Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 07, 2010

Ethiopische regering gaat brouwerijen privatiseren

De regering van Ethiopië wil vierentwintig bedrijven privatiseren. Dat heeft het Ethiopische Privatisation and Public Enterprises Supervising Agency (PPESA) bekend gemaakt. Onder meer de bierbrouwers Meta Abo Beer, Harar Beer en Bedele Beer zullen worden verkocht. In eerste instantie was voorzien dat de brouwerijen pas over drie tot vier jaar verkocht zouden worden, maar Berhane Gebremedhin, directeur van de Ethiopische privatiserings-autoriteit, zegt dat die deadline werd vervroegd omdat er vanuit de privésector grote belangstelling bestaat voor de Ethiopische brouwers. Ethiopië wil de volgende vijf jaar in totaal zestig bedrijven privatiseren.

In principe komen een tachtigtal bedrijven in aanmerking voor een privatisering. Een twintigtal daarvan zal voorlopig echter eigendom blijven van de staat. Onder meer Ethiopian Shipping Lines, Brehanena Selam Printing Enterprise, Ethiopia Oil Company, Mugher Cement Factory en Bahire Transit zullen volgens de privatiserings-autoriteit de volgende vijf jaar zeker niet worden verkocht. "Die bedrijven zullen voor onbepaalde tijd eigendom blijven van de regering, aangezien die entiteiten de staat bijzonder veel inkomsten oplevert en men van mening is dat de privésector niet voor een onafhankelijk beleidsvoering kan zorgen," aldus een woordvoerder van de privatiserings-autoriteit. "Maar uiteindelijk zullen ook die bedrijven worden verkocht."

Daarnaast zullen zestien bedrijven - waaronder het Addis Abeba Ghion Hotel en het Sodere Resort Hotel - in een joint venture tussen de overheid en de privésector worden gebracht. De privatiserings-autoriteit, die vijftien jaar geleden werd opgericht, heeft inmiddels al 287 bedrijven verkocht aan de privésector. De voorbije vijf jaar werden 73 bedrijven verkocht en werden 16 ondernemingen in een joint venture of lease gebracht. Dat leverde de overheid een bedrag van 1,5 miljard birr op. Dat komt overeen met een bedrag van 80 miljoen euro. De betrokken bedrijven hebben in totaal 32.500 medewerkers. Recent werden onder meer het Adama Ras Hotel en Harar Ras Hotel verkocht aan de groep Jumbo Impex.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home