Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 06, 2010

Nieuwsoverzicht

Rusland heeft een tijdelijke stop van de graanexport aangekondigd. De maatregel is het gevolg van de aanhoudende droogte en zware bosbranden die de oogsten vernield hebben. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin tijdens een kabinetszitting meegedeeld. De maatregel, die half augustus ingaat en tot eind december loopt, is nodig om een verdere stijging van de binnenlandse voedselprijzen te voorkomen, de voedselvoorziening voor de veestapel veilig te stellen en voorraden aan te leggen. Rusland is één van grootste exporteurs van tarwe ter wereld. Experts verwachten dan ook problemen op de internationale handelsmarkten wanneer de leveringen uitblijven. Analisten in Moskou hadden gewaarschuwd voor het exportverbod, aangezien het land op die manier zijn goede positie op de wereldmarkt kan verliezen. Wegens de extreme droogte had Moskou de exportprognose eerder al verlaagd naar ongeveer 70 miljoen ton.


De Duitse autoconstructeur Opel gaat het nieuwe kleine model Junior in zijn fabriek in Eisenach bouwen. Dat hebben een aantal vertegenwoordigers van de werknemers bekend gemaakt. De nieuwe auto zou kunnen vergeleken worden met de Fiat Cinquecento. In Eisenach, gelegen in de Duitse deelstaat Thüringen, werken 1.600 mensen. Door het saneringsplan van Opel zouden in de fabriek 300 banen worden geschrapt, maar door de toewijzing van het nieuwe model zou dat jobverlies ongedaan worden gemaakt. De productie van de nieuwe kleine wagen zal over twee jaar gestart worden. Daartoe wordt ongeveer 250 miljoen euro geïnvesteerd. Opel zou mikken op een productievolume van 85.000 exemplaren. De fabriek in Eisenach haalde het nieuwe kleine model binnen ten nadele van Opel-de site in het Spaanse Zaragoza.


De Italiaanse bank Unicredit gaat over een periode van drie jaar op zijn thuismarkt 4.700 jobs schrappen. Het banenverlies past in de herstructureringsplannen van de groep. Tijdens een ontmoeting met de vakbonden heeft de groep een herstructureringsplan voorgelegd dat de kostenstructuur van de Italiaanse financiële groep opnieuw gezond moet maken door middel van het schrappen van 4.100 jobs. Die komen bovenop het eerder aangekondigde banenverlies van 600 banen. De vakbonden hebben het cijfer bevestigd. Bij UniCredit in Italië werken ongeveer 60.000 mensen. Daarnaast beschikt de bank over 161.000 werknemers elders in de wereld. De Italiaanse groep is niet actief in België. De herstructurering wordt begin november dit jaar van kracht en zou een besparing moeten opleveren van 300 miljoen euro. Unicredit wil zeven dochterbedrijven in de moedergroep integreren.


Namdeb, het Namibische bedrijf dat diamantmijnen exploiteert, gaat een bedrag van 6,7 miljard Namibische dollar investeren om ook na het huidige decennium nog diamanten te kunnen winnen. Dit hebben functionarissen laten weten. Dat komt overeen met een bedrag van 922 miljoen dollar. Namdeb is voor de helft in handen van de staat en voor de andere helft van het bedrijf De Beers. Deskundigen hadden voorspeld dat de reserves van de edelstenen zouden zijn uitgeput tegen de tijd dat de licentie van De Beers over tien jaar afloopt. De aankondiging van donderdag duidt erop dat de onderneming ook voor de periode daarna nog mogelijkheden ziet. Diamanten zijn een belangrijk exportproduct voor Namibië. Door de economische crisis zag Namdeb het voorbije jaar zijn omzet met 40 procent dalen tot 3,37 miljard Namibische dollars. Tijdens de eerste vijf van dit jaar zou de diamantproductie echter opnieuw verdubbeld zijn.


Rusland gaat meer licht verrijkt uranium leveren aan de enige kerncentrale van Zuid-Afrika. Met het contract heeft de Russische uraniumleverancier bijna de helft van de Zuid-Afrikaanse markt voor verrijkingsdoeleinden in handen. Het contract werd ondertekend na besprekingen tussen de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en zijn Russische collega Dmitri Medvedev. Het verlengt een eerdere overeenkomst van twintig jaar geleden. Volgens de overeenkomst levert het Russische uraniumbedrijf Techsnabexport verrijkt uranium aan het Zuid-Afrikaanse Westinghouse Electric voor de Koeberg-kerncentrale bij Kaapstad. President Zuma zei de handel met Rusland, maar ook met China verder te willen opvoeren. Vooralsnog is het handelsvolume tussen Rusland en Zuid-Afrika vrij bescheiden. Vorig jaar bedroeg dit 517 miljoen dollar. Dat is slechts een fractie van Rusland's totale externe handelsomzet van 469 miljard dollar.


Het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een recordwinst van 5,8 miljard dollar behaald. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 2,6 miljard dollar. Het concern maakte gewag van een sterk herstel op zijn belangrijkste markten. Rio Tinto beloofde volgende jaar de investeringen met ruim 50 procent te verhogen tot 9 miljard dollar. Het bedrijf wil onder meer investeren in projecten in Mongolië en mogelijk ook in aluminium. Groei is volgens Tom Albanese, topman van Rio Tinto, de eerste prioriteit voor de kasstroom van het concern. Rio Tinto wist de voorbije twaalf maanden zijn schulden terug te brengen van 39 miljard dollar naar 12 miljard dollar en zei nu te beschikken over een sterke balans die bestand was tegen alle mogelijke schommelingen in de wereldeconomie.


Het Duitse cosmetica-concern Beiersdorf, producent van onder meer de Nivea-verzorgingsproducten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 126 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 87 miljoen euro. De omzet steeg van 1,5 miljard euro tot 1,63 miljard euro. Het Duitse concern meldde vooral een sterke omzetgroei in Argentinië en Chili te hebben doorgemaakt. Dat was te danken aan een sterke prestatie van de Tesa-divisie, die plakband en lijmen voor de consumentenmarkt en de industrie maakt. In Oost-Europa en in Aziatische landen kenden vooral de verkopen van cosmetica een gevoelige groei. Toch ziet Beiersdorf dat de verkoop van cosmetica en andere consumentengoederen nog niet terug is naar het dynamische groeipad van de afgelopen jaren. Tesa maakte een omzetsprong van bijna 20 procent, onder meer door een sterke vraag vanuit de autosector en elektronicabranche.


De Nederlandse groep Unilever, producent van consumentengoederen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,75 miljard euro. Dat is een stijging met 12,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met bijna 40 procent tot 1,15 miljard euro. De verkochte volumes stegen met 5,7 procent, maar de prijzen daalden met 2 procent. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar groeiden de volumes nog met 7,6 procent. Het bedrijf waarschuwde eerder al voor te veel optimisme over herstel. Unilever voorzag een lang en langzaam proces. De onderneming blijft uitgaan van een trage economische groei, vooral in de ontwikkelde markten, waar het consumentenvertrouwen volgens het concern fragiel blijft. Consumenten verruilden de veelal duurdere Unilevermerken voor goedkopere huismerken.


Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 352 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 761 miljoen euro. Toen werd het resultaat echter gedrukt door voorzieningen van bijna 1 miljard euro aan slechte leningen. De voorzieningen voor slechte leningen namen in het voorbije kwartaal af tot 639 miljoen euro. Martin Blessing, bestuursvoorzitter van Commerzbank, zegt te verwachten dat de financiële groep het hele boekjaar winstgevend zal kunnen afsluiten, op voorwaarde dat de markt stabiel blijft. Eerder had de Duitse bank aangegeven op zijn laatst volgend jaar weer winstgevend te zullen zijn. Door de overname van Dresdner Bank moest Commerzbank tijdens de economische crisis steun zoeken bij de Duitse regering, die met een kwart van de aandelen de grootste aandeelhouder is.


Het Amerikaanse mediaconcern Playboy heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 5,4 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 8,7 miljoen dollar. Het verlies kon worden teruggebracht dankzij herstructureringen en de opbrengsten van een aantal licenties. De omzet daalde met 10 procent tot 56 miljoen dollar. Het magazine Playboy verkoopt slecht en de televisiekanalen van het concern verliezen kijkers. Daarnaast scoren ook de internetactiviteiten weinig bemoedigende cijfers. Oprichter en hoofdredacteur Hugh Hefner wil daarom de volledige controle over het bedrijf opnieuw verwerven. Scott Flanders, topman van Playboy, gaf toe dat een vermindering van het personeelsbestand één van de belangrijkste doelstellingen van het concern is. Hij ziet ook een toekomst in het uitbouwen van activiteiten rond de bunny-logo's.


Het emiraat Abu Dhabi wil zijn capaciteit om olie te winnen met bijna 30 procent uitbreiden. Dat staat in een rapport van het ministerie van economische ontwikkeling van Dubai. De huidige productiecapaciteit bedraagt 2,7 miljoen vaten per dag. Over acht jaar moet de dagelijkse capaciteit verhoogd zijn tot 3,5 miljoen vaten. Uit ramingen blijkt dat het emiraat op dit ogenblik ongeveer 2,3 miljoen vaten per dag produceert. Dat is 15 procent minder dan de maximumcapaciteit. Daarmee produceert het emiraat al 100.000 vaten meer dan het OPEC-productiequotum van 2,2 miljoen vaten per dag dat geldt voor de volledige Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarvan Abu Dhabi een onderdeel vormt. De totale voorraad olie van het emiraat wordt door het ministerie geschat op ruim 98 miljard vaten. Dat is 95 procent van de geschatte voorraad voor de Verenigde Arabische Emiraten. Bij het huidige productievolume kan Abu Dhabi daar nog 116 jaar mee vooruit.


Investeerders lijken weer wat meer vertrouwen te krijgen in Spaans schuldpapier. De Spaanse overheid hoefde bij een veiling van een nieuwe driejarige obligatielening ruim 100 basispunten minder aan rente te betalen vergeleken met eenzelfde uitgifte vorige maand. Spanje haalde 3,5 miljard euro op met de nieuwe staatslening. De verwachting was dat er 2,5 miljard euro tot 3,5 miljard euro opgehaald zou worden met de plaatsing. Het rendement op de leningen kwam uit op 2,276 procent. Bij de vorige staatslening in juni bedroeg de rente nog 3,317 procent. De financiële markten werden de afgelopen maanden in de greep gehouden door zorgen over de Spaanse bankensector en de schuldencrisis in Europa. Maar dankzij gunstige macrocijfers in de eurozone, dito uitkomsten van de stresstesten bij Europese banken en een gezonde belangstelling voor nieuwe staatsleningen namen deze zorgen enigszins af.


Het luchthavenbedrijf Fraport Group, dat een belang heeft in verscheidene luchthavens over de hele wereld, heeft ondanks problemen door de vulkaanuitbarsting in IJsland in de eerste zes maanden van dit jaar een operationele winst geboekt van 304,6 miljoen euro. Dat is een stijging van 15,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het concern, dat onder meer Frankfurt Airport exploiteert, verwacht dit jaar een operationele winst te boeken van tussen de 670 miljoen euro en 680 miljoen euro. Dat is tussen de 35 miljoen euro en 45 miljoen euro meer dan eerder werd voorspeld.
Frankfurt Airport heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 24,5 miljoen passagiers ontvangen. Dat is een stijging met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aantal reizigers nam vooral in de maand juli toe vanwege de zomervakantie. Fraport Group verwacht dit jaar 3 procent tot 4 procent meer passagiers.


In Groot-Brittannië zijn tijdens de maand juli van dit jaar 136.446 personenwagens verkocht. Dat is een daling met 13,2 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Het is de eerste keer in een jaar dat een daling wordt opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Society of Motor Manufacturers. De daling hangt samen met het aflopen van een slooppremie van de Britse overheid om de autoverkopen te stimuleren. De brancheorganisatie vermoedt dat de autoverkopen zwak blijven door de onzekerheid onder consumenten over de economie. Daardoor stellen ze grote aankopen, zoals die van een auto, uit. De Britse regering maakte in maart een einde aan een overheidsprogramma om de aanschaf van een nieuwe auto te stimuleren. De verkopen werden daarna nog wel overeind gehouden door een sterke vraag bij grote wagenparken en leasemaatschappijen. Dit effect is nu echter ook uitgewerkt.


Chipfabrikant Intel heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) waarbij het bedrijf belooft een aantal van zijn oude handelspraktijken niet meer te zullen gebruiken omdat die de concurrentie zouden belemmeren. Daaronder valt bijvoorbeeld het weigeren van kortingen aan klanten die ook AMD-chips gebruiken. Klanten die beloofden om niet bij de concurrenten te kopen, kregen vroeger immers voordelen van Intel. Bovendien had Intel een aantal technologieën aangepast, zodat die slechter presteerden met de chips van concurrenten. Op die manier leek het alsof de chips van de concurrenten minderwaardig bleken. Ook dat is in de toekomst verboden. De overeenkomst gaat verder dan eerdere acties tegen Intel. Er wordt nu niet één concurrent beschermd, maar wel alle producenten van processors, grafische chips en chipsets.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home