsev. Die merkt op dat Stalin de wijn tijdens de Conferentie van Jalta aan het einde van de tweede wereldoorlog zou hebben geschonken aan de Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill. De wijn wordt geproduceerd van twee bijzondere Georgische druivensoorten. Jaarlijks zou er slechts ongeveer 600.000 liter Chvantskara-wijn worden geproduceerd.

Georgië wordt bestempeld als het oudste wijnland ter wereld. Archeologische vondsten wijzen erop dat er in de regio al zevenduizend jaar geleden wijn werd gemaakt. Georgische wijn is vooral befaamd in de gewezen Sovjet-republieken. Rusland voerde vijf jaar geleden een importverbod op Georgische wijn op, nadat de politieke spanningen tussen beide landen waren opgelopen en er een kortstondige oorlog werd gevoerd. Sindsdien in Georgië op zoek naar nieuwe afzetmarkten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home