Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 04, 2010

Nederland start onderzoeksproject naar algen als voeding

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) heeft een onderzoeksakkoord gesloten met de industriële algen-producent Ingrepro Renewables. Bedoeling is dat een researchproject wordt opgezet voor het onttrekken van proteïnen, gezonde oliën en mogelijk koolhydraten uit algen. Het onderzoeksproject heeft een looptijd van twee jaar. Daarvoor is een budget van 1,2 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het onderzoek krijgt een bijzondere subsidie van het Nederlandse ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Het onderzoek moet leiden tot de bouw van een raffinaderij om de haalbaarheid van de productie uit te testen. Dat zou nog een jaar in beslag nemen. Een marktklaar product zou daardoor één jaar later beschikbaar zijn.

"Consumenten worden aangemoedigd om minstens één keer in de week een vleesvrije dag in te lassen," merkt het magazine Foodnavigator op. "Dat zou moeten bijdragen tot het beschermen van de natuur en de verbetering van de gezondheid. Bovendien kan het reduceren van vleesbestanddelen in bereide maaltijden voedingproducenten helpen om het gehalte gesatureerde vetten in hun producten beperken en de kosten te verlagen. Op de markt zijn inmiddels een aantal vleesvervangers - zoals soja en granen - beschikbaar, maar het Nederlandse onderzoeksinstituut meent een aantal nieuwe mogelijkheden te zien in het onttrekken van proteïnen aan algen. Dat zou een nieuwe, milieuvriendelijke bron van proteïnen en vleesvervangers kunnen worden.

De Nederlandse onderzoekers merken op dat algen op dit ogenblik vooral worden beschouwd als een mogelijke alternatieve bron voor de productie van brandstoffen. "Er zijn al een aantal experimenten uitgevoerd met auto's en zelfs vliegtuigen, maar de sector staat op dit ogenblik nog altijd in de kinderschoenen," wordt daarbij aangevoerd. "Over het gebruik van algen voor de productie van koolhydraten is op dit ogenblik niet bijzonder veel geweten, maar het onderzoeksakkoord met Ingrepro Renewables zou daar verandering moeten in kunnen worden gebracht. Na afloop van het onderzoeksproject zou een experimentele raffinaderij worden opgestart om voedingsproducten uit de algen te trekken."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home