Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 07, 2010

Ethiopische regering gaat brouwerijen privatiseren

De regering van Ethiopië wil vierentwintig bedrijven privatiseren. Dat heeft het Ethiopische Privatisation and Public Enterprises Supervising Agency (PPESA) bekend gemaakt. Onder meer de bierbrouwers Meta Abo Beer, Harar Beer en Bedele Beer zullen worden verkocht. In eerste instantie was voorzien dat de brouwerijen pas over drie tot vier jaar verkocht zouden worden, maar Berhane Gebremedhin, directeur van de Ethiopische privatiserings-autoriteit, zegt dat die deadline werd vervroegd omdat er vanuit de privésector grote belangstelling bestaat voor de Ethiopische brouwers. Ethiopië wil de volgende vijf jaar in totaal zestig bedrijven privatiseren.

In principe komen een tachtigtal bedrijven in aanmerking voor een privatisering. Een twintigtal daarvan zal voorlopig echter eigendom blijven van de staat. Onder meer Ethiopian Shipping Lines, Brehanena Selam Printing Enterprise, Ethiopia Oil Company, Mugher Cement Factory en Bahire Transit zullen volgens de privatiserings-autoriteit de volgende vijf jaar zeker niet worden verkocht. "Die bedrijven zullen voor onbepaalde tijd eigendom blijven van de regering, aangezien die entiteiten de staat bijzonder veel inkomsten oplevert en men van mening is dat de privésector niet voor een onafhankelijk beleidsvoering kan zorgen," aldus een woordvoerder van de privatiserings-autoriteit. "Maar uiteindelijk zullen ook die bedrijven worden verkocht."

Daarnaast zullen zestien bedrijven - waaronder het Addis Abeba Ghion Hotel en het Sodere Resort Hotel - in een joint venture tussen de overheid en de privésector worden gebracht. De privatiserings-autoriteit, die vijftien jaar geleden werd opgericht, heeft inmiddels al 287 bedrijven verkocht aan de privésector. De voorbije vijf jaar werden 73 bedrijven verkocht en werden 16 ondernemingen in een joint venture of lease gebracht. Dat leverde de overheid een bedrag van 1,5 miljard birr op. Dat komt overeen met een bedrag van 80 miljoen euro. De betrokken bedrijven hebben in totaal 32.500 medewerkers. Recent werden onder meer het Adama Ras Hotel en Harar Ras Hotel verkocht aan de groep Jumbo Impex.

Labels: , , ,

Slechts klein gedeelte biodiversiteit gespaard van klimaatverandering

Op het einde van deze eeuw dreigen in de tropische regenwouden slechts 18 procent van het huidige plantenbestand en 45 procent van de huidige dierenpopulatie over te blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Department of Global Ecology aan het Carnegie Institution. Tropische wouden omvatten meer dan de helft van alle soorten dieren en plannen van de wereld. Het gecombineerde effect van de klimaatverandering en ontbossing zou deze soorten echter kunnen verplichten om zich aan te passen, te verhuizen of te verdwijnen. Daniel Nepstad, wetenschapper aan het Woods Hole Research Center, stelt dat de uitstoot van broeikasgassen snel moet worden gereduceerd indien de wereld zijn biodiversiteit wil bewaren.

"Deze gebieden dreigen het zwaarst getroffen te zullen worden door de klimaatverandering," merkt onderzoeksleider Greg Asner op tegenover het magazine RedOrbit. "De resultaten van het onderzoek zouden landbeheerders ertoe moeten brengen om in de zwaarst getroffen gebieden hun inspanningen toe te spitsen op het reduceren van de druk van de ontbossing, soorten te helpen om zich aan te passen aan de klimaatverandering of hen de mogelijkheid te bieden om te emigreren. In gebieden die minder zware gevolgen dragen, zou men zich moeten inspannen om de vroegere situatie te herstellen. Het onderzoek moet milieubeschermers helpen vast te stellen waar hun inspanningen het meest efficiënt zullen zijn.

Er wordt opgemerkt dat de klimaatverandering in Zuid-Amerika een impact zou kunnen hebben op twee derde van de totale biodiversiteit van de tropische wouden. Gecombineerd met ontbossing zou volgens Asner alleen al in het Amazone-bassin meer dan 80 procent van de biodiversiteit worden geraakt. In het Congo-gebied komt volgens de onderzoeker de meeste impact van selectieve bosontginning en klimaatverandering, wat een negatieve impact zou kunnen hebben op 35 procent tot 74 procent van de biodiversiteit. In heel Afrika dreigt ongeveer 70 procent van de biodiversiteit kunnen worden aangetast. In Azië wordt vooral gedacht aan ontbossing en houtkap, met een negatieve impact op 60 procent tot 77 procent van de biodiversiteit.

Labels: , ,

Internet is voor Chinese gebruiker in eerste instantie mobiel

China heeft op een bijzonder korte tijd de Verenigde Staten voorbij gestoken op het gebied van mobiel internet, ondanks de minder gesofisticeerde netwerken waarvan het Chinese publiek gebruik moet maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat 38 procent van de Chinese bezitters van mobiele telefoons op het internet actief zijn. In de Verenigde Staten is dat slechts 27 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat het mobiele internet een integraal deel uitmaakt van het Chinese dagelijkse leven. Het bezit van mobiele telefoons is in China nog relatief recent, maar heeft een snelle adoptie gekend.

"Een groot gedeelte van de Chinezen heeft alleen een mobiel internet nodig," merken de onderzoekers op. "Wanneer er over het internet wordt gedacht, worden er geen associaties gemaakt met een desktop, computermuis, toetsenbord of beeldschermen. Niet alleen hebben vele Chinese gezinnen niet de beschikking over landlijnen voor telefoon, maar ze hebben ook geen computer-toegang tot het internet. Met een mobiele telefoon hebben zij immers alles altijd bij de hand." Er wordt aan toegevoegd dat China inmiddels 755 miljoen gebruikers van mobiele telefoon telt. Dat is meer dan de helft van de totale bevolking. Daardoor is China de grootste mobiele telefoniemarkt van de wereld.

Er wordt aan toegevoegd dat 54 procent van de Chinese bezitters van mobiele telefoons hun toestel gebruikt voor activiteiten zoals email, games en muziek, terwijl 36 procent zijn apparaat alleen gebruikt voor het voeren van telefoongesprekken en het versturen van berichten. Slechts 10 procent gebruikt de mobiele telefoon uitsluitend voor het voeren van gesprekken. Verder blijkt dat het versturen van tekstberichten de meest gebruikte toepassing van mobiele telefonie vormt, gevolgd door games en het mobiele internet. Videodiensten worden slechts door een beperkt aantal Chinezen gebruikt. Dat is volgens Nielsen het gevolg van de beperkte netwerksnelheden. Indien die worden verbeterd, zullen ook die diensten volgens de onderzoekers aan populariteit winnen.

Labels: , ,

Twijfels over loyaliteit gebruikers sociale websites

Marketeers hebben bijzonder veel belangstelling voor sociale media, maar de trend wordt ook druk besproken door de consumenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Sociale media vertegenwoordigen ongeveer 23 procent van alle tijd die in de Verenigde Staten aan het internet wordt besteed. Uit cijfers van Harris Interactive en de Online Publishers Association (OPA) blijkt dat sociale media op het internet het meest besproken onderwerp vormen, voor portals en de belangrijke mediasites. Maar al die conversaties - persoonlijk, in email, per telefoon of op het internet - maken de bezoekers van sociale websites volgens de onderzoekers niet perse loyaal.

Er wordt opgemerkt dat de internetgebruiker minder loyaal blijkt te zijn aan sociale websites dan aan de portals of belangrijke mediasites. Bovendien wordt ook vaak opgemerkt dat sociale websites niet erg geschikt zijn voor het verkrijgen van informatie en entertainment. "De resultaten van de Online Publishers Association komt overeen met een tevredenheidsonderzoek van ForeSee Results, waaruit bleek dat Facebook één van de minst geliefde websites van het internet was, nadat de netwerksite in aanvaring was gekomen met zijn eigen community en met privacy-problemen was geconfronteerd," voert het magazine eMarketer aan.

De Online Publishers Association voegt er aan toe dat de negatieve impressies over sociale websites ook zouden kunnen afstralen op de merken die op dat platform adverteren. Slechts 8 procent van de internet-gebruikers is van mening dat adverteerders op sociale media een goede reputatie verdienen, tegenover 21 procent op contentsites. Bovendien werd opgemerkt dat reclame op sociale websites minder relevant is. Bedrijven die op sociale websites adverteren worden volgens de onderzoekers ook minder gerespecteerd. Er wordt aan toegevoegd dat adverteerders zich op sociale websites zouden moeten onthouden van reclame en zich in plaats daarvan aanpassen aan de activiteiten van de gebruiker.

Labels: ,

Toeleveranciers voorzichtig over ontwikkeling elektrische auto's

Toeleveranciers voor de autosector wachten de evoluties in het elektrisch vervoer af. Dat zegt Robert Genway-Haden, directeur product-technologie bij de Amerikaanse toeleverancier GKN Driveline. Hij merkt op dat de lancering van talrijke start-ups rond alternatieve aandrijfsystemen de toeleveranciers voor een aantal belangrijke problemen stelt. Het is immers moeilijk in te schatten welke fabrikanten en technologieën zullen overleven en dus rendabel zullen blijken te zijn voor de toeleveranciers. Ook is het duidelijk hoeveel inspanningen er zouden geleverd moeten worden om de autobouwers te helpen om de onderdelen van de toeleveranciers te integreren in voertuigen die alles nog te bewijzen hebben.

"Er zijn wereldwijd letterlijk honderden projecten opgestart," voert Genway-Haden aan tegenover het magazine Automotive News. "Daarvan zal uiteindelijk wellicht amper 5 procent op termijn overleven. Bij die start-ups zijn er wel een aantal dromers, die vlug geïdentificeerd en opzij geschoven kunnen worden. Maar bij de rest is het onmogelijk te raden welke projecten het uiteindelijk zullen halen of op een mislukking zullen uitdraaien. Toeleveranciers moeten dan ook het business plan en de financiële slagkracht van potentiële klanten bijzonder zorgvuldig bestuderen." Dat zegt ook Chuck Evans, zegsman bij Henkel, leverancier van verftechnologie. Evans voegt er echter aan toe uit te kijken naar start-ups met visionaire en enthousiaste leiders die bovendien ervaring hebben in de autosector.

Bij toeleverancier Lear werd een stuurcomité opgezet om de mogelijkheden van start-ups te bekijken. "Sommige start-ups beseffen niet welke vereisten er worden gesteld om te kunnen beantwoorden aan de veiligheidsvoorschriften," merkt Ray Scott, president elektriciteit en elektronica bij Lear, op. "Slechte batterijen kunnen brand vatten, zoals dat al het geval is geweest bij lithium-ion batterijen voor laptops. Dat kan de reputatie van de wagen en de hele industrie onherstelbare schade toebrengen. Lear eist dan ook inzage in de test-procedures van start-ups." Lear voegt er aan toe dat het leveren van bestaand materiaal minder risico inhoudt, maar merkt op dat met het ontwikkelen van totaal nieuwe technologieën voorzichtig moet worden opgesprongen.

Labels: ,

Amerikaanse wijnconsumptie voor zestiende jaar op rij gestegen

In de Verenigde Staten werd het voorbije jaar 2,67 miljard liter wijn verkocht. Dat is een stijging met 0,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Beverage Information Group. Het wijnverbruik in de Verenigde Staten kent daarmee zestien jaar op rij een stijging. Bij de inlandse wijnen werd een stijging met 1,8 procent opgetekend tot 2 miljard liter opgetekend. De verkoop van geïmporteerde wijn daalde met 2,2 procent tot 668,7 miljoen liter. Er wordt echter opgemerkt dat er nog altijd een stijging wordt opgetekend bij de import uit een aantal kleinere landen, zoals Chili, Nieuw-Zeeland en Portugal. De onderzoekers verwachten dat de Amerikaanse wijnconsumptie de volgende vier jaar met 4,6 procent verder zal stijgen tot 2,79 miljard liter.

Tafelwijn heeft op de Amerikaanse markt een aandeel van 91,6 procent. De consumptie steeg het voorbij jaar met 0,8 procent. Opgemerkt wordt dat de sector het voorbije jaar wellicht heeft geconfronteerd van wijnen die onder hun kwaliteitsniveau werden verkocht, te wijten aan consumenten die tijdens de recessie op zoek gingen naar minder dure producten. Dat is volgens de onderzoekers vooral het geval met de inlandse wijnen. Daarbij wordt opgemerkt dat de Amerikaanse consument vaak wordt afgeschrikt door het dure imago van de geïmporteerde tafelwijn en de negatieve impact van de Amerikaanse dollar.

De onderzoekers merken op dat bij de inlandse tafelwijnen een groei met 1,9 procent werd opgetekend, terwijl bij de importproducten een daling met 2,4 procent werd genoteerd. "Daardoor wordt de kloof op de markt, die door de Amerikaanse wijnen wordt gedomineerd, nog verder uitgediept," stippen de onderzoekers aan. "Inlandse merken vertegenwoordigen op dit ogenblik 73 procent van de Amerikaanse markt van tafelwijnen. In die sector is vooral Californië dominant. De Californische producten vertegenwoordigen bij de inlandse tafelwijnen een marktaandeel van 67,1 procent. De andere staten vertegenwoordigen 5,9 procent van het totale aanbod.

Labels: ,

Optimale RFID-implementatie leidt tot belangrijke voordelen

Goed toegepaste radio frequency identification (RFID) kan retailers helpen een aantal praktische problemen helpen oplossen. Dat is de conclusie van een enquête van het bureau Aberdeen Group. Daarbij zegt 79 procent van de ondervraagde retailers dat de technologie een manuele inventaris overbodig maakt, de productie van werknemers verhoogt en de arbeidskosten verlaagt. Daarnaast zegt 53 procent dat de technologie zorgt voor een betere beschikbaarheid van de producten in de rekken en een optimalisering van de aanvulling van het aanbod in de winkels. Tenslotte zegt 23 procent dat RFID-toepassingen leiden tot een daling van het aantal diefstallen en fraude. Eenzelfde aantal zegt meer goederen aan topprijzen te kunnen verkopen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de retailers met uitgebreide RFID-toepassingen - zoals het opvolgen van klanten, inventaris en processen - indrukwekkende resultaten laten optekenen. Onder meer wordt gesteld dat de inventaris een accuraatheid van 92 procent bereikt. Bovendien is de onbeschikbaarheid van producten met 8,5 procent gedaald. Ook de daling van het winkelaanbod zou met 0,8 procent zijn beperkt. Retailers die een gemiddeld gebruik maken van RFID-toepassingen, lieten bij het opmaken van inventarissen een accuraatheid van 71 procent optekenen, terwijl de onbeschikbaarheid van producten met 18,6 procent is gedaald. De daling van het winkelaanbod werd met 4,4 procent beperkt.

Retailers die daarentegen in beperkte mate beroep doen op RFID-technologieën laten bij het opmaken van de inventaris een accuraatheid van 41 procent optekenen. De onbeschikbaarheid van producten daalt met 20 procent en de daling van het winkelaanbod wordt met 8,2 procent beperkt. De onderzoekers merken op dat retailers met een maximale RFID-implementatie ook betere product-promoties blijken te realiseren en ook de productiviteit van hun medewerkers gevoelig verbeteren. Bovendien bleken ook de wachttijden voor de klanten in belangrijke mate te zijn gedaald. Er wordt aan toegevoegd dat een integratie van RFID-toepassingen met andere management-processen de meeste garantie biedt op succes.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Britse financiële groep Royal Bank of Scotland heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 9 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van 1,04 miljard pond genoteerd. Het is voor de eerste keer sinds het uitbreken van de financiële crisis dat er opnieuw winst kon worden geboekt. Royal Bank of Scotland was één van de grote slachtoffers van de financiële crisis. Door die problemen moest de bank met miljarden pond overheidsgeld door de Britse regering overeind gehouden te worden. Royal Bank of Scotland is nog steeds grotendeels in handen van de overheid. Stephen Hester, chief executive van Royal Bank of Scotland, benadrukte dat de redding van de financiële groep geen sprint, maar wel een marathon is. Hij merkte daarbij op dat er nog veel werk voor de boeg ligt.


De Finse uitgeverij Sanoma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 715,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 11 procent tot 80,3 miljoen euro. Sanoma kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel op de advertentiemarkten in West-Europa en in Rusland. Ook de gerealiseerde besparingen leverden de groep meer winst op. In Centraal-Europa zal het volgens Sanoma langer duren voor de economie zich heeft hersteld. Topman Hannu Syrjänen merkte op dat het toekomstige speelveld voor mediabedrijven fundamenteel anders zal zijn. Mediaproducten en diensten worden volgens hem meer op maat gesneden en meer gepersonaliseerd. Hij voegde er aan toe dat mediaconsumptie in toenemende mate een actieve ervaring zal zijn en diensten spelen een grotere rol. Deze toekomst vraagt volgens hem om meer en snellere innovatie.


De hypotheekverstrekker Fannie Mae heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 1,2 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 14,8 miljard dollar. De hypotheekverstrekker heeft inmiddels twaalf kwartalen op rij verlies geleden. Inmiddels zijn de gecumuleerde verliezen al opgelopen tot 148 miljard dollar. Fannie Mae en zustermaatschappij Freddie Mac moesten tijdens de kredietcrisis worden ondersteund door de overheid om een bankroet te vermijden. Fannie Mae ontving in totaal al voor 86,1 miljard dollar overheidssteun. De hypotheekfinancierders werden het slachtoffer van het feit dat heel wat Amerikanen hun woonkrediet niet konden aflossen, terwijl anderzijds de huizenprijzen daalden. Fannie Mae heeft opnieuw 1,5 miljard dollar steun gevraagd aan het Amerikaanse ministerie van financiën.


De verzekeringsgroep American International Group (AIG) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 2,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 1,8 miljard dollar. Het verlies van het voorbije kwartaal was te wijten aan een miljardenafschrijving op zijn levensverzekeringsactiviteiten. Het Amerikaanse verzekeringsconcern schreef 3,3 miljard dollar af op de divisie American Life Insurance Company (Alico), die binnenkort verkocht wordt aan branchegenoot MetLife voor 15,5 miljard dollar. Het concern, dat voor bijna 80 procent in handen is van de Amerikaanse overheid, vormt daarmee een uitzondering. Andere financiële instellingen die door Amerikaanse overheden gered werden van de ondergang, konden immers gevoelig hogere winsten voorleggen. De Amerikaanse regering zette ruim 182 miljard dollar opzij om het verzekeringsconcern overeind te houden.


De vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zitten na zeven maanden in een nek-aan-nekrace voor wat de nieuwe bestellingen betreft. De vliegtuigsector beleeft een heropleving, nu de economie en ook het
toerisme weer aantrekken. Airbus noteerde in de periode van januari tot eind juli in totaal 286 bruto bestellingen. Van dat getal moeten echter nog wel 41 annuleringen afgetrokken worden. Het cijfer blijft echter ook dan nog gevoelig hoger liggen dan over dezelfde periode vorig jaar, toen 188 orders werden opgetekend. Concurrent Boeing noteerde 319 bestellingen, maar ook daar moeten 64 annuleringen in mindering worden gebracht. Dat betekent dat Boeing netto tien orders meer heeft ontvangen. De toestellen voor de middellange afstand, met name de A320 en B737, zijn het meest gevraagd. Airbus leverde dit jaar al 298 toestellen af. Bij Boeing werden 263 exemplaren afgeleverd.


Het chemiebedrijf Lanxess heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 131 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst gerealiseerd van 17 miljoen euro. De omzet steeg met 48 procent tot 1,83 miljard euro. Lanxess maakt onder meer synthetische rubber. Vorig jaar werd de onderneming nog sterk getroffen door de malaise in de autosector, waar veel minder vraag naar banden was. Dit jaar keerde de trend weer. Vooral in de opkomende markten is de vraag groot. De omzetgroei was onder meer te danken aan een groter verkoopsvolume en gunstige wisselkoerseffecten. Door de zwakte van de euro wogen de verkopen van Lanxess buiten Europa zwaarder door. Lanxess gaat voor het hele jaar uit van een bedrijfswinst van 800 miljoen euro. In mei werd nog een jaarresultaat van 650 miljoen euro tot 700 miljoen euro vooropgesteld.


De investeringsholding Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,97 miljard dollar. Dat is een daling met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De holding leed tijdens het voorbije kwartaal een verlies van 1,4 miljard dollar op speculaties met derivaten. De divisies voor verzekeringen, dienstverlening en industrie lieten een winst van 3,1 miljard dollar optekenen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Spoorwegmaatschappij Burlington Northern, die voor het eerst in de resultaten werd opgenomen, leverde Berkshire Hathaway een winst op van 603 miljoen dollar. De spoorwegmaatschappij werd in februari voor een bedrag van 26,5 miljard dollar overgenomen. Luchtvaartmaatschappij NetJets leverde een winst op van 57,5 miljoen dollar, tegenover een verlies van 252,5 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig jaar.


De aardbeving in januari van dit jaar zal de economie van Haïti dit jaar met 8,5 procent doen inkrimpen. Dat blijkt uit een rapport van Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarin wordt gemeld dat de economische verliezen voor Haïti opgelopen zijn tot 120 procent van het bruto binnenlands product. De vorige vijf jaar had Haïti onafgebroken een economische groei gekend. In september vorig jaar werd nog een stijging met 2,9 procent genoteerd. Bij de aardbeving vielen 225.000 doden en 300.000 gewonden. Bovendien raakten 1,3 miljoen Haïtianen daklozen. In het rapport wordt verder gemeld dat de inflatie, die vorig jaar was gedaald naar 4,7 procent, opnieuw is opgeflakkerd en op het einde van dit jaar ongeveer 8,5 procent zal bedragen. Door de vernielding van de infrastructuur zal de uitvoer met 12,1 procent afnemen, terwijl er vorig jaar een stijging was. De invoer zal anderzijds toenemen met 15,5 procent, na een terugval met 3,3 procent vorig jaar.


Oliemaatschappij British Petroleum (BP) heeft facturen voor een bedrag van 1,67 miljard dollar naar Mitsui en Anadarko, zijn partners in de Golf van Mexico, gestuurd. Die partners moeten een gedeelte bijdragen om de kosten van het olielek te helpen dragen. Het gaat om facturen voor de maanden mei en juni. Mitsui heeft een aandeel van 10 procent in het project, terwijl Anadarko een belang heeft van 25 procent. Anadarko ziet zich dan ook geconfronteerd met de zwaarste factuur. De kosten hebben betrekking op het technische antwoord op de olievervuiling en de schadevergoedingen die werden uitgekeerd. British Petroleum meent dat zijn partners ook verantwoordelijk zijn voor kosten die eventueel later nog gemaakt zullen worden. Beide partners hebben tot op heden geweigerd bij te dragen aan de kosten. Zij houden British Petroleum volledig verantwoordelijk voor het lek dat tot de olieramp heeft geleid. British Petroleum zou desnoods juridische procedures opstarten.


De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,02 miljard euro. Dat is een daling met 45,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Allianz, het grootste verzekeringsconcern van Europa, moest naar eigen zeggen exceptioneel veel schadevergoedingen uitkeren vanwege natuurrampen. Er wordt aan toegevoegd dat ook de verkoop van aandelen in Industrial & Commercial Bank of China minder opbrachten dan werd gehoopt. De omzet steeg met 14,5 procent tot 25,4 miljard euro. In tegenstelling tot verzekeringen voor vastgoed, schade en auto's, waren de marktomstandigheden voor levensverzekeringen volgens Allianz tijdens het tweede kwartaal bijzonder goed. Michael Diekmann, topman van Allianz, bevestigde het vooruitzicht van een operationele winst van ongeveer 7,2 miljard euro voor het volledige boekjaar.


Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Foods heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 25,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarvan is 22,8 procentpunt toe te schijven aan de overname van de Britse snoepgoedfabrikant Cadbury. De winst steeg met 13,3 procent tot 939 miljoen dollar. Irene Rosenfeld, chief executive van Kraft Foods, had het over een sterk kwartaal, ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Onder meer in de Verenigde Staten wordt het concern geconfronteerd met concurrenten die promoties bieden op producten zoals kaas, biscuits en salades. Op de Noord-Amerikaanse markt werd een omzetdaling met 1,3 procent opgetekend, waarbij een groei van 7,5 procent door het overgenomen Cadbury, werd weggewerkt door een terugval met 1,9 procent bij Kraft. In Europa werd een stijging met 3,9 procent opgetekend.


Google stopt met het ontwikkelen van zijn samenwerkings-applicatie Wave. Het bedrijf slaagde er niet in om de webapplicatie populair te maken bij het grote publiek, waardoor de ontwikkeling gestaakt zal worden. Wave werd in mei vorig jaar aangekondigd. Een jaar later opende Google de Wave-applicatie voor het grote publiek. De dienst kwam echter maar moeizaam van de grond, mede omdat in het begin een uitnodiging noodzakelijk was om de tool te kunnen gebruiken. Met de webapplicatie is het mogelijk om met andere gebruikers samen te werken door middel van chat en het uitwisselen van data, waaronder foto's en video's. De technieken die gebruikt werden om Wave te maken, krijgen waarschijnlijk een nieuwe bestemming in andere Google-producten. Daarnaast heeft het internetbedrijf delen van de code al opensource gemaakt. Ook wordt er gewerkt aan een tool die ervoor moet zorgen dat gebruikers data die opgeslagen is in Wave gemakkelijk terug kunnen krijgen.


In de lente van volgend jaar komt de nieuwe Aziatische budgetvlieger Thai Tiger op de markt. Dat heeft de Thaise nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways bekend gemaakt. Thai Tiger is een joint venture tussen Thai Airways en lagekostenmaatschappij Tiger Airways, die 51 procent van de aandelen van het nieuwe luchtvaartbedrijf in handen krijgt. Die laatste bestaat zeven jaar en is opgericht door Singapore Airlines en de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair. De nieuwe maatschappij zal vanuit de internationale luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok op bestemmingen binnen een straal van vijf uur vliegen. Met de joint venture wil Thai Airways een deel van de groeiende markt van de lagekostenmaatschappijen naar zich toe trekken. De budgetmaatschappijen hebben in Zuidoost-Azië een marktaandeel van 17 procent. Thai Tiger moet vooral de concurrentie aangaan met AirAsia.


De Amerikaanse mediagroep Washinton Post Company heeft zijn magazine Newsweek verkocht aan zakenman Sidney Harman (91). Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou voor het magazine een symbolische dollar zijn betaald. Harman moet wel de pensioenverplichtingen en enkele tientallen miljoenen schulden van Newsweek overnemen. Harman werd rijk met de verkoop van audio-apparatuur in de Verenigde Staten. De man richtte ruim vijfenvijftig jaar geleden Harman International op. Hij stond ook aan de wieg van het beursgenoteerde Harman Kardon, leverancier van audioapparatuur in het hogere segment. Drie jaar geleden verliet Harman zijn bedrijf. Newsweek was de enige tijdschrifttitel in het portfolio van Washington Post Company, dat verder The Washington Post uitgeeft en enkele televisiekanalen bezit. Het tijdschrift kampte al enige tijd met teruglopende inkomsten.


De curator van het Nederlandse bedrijf The Entertainment Group (TEG) van zanger Marco Borsato wil ook faillissement aanvragen voor de ondernemingen Grump, Sweet Spot en Musiqlub. De drie ondernemingen hebben ruim 5 miljoen euro ontvangen van Lab Venture, een zusterbedrijf van The Entertainment Group. Volgens curator Jan Padberg is het niet realistisch dat de drie bedrijven de gelden zullen terugbetalen. Onduidelijk is wat er met de miljoenen is gebeurd. Lab Venture, ging eerder al failliet. Het doorsluizen van het geld is volgens de curator één van de belangrijkste oorzaken geweest van het faillissement van The Entertainment Group. Hij voert aan dat andere curatoren moeten uitzoeken wat er bij Grump, Sweet Spot en Musiqlub is misgegaan. Er komt later een rapport met de bevindingen van de curator over de oorzaken van het faillissement van het entertainmentbedrijf.


Meer Nieuws

Friday, August 06, 2010

Vrouwen gaan heel anders om met games dan mannen

Vrouwen gaan op een heel andere manier om met videogames dan mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat vrouwen vooral geneigd zijn om zogenaamde casual games - zoals solitaire, sudoku en scrabble - te spelen dan games rond actie, avontuur en sport. Die laatste categorieën dragen vooral de voorkeur weg van jonge, mannelijke gamers. Er wordt aan toegevoegd dat veel van deze casual games ook beschikbaar zijn op sociale netwerken, die een groter bereik hebben bij vrouwen dan bij mannen. Het grootste verschil wordt opgetekend bij de online puzzels. Volgens ComScore grijpt 20,5 procent van de vrouwelijke internetgebruikers naar dergelijke games. Bij mannen is dat amper 7,4 procent.

Ook blijkt 17,3 procent van de vrouwelijke internetgebruikers online kaartspellen te spelen, tegenover 8,2 procent van de mannen. Verder speelt 10,5 procent van de vrouwen online bordspellen, tegenover 5,3 procent van de mannen. Er wordt aan toegevoegd dat zogenaamde arcade-games en casino-games wel door hogere percentages van vrouwen worden gespeeld, maar het verschil met mannelijke spelers is daar veel kleiner. De grootste kloof wordt opgetekend bij de online actie-games, die door 12,2 procent van de mannen worden gespeeld, tegenover slechts 6,8 procent van de vrouwen. Sport-games zijn bij vrouwen het minst populair. Slechts 0,6 procent van de vrouwen speelt sport-games, tegenover 4,1 procent van de mannen.

De onderzoekers merken op dat de games-categorie in belangrijke mate door twee demografische groepen wordt gedragen. Een eerste groep wordt gevormd door jonge mannelijke gamers, die groter in aantal zijn. Anderzijdse is er echter de groep van de vrouwen van middelbare leeftijd, die meer tijd besteden aan hun games. Het hoge bereik en het zware gebruik bij deze vrouwen van middelbare leeftijd, toont volgens de onderzoekers de groeiende populariteit van casual games bij vrouwen aan. Er wordt aan toegevoegd dat bij vijfenvijftigplussers meer vrouwen dan mannen online games spelen. Bij vrouwen wordt in die groep een bereik opgetekend van 50 procent, tegenover slechts 40 procent bij mannen.

Labels: ,

Weg bijna vrij voor eerste Amerikaanse golfkracht-centrale

Het Amerikaanse bedrijf Ocean Power Technologies heeft een overeenkomst bereikt die zou moeten leiden tot de eerste commerciële golfkracht-centrale van de Verenigde Staten. Onder meer werden akkoorden gesloten op het gebied van waterkwaliteit, recreatie en visvangst. Met deze overeenkomsten heeft het bedrijf naar eigen zeggen een belangrijke stap gezet om van de Amerikaanse Federal Energy Regulatory Commission een allereerste Amerikaanse vergunning te verkrijgen voor een golfenergie-centrale. Ocean Power Technologies is van plan om tien PowerBuoy-installaties aan te leggen voor de kust van Reedsport in de Amerikaanse staat Oregon. Het energiepark zou een capaciteit krijgen van 1,5 megawatt. Dat vertegenwoordigt de energievoorziening van duizend woningen.

"Deze ontwikkeling zal de Verenigde Staten de mogelijkheid bieden om op het gebied van golfenergie een technologische voorsprong te verwerven," voert George Taylor, voorzitter van Ocean Power Technologies, tegenover het persbureau Bloomberg. "Dankzij golfenergie kan een goedkope, zuivere en milieuvriendelijke elektriciteit worden opgewekt om het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen. Bovendien zorgt de technologie ook voor een extra tewerkstelling." Ted Kulongoski, gouverneur van Oregon, benadrukt dat de productie van één PowerBuoy-installatie al tientallen banen heeft gecreëerd in de staat. De bouw van het hele project zal volgens hem leiden tot de creatie van een totaal nieuwe industrie met belangrijke voordelen voor de kustbevolking van Oregon.

Hoewel golfenergie niet even populair is dan windturbines of zonnekracht, heeft de technologie toch aan populariteit gewonnen omdat de overheid en de privésector naar middelen zoeken om betaalbare hernieuwbare energie te puren uit de oceaan. Het systeem gebruikt de kracht van de golven om een conventionele generator aan te drijven. Onder meer zijn er plannen om golfenergie te installeren bij de Orkney-eilanden voor de kust van Schotland. Een aantal toepassingen combineren de energie-opwekking met een systeem om water te ontzilten. De technologie gaat eigenlijk al terug tot het einde van de achttiende eeuw, maar twee jaar geleden werd voor de kust van Portugal een eerste commercieel project opgezet. Dat moest wegens technische gebreken echter worden stopgezet.

Labels: , , ,

Bedrijven moeten zich aanpassen aan veranderende Chinese markt

Bedrijven die een impact willen hebben op de Chinese markt, moeten zich aanpassen aan een aantal opkomende trends indien ze niet willen overspoeld worden door de toenemende concurrentie. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau AT Kearney. De onderzoekers stippen daarbij aan dat de belangrijkste motivering om in China te investeren een belangrijke verschuiving heeft ondergaan. Vroeger waren die investeringen vooral gericht op de productie van goederen voor de export, maar de verkoop op de Chinese binnenlandse markt wordt volgens AT Kearney van steeds groter belang. Daarbij wordt echter opgemerkt dat producenten ook andere markten moeten proberen te bestrijken dan de grootste Chinese metropolen.

"De autosector is een schoolvoorbeeld van deze transformatie, nadat China de belangrijkste automarkt van de wereld is geworden," merkt AT Kearney op. "Automerken zoals BMW, Mercedes en Audi hebben op die mogelijkheden ingespeeld door een groot aantal nieuwe modellen te lanceren in samenwerking met lokale partners. Ook General Motors heeft dit jaar zijn onderzoekscentrum in Shanghai gemoderniseerd in het kader van de de productie van specifieke wagens voor de Chinese markt." Er wordt echter aan toegevoegd dat steden zoals Peking, Shenzen, Shanghai en Guangzhou ideaal zijn voor de vestiging van een hoofdkwartier, maar de onderzoekers stellen dat ook aandacht zou moeten worden besteed aan andere steden.

"Qingdao, Xiamen, Hangzhou en Tianjin zijn voorbeelden van snelgroeiende steden die als een mogelijke uitvalsbasis voor een toekomstige groei zouden kunnen worden gebruikt," voert AT Kearney aan. "De voorbije jaren heeft de bestedingskracht in vele regionale Chinese steden een niveau bereikt dat voor de meeste buitenlandse merken aantrekkelijk kan zijn. Door de grote populatie en een massa-gerelateerd aankoopgedrag, kunnen deze steden vaak voor een vraag naar producten zorgen die betaalbaar zijn gemaakt. Het opzetten van uitgebreide en georganiseerde distributienetwerken vormt in China dan ook een belangrijk element van succes op lange termijn.

Labels: , ,

Races geschikt marketingplatform voor automerken

Eén op tien autobestuurders heeft een nieuwe auto gekocht in de twaalf maanden nadat hij een motorsport-race had bijgewoond. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Foresight Research. Bovendien bleek 25 procent van alle kopers tijdens diezelfde periode een motorsport-evenement op televisie bekeken te hebben. In die groep werden gemiddeld elf races bekeken. Er wordt aan toegevoegd dat vele bezoekers van autoraces van de gelegenheid ook gebruik maken om de stands van automerken te bezoeken. Bovendien blijkt 44 procent van de ondervraagden na het bijwonen van een race geneigd is een aanbeveling over een automerk te doen. In de algemene bevolking bedraagt dat gemiddelde 18 procent.

"Kopers van nieuwe wagens die door motorsport zijn beïnvloed, zijn ook echte liefhebbers van auto's en vormen vaak een opinieleider voor andere consumenten," merkt Steve Bruyn, president van Foresight Research, op tegenover het magazine Marketing Daily. "Gemiddeld geeft deze groep per jaar vijfentwintig aanbevelingen aan andere autobestuurders. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat die aanbevelingen ook daadwerkelijk worden opgevolgd. De autoraces hebben door die mond-aan-mond reclame dan ook een belangrijke impact op de verkoop. De invloed van autosport reikt duidelijk veel verder dan het racecircuit."

De meest favoriete races bij de Amerikaanse bevolking zijn Nascar, Formule Eén en IndyCar. Daarbij blijkt dat Nascar vooral dominant is in regio's waar de meeste liefhebbers wonen, zoals Charlotte (North Carolina), Orlando-Daytona (Florida), Dallas (Texas) en Noord-Californië. In die regio is de bevolking volgens het onderzoek meer geneigd om autoraces bij te wonen of op televisie te volgen. Het grootste aantal autosport-liefhebbers blijkt gevonden te kunnen worden bij bezitters van het merk Dodge (36 procent), gevolgd door GMC (35 procent), Chevrolet (32 procent) en Ford (31 procent). De onderzoekers merken op dat bezitters van auto's uit het duurdere marktsegment en functioneel gerichte wagens het minst geïnteresseerd zijn in autosport.

Labels: , , , ,

Eén op drie internetgebruikers is cyberchondriac

Het aantal cyberchondriacs blijft toenemen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris Poll. Daarbij wordt opgemerkt dat 32 procent van de Amerikaanse internetgebruikers toegeeft om vaak online informatie rond gezondheid op te zoeken. Dat cijfer ligt 10 procent hoger dan vorig jaar. De discussie in de Verenigde Staten over de hervorming van de gezondheidszorg, zou volgens de onderzoekers gedeeltelijk mee aan de grond liggen van deze toename. Harris Poll merkt wel op dat het onderzoek aangeeft dat inmiddels 175 miljoen Amerikanen geregeld op het internet op zoek gaan naar gezondheids-gerelateerde onderwerpen.

Uit het onderzoek blijkt dat 81 procent van de cyberchondriacs de voorbije maand informatie over gezondheid op het internet heeft gezocht. Bovendien bleek dat 17 procent op één maand tijd minstens tien keer op het internet naar gezondheids-gerelateerde onderwerpen heeft gezocht. Gemiddeld zoekt een cyberchondriac volgens Harris zes keer per maand online naar informatie over gezondheid. Er wordt wel aan toegevoegd dat de betrokkenen een grote tevredenheid vertonen over de informatie die werd gevonden. Slechts 9 procent van de cyberchondriacs zegt niet alle gezochte informatie teruggevonden te hebben.

Bovendien blijkt slechts 8 procent van de cyberchondriacs ervan overtuigd te zijn dat de teruggevonden informatie onbetrouwbaar is. Verder blijkt dat 51 procent van de cyberchondriacs op het internet op zoek is gegaan naar informatie over gezondheid na een onderhoud met zijn artsen. Daarnaast geeft 53 procent aan de gevonden online informatie met zijn artsen besproken te hebben. De onderzoekers merken verder op dat er twaalf jaar geleden in de Verenigde Staten slechts 50 miljoen cyberchondriacs werden geteld. Vijf jaar geleden was dat al gestegen tot 117 miljoen gebruikers. Vorig jaar werden 154 miljoen cyberchrondriacs geteld.

Labels: , ,

Onzekerheid over markt uitstootrechten blijft

Het Londense fonds Climate Change Capital, dat tot nu toe meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd heeft in uitstootkredieten, wil bijkomende financiële middelen aantrekken. Het fonds wil zijn toekomstige investeringen toespitsten op projecten die gericht zijn op het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. Een woordvoerder van Climate Change Capital voert daarbij aan dat er in de toekomst wellicht minder zal worden belegd in de uitstootrechten die worden uitgegeven onder het Clean Development Mechanism van de Verenigde Naties, de tweede grootste klimaatbeurs van de wereld. Er werden geen uitspraken gedaan over concrete investeringsplannen.

"Er is twijfel ontstaan over de wereldwijde klimaatbeurzen, nadat de Verenigde Staten eind juli zijn klimaatwetgeving heeft opgeschort," merkt het persbureau Bloomberg op. "De Verenigde Staten zijn de grootste producent van broeikasgassen ter wereld en een klimaatwetgeving had een belangrijke markt voor uitstootrechten kunnen creëren." Climate Change Capital stelt dat het uitblijven van een Amerikaanse klimaatwetgeving heel wat onzekerheid heeft doen ontstaan dat investeringen in de reductie van emissies op lange termijn de moeite waard zullen blijken te zijn. Het Londense fonds zegt er daarentegen van overtuigd te zijn dat het moment geschikt is om te investeren.

Uitstootmarkten moeten ertoe leiden dat de uitstoot van broeikasgassen worden teruggeschroefd. Bedrijven die meer broeikasgassen produceren dan de toegelaten grens kunnen daarbij vergunningen kopen bij activiteiten die onder die limieten blijven en daardoor een overschot aan uitstootrechten hebben. Maar door de mislukking van een globaal klimaatverdrag en problemen met de controle van het systeem van de Verenigde Naties, hebben de positieve vooruitzichten voor die markten een gevoelige klap gekregen. Er zijn volgens Climate Change Capital echter mogelijkheden in onder meer projecten rond energie-efficiëntie en zonnekracht in India, na China de tweede grootste klimaat-investeringsmarkt van de wereld. Ook zou een waterkrachtcentrale in Kasjmir worden bekeken.

Labels: , ,

Milwaukee vreest voor vertrek Harley-Davidson

De Amerikaanse stad Milwaukee kijkt angstvallig uit naar de toekomst van motorfietsen-producent Harley-Davidson. Die neemt immers binnenkort een beslissing over een mogelijke verhuis naar een andere Amerikaanse locatie. Milwaukee dreigt daardoor niet alleen een belangrijke werkgever te verliezen, maar ook een icoon van de stad en een toeristische troef. In april van dit jaar waarschuwde Harley-Davidson dat er een mogelijke verhuis zou kunnen overwogen indien er geen miljoenenbesparing op arbeidskosten zou kunnen worden doorgevoerd in zijn fabrieken. Er zouden al een aantal mogelijke nieuwe vestigingsplaatsen zijn gevonden, maar die worden voorlopig geheim gehouden.

"Milwaukee staat synoniem voor bier, braadworst en motorfietsen," merkt Steve Daily, onderzoeker van de Milwaukee County Historical Society, op tegenover het persbureau Associated Press. "Maar dat beeld dreigt helemaal uitgehold te worden. Twee jaar geleden verhuisde bierbrouwer Miller door de fusie met Molson Coors zijn hoofdkwartier van Milwaukee naar Chicago. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ook brouwer Schlitz al verkocht aan een bedrijf uit Detroit. Daarmee is Harley-Davidson nog het enige industriële merk dat een band heeft met Milwaukee. Dat is bovendien een grote toeristische trekpleister, want vele mensen willen een bezoek brengen aan de fabrieken waar de beroemde motorfietsen gebouwd worden."

Harley-Davidson zegt trouw te willen blijven aan Milwaukee, maar is het absoluut nodig dat de productie wordt aangepast aan de seizoensgebonden vraag. Die aanpassing heeft echter de toestemming van de vakbonden nodig. De onderhandelingen met de vakbonden zijn inmiddels gestart. Kanti Prasad, professor marketing aan de University of Wisconsin-Milwaukee, stelt dat de dreiging met een verhuis geen onderhandelingstaktiek is. "Een bedrijf dat meer dan honderd jaar bestaat is meer bezig met de volgende honderd jaar dan met loze dreigingen om voordelen op korte termijn te kunnen realiseren," voert hij aan. Historicus John Gurda voegt daar aan toe dat Harley-Davidson ook cruciaal is voor het zelfvertrouwen van de bevolking van Milwaukee.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Rusland heeft een tijdelijke stop van de graanexport aangekondigd. De maatregel is het gevolg van de aanhoudende droogte en zware bosbranden die de oogsten vernield hebben. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin tijdens een kabinetszitting meegedeeld. De maatregel, die half augustus ingaat en tot eind december loopt, is nodig om een verdere stijging van de binnenlandse voedselprijzen te voorkomen, de voedselvoorziening voor de veestapel veilig te stellen en voorraden aan te leggen. Rusland is één van grootste exporteurs van tarwe ter wereld. Experts verwachten dan ook problemen op de internationale handelsmarkten wanneer de leveringen uitblijven. Analisten in Moskou hadden gewaarschuwd voor het exportverbod, aangezien het land op die manier zijn goede positie op de wereldmarkt kan verliezen. Wegens de extreme droogte had Moskou de exportprognose eerder al verlaagd naar ongeveer 70 miljoen ton.


De Duitse autoconstructeur Opel gaat het nieuwe kleine model Junior in zijn fabriek in Eisenach bouwen. Dat hebben een aantal vertegenwoordigers van de werknemers bekend gemaakt. De nieuwe auto zou kunnen vergeleken worden met de Fiat Cinquecento. In Eisenach, gelegen in de Duitse deelstaat Thüringen, werken 1.600 mensen. Door het saneringsplan van Opel zouden in de fabriek 300 banen worden geschrapt, maar door de toewijzing van het nieuwe model zou dat jobverlies ongedaan worden gemaakt. De productie van de nieuwe kleine wagen zal over twee jaar gestart worden. Daartoe wordt ongeveer 250 miljoen euro geïnvesteerd. Opel zou mikken op een productievolume van 85.000 exemplaren. De fabriek in Eisenach haalde het nieuwe kleine model binnen ten nadele van Opel-de site in het Spaanse Zaragoza.


De Italiaanse bank Unicredit gaat over een periode van drie jaar op zijn thuismarkt 4.700 jobs schrappen. Het banenverlies past in de herstructureringsplannen van de groep. Tijdens een ontmoeting met de vakbonden heeft de groep een herstructureringsplan voorgelegd dat de kostenstructuur van de Italiaanse financiële groep opnieuw gezond moet maken door middel van het schrappen van 4.100 jobs. Die komen bovenop het eerder aangekondigde banenverlies van 600 banen. De vakbonden hebben het cijfer bevestigd. Bij UniCredit in Italië werken ongeveer 60.000 mensen. Daarnaast beschikt de bank over 161.000 werknemers elders in de wereld. De Italiaanse groep is niet actief in België. De herstructurering wordt begin november dit jaar van kracht en zou een besparing moeten opleveren van 300 miljoen euro. Unicredit wil zeven dochterbedrijven in de moedergroep integreren.


Namdeb, het Namibische bedrijf dat diamantmijnen exploiteert, gaat een bedrag van 6,7 miljard Namibische dollar investeren om ook na het huidige decennium nog diamanten te kunnen winnen. Dit hebben functionarissen laten weten. Dat komt overeen met een bedrag van 922 miljoen dollar. Namdeb is voor de helft in handen van de staat en voor de andere helft van het bedrijf De Beers. Deskundigen hadden voorspeld dat de reserves van de edelstenen zouden zijn uitgeput tegen de tijd dat de licentie van De Beers over tien jaar afloopt. De aankondiging van donderdag duidt erop dat de onderneming ook voor de periode daarna nog mogelijkheden ziet. Diamanten zijn een belangrijk exportproduct voor Namibië. Door de economische crisis zag Namdeb het voorbije jaar zijn omzet met 40 procent dalen tot 3,37 miljard Namibische dollars. Tijdens de eerste vijf van dit jaar zou de diamantproductie echter opnieuw verdubbeld zijn.


Rusland gaat meer licht verrijkt uranium leveren aan de enige kerncentrale van Zuid-Afrika. Met het contract heeft de Russische uraniumleverancier bijna de helft van de Zuid-Afrikaanse markt voor verrijkingsdoeleinden in handen. Het contract werd ondertekend na besprekingen tussen de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en zijn Russische collega Dmitri Medvedev. Het verlengt een eerdere overeenkomst van twintig jaar geleden. Volgens de overeenkomst levert het Russische uraniumbedrijf Techsnabexport verrijkt uranium aan het Zuid-Afrikaanse Westinghouse Electric voor de Koeberg-kerncentrale bij Kaapstad. President Zuma zei de handel met Rusland, maar ook met China verder te willen opvoeren. Vooralsnog is het handelsvolume tussen Rusland en Zuid-Afrika vrij bescheiden. Vorig jaar bedroeg dit 517 miljoen dollar. Dat is slechts een fractie van Rusland's totale externe handelsomzet van 469 miljard dollar.


Het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een recordwinst van 5,8 miljard dollar behaald. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 2,6 miljard dollar. Het concern maakte gewag van een sterk herstel op zijn belangrijkste markten. Rio Tinto beloofde volgende jaar de investeringen met ruim 50 procent te verhogen tot 9 miljard dollar. Het bedrijf wil onder meer investeren in projecten in Mongolië en mogelijk ook in aluminium. Groei is volgens Tom Albanese, topman van Rio Tinto, de eerste prioriteit voor de kasstroom van het concern. Rio Tinto wist de voorbije twaalf maanden zijn schulden terug te brengen van 39 miljard dollar naar 12 miljard dollar en zei nu te beschikken over een sterke balans die bestand was tegen alle mogelijke schommelingen in de wereldeconomie.


Het Duitse cosmetica-concern Beiersdorf, producent van onder meer de Nivea-verzorgingsproducten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 126 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 87 miljoen euro. De omzet steeg van 1,5 miljard euro tot 1,63 miljard euro. Het Duitse concern meldde vooral een sterke omzetgroei in Argentinië en Chili te hebben doorgemaakt. Dat was te danken aan een sterke prestatie van de Tesa-divisie, die plakband en lijmen voor de consumentenmarkt en de industrie maakt. In Oost-Europa en in Aziatische landen kenden vooral de verkopen van cosmetica een gevoelige groei. Toch ziet Beiersdorf dat de verkoop van cosmetica en andere consumentengoederen nog niet terug is naar het dynamische groeipad van de afgelopen jaren. Tesa maakte een omzetsprong van bijna 20 procent, onder meer door een sterke vraag vanuit de autosector en elektronicabranche.


De Nederlandse groep Unilever, producent van consumentengoederen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,75 miljard euro. Dat is een stijging met 12,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met bijna 40 procent tot 1,15 miljard euro. De verkochte volumes stegen met 5,7 procent, maar de prijzen daalden met 2 procent. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar groeiden de volumes nog met 7,6 procent. Het bedrijf waarschuwde eerder al voor te veel optimisme over herstel. Unilever voorzag een lang en langzaam proces. De onderneming blijft uitgaan van een trage economische groei, vooral in de ontwikkelde markten, waar het consumentenvertrouwen volgens het concern fragiel blijft. Consumenten verruilden de veelal duurdere Unilevermerken voor goedkopere huismerken.


Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 352 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 761 miljoen euro. Toen werd het resultaat echter gedrukt door voorzieningen van bijna 1 miljard euro aan slechte leningen. De voorzieningen voor slechte leningen namen in het voorbije kwartaal af tot 639 miljoen euro. Martin Blessing, bestuursvoorzitter van Commerzbank, zegt te verwachten dat de financiële groep het hele boekjaar winstgevend zal kunnen afsluiten, op voorwaarde dat de markt stabiel blijft. Eerder had de Duitse bank aangegeven op zijn laatst volgend jaar weer winstgevend te zullen zijn. Door de overname van Dresdner Bank moest Commerzbank tijdens de economische crisis steun zoeken bij de Duitse regering, die met een kwart van de aandelen de grootste aandeelhouder is.


Het Amerikaanse mediaconcern Playboy heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 5,4 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 8,7 miljoen dollar. Het verlies kon worden teruggebracht dankzij herstructureringen en de opbrengsten van een aantal licenties. De omzet daalde met 10 procent tot 56 miljoen dollar. Het magazine Playboy verkoopt slecht en de televisiekanalen van het concern verliezen kijkers. Daarnaast scoren ook de internetactiviteiten weinig bemoedigende cijfers. Oprichter en hoofdredacteur Hugh Hefner wil daarom de volledige controle over het bedrijf opnieuw verwerven. Scott Flanders, topman van Playboy, gaf toe dat een vermindering van het personeelsbestand één van de belangrijkste doelstellingen van het concern is. Hij ziet ook een toekomst in het uitbouwen van activiteiten rond de bunny-logo's.


Het emiraat Abu Dhabi wil zijn capaciteit om olie te winnen met bijna 30 procent uitbreiden. Dat staat in een rapport van het ministerie van economische ontwikkeling van Dubai. De huidige productiecapaciteit bedraagt 2,7 miljoen vaten per dag. Over acht jaar moet de dagelijkse capaciteit verhoogd zijn tot 3,5 miljoen vaten. Uit ramingen blijkt dat het emiraat op dit ogenblik ongeveer 2,3 miljoen vaten per dag produceert. Dat is 15 procent minder dan de maximumcapaciteit. Daarmee produceert het emiraat al 100.000 vaten meer dan het OPEC-productiequotum van 2,2 miljoen vaten per dag dat geldt voor de volledige Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarvan Abu Dhabi een onderdeel vormt. De totale voorraad olie van het emiraat wordt door het ministerie geschat op ruim 98 miljard vaten. Dat is 95 procent van de geschatte voorraad voor de Verenigde Arabische Emiraten. Bij het huidige productievolume kan Abu Dhabi daar nog 116 jaar mee vooruit.


Investeerders lijken weer wat meer vertrouwen te krijgen in Spaans schuldpapier. De Spaanse overheid hoefde bij een veiling van een nieuwe driejarige obligatielening ruim 100 basispunten minder aan rente te betalen vergeleken met eenzelfde uitgifte vorige maand. Spanje haalde 3,5 miljard euro op met de nieuwe staatslening. De verwachting was dat er 2,5 miljard euro tot 3,5 miljard euro opgehaald zou worden met de plaatsing. Het rendement op de leningen kwam uit op 2,276 procent. Bij de vorige staatslening in juni bedroeg de rente nog 3,317 procent. De financiële markten werden de afgelopen maanden in de greep gehouden door zorgen over de Spaanse bankensector en de schuldencrisis in Europa. Maar dankzij gunstige macrocijfers in de eurozone, dito uitkomsten van de stresstesten bij Europese banken en een gezonde belangstelling voor nieuwe staatsleningen namen deze zorgen enigszins af.


Het luchthavenbedrijf Fraport Group, dat een belang heeft in verscheidene luchthavens over de hele wereld, heeft ondanks problemen door de vulkaanuitbarsting in IJsland in de eerste zes maanden van dit jaar een operationele winst geboekt van 304,6 miljoen euro. Dat is een stijging van 15,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het concern, dat onder meer Frankfurt Airport exploiteert, verwacht dit jaar een operationele winst te boeken van tussen de 670 miljoen euro en 680 miljoen euro. Dat is tussen de 35 miljoen euro en 45 miljoen euro meer dan eerder werd voorspeld.
Frankfurt Airport heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 24,5 miljoen passagiers ontvangen. Dat is een stijging met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aantal reizigers nam vooral in de maand juli toe vanwege de zomervakantie. Fraport Group verwacht dit jaar 3 procent tot 4 procent meer passagiers.


In Groot-Brittannië zijn tijdens de maand juli van dit jaar 136.446 personenwagens verkocht. Dat is een daling met 13,2 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Het is de eerste keer in een jaar dat een daling wordt opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Society of Motor Manufacturers. De daling hangt samen met het aflopen van een slooppremie van de Britse overheid om de autoverkopen te stimuleren. De brancheorganisatie vermoedt dat de autoverkopen zwak blijven door de onzekerheid onder consumenten over de economie. Daardoor stellen ze grote aankopen, zoals die van een auto, uit. De Britse regering maakte in maart een einde aan een overheidsprogramma om de aanschaf van een nieuwe auto te stimuleren. De verkopen werden daarna nog wel overeind gehouden door een sterke vraag bij grote wagenparken en leasemaatschappijen. Dit effect is nu echter ook uitgewerkt.


Chipfabrikant Intel heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) waarbij het bedrijf belooft een aantal van zijn oude handelspraktijken niet meer te zullen gebruiken omdat die de concurrentie zouden belemmeren. Daaronder valt bijvoorbeeld het weigeren van kortingen aan klanten die ook AMD-chips gebruiken. Klanten die beloofden om niet bij de concurrenten te kopen, kregen vroeger immers voordelen van Intel. Bovendien had Intel een aantal technologieën aangepast, zodat die slechter presteerden met de chips van concurrenten. Op die manier leek het alsof de chips van de concurrenten minderwaardig bleken. Ook dat is in de toekomst verboden. De overeenkomst gaat verder dan eerdere acties tegen Intel. Er wordt nu niet één concurrent beschermd, maar wel alle producenten van processors, grafische chips en chipsets.


Meer Nieuws

Thursday, August 05, 2010

Elektrische wagen moet actieradius-vrees overwinnen

Indien men van elektrische wagens een echt succes wil maken, zal men de actieradius-vrees van de consument moeten wegnemen. Dat zegt Joel Ewanick, hoofd marketing bij de Amerikaanse divisie van autobouwer General Motors. Hij merkt daarbij op dat bij het publiek de vreest leeft dat men zijn bestemming niet zal kunnen bereiken omdat de reikwijdte van de batterijen onvoldoende zal zijn. Daarom kiest General Motors bij de Chevrolet Volt voorlopig voor een hybride-aanpak, die uitgerust is met een benzinemotor en dus zijn weg kan vervolgen als de batterij is uitgeput. Onder meer de Nissan Leaf is niet met een dergelijke backup uitgerust.

"Indien een elektrische wagen een massapubliek wil bereiken, zal men de consument de gemoedsrust moeten geven dat hij niet ergens onderweg zal stranden," merkt Joel Ewanick op tegenover het magazine Automotive. "Die actieradius-angst is reëel. Daar moeten de autoproducenten zich heel goed van bewust zijn wanneer ze met de marketing van elektrische voertuigen beginnen. Daarom wordt de Chevrolet Volt in eerste instantie als een auto en pas nadien als een elektrisch vervoermiddel naar voor geschoven. De consument is op zoek naar een echte wagen en wil niet ergens onderweg tussen werk en thuis geblokkeerd raken."

"De Nissan Leaf zal vooral als tweede wagen functioneren," merkt autojournalist Bryan Laviollete op. "Iemand die de stad wil verlaten, heeft een andere wagen nodig. De Chevrolet Volt daarentegen kan de enige wagen van een autobestuurder zijn. De Nissan Leaf zal wellicht worden gebruikt om elke dag de verplaatsing naar het werk te maken zonder dat er brandstof wordt verbruikt, maar voor een verdere uitstap is er een andere wagen nodig." Ewanick merkt dan ook op dat de eigenaar van de Chevrolet Volt het hele land kan doorkruisen, wat volgens hem voor de concurrentie onmogelijk is. Hij voegt er aan toe dat de Chevrolet Volt op dat vlak uniek is in zijn concept.

Labels: , ,

Internet op mobiele telefoon wordt normaal gegeven

Tegen het midden van het decennium zal meer dan 60 procent van de mobiele telefoons toegang verlenen tot het internet. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ABI Research. Dat betekent een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Daarbij wordt opgemerkt dat over vijf jaar wereldwijd 3,8 miljard mobiele telefoons toegang zullen bieden tot het internet. De onderzoekers voegen er aan toe dat daarbij gebruik gemaakt zal worden van twee verschillende types mobiele browsers. Naast de complete internet-browsers, zullen volgens ABI Research ook zogenaamde proxy-browsers hun opwachting maken, die toelaten om gebruik te maken van goedkopere processoren en voldoende hebben aan een geheugen van 4 megabyte.

"Het internet wordt steeds meer mobiel," merkt het online magazine ReadWriteWeb op. "Laptops, tablets en smartphones bieden de consument immers steeds meer mogelijkheden om de consument toegang te bieden tot het internet. Weliswaar kan niet iedereen zich deze toestellen financieel veroorloven, maar er komen ook steeds meer goedkopere apparaten die de toegang tot het internet mogelijk maken. Die trend zal volgens ABI Research alleen nog maar toenemen, waardoor tegen het midden van het decennium meer dan 60 procent van de mobiele telefoons de gebruiker de mogelijkheid zal bieden om op het internet te surfen."

Uit het onderzoek van ABI Research blijkt dat over twee jaar meer mobiele telefoons actief zullen zijn met een complete internet-browser, die ongeveer een geheugen van 64 megabyte vergt, dan met een proxy-browser. Het meest bekende voorbeeld van een proxy-browser is Opera Mini, die zwaar gecompresseerde versies van webpagina's downloadt om de snelheid en de prestaties van de online verbinding te verbeteren. ReadWriteWeb voegt er aan toe dat de snelle uitbreiding van het mobiele internet goed nieuws is voor bedrijven zoals Opera, dat onlangs aankondigde dat het mobiele internet in Afrika een driecijferige groei blijft kennen, meestal gebaseerd op goedkope telefoons.

Labels: , ,

Sociaal drinken in belangrijke mate genetisch bepaald

Sociaal drinken is genetisch bepaald. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Radboud Universiteit uit Nijmegen. Daarbij wordt opgemerkt dat mensen met een bepaald genetisch profiel veel meer geneigd zijn dan anderen om meer alcohol te gaan verbruiken wanneer ze ook anderen zwaar zien drinken. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat individuen met deze specifieke genetische achtergrond veel meer gevoelig zijn voor het drinkgedrag van anderen. Marc Galanter, psychiater aan het Langone Medical Center van de New York University, stelt dat de resultaten een interessant inzicht geven in de interactie tussen genetica en de reacties op omgevingsomstandigheden.

Het onderzoek richtte zich op de verschillende versies van een receptor voor de neurotransmitter dopamine, die de gevoelens van genot controleert. Uit eerder onderzoek was gebleken dat één vorm van die receptor geassocieerd kon worden met een grotere zin in alcohol in een hele reeks situaties. Helle Larsen, onderzoekster aan de Radboud Universiteit, geeft wel toe dat het niet duidelijk is waarom deze specifieke versie van de dopamine-receptor aanleiding zou geven tot een grotere respons op het drinkgedrag van anderen, hoewel volgens een aantal wetenschappers mogelijk een verklaring moet gezocht worden in het feit dat de betrokkenen geneigd zijn om meer te drinken om de aangename effecten te ervaren.

De onderzoekers voegen er aan toe dat een gelijkaardig effect niet wordt opgemerkt wanneer men getuige is van een matig drinkgedrag. Alleen zwaar drinkgedrag bij anderen zou ertoe leiden dat deze groep mensen zin krijgt om zelf beginnen te drinken. Er wordt opgemerkt dat mensen met deze specifieke genetische achtergrond situaties zouden moeten vermijden om in sociale drink-situaties terecht te komen indien ze hun eigen alcoholgebruik onder controle willen houden. Henry Wechsler, sociaal psycholoog aan de Harvard School of Public Health, stelt wel dat de resultaten met de nodige reserves moeten worden bekeken. Onder meer werd bij het onderzoek gratis alcohol geschonken, terwijl volgens Wechsler onderzoek heeft uitgewezen dat prijs een belangrijke impact heeft op het drinkgedrag.

Labels: , ,

Online consument aarzelt niet om zijn mening te geven

Het internet heeft een grote impact op de perceptie van het publiek over beroemdheden en atleten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau E-Poll over de impact van de verhuis van basketter LeBron James van de Cleveland Cavaliers naar Miami Heat. Die overstap is door de internetgebruikers op zware kritiek onthaald. De onderzoekers stellen daarbij dat het internet geleid heeft tot een nieuw ras van consumenten, die bereid zijn om hun ongenoegen en boosheid duidelijk te laten blijken en die ook met anderen zoveel mogelijk wil delen. Er wordt aan toegevoegd dat merken een aanwezigheid moeten hebben in de sociale omgevingen, zodat ze weten wat er over hen wordt beweerd en er kan ingegrepen worden voor er onherroepelijke schade is aangericht.

"In de aanloop naar een definitieve beslissing over de sportieve toekomst van LeBron James, werd er op sportradio, forums, websites en sociale netwerken volop gespeculeerd over de uiteindelijke uitkomst," merkt E-Poll op. "Cruciaal daarbij was de vraag of LeBron James bij de Cleveland Cavaliers zou blijven of zijn trouwe fans zou verlaten om zijn kansen op een nationale kampioenentitel gevoelig te verhogen. Daarbij werd er gezocht naar redenen die hem zouden aanzetten om te blijven of te vertrekken. Iedereen bleef in het ongewisse en ook LeBron James hulde zich in een stilzwijgen, toe de definitieve beslissing gevallen was."

Uiteindelijk besloot LeBron James om naar Miami Heat over te stappen, net zoals Chris Both. Tegelijkertijd gaf Dwayne Wade aan dat hij bij Miami Heat zou blijven. "Het resultaat was dat de commentaren over Dwayne Wade positief uitdraaiden, terwijl de steun voor LeBron James en Chris Both in belangrijke mate wegviel," stippen de onderzoekers aan. "De populariteit van LeBron James daalde zelfs met 38 procent. Onder meer wordt er opgemerkt dat zijn talent overroepen is en hij een oneerlijk imago heeft gekregen, terwijl hij voordien als eerlijk werd bestempeld. Indien de basketter opener was geweest over zijn plannen, zou zijn merk wellicht minder schade hebben geleden."

Labels:

Twitter-gebruiker niet bereid om merk te promoten

Op de microbloggingsite Twitter zijn de zogenaamde volgelingen van bedrijven vooral geïnteresseerd in informatie over een merk of het verkrijgen van extra waarde. Dat is de conclusie van een onderzoek van de marketingbureaus ExactTarget en CoTweet. Daarbij wordt opgemerkt dat 38 procent geïnteresseerd is in het ontvangen van informatie over toekomstige producten, terwijl 32 procent meer informatie wenst over de activiteiten van een onderneming. Daarna volgen het ontvangen van kortingen en promoties (31 procent), het verkrijgen van informatie op aankomende acties (30 procent) en gratis aanbiedingen zoals coupons en stalen (28 procent).

"De andere redenen om een bedrijf op Twitter te volgen, hebben te maken met informatie," merken de onderzoekers op. "Onder meer wil 25 procent meer te weten komen over het bedrijf." Er wordt aan toegevoegd dat slechts 23 procent van de volgelingen het bedrijf wil promoten bij anderen en slechts 20 procent wenst een interactie met het bedrijf. Indien geen rekening wordt gehouden met informatie of financieel voordeel, is ontspanning en vermaak de meest populaire reden om een bedrijf op Twitter te volgen (26 procent). Er wordt aan toegevoegd dat gebruikers van Twitter nochtans bijzonder sociaal zijn bij het delen van informatie. Acht op tien dagelijkse gebruikers van Twitter becommentariëren foto's en video's, tegenover 38 procent van de andere consumenten.

Er wordt aan toegevoegd dat er ook een groot verschil kan worden opgemerkt bij andere online sociale activiteiten. Daarbij zegt 76 procent van de Twitter-gebruikers foto's op websites te plaatsen, terwijl 75 procent berichten plaatst op forums, 70 procent aan blogging doet en 61 procent productbesprekingen plaatst. Marketeers die Twitter op een succesvolle manier willen integreren in hun algemene strategie, moeten het kanaal volgens ExactTarget niet beschouwen als een kanaal om met de meerderheid van de klanten een rechtstreekse relatie aan te gaan. Men kan zich volgens de onderzoekers best toespitsen op dagelijkse gebruikers van de website. Die groep controleert en beïnvloedt immers de content die anderen over een merk lezen.

Labels: ,

Vrouwen actiever met instant messaging en email

Vrouwen en jongeren maken meer gebruik van instant messaging dan mannen en oudere volwassenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat instant messaging bij vrouwen tussen vijftien en vierentwintig jaar een bereik kent van 50 procent, maar onder mannen uit dezelfde leeftijdscategorie iets lager ligt. In de hogere leeftijdscategorieën neemt het gebruik stelselmatig af, zowel bij vrouwen als mannen. In de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en vierendertig jaar heeft instant messaging nog een bereik van 40 procent, waarbij de percentages bij de vrouwen iets hoger liggen dan bij mannen.

De enige categorie die van dat vaste patroon afwijkt, is de leeftijdsgroep tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar. In die leeftijdscategorie is het bereik bij vrouwen iets hoger dan in de groep tussen vijfendertig en vierenveertig jaar, terwijl het bereik bij de mannen in beide categorieën nagenoeg constant blijft. Bij vijfenvijftigplussers kent de penetratie volgens de onderzoekers bij beide geslachten een gevoelige daling, waarbij de mannelijke bevolkingsgroep een score van minder dan 30 procent wordt opgetekend. Bij email kent volgens de onderzoekers de penetratie een heel ander patroon dan bij instant messaging. Bij email ligt het bereik in alle leeftijdscategorieën bij vrouwen gevoelig hoger dan bij mannen.

Het verschil in penetratie bij email is het duidelijkste in de leeftijdscategorie van de vijfenvijftigplussers. Daar wordt bij vrouwen een penetratie opgetekend van 70 procent, tegenover 64 procent bij de mannen. In het algemeen blijkt het email-gebruik bij vrouwen te stijgen met de leeftijd. In de leeftijdscategorie tussen vijftien en vierentwintig jaar heeft email een bereik van 64 procent, maar in de leeftijdsgroep van vijfentwintig tot vierendertig jaar stijgt dat tot 68 procent. In de categorie tussen vijfendertig en vierenveertig jaar kent dat opnieuw een lichte daling, maar stijgt tot meer dan 70 procent in de categorie tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar. Dat patroon wordt ook opgemerkt bij mannen, maar dan in iets lagere percentages.

Labels: , ,

Meer dan negen op tien Indiase marktintroducties mislukken

Meer dan 90 procent van alle nieuwe producten die in India worden gelanceerd, wordt uiteindelijk een mislukking. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau AZ Research over introducties op de Indiase markt de voorbije achttien maanden. Er wordt aan toegevoegd dat er de voorbije periode gemiddeld drie nieuwe producten per dag werden gelanceerd op de Indiase markt, waarbij de grootste activiteit werd opgetekend in de gewone consumptieproducten, telecom, textiel, automotive en duurzame consumptiegoederen. Maar slechts 5 procent van die producten bleek duurzaam te zijn en de rest moest na verloop van tijd worden weggehaald wegens gebrek aan bijval.

Daarbij wordt opgemerkt dat op de Indiase markt op lange termijn gedacht moet worden. "Voor een aantal categorieën, zoals gezonde snacks, is de vraag nog bijzonder klein," merkt Pravin Kulkarni, general manager van biscuit-producent Parle, op. "Die situatie zal ook niet snel een cruciale verandering ondergaan. Producenten moeten dan ook die periode kunnen overbruggen." Santosh Desai, chief executive van voedingproducent Future Brands, merkt echter op dat er plaats is voor optimisme, onder meer door de uitbreiding van de activiteiten van supermarkten en winkelketens. Naarmate de moderne handel evolueert, zal de vraag naar deze producten volgens Desai ongetwijfeld stijgen.

Het adviesbureau Technopark zegt dat het aandeel van de georganiseerde retailsector in India tijdens het volgende decennium tot ongeveer 25 procent van de totale markt zal uitgroeien. Op dit ogenblik wordt dat aandeel geraamd op amper 5 procent. Het lanceren van merken zal volgens de onderzoekers dan ook in India de volgende jaren gevoelig gemakkelijker worden. Een marketeer zal volgens Technopark immers niet langer een dure distributieketen of een netwerk van winkels moeten opbouwen om zijn producten op de Indiase markt te kunnen lanceren, maar zal daarbij steeds meer beroep kunnen doen op de grote retailketens.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Franse grootbank Société Générale heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,08 miljard euro gerealiseerd. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een winst van 309 miljoen euro werd geboekt. Société Générale profiteerde vooral van de sterke retailactiviteit in Frankrijk, met een toename van deposito's en woonkredieten toe. Ook de opwaarderingen van de kredietportefeuille droeg bij tot het hogere nettoresultaat. De winst in de afdeling zakenbankieren daalde met 53 procent tot 410 miljoen euro. De grootbank heeft steeds meer dan haar Franse concurrenten het Angelsaksische model van investeringsbankieren gehanteerd. Twee jaar geleden bezorgde trader Jerome Kerviel de bank een verlies van 4,9 miljard euro door risicovolle beleggingen. Tijdens de financiële crisis wogen de waardeverliezen op het risicopapier zwaar op het resultaat. Voor het volledige boekjaar mikt Société Générale op een winst van 3 miljard euro.


Het Japanse concern Toyota Motor, de grootste autobouwer ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 190,4 miljard yen. Dat komt overeen met 1,68 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 77,8 miljard yen. Vooral de hybride modellen zijn in trek. De kwartaalomzet steeg met 27 procent tot 4.870 miljard yen. Het bedrijf verwacht over het hele jaar 7,38 miljoen auto's te verkopen. Dat zijn 900.000 exemplaren meer dan eerder was aangekondigd. De Japanse autobouwer heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verhoogd. De groep gaat nu uit van een nettowinst van 340 miljard yen, tegenover een eerdere prognose van 310 miljard yen. Aanleiding voor het optimisme is het feit dat de verkoop in Japan en in China het beter doet dan verwacht.


De Britse Lloyds Banking Group, die twee jaar geleden een beroep moest doen op overheidssteun, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,6 miljard pond sterling. Het gaat om het eerste positief resultaat sinds de overname van de Halifax Bank of Scotland (HBOS) anderhalf jaar geleden. Vorig jaar zelfde periode leed de bank nog een zwaar verlies van bijna 4 miljard pond. Lloyds spreekt zelf van een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. De winst is vooral te danken aan het feit dat de bank veel minder geld opzij moest zetten om slechte leningen in te dekken. De voorzieningen voor slechte leningen daalden van 13,4 miljard pond vorig jaar naar 6,55 miljard pond. Lloyds, één van de grootste hypotheekverstrekkers van Groot-Brittannië, is nog steeds voor 41 procent in handen van de overheid.


De Aziatische luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific gaat bij Airbus dertig langeafstandstoestellen van het type A350-900 kopen. Daarnaast worden bij Boeing ook zes exemplaren van het type B777-300 aangekocht. De aankoop werd bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarresultaten. Cathay realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 6,84 Hongkong-dollar. Dat is acht keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is onder meer te danken aan de toename van het aantal passagiers, waar een stijging met 8,5 procent werd opgetekend. Het vliegverkeer in de Aziatische regio trekt weer aan. Ook de cargo-divisie kende een gevoelige omzetstijging. Daar werd een stijging met 63 procent opgetekend. De luchtvaartmaatschappij voegt er aan toe dat de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft nog beter zijn, tenzij de olieprijzen sterk zouden stijgen.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 562 miljoen euro. Dat is een stijging met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet groeide 7,7 procent tot 6,38 miljard euro. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van hogere reclame-inkomsten. Dat was onder meer het geval voor de magazine-divisie, met onder meer de bladen People en Fortune. Ook de televisiezenders TNT en HBO konden op hogere reclame-inkomsten. Daarnaast kon de groep nog profiteren van het bioscoopsucces van Clash of the Titans, uitgebracht door dochterbedrijf Warner Bros. Time Warner verwacht voor het volledige boekjaar een winst die minstens 20 procent hoger ligt dan vorig jaar. In mei was nog uitgegaan van een stijging met minstens 15 procent.


Het Britse petroleumconcern British Petroleum heeft zijn activiteiten in Colombia verkocht. De nieuwe eigenaars zijn de Canadese Talisman Group en Ecopol, de grootste oliemaatschappij van Colombia. De verkoop levert British Petroleum 1,9 miljard dollar op en past in de zoektocht naar geld om de schade voor het olielek in de Golf van Mexico te financieren. British Petroleum wil, als gevolg van de miljardenschade in de Golf van Mexico, het volgende anderhalf jaar voor ongeveer 30 miljard dollar aan activa verkopen. Vorige maand kondigde het bedrijf al de verkoop aan van activa in de Verenigde Staten, Canada en Egypte. Die werden voor 7 miljard dollar verkocht aan Apache Corporation. British Petroleum was volgens topman Tony Hayward al meer dan 20 jaar in Colombia actief en speelde een belangrijke rol in het ontdekken en ontwikkelen van de grootste olievelden van het land.


Veilinghuis Christie's heeft in het eerste halfjaar wereldwijd voor 2,72 miljard dollar aan kunst en bijzondere objecten verkocht. Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Driekwart van de objecten werd verkocht voor een bedrag boven de 50 miljoen dollar. Het schilderij 'Naakt, Groen en Buste van Picasso' werd geveild voor een bedrag van 106,5 miljoen dollar. Dat was volgens Christie's de kostbaarste veilingkavel uit zijn geschiedenis. Edward Dolman, chief executive van Christie's, stelt dat het wereldwijde vertrouwen in de kunst tijdens de eerste helft bijzonder duidelijk was en verwacht mag worden dat die tendens zich ook tijdens de rest van het jaar verder zal doorzetten. De hoge prijzen bevestigen volgens hem dat kunst als een belangrijke waarde-belegging wordt bestempeld. Christie's heeft nu 57 kantoren in 32 landen en tien verkoopzalen over de hele wereld.


Het internetbedrijf Google maakt het bedrijven in de toekomst mogelijk om te adverteren als er wordt gezocht op de merknaam van een concurrent. De nieuwe regels gaan in vanaf september. Wie bij Google een zoekopdracht uitvoert, krijgt op dit ogenblik als eerste resultaat doorgaans een gesponsorde link te zien. Als er wordt gezocht op een merknaam, is dat de officiële website van het betreffende bedrijf. Volgens de nieuwe regels kunnen bedrijven er echter ook voor kiezen om te adverteren bij de merknaam van een concurrent. De nieuwe regels zijn het gevolg van een vonnis van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat oordeelde in maart dat Google het merkenrecht niet schendt als het trefwoorden van concurrenten verkoopt. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werkt het internetbedrijf al langer op die manier.


De Duitse autobouwer Opel wil zijn verkoop stuwen door een levenslange garantie in te voeren voor kopers van nieuwe wagens. De garantie zal zo lang duren tot de eigenaar de wagen doorverkoopt. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Of de garantie voor alle modellen zal gelden en of ze onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage zal dekken, is nog niet geweten. Ook is onduidelijk of de autobouwer de garantie enkel in Duitsland denkt in te voeren. Opel verkocht in Duitsland tijdens de eerste helft van dit jaar 131.364 wagens. Dat is een daling met 40,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa verkocht de combinatie Opel-Vauxhall tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 530.000 exemplaren. Dat is een daling met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opel hoopt met het aanbod extra klanten te kunnen winnen.


Ongeveer drie vierde van de olie die verspreid werd in de Golf van Mexico na een lek van het olieconcern British Petroleum (BP), is ondertussen opgeruimd. Dat heeft Carol Browner, milieu-adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, gezegd. Volgens schattingen van de overheid, blijkt dat 76 procent van de gelekte olie niet meer aanwezig is. Het merendeel werd volgens Browner opgeruimd of verbrand. Ook de natuur zelf heeft volgens Browner een bijdrage geleverd. Het nieuws volgde op het bericht dat British Petroleum erin geslaagd is om de oliestroom met geïnjecteerde modder onder controle te krijgen. British Petroleum noemde het een belangrijke mijlpaal om het lek definitief gedicht te krijgen. De Amerikaanse president liet daarop weten zeer tevreden te zijn over de schijnbaar geslaagde operatie.


Bill Gates en Warren Buffett hebben achtendertig andere Amerikaanse miljardairs ertoe gebracht om te beloven de helft van hun fortuinen aan goede doelen weg te schenken. Dat heeft het initiatief The Giving Pledge bekend gemaakt. Gates en Buffett hadden The Giving Pledge eerder dit jaar gelanceerd om de rijkste Amerikanen aan te moedigen om de meerderheid van hun fortuin aan liefdadigheid te schenken. Dat kan tijdens hun leven, maar ook na hun overlijden. Onder meer de Newyorkse burgemeester Michael Bloomberg, olietycoon T. Boone Pickens, mediamagnaat Ted Turner, hoteleigenaar Barron Hilton en regisseur George Lucas zijn op die uitnodiging ingegaan. Gates en Buffett hebben samen een fortuin van ongeveer 100 miljard dollar. Warren Buffett beloofde eerder al 99 procent van zijn vermogen te zullen wegschenken.


De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 834 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 121 miljoen euro. Toen verkeerde de autosector echter in een bijzonder zware crisis. De omzet steeg met 18,3 procent tot 15,3 miljard euro. Volgens BMW heeft het marktherstel, dat aan het begin van het jaar werd ingezet, zich in het tweede kwartaal in een sterker tempo doorgezet. De groei is volgens het Duitse concern vooral te danken aan een hogere vraag in China en de Verenigde Staten. Bovendien is er volgens BMW ook de impact van een hoogwaardige modellenmix. Onder meer de nieuwe 5-serie is een succes. Eerder trok de Duitse autobouwer al de jaarprognoses op wegens de recordverkopen in China en een heropleving in de Verenigde Staten. De wereldwijde verkoop nam in het tweede kwartaal met 12,5 procent toe tot 380.412 exemplaren.


Barnes & Noble, de grootste Amerikaanse boekhandelsketen, zet zichzelf volgens een aantal bronnen misschien in het uitstalraam. Tegenvallende resultaten in de e-booksector en ook interne strubbelingen tussen de aandeelhouders zouden daarvan de oorzaak zijn. De Nook, de e-reader van Barnes & Noble, blijkt geen succes te zijn. Daarom nam Leonard Riggio, voorzitter van de raad van bestuur en hoofdaandeelhouder, het initiatief om een adviescomité te vragen welke strategische opties er waren om de boekhandelsketen opnieuw winstgevender te maken. Hij sloot daarbij niet uit dat Barnes & Noble verkocht zou worden. Riggio overweegt zelf een buy-out waardoor hij en zijn broer nog dominanter worden in de aandeelhoudersstructuur. Momenteel bezit Riggio dertig procent. Zijn broer Steven Riggio, ondervoorzitter van de raad van bestuur, heeft 4 procent in portefeuille.


Na de Verenigde Arabische Emiraten heeft nu ook Saudi-Arabië een verbod uitgevaardigd van diensten van de Blackberry. Daardoor zal het niet meer mogelijk zijn om in Saudi-Arabië gebruik te maken van de maildienst en messenger van de smartphone. Ook India denkt inmiddels na over een beperking. De Saudische telecomautoriteiten heeft de drie nationale mobieletelefoonproviders gelast de Blackberry-diensten te blokkeren omdat het toestel van producent Research In Motion niet voldoet aan de regels van het land. De reden is dat de berichten in code worden verstuurd en niet door de veiligheidsdiensten zijn te controleren. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten was dat de reden voor het verbod. De makers van de smartphone zijn nog in overleg met de Saudische autoriteiten om te proberen het verbod af te wenden. In Saudi-Arabië zijn meer dan 700.000 Blackberry-gebruikers.


Deutsche Post heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 81 miljoen euro. Dat is een stijging met 22,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 15,6 procent tot 12,8 miljard euro. Deutsche Post zegt tijdens het tweede kwartaal sterk geprofiteerd te hebben van het wereldwijde economische herstel. Vooral de resultaten van expressbezorger DHL droegen bij aan de omzetstijging. Door het wereldwijde economische herstel namen de transportvolumes toe. Deutsche Post profiteerde verder van de herstructureringsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd bij verschillende divisies. Het Duitse postbedrijf verwacht dit jaar een operationele winst te boeken van tussen de 1,9 miljard euro en 2,1 miljard euro. Deutsche Post ging eerder uit van een bedrijfsresultaat van tussen de 1,6 miljard euro en 1,9 miljard euro.


Meer Nieuws

Wednesday, August 04, 2010

Strikte financiële regels voor Engelse Premier League

De Engelse Premier League heeft een aantal nieuwe regels ingevoerd om een herhaling te vermijden van de financiële crisis die bijna leidde tot het verdwijnen van voetbalclub Portsmouth. Door de nieuwe regelgeving zouden overnamekandidaten van clubs uit de Premier League moeten kunnen bewijzen dat ze voldoende fondsen hebben om de overname te financieren en de vereniging minstens één jaar te kunnen ondersteunen. Verwacht wordt dat de nieuwe regels voor een eerste keer al zullen worden gehanteerd bij de verkoop van voetbalclub Liverpool. Het voorbije voetbalseizoen moest Portsmouth naar tweede klasse worden verwezen omdat de club 120 miljoen pond belastingsgelden en tiental miljoenen pond andere schulden niet meer kon terugbetalen.

Het bestuur van de Premier League krijgt door de nieuwe regels het recht om een vergadering te eisen met een potentiële overnemer en kwartaalinformatie op te vragen van elke club, om erover te kunnen waken dat de verplichtingen op gebied van belastingen sociale zekerheid worden opgevolgd. Bovendien krijgt de Premier League ook het recht om rechtstreeks informatie op te vragen bij de fiscale autoriteiten. Volgens Richard Scudamore, chief executive van de Premier League, zijn er door de nieuwe regels eindelijk instrumenten beschikbaar om het Engelse voetbal op een financieel duurzame manier uit te bouwen.

"De Premier League wil de risico's op financiële problemen reduceren en ervoor zorgen dat de clubs niet meer voor met onoverkomelijke situaties worden geconfronteerd," merkt Richard Scudamore op. "Maar uiteraard kunnen de risico's niet helemaal worden uitgesloten. Dat zou immers vereisen dat de clubbesturen als een schaduw zouden moeten worden gevolgd en zou betekenen dat de Premier League in realiteit de clubs zou leiden. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Maar de risico's zijn wel herleid tot hoogst onwaarschijnlijke proporties." Volgens een aantal bronnen zou de Premier League inmiddels al gesprekken hebben gevoerd met minstens één van de overnamekandidaten voor Liverpool.

Labels: , , ,

Nederland start onderzoeksproject naar algen als voeding

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) heeft een onderzoeksakkoord gesloten met de industriële algen-producent Ingrepro Renewables. Bedoeling is dat een researchproject wordt opgezet voor het onttrekken van proteïnen, gezonde oliën en mogelijk koolhydraten uit algen. Het onderzoeksproject heeft een looptijd van twee jaar. Daarvoor is een budget van 1,2 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het onderzoek krijgt een bijzondere subsidie van het Nederlandse ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Het onderzoek moet leiden tot de bouw van een raffinaderij om de haalbaarheid van de productie uit te testen. Dat zou nog een jaar in beslag nemen. Een marktklaar product zou daardoor één jaar later beschikbaar zijn.

"Consumenten worden aangemoedigd om minstens één keer in de week een vleesvrije dag in te lassen," merkt het magazine Foodnavigator op. "Dat zou moeten bijdragen tot het beschermen van de natuur en de verbetering van de gezondheid. Bovendien kan het reduceren van vleesbestanddelen in bereide maaltijden voedingproducenten helpen om het gehalte gesatureerde vetten in hun producten beperken en de kosten te verlagen. Op de markt zijn inmiddels een aantal vleesvervangers - zoals soja en granen - beschikbaar, maar het Nederlandse onderzoeksinstituut meent een aantal nieuwe mogelijkheden te zien in het onttrekken van proteïnen aan algen. Dat zou een nieuwe, milieuvriendelijke bron van proteïnen en vleesvervangers kunnen worden.

De Nederlandse onderzoekers merken op dat algen op dit ogenblik vooral worden beschouwd als een mogelijke alternatieve bron voor de productie van brandstoffen. "Er zijn al een aantal experimenten uitgevoerd met auto's en zelfs vliegtuigen, maar de sector staat op dit ogenblik nog altijd in de kinderschoenen," wordt daarbij aangevoerd. "Over het gebruik van algen voor de productie van koolhydraten is op dit ogenblik niet bijzonder veel geweten, maar het onderzoeksakkoord met Ingrepro Renewables zou daar verandering moeten in kunnen worden gebracht. Na afloop van het onderzoeksproject zou een experimentele raffinaderij worden opgestart om voedingsproducten uit de algen te trekken."

Labels: , , ,

Vrouwen shoppen op internet tijdens werkuren

Vrouwen grijpen tijdens de werkuren relatief vak naar online shopping. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van AOL Advertising. Daaruit zou blijken dat 40 procent van de vrouwelijke werknemers toegeeft tijdens de werkuren online te shoppen. Gemiddeld besteden vrouwen volgens de onderzoekers tussen vijftien en dertig minuten per dag aan online shopping. Bij moeders, die buiten de werkuren door hun huishoudelijke taken onder grotere tijdsdruk staan, ligt dat cijfer volgens de onderzoekers echter nog hoger. Er wordt aan toegevoegd dat tijdsbesparing en gebruiksvriendelijkheid voor vrouwen de belangrijkste reden vormen om online te shoppen.

Uit het onderzoek van AOL Advertising blijkt dat vrouwen tijdens de werkuren vooral online shoppen om tijd te besparen (53 procent). Maar een belangrijke groep geeft ook toe dat ze online shoppen om de tijd te verdrijven (40 procent). Daarnaast merken de ondervraagden ook op dat ze online shoppen omdat ze het product of de service onmiddellijk nodig hebben (38 procent) of daarvoor thuis geen tijd hebben (20 procent). Een belangrijk gedeelte merkt echter ook op dat ze van werkpauzes gebruik maken om op het internet te winkelen (35 procent). Volgens 54 procent van de vrouwen gebeurt het online shoppen vooral tijdig de middagpauze, terwijl 46 procent verwijst naar andere rustpauzes.

De onderzoekers benadrukken dat adverteerders van de online shopping-patronen gebruik zouden kunnen maken om tijdens die periodes gerichte email-aanbiedingen te versturen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral op vrijdag aan online shoppen wordt gedaan (52 procent). Op dinsdag ligt dat cijfer gevoelig lager (27 procent). De onderzoekers merken daarbij op dat adverteerders de hele week gericht zouden kunnen worden in een opbouw naar het einde van de werkweek. Het beste tijdstip om vrouwen te bereiken, ligt tussen elf uur in de ochtend en twee uur in de namiddag. Die periode wordt door 49 procent van de ondervraagde vrouwen aangegeven als het tijdstip waarop ze op het internet winkelen.

Labels: , , ,

Prijskloof junkfood en gezonde producten steeds groter

Er is een groeiende prijskloof merkbaar tussen junkfood en gezondere voedingsproducten, zoals groenten of ontbijtgranen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Public Health Nutrition van de University of Washington en het Nutritional Sciences Program. Volgens de onderzoekers is de prijs van gezondere voedingscategorie op de Amerikaanse markt op vier jaar tijd met 29,2 procent gestegen, terwijl bij junkfood een toename met 16,1 procent werd opgetekend. Dat betekent volgens de onderzoekers dat er bijkomende hindernissen zijn opgeworpen om de consument te overtuigen een gezonder dieet te volgen.

"Deze tendens houdt bijzonder grote risico's in," voeren de onderzoekers aan tegenover het magazine Foodnavigator. "Niet alleen is zwaarlijvigheid in de Verenigde Staten een belangrijk probleem, maar bovendien heeft de economische crisis ervoor gezorgd dat het inkomen van vele Amerikaanse consumenten gedeeltelijk is weggevallen. De kostprijs kan dan ook een extra hindernis vormen voor de promotie van gezonde voeding en daardoor de impact van het gezondheidsadvies uithollen. Bij gezonde voeding wordt gerekend met een prijs van 27,2 dollar per duizend calorieën, terwijl bij junkfood een prijsniveau van 3,32 procent per duizend calorieën wordt opgetekend.

Er wordt aan toegevoegd dat in de Amerikaanse dieetrichtelijnen wordt aangegeven dat de consumenten het gebruik van gezonde voeding in alle voedingscategorieën zouden verhogen, maar de onderzoekers merken op dat dit streven door de stijgende prijzen mogelijk onrealistisch wordt. "De scherpe prijsstijgingen van gezonde voedingsproducten in vergelijking met de kostenevolutie van junkfood geeft aan dat economische beslommeringen een hinder kunnen vormen voor het aannemen van gezonde eetgewoontes," stippen de onderzoekers aan. "De combinatie van een inkomensverlies en de hogere voedingsprijzen kunnen dan ook omgekeerde consequenties hebben voor de dieetkwaliteit van de consument."

Labels: , ,

Portals en telecom belangrijkste categorieën mobiele reclame

Portals en telecom vormen de meest populaire categorieën van mobiele reclame. Dat is de conclusie van een rapport van Millennial Media over de mobiele reclame tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Er wordt aan toegevoegd dat portals en directories voor het derde opeenvolgende kwartaal de belangrijkste mobiele reclamecategorieën vormen. Telecommunicatie stond tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog op de derde plaats, maar verdrong tijdens het tweede kwartaal entertainment van de tweede positie. Op de vierde plaats volgt dating, dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog op de zevende plaats stond. De financiële sector steeg van de tiende naar de vijfde plaats.

Ook de categorie retail en restaurants kende een belangrijke vooruitgang en steeg van de tiende naar de zevende plaats. Dat is volgens de onderzoekers te wijten aan de uitbouw van databases om klanten te kunnen blijven benaderen, het aanbieden van location-based kortingsbonnen voor de zomerverkopen en vroege investeringen in promoties voor de heropening van de scholen. Op de negende plaats staat de automotive sector. Dat is de enige categorie die tijdens het tweede kwartaal de top tien kon binnendringen. Dat ging ten koste van de farmaceutische sector. De educatieve sector liet de zwaarste terugval optekenen en daalde van de zesde naar de achtste plaats. De reissector daalde van de vierde naar de vijfde plaats.

Uit een onderzoek van het bureau Yankee Group blijkt dat de Amerikaanse consument inmiddels gemiddeld één uur en achttien minuten per dag gebruik maakt van zijn mobiele telefoon. Het gemiddelde internetgebruik bedraagt vier uur en dertien minuten per dag. Televisie en video vertegenwoordigen nog drie uur en zeventien minuten per dag. In totaal besteedt de Amerikaanse consument volgens Yankee Group gemiddeld twaalf uur per dag aan media. Dat is twee uur minder dan het jaar voordien, maar televisie is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van die terugval. Die cijfers zouden marketeers en adverteerders volgens de onderzoekers moeten aanzetten om meer te investeren in online en mobiele promoties.

Labels: , , ,

Fotosites het meest populair bij vrouwelijke internetgebruiker

Vrouwen zijn op fotosites actiever dan mannen. Dat geldt voor elke leeftijdscategorie en gaat zowel op voor het aantal gebruikers als voor de bestede tijd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. De onderzoekers stellen verder dat fotosites het meest populair zijn in Noord-Amerika. In die regio maken 63 procent van de vrouwen en 57,3 procent van de mannen gebruik van fotosites. In Latijns-Amerika is dat respectievelijk 55,3 procent en 52,4 procent, ondanks de relatief lage penetratie van breedband. In Europa worden cijfers opgetekend van respectievelijk 54,5 procent en 51,4 procent. In Azië komen die cijfers echter niet uit boven respectievelijk 28,2 procent en 26 procent, wat overeenkomt met het relatief lage bereik van sociale netwerken in de regio.

"In de leeftijdscategorie tussen vijftien en vierentwintig jaar is 50 procent van de vrouwelijke internetgebruikers actief op fotosites, tegenover 45 procent van de mannelijke groep," merken de onderzoekers op. "Dat cijfer daalt voor de vrouwen met enkele percentages in de leeftijdscategorieën tussen vijfentwintig en vierenveertig jaar, maar bij mannen wordt daar een zwaardere terugval opgetekend. In de leeftijdscategorie tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar kent het gebruik van fotosites zowel bij mannen als vrouwen opnieuw een lichte toename, maar bij vijfenvijftigplussers wordt opnieuw een daling opgetekend."

Vrouwen besteden ook meer tijd dan mannen op fotosites. In de leeftijdscategorie tussen vijftien en vierentwintig jaar besteden vrouwen gemiddeld veertig minuten per maand aan fotosites, tegenover dertig minuten bij mannen. Bij vrouwen tussen vijfentwintig en vierenveertig jaar daalt dat tot ongeveer vijfentwintig minuten, maar bij vijfenvijftigplussers stijgt dat opnieuw tot dertig minuten. Bij mannen tussen vijfenveertig en vijfenvijftig jaar en bij mannelijke vijfenvijftigplussers wordt een gemiddelde van twintig minuten per maand opgetekend, maar in de leeftijdscategorie tussen vijfendertig en vierenveertig jaar daalt dat tot minder dan twintig minuten. Wereldwijd bezoekt 46,5 procent van de vrouwen fotosites, tegenover 41,5 procent bij de mannelijke populatie.

Labels: ,

Eén op tien Amerikaanse kinderen kent structurele armoede

Eén op tien Amerikaanse kinderen leeft in structurele armoede. Dat is de conclusie van een onderzoek van The Urban Institute. De onderzoekers voegen er aan toe dat kinderen die in armoede geboren zijn, ook op volwassen leeftijd een grotere kans lopen op economische of educatieve problemen. Daarbij wordt opgemerkt dat 21 procent van de kinderen die in armoede zijn geboren, ook tussen vijfentwintig en dertig jaar minstens de helft van die periode met armoede werden geconfronteerd. Bij kinderen die niet in armoede werden geboren, bedraagt dat slechts 4 procent. Bij blanke jongeren dalen die percentages respectievelijk tot 6 procent en 2 procent, tegenover 41 procent en 17 procent bij Afro-Amerikanen.

Uit het onderzoek van The Urban Institute blijkt dat 63 procent van alle Amerikaanse kinderen volwassen worden zonder ooit in armoede geleefd te hebben. Er is echter ook 10 procent dat tenminste de helft van zijn achttien jaar in armoede heeft doorgebracht. Daarnaast heeft 17 procent één tot drie jaar armoede gekend en nog eens 10 procent heeft vier tot acht jaar in armoede geleefd. Er wordt aan toegevoegd dat 77 procent van de Afro-Amerikaanse kinderen minstens één jaar armoede heeft gekend, tegenover 30 procent van de blanke jongeren. Bovendien heeft 37 procent van de Afro-Amerikaanse kinderen structurele armoede gekend, tegenover 5 procent van de blanke kinderen.

Er wordt aan toegevoegd dat slechts weinig kinderen onafgebroken periodes van armoede kennen. In de meeste gevallen worden periodes van armoede afgewisseld met enige vorm van welstand. Bij de kinderen met een structurele armoede heeft slechts 17 procent onafgebroken armoede gekend. Anderzijds blijkt in deze groep 58 procent drie of meer kortere armoedeperiodes gekend, terwijl 25 procent twee periodes van armoede heeft doorgemaakt. Datzelfde patroon geldt voor kinderen die tussen vier en acht jaar armoede hebben gekend. Daarbij heeft 15 procent onafgebroken in armoede geleefd, terwijl 48 procent drie of meer periodes van armoede heeft doorgemaakt.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Mobiele telefoons met de Android-software van Google hebben in het tweede kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten een leidend marktaandeel veroverd. Eén op de drie verkochte smartphones op de Amerikaanse markt werkt met Android. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Canalys. Daarmee is het aandeel van Android inmiddels de helft groter dan dat van de Apple iPhone. Het Android-platform heeft nu een marktaandeel van 34 procent. Op de tweede plaats staat BlackBerry met 32 procent. Apple staat met een marktaandeel van 23 procent op de derde plaats. Wereldwijd is het marktaandeel van Android-telefoons ook bijna vernegenvoudigd, maar dat was nog niet voldoende om de bestaande marktleiders te passeren. De Android-software draait op toestellen van uiteenlopende merken, zoals Motorola, HTC, Samsung en Sony-Ericsson.


Op de microblogginsite Twitter zijn inmiddels twintig miljard berichten verstuurd. De kaap van de twintig miljard berichten werd behaald met een boodschap van een Japanse grafisch ontwerper. Het is niet direct een verrassing dat het bericht in Japan werd verstuurd. Na de Verenigde Staten telt Twitter immers het grootste aantal gebruikers in Japan. Dagelijks worden in Japan ongeveer acht miljoen berichten verstuurd. Daarmee heeft Japan een marktaandeel van 12 procent. In maart van dit jaar bereikte Twitter de kaap van de tien miljard berichten. Wereldwijd komen er bij de microbloggingsite dagelijks 300.000 nieuwe gebruikers bij. Om op piekogenblikken over voldoende reservecapaciteit te kunnen beschikken, zal Twitter in de Amerikaanse staat Utah een eigen datacenter bouwen. Dat zou nog dit jaar in gebruik genomen moeten worden.


De Nederlandse modeketen WE Fashion wil een gedeelte van de Chinese markt inpalmen. Het is de bedoeling dat er in China de volgende vijf jaar tweehonderd modewinkels de deuren openen. Als alles volgens plan verloopt, openen de eerste winkels rond de jaarwisseling de deuren in Peking en Shanghai. Het is daarbij de bedoeling dat via de uitbreiding een verdubbeling van de omzet wordt gerealiseerd. De Nederlandse modeketen gaat in China samenwerken met Uniquepai, die volgens WE Fashion over de nodige kennis van de mode in het algemeen en de Chinese markt in het bijzonder beschikt. De Nederlandse keten gelooft in de Chinese markt door de snelle opkomst en groei van de middenklasse. Andere modeketens trokken om die reden al eerder naar China. WE Fashion telt momenteel 230 winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. In de herfst opent de modeketen ook twee eigen winkels in Wenen.


Het handelsconcern Metro heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,7 miljard euro. Dat is een stijging met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is in belangrijke mate te danken aan het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika, waardoor de elektronica-ketens Media Markt en Saturn, dochters van Metro, meer televisietoestellen en elektrische apparaten konden verkopen. Media Markt en Saturn waren de enige dochters van Metro die een groei konden laten optekenen. Het koude weer in april en mei had een negatieve invloed op de kledijverkoop. Eckhard Cordes, topman van het concern, merkte op dat de economische crisis weliswaar nog niet definitief achter de rug is, maar volgens hem zijn er in steeds meer landen lichtpunten zichtbaar. Cordes toonde zich voorzichtig optimistisch voor het volledige jaar.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft de verkoop van zijn Zweedse dochter Volvo aan het Chinese Geely afgerond. Geely heeft een som van 1,3 miljard dollar cash betaald aan het Amerikaanse concern. Ford en Geely kwamen in maart de verkoop overeen voor een totaal bedrag van 1,8 miljard dollar. Stefan Jacoby, die zijn functie als hoofd van de Amerikaanse activiteiten van Volkswagen in juni neerlegde, volgt Stephen Odell op als chief executive van Volvo Cars. Opgemerkt wordt dat Volvo Cars ook onder de nieuwe eigenaar zijn hoofdkwartier en productiesites in Zweden en Gent zal behouden. Ook de samenwerking tussen Ford en Volvo blijft voorlopig in stand, aangezien de twee merken elkaar op verschillende vlakken voorzien van onderdelen. Geely benadrukt dat Volvo trouw zal blijven aan zijn kernwaarden veiligheid, kwaliteit, milieuzorg en modern Scandinavisch design.


HSBC Holdings, de grootste bank van Europa, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,76 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een winst werd geboekt van 3,35 miljard dollar. De forse winststijging dankt de grootbank aan de lagere provisies voor slechte leningen. Volgens de topman staan de voorzieningen op de kredietportefeuille nu op het laagste peil sinds het begin van de financiële crisis. HSBC Holdings voegt er aan toe in elke regio winstgevend te zijn, met uitzondering van Noord-Amerika. Daar werd het verlies naar eigen zeggen echter gereduceerd tot 80 miljoen dollar. In tegenstelling tot andere Britse grootbanken, diende HSBC Holdings geen beroep te doen op fondsen van de belastingbetaler om de wereldwijde financiële crisis het hoofd te bieden. Als gevolg van diezelfde crisis sneuvelden er bij HSBC Holdings wel ruim 6.000 banen.


De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,11 miljard euro. Dat is een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij de lagere voorzieningen voor slechte kredieten. De resultaten weerspiegelen naar eigen zeggen de stevigheid van het bankmodel van de groep. Het aantal provisies voor slechte kredieten daalde met 54 procent tot 1,08 miljard euro. Dat is het laagste niveau in twee jaar tijd. De omzet steeg met 11,8 procent tot 11,17 miljard euro. De kapitaalratio bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 10,6 procent, tegenover 10,5 procent op het einde van het kwartaal voordien. Tegenover het eerste kwartaal kende de nettowinst echter een terugval met 7,8 procent als gevolg van een gevoelige vertraging bij het investment banking.


Het sociale netwerk Facebook zal pas over twee jaar naar de beurs gaan. Dat hebben een aantal betrokkenen gezegd. Eerder was verondersteld dat Facebook mogelijk volgend jaar naar de beurs zou gaan. Met het jaar uitstel zou het bedrijf volgens de waarnemers nog wat langer kunnen groeien zonder daarbij de verantwoording te hoeven afleggen die komt kijken bij een beursgang. Oprichter Mark Zuckerberg gaf eerder aan dat een beursgang uitgevoerd wordt op het ogenblik dat daar geschikt voor is. Het uitstel zou Facebook ook de mogelijkheid bieden om zijn groei in omzet en winst verder te zetten. Naast Microsoft en Sky Digital, die kleinere belangen houden, zijn onder meer Sequoia Capital, Accel Partners en Elevation Partners aandeelhouders van Facebook. De waarde van het bedrijf wordt op dit ogenblik geraamd op bijna 25 miljard dollar.


Het Franse luxeconcern Pinault-Printemps-Redoute (PPR) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 403 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst werd geboekt van 189 miljoen euro. De omzet steeg met 3,6 procent tot 8,14 miljard euro. Opgemerkt wordt dat elke divisie een groei liet optekenen, maar vooral de luxetak kende een belangrijke stijging. De divisie Gucci Group - met de merken Balenciaga, Alexander McQueen en Stella McCartney- liet een stijging met 8,5 procent optekenen. Die omzetstijging was vooral afkomstig van de Aziatische markt, die nu goed is voor 15,4 procent voor de omzet. Het Franse concern zegt steeds minder afhankelijk te worden van de Europese markt. Inmiddels is 43 procent van de omzet afkomstig van buiten Europa. Er wordt herhaald dat de formules Fnac, Conforama en Redcats op termijn zullen worden verkocht.


De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) en de vakbond voor cabinepersoneel Unite zijn weer in gesprek om het slepende conflict over arbeidsvoorwaarden op te lossen en nieuwe werkonderbrekingen te voorkomen. Dat heeft British Airways bekend gemaakt. Het cabinepersoneel heeft onlangs nog een loonbod van British Airways afgewezen. De Britse luchtvaartonderneming bood voor volgend jaar een salarisverhoging van 2,9 procent. Het jaar daarop zouden de lonen 3 procent omhoog gaan. Ook had het bedrijf toegezegd de reisvoordelen voor leden van de staf voor een deel in ere te herstellen. Het personeel heeft het werk de afgelopen maanden al meerdere keren neergelegd. Dat heeft de Britse luchtvaartmaatschappij tot nu toe 150 miljoen pond gekost. De onenigheid leidde tot hoog oplopende conflicten tussen onder meer topman Willie Walsh en de vakbonden.


De Duitse overheid wil zijn belang in Commerzbank binnen de drie jaar verkopen. Dat heeft Rainer Brüderle, Duits minister van economische zaken, aangekondigd. Duitsland wil op die manier de miljarden euro's aan steun terugwinnen. Commerzbank werd vorig jaar overeind gehouden door een kapitaalinjectie van 18,2 miljard euro van de Duitse overheid. In ruil daarvoor kreeg de Duitse staat 25 procent van de aandelen Commerzbank in handen. Het Duitse financiële concern kwam in de problemen vanwege de wereldwijde financiële crisis en worstelde met de overname van de verlieslijdende Dresdner Bank. Volgens een aantal financiële specialisten zou Commerzbank met een aandelenverkoop in de tweede helft van dit jaar een bedrag van 5 miljard euro tot 6 miljard euro kunnen ophalen om het overheidsbelang terug te kopen.


Philips neemt de activiteiten van het Israelische bedrijf CDP Medical over. CDP Medical levert systemen waarmee op digitale wijze beeldmateriaal kan worden ontvangen en verzonden. Het bedrijf zal in de Healthcare-divisie van Philips worden opgenomen. Philips betaalde ongeveer 9 miljoen euro voor de overname. Wanneer er binnen twee jaar bepaalde doelstellingen zijn behaald zal het bedrijf daar nog eens 3 miljoen euro bovenop betalen. CDP Medical is een dochter van de beursgenoteerde groep Medtechnica. CDP Medical, ontwikkelaar van technologie waarmee medische specialisten beelden kunnen archiveren, verspreiden en opvragen, werd tien jaar geleden opgericht. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Petah Tikva. Het bedrijf heeft twintig medewerkers in dienst en realiseerde de voorbije periode vooral een groei in Zuid-Amerika.


De Chinese zakenman Kenny Huang heeft plannen om voetbalclub Liverpool te kopen. De voormalig effectenhandelaar is in onderhandeling met de Royal Bank of Scotland om een schuld van 237 miljoen pond van de Engelse club over te nemen. Anderhalf jaar geleden werd Huang ook al in verband gebracht met een overname van Liverpool. Huang wil via het overnemen van de schuld de zeggenschap van Liverpool uit handen van de Amerikanen Tom Hicks en George Gillett junior wrikken. Hicks en Gillett kochten de Engelse topclub drie jaar geleden, maar er rees al snel onenigheid over het te voeren beleid. Plannen voor een nieuw stadion werden vanwege te hoge kosten uitgesteld. Liverpool-trainer Roy Hodgson zei onlangs nog dat hij snel een einde wil aan de onzekerheid over de toekomst van de club. Daardoor zou hij nog voor de transferdeadline eind augustus nieuwe spelers kunnen aantrekken.


De voedinggroep Danone verkoopt zijn belang van 22,98 procent in de Chinese fruitsappenproducent Huiyuan aan de Hongkongse durfkapitaalgroep SAIF Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 200 miljoen euro. Huiyuan is marktleider in fruitsappen op de Chinese markt. Danone wil zich in China concentreren op zijn kernactiviteiten zuivelproducten, water, babyvoeding en medische voeding. Het minderheidsbelang in Huiyuan paste niet in die strategie. Danone probeerde eerder al zijn belang in Huiyuan af te stoten. In maart vorig jaar stond het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola dicht bij de overname van Huiyuan. Het Franse voedingsbedrijf had al toegezegd om zijn belang in het bod in te brengen. Coca-Cola wilde 2,4 miljard dollar op tafel leggen, maar had niet gerekend op de Chinese overheid. Die blokkeerde de overname omdat ze vreesde dat het Amerikaanse frisdrankenbedrijf te dominant zou worden op de Chinese drankenmarkt.


Het investeringsfonds Tiger Global Management heeft een belang van 1 procent genomen in de profielensite LinkedIn. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 20 miljoen dollar. Daardoor wordt de waarde van de profielensite geraamd op een bedrag van 2 miljard dollar. Het gebeurt wel vaker dat hedgefondsen en private-equityfondsen participaties nemen in private bedrijven, in de hoop een meerwaarde te boeken op hun investering als het bedrijf in kwestie naar de beurs trekt. LinkedIn is volgens vele specialisten één van die bedrijven voor wie een beursgang tot de mogelijkheden behoort. LinkedIn werd acht jaar geleden opgericht en is een socialenetwerksite bedoeld om zakelijke relaties te onderhouden. Onder meer headhunters maken er gretig gebruik van om geschikte kandidaten te vinden. LinkedIn telt wereldwijd ongeveer 70 miljoen leden.


Meer Nieuws