Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 05, 2011

Rusland blijft een belangrijke drugsmarkt

Ondanks de opgedreven inspanningen van de overheid, blijft Rusland een belangrijke consument van gevaarlijke drugs en een draaischijf voor het witwassen van winsten uit de drugshandel. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Daarbij wordt opgemerkt dat Rusland een belangrijke bestemming blijft voor heroïne uit Afghanistan en een consumptiemarkt voor opium, hasj, marihuana, synthetische drugs en andere gevaarlijke illegale drugs.

In het Amerikaanse rapport wordt onder meer opgemerkt dat de poreuze Russische grenzen een belangrijke risicofactor vormen in de drugshandel. Bovendien speelt ook de geografische positie van het land als een poort tussen Azië en Europa daarbij volgens de onderzoekers een belangrijke rol. Bovendien wordt opgemerkt dat de Russische drugsbestrijding met een chronisch gebrek aan financiële ondersteuning wordt geconfronteerd, terwijl de Russische politiediensten terzake ook te weinig slagkracht zouden krijgen.

Al die factoren creëren volgens het rapport een omgeving waarin corruptie en financiële misdrijven volop kunnen bloeien. De onderzoekers voegen er nog aan toe dat de Russische overheid pogingen wil ondernemen om van Moskou een internationaal financieel centrum te maken, terwijl op hetzelfde ogenblik witwaspraktijken en terroristische financiering bijzonder frequent zijn. Rusland staat dan ook op een lijst met landen die volgens het rapport geconfronteerd worden met druggerelateerde financiële misdrijven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home