Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 07, 2010

Nieuwsoverzicht

De Britse financiële groep Royal Bank of Scotland heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 9 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van 1,04 miljard pond genoteerd. Het is voor de eerste keer sinds het uitbreken van de financiële crisis dat er opnieuw winst kon worden geboekt. Royal Bank of Scotland was één van de grote slachtoffers van de financiële crisis. Door die problemen moest de bank met miljarden pond overheidsgeld door de Britse regering overeind gehouden te worden. Royal Bank of Scotland is nog steeds grotendeels in handen van de overheid. Stephen Hester, chief executive van Royal Bank of Scotland, benadrukte dat de redding van de financiële groep geen sprint, maar wel een marathon is. Hij merkte daarbij op dat er nog veel werk voor de boeg ligt.


De Finse uitgeverij Sanoma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 715,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 11 procent tot 80,3 miljoen euro. Sanoma kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel op de advertentiemarkten in West-Europa en in Rusland. Ook de gerealiseerde besparingen leverden de groep meer winst op. In Centraal-Europa zal het volgens Sanoma langer duren voor de economie zich heeft hersteld. Topman Hannu Syrjänen merkte op dat het toekomstige speelveld voor mediabedrijven fundamenteel anders zal zijn. Mediaproducten en diensten worden volgens hem meer op maat gesneden en meer gepersonaliseerd. Hij voegde er aan toe dat mediaconsumptie in toenemende mate een actieve ervaring zal zijn en diensten spelen een grotere rol. Deze toekomst vraagt volgens hem om meer en snellere innovatie.


De hypotheekverstrekker Fannie Mae heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 1,2 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 14,8 miljard dollar. De hypotheekverstrekker heeft inmiddels twaalf kwartalen op rij verlies geleden. Inmiddels zijn de gecumuleerde verliezen al opgelopen tot 148 miljard dollar. Fannie Mae en zustermaatschappij Freddie Mac moesten tijdens de kredietcrisis worden ondersteund door de overheid om een bankroet te vermijden. Fannie Mae ontving in totaal al voor 86,1 miljard dollar overheidssteun. De hypotheekfinancierders werden het slachtoffer van het feit dat heel wat Amerikanen hun woonkrediet niet konden aflossen, terwijl anderzijds de huizenprijzen daalden. Fannie Mae heeft opnieuw 1,5 miljard dollar steun gevraagd aan het Amerikaanse ministerie van financiën.


De verzekeringsgroep American International Group (AIG) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 2,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 1,8 miljard dollar. Het verlies van het voorbije kwartaal was te wijten aan een miljardenafschrijving op zijn levensverzekeringsactiviteiten. Het Amerikaanse verzekeringsconcern schreef 3,3 miljard dollar af op de divisie American Life Insurance Company (Alico), die binnenkort verkocht wordt aan branchegenoot MetLife voor 15,5 miljard dollar. Het concern, dat voor bijna 80 procent in handen is van de Amerikaanse overheid, vormt daarmee een uitzondering. Andere financiële instellingen die door Amerikaanse overheden gered werden van de ondergang, konden immers gevoelig hogere winsten voorleggen. De Amerikaanse regering zette ruim 182 miljard dollar opzij om het verzekeringsconcern overeind te houden.


De vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zitten na zeven maanden in een nek-aan-nekrace voor wat de nieuwe bestellingen betreft. De vliegtuigsector beleeft een heropleving, nu de economie en ook het
toerisme weer aantrekken. Airbus noteerde in de periode van januari tot eind juli in totaal 286 bruto bestellingen. Van dat getal moeten echter nog wel 41 annuleringen afgetrokken worden. Het cijfer blijft echter ook dan nog gevoelig hoger liggen dan over dezelfde periode vorig jaar, toen 188 orders werden opgetekend. Concurrent Boeing noteerde 319 bestellingen, maar ook daar moeten 64 annuleringen in mindering worden gebracht. Dat betekent dat Boeing netto tien orders meer heeft ontvangen. De toestellen voor de middellange afstand, met name de A320 en B737, zijn het meest gevraagd. Airbus leverde dit jaar al 298 toestellen af. Bij Boeing werden 263 exemplaren afgeleverd.


Het chemiebedrijf Lanxess heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 131 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst gerealiseerd van 17 miljoen euro. De omzet steeg met 48 procent tot 1,83 miljard euro. Lanxess maakt onder meer synthetische rubber. Vorig jaar werd de onderneming nog sterk getroffen door de malaise in de autosector, waar veel minder vraag naar banden was. Dit jaar keerde de trend weer. Vooral in de opkomende markten is de vraag groot. De omzetgroei was onder meer te danken aan een groter verkoopsvolume en gunstige wisselkoerseffecten. Door de zwakte van de euro wogen de verkopen van Lanxess buiten Europa zwaarder door. Lanxess gaat voor het hele jaar uit van een bedrijfswinst van 800 miljoen euro. In mei werd nog een jaarresultaat van 650 miljoen euro tot 700 miljoen euro vooropgesteld.


De investeringsholding Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,97 miljard dollar. Dat is een daling met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De holding leed tijdens het voorbije kwartaal een verlies van 1,4 miljard dollar op speculaties met derivaten. De divisies voor verzekeringen, dienstverlening en industrie lieten een winst van 3,1 miljard dollar optekenen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Spoorwegmaatschappij Burlington Northern, die voor het eerst in de resultaten werd opgenomen, leverde Berkshire Hathaway een winst op van 603 miljoen dollar. De spoorwegmaatschappij werd in februari voor een bedrag van 26,5 miljard dollar overgenomen. Luchtvaartmaatschappij NetJets leverde een winst op van 57,5 miljoen dollar, tegenover een verlies van 252,5 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig jaar.


De aardbeving in januari van dit jaar zal de economie van Haïti dit jaar met 8,5 procent doen inkrimpen. Dat blijkt uit een rapport van Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarin wordt gemeld dat de economische verliezen voor Haïti opgelopen zijn tot 120 procent van het bruto binnenlands product. De vorige vijf jaar had Haïti onafgebroken een economische groei gekend. In september vorig jaar werd nog een stijging met 2,9 procent genoteerd. Bij de aardbeving vielen 225.000 doden en 300.000 gewonden. Bovendien raakten 1,3 miljoen Haïtianen daklozen. In het rapport wordt verder gemeld dat de inflatie, die vorig jaar was gedaald naar 4,7 procent, opnieuw is opgeflakkerd en op het einde van dit jaar ongeveer 8,5 procent zal bedragen. Door de vernielding van de infrastructuur zal de uitvoer met 12,1 procent afnemen, terwijl er vorig jaar een stijging was. De invoer zal anderzijds toenemen met 15,5 procent, na een terugval met 3,3 procent vorig jaar.


Oliemaatschappij British Petroleum (BP) heeft facturen voor een bedrag van 1,67 miljard dollar naar Mitsui en Anadarko, zijn partners in de Golf van Mexico, gestuurd. Die partners moeten een gedeelte bijdragen om de kosten van het olielek te helpen dragen. Het gaat om facturen voor de maanden mei en juni. Mitsui heeft een aandeel van 10 procent in het project, terwijl Anadarko een belang heeft van 25 procent. Anadarko ziet zich dan ook geconfronteerd met de zwaarste factuur. De kosten hebben betrekking op het technische antwoord op de olievervuiling en de schadevergoedingen die werden uitgekeerd. British Petroleum meent dat zijn partners ook verantwoordelijk zijn voor kosten die eventueel later nog gemaakt zullen worden. Beide partners hebben tot op heden geweigerd bij te dragen aan de kosten. Zij houden British Petroleum volledig verantwoordelijk voor het lek dat tot de olieramp heeft geleid. British Petroleum zou desnoods juridische procedures opstarten.


De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,02 miljard euro. Dat is een daling met 45,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Allianz, het grootste verzekeringsconcern van Europa, moest naar eigen zeggen exceptioneel veel schadevergoedingen uitkeren vanwege natuurrampen. Er wordt aan toegevoegd dat ook de verkoop van aandelen in Industrial & Commercial Bank of China minder opbrachten dan werd gehoopt. De omzet steeg met 14,5 procent tot 25,4 miljard euro. In tegenstelling tot verzekeringen voor vastgoed, schade en auto's, waren de marktomstandigheden voor levensverzekeringen volgens Allianz tijdens het tweede kwartaal bijzonder goed. Michael Diekmann, topman van Allianz, bevestigde het vooruitzicht van een operationele winst van ongeveer 7,2 miljard euro voor het volledige boekjaar.


Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Foods heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 25,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarvan is 22,8 procentpunt toe te schijven aan de overname van de Britse snoepgoedfabrikant Cadbury. De winst steeg met 13,3 procent tot 939 miljoen dollar. Irene Rosenfeld, chief executive van Kraft Foods, had het over een sterk kwartaal, ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Onder meer in de Verenigde Staten wordt het concern geconfronteerd met concurrenten die promoties bieden op producten zoals kaas, biscuits en salades. Op de Noord-Amerikaanse markt werd een omzetdaling met 1,3 procent opgetekend, waarbij een groei van 7,5 procent door het overgenomen Cadbury, werd weggewerkt door een terugval met 1,9 procent bij Kraft. In Europa werd een stijging met 3,9 procent opgetekend.


Google stopt met het ontwikkelen van zijn samenwerkings-applicatie Wave. Het bedrijf slaagde er niet in om de webapplicatie populair te maken bij het grote publiek, waardoor de ontwikkeling gestaakt zal worden. Wave werd in mei vorig jaar aangekondigd. Een jaar later opende Google de Wave-applicatie voor het grote publiek. De dienst kwam echter maar moeizaam van de grond, mede omdat in het begin een uitnodiging noodzakelijk was om de tool te kunnen gebruiken. Met de webapplicatie is het mogelijk om met andere gebruikers samen te werken door middel van chat en het uitwisselen van data, waaronder foto's en video's. De technieken die gebruikt werden om Wave te maken, krijgen waarschijnlijk een nieuwe bestemming in andere Google-producten. Daarnaast heeft het internetbedrijf delen van de code al opensource gemaakt. Ook wordt er gewerkt aan een tool die ervoor moet zorgen dat gebruikers data die opgeslagen is in Wave gemakkelijk terug kunnen krijgen.


In de lente van volgend jaar komt de nieuwe Aziatische budgetvlieger Thai Tiger op de markt. Dat heeft de Thaise nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways bekend gemaakt. Thai Tiger is een joint venture tussen Thai Airways en lagekostenmaatschappij Tiger Airways, die 51 procent van de aandelen van het nieuwe luchtvaartbedrijf in handen krijgt. Die laatste bestaat zeven jaar en is opgericht door Singapore Airlines en de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair. De nieuwe maatschappij zal vanuit de internationale luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok op bestemmingen binnen een straal van vijf uur vliegen. Met de joint venture wil Thai Airways een deel van de groeiende markt van de lagekostenmaatschappijen naar zich toe trekken. De budgetmaatschappijen hebben in Zuidoost-Azië een marktaandeel van 17 procent. Thai Tiger moet vooral de concurrentie aangaan met AirAsia.


De Amerikaanse mediagroep Washinton Post Company heeft zijn magazine Newsweek verkocht aan zakenman Sidney Harman (91). Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou voor het magazine een symbolische dollar zijn betaald. Harman moet wel de pensioenverplichtingen en enkele tientallen miljoenen schulden van Newsweek overnemen. Harman werd rijk met de verkoop van audio-apparatuur in de Verenigde Staten. De man richtte ruim vijfenvijftig jaar geleden Harman International op. Hij stond ook aan de wieg van het beursgenoteerde Harman Kardon, leverancier van audioapparatuur in het hogere segment. Drie jaar geleden verliet Harman zijn bedrijf. Newsweek was de enige tijdschrifttitel in het portfolio van Washington Post Company, dat verder The Washington Post uitgeeft en enkele televisiekanalen bezit. Het tijdschrift kampte al enige tijd met teruglopende inkomsten.


De curator van het Nederlandse bedrijf The Entertainment Group (TEG) van zanger Marco Borsato wil ook faillissement aanvragen voor de ondernemingen Grump, Sweet Spot en Musiqlub. De drie ondernemingen hebben ruim 5 miljoen euro ontvangen van Lab Venture, een zusterbedrijf van The Entertainment Group. Volgens curator Jan Padberg is het niet realistisch dat de drie bedrijven de gelden zullen terugbetalen. Onduidelijk is wat er met de miljoenen is gebeurd. Lab Venture, ging eerder al failliet. Het doorsluizen van het geld is volgens de curator één van de belangrijkste oorzaken geweest van het faillissement van The Entertainment Group. Hij voert aan dat andere curatoren moeten uitzoeken wat er bij Grump, Sweet Spot en Musiqlub is misgegaan. Er komt later een rapport met de bevindingen van de curator over de oorzaken van het faillissement van het entertainmentbedrijf.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home