Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 06, 2010

Eén op drie internetgebruikers is cyberchondriac

Het aantal cyberchondriacs blijft toenemen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris Poll. Daarbij wordt opgemerkt dat 32 procent van de Amerikaanse internetgebruikers toegeeft om vaak online informatie rond gezondheid op te zoeken. Dat cijfer ligt 10 procent hoger dan vorig jaar. De discussie in de Verenigde Staten over de hervorming van de gezondheidszorg, zou volgens de onderzoekers gedeeltelijk mee aan de grond liggen van deze toename. Harris Poll merkt wel op dat het onderzoek aangeeft dat inmiddels 175 miljoen Amerikanen geregeld op het internet op zoek gaan naar gezondheids-gerelateerde onderwerpen.

Uit het onderzoek blijkt dat 81 procent van de cyberchondriacs de voorbije maand informatie over gezondheid op het internet heeft gezocht. Bovendien bleek dat 17 procent op één maand tijd minstens tien keer op het internet naar gezondheids-gerelateerde onderwerpen heeft gezocht. Gemiddeld zoekt een cyberchondriac volgens Harris zes keer per maand online naar informatie over gezondheid. Er wordt wel aan toegevoegd dat de betrokkenen een grote tevredenheid vertonen over de informatie die werd gevonden. Slechts 9 procent van de cyberchondriacs zegt niet alle gezochte informatie teruggevonden te hebben.

Bovendien blijkt slechts 8 procent van de cyberchondriacs ervan overtuigd te zijn dat de teruggevonden informatie onbetrouwbaar is. Verder blijkt dat 51 procent van de cyberchondriacs op het internet op zoek is gegaan naar informatie over gezondheid na een onderhoud met zijn artsen. Daarnaast geeft 53 procent aan de gevonden online informatie met zijn artsen besproken te hebben. De onderzoekers merken verder op dat er twaalf jaar geleden in de Verenigde Staten slechts 50 miljoen cyberchondriacs werden geteld. Vijf jaar geleden was dat al gestegen tot 117 miljoen gebruikers. Vorig jaar werden 154 miljoen cyberchrondriacs geteld.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home