Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 04, 2010

Nieuwsoverzicht

Mobiele telefoons met de Android-software van Google hebben in het tweede kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten een leidend marktaandeel veroverd. Eén op de drie verkochte smartphones op de Amerikaanse markt werkt met Android. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Canalys. Daarmee is het aandeel van Android inmiddels de helft groter dan dat van de Apple iPhone. Het Android-platform heeft nu een marktaandeel van 34 procent. Op de tweede plaats staat BlackBerry met 32 procent. Apple staat met een marktaandeel van 23 procent op de derde plaats. Wereldwijd is het marktaandeel van Android-telefoons ook bijna vernegenvoudigd, maar dat was nog niet voldoende om de bestaande marktleiders te passeren. De Android-software draait op toestellen van uiteenlopende merken, zoals Motorola, HTC, Samsung en Sony-Ericsson.


Op de microblogginsite Twitter zijn inmiddels twintig miljard berichten verstuurd. De kaap van de twintig miljard berichten werd behaald met een boodschap van een Japanse grafisch ontwerper. Het is niet direct een verrassing dat het bericht in Japan werd verstuurd. Na de Verenigde Staten telt Twitter immers het grootste aantal gebruikers in Japan. Dagelijks worden in Japan ongeveer acht miljoen berichten verstuurd. Daarmee heeft Japan een marktaandeel van 12 procent. In maart van dit jaar bereikte Twitter de kaap van de tien miljard berichten. Wereldwijd komen er bij de microbloggingsite dagelijks 300.000 nieuwe gebruikers bij. Om op piekogenblikken over voldoende reservecapaciteit te kunnen beschikken, zal Twitter in de Amerikaanse staat Utah een eigen datacenter bouwen. Dat zou nog dit jaar in gebruik genomen moeten worden.


De Nederlandse modeketen WE Fashion wil een gedeelte van de Chinese markt inpalmen. Het is de bedoeling dat er in China de volgende vijf jaar tweehonderd modewinkels de deuren openen. Als alles volgens plan verloopt, openen de eerste winkels rond de jaarwisseling de deuren in Peking en Shanghai. Het is daarbij de bedoeling dat via de uitbreiding een verdubbeling van de omzet wordt gerealiseerd. De Nederlandse modeketen gaat in China samenwerken met Uniquepai, die volgens WE Fashion over de nodige kennis van de mode in het algemeen en de Chinese markt in het bijzonder beschikt. De Nederlandse keten gelooft in de Chinese markt door de snelle opkomst en groei van de middenklasse. Andere modeketens trokken om die reden al eerder naar China. WE Fashion telt momenteel 230 winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. In de herfst opent de modeketen ook twee eigen winkels in Wenen.


Het handelsconcern Metro heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,7 miljard euro. Dat is een stijging met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is in belangrijke mate te danken aan het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika, waardoor de elektronica-ketens Media Markt en Saturn, dochters van Metro, meer televisietoestellen en elektrische apparaten konden verkopen. Media Markt en Saturn waren de enige dochters van Metro die een groei konden laten optekenen. Het koude weer in april en mei had een negatieve invloed op de kledijverkoop. Eckhard Cordes, topman van het concern, merkte op dat de economische crisis weliswaar nog niet definitief achter de rug is, maar volgens hem zijn er in steeds meer landen lichtpunten zichtbaar. Cordes toonde zich voorzichtig optimistisch voor het volledige jaar.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft de verkoop van zijn Zweedse dochter Volvo aan het Chinese Geely afgerond. Geely heeft een som van 1,3 miljard dollar cash betaald aan het Amerikaanse concern. Ford en Geely kwamen in maart de verkoop overeen voor een totaal bedrag van 1,8 miljard dollar. Stefan Jacoby, die zijn functie als hoofd van de Amerikaanse activiteiten van Volkswagen in juni neerlegde, volgt Stephen Odell op als chief executive van Volvo Cars. Opgemerkt wordt dat Volvo Cars ook onder de nieuwe eigenaar zijn hoofdkwartier en productiesites in Zweden en Gent zal behouden. Ook de samenwerking tussen Ford en Volvo blijft voorlopig in stand, aangezien de twee merken elkaar op verschillende vlakken voorzien van onderdelen. Geely benadrukt dat Volvo trouw zal blijven aan zijn kernwaarden veiligheid, kwaliteit, milieuzorg en modern Scandinavisch design.


HSBC Holdings, de grootste bank van Europa, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,76 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een winst werd geboekt van 3,35 miljard dollar. De forse winststijging dankt de grootbank aan de lagere provisies voor slechte leningen. Volgens de topman staan de voorzieningen op de kredietportefeuille nu op het laagste peil sinds het begin van de financiële crisis. HSBC Holdings voegt er aan toe in elke regio winstgevend te zijn, met uitzondering van Noord-Amerika. Daar werd het verlies naar eigen zeggen echter gereduceerd tot 80 miljoen dollar. In tegenstelling tot andere Britse grootbanken, diende HSBC Holdings geen beroep te doen op fondsen van de belastingbetaler om de wereldwijde financiële crisis het hoofd te bieden. Als gevolg van diezelfde crisis sneuvelden er bij HSBC Holdings wel ruim 6.000 banen.


De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,11 miljard euro. Dat is een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij de lagere voorzieningen voor slechte kredieten. De resultaten weerspiegelen naar eigen zeggen de stevigheid van het bankmodel van de groep. Het aantal provisies voor slechte kredieten daalde met 54 procent tot 1,08 miljard euro. Dat is het laagste niveau in twee jaar tijd. De omzet steeg met 11,8 procent tot 11,17 miljard euro. De kapitaalratio bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 10,6 procent, tegenover 10,5 procent op het einde van het kwartaal voordien. Tegenover het eerste kwartaal kende de nettowinst echter een terugval met 7,8 procent als gevolg van een gevoelige vertraging bij het investment banking.


Het sociale netwerk Facebook zal pas over twee jaar naar de beurs gaan. Dat hebben een aantal betrokkenen gezegd. Eerder was verondersteld dat Facebook mogelijk volgend jaar naar de beurs zou gaan. Met het jaar uitstel zou het bedrijf volgens de waarnemers nog wat langer kunnen groeien zonder daarbij de verantwoording te hoeven afleggen die komt kijken bij een beursgang. Oprichter Mark Zuckerberg gaf eerder aan dat een beursgang uitgevoerd wordt op het ogenblik dat daar geschikt voor is. Het uitstel zou Facebook ook de mogelijkheid bieden om zijn groei in omzet en winst verder te zetten. Naast Microsoft en Sky Digital, die kleinere belangen houden, zijn onder meer Sequoia Capital, Accel Partners en Elevation Partners aandeelhouders van Facebook. De waarde van het bedrijf wordt op dit ogenblik geraamd op bijna 25 miljard dollar.


Het Franse luxeconcern Pinault-Printemps-Redoute (PPR) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 403 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst werd geboekt van 189 miljoen euro. De omzet steeg met 3,6 procent tot 8,14 miljard euro. Opgemerkt wordt dat elke divisie een groei liet optekenen, maar vooral de luxetak kende een belangrijke stijging. De divisie Gucci Group - met de merken Balenciaga, Alexander McQueen en Stella McCartney- liet een stijging met 8,5 procent optekenen. Die omzetstijging was vooral afkomstig van de Aziatische markt, die nu goed is voor 15,4 procent voor de omzet. Het Franse concern zegt steeds minder afhankelijk te worden van de Europese markt. Inmiddels is 43 procent van de omzet afkomstig van buiten Europa. Er wordt herhaald dat de formules Fnac, Conforama en Redcats op termijn zullen worden verkocht.


De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) en de vakbond voor cabinepersoneel Unite zijn weer in gesprek om het slepende conflict over arbeidsvoorwaarden op te lossen en nieuwe werkonderbrekingen te voorkomen. Dat heeft British Airways bekend gemaakt. Het cabinepersoneel heeft onlangs nog een loonbod van British Airways afgewezen. De Britse luchtvaartonderneming bood voor volgend jaar een salarisverhoging van 2,9 procent. Het jaar daarop zouden de lonen 3 procent omhoog gaan. Ook had het bedrijf toegezegd de reisvoordelen voor leden van de staf voor een deel in ere te herstellen. Het personeel heeft het werk de afgelopen maanden al meerdere keren neergelegd. Dat heeft de Britse luchtvaartmaatschappij tot nu toe 150 miljoen pond gekost. De onenigheid leidde tot hoog oplopende conflicten tussen onder meer topman Willie Walsh en de vakbonden.


De Duitse overheid wil zijn belang in Commerzbank binnen de drie jaar verkopen. Dat heeft Rainer Brüderle, Duits minister van economische zaken, aangekondigd. Duitsland wil op die manier de miljarden euro's aan steun terugwinnen. Commerzbank werd vorig jaar overeind gehouden door een kapitaalinjectie van 18,2 miljard euro van de Duitse overheid. In ruil daarvoor kreeg de Duitse staat 25 procent van de aandelen Commerzbank in handen. Het Duitse financiële concern kwam in de problemen vanwege de wereldwijde financiële crisis en worstelde met de overname van de verlieslijdende Dresdner Bank. Volgens een aantal financiële specialisten zou Commerzbank met een aandelenverkoop in de tweede helft van dit jaar een bedrag van 5 miljard euro tot 6 miljard euro kunnen ophalen om het overheidsbelang terug te kopen.


Philips neemt de activiteiten van het Israelische bedrijf CDP Medical over. CDP Medical levert systemen waarmee op digitale wijze beeldmateriaal kan worden ontvangen en verzonden. Het bedrijf zal in de Healthcare-divisie van Philips worden opgenomen. Philips betaalde ongeveer 9 miljoen euro voor de overname. Wanneer er binnen twee jaar bepaalde doelstellingen zijn behaald zal het bedrijf daar nog eens 3 miljoen euro bovenop betalen. CDP Medical is een dochter van de beursgenoteerde groep Medtechnica. CDP Medical, ontwikkelaar van technologie waarmee medische specialisten beelden kunnen archiveren, verspreiden en opvragen, werd tien jaar geleden opgericht. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Petah Tikva. Het bedrijf heeft twintig medewerkers in dienst en realiseerde de voorbije periode vooral een groei in Zuid-Amerika.


De Chinese zakenman Kenny Huang heeft plannen om voetbalclub Liverpool te kopen. De voormalig effectenhandelaar is in onderhandeling met de Royal Bank of Scotland om een schuld van 237 miljoen pond van de Engelse club over te nemen. Anderhalf jaar geleden werd Huang ook al in verband gebracht met een overname van Liverpool. Huang wil via het overnemen van de schuld de zeggenschap van Liverpool uit handen van de Amerikanen Tom Hicks en George Gillett junior wrikken. Hicks en Gillett kochten de Engelse topclub drie jaar geleden, maar er rees al snel onenigheid over het te voeren beleid. Plannen voor een nieuw stadion werden vanwege te hoge kosten uitgesteld. Liverpool-trainer Roy Hodgson zei onlangs nog dat hij snel een einde wil aan de onzekerheid over de toekomst van de club. Daardoor zou hij nog voor de transferdeadline eind augustus nieuwe spelers kunnen aantrekken.


De voedinggroep Danone verkoopt zijn belang van 22,98 procent in de Chinese fruitsappenproducent Huiyuan aan de Hongkongse durfkapitaalgroep SAIF Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 200 miljoen euro. Huiyuan is marktleider in fruitsappen op de Chinese markt. Danone wil zich in China concentreren op zijn kernactiviteiten zuivelproducten, water, babyvoeding en medische voeding. Het minderheidsbelang in Huiyuan paste niet in die strategie. Danone probeerde eerder al zijn belang in Huiyuan af te stoten. In maart vorig jaar stond het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola dicht bij de overname van Huiyuan. Het Franse voedingsbedrijf had al toegezegd om zijn belang in het bod in te brengen. Coca-Cola wilde 2,4 miljard dollar op tafel leggen, maar had niet gerekend op de Chinese overheid. Die blokkeerde de overname omdat ze vreesde dat het Amerikaanse frisdrankenbedrijf te dominant zou worden op de Chinese drankenmarkt.


Het investeringsfonds Tiger Global Management heeft een belang van 1 procent genomen in de profielensite LinkedIn. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 20 miljoen dollar. Daardoor wordt de waarde van de profielensite geraamd op een bedrag van 2 miljard dollar. Het gebeurt wel vaker dat hedgefondsen en private-equityfondsen participaties nemen in private bedrijven, in de hoop een meerwaarde te boeken op hun investering als het bedrijf in kwestie naar de beurs trekt. LinkedIn is volgens vele specialisten één van die bedrijven voor wie een beursgang tot de mogelijkheden behoort. LinkedIn werd acht jaar geleden opgericht en is een socialenetwerksite bedoeld om zakelijke relaties te onderhouden. Onder meer headhunters maken er gretig gebruik van om geschikte kandidaten te vinden. LinkedIn telt wereldwijd ongeveer 70 miljoen leden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home