Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 03, 2010

Nieuwsoverzicht

Nokia Siemens praat met verschillende private equitypartijen over een kapitaalinjectie van minimaal 1 miljard dollar, in ruil voor een belang in het bedrijf. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De gesprekken zouden zich nog wel in een erg vroeg stadium bevinden. De samenwerking tussen het Finse Nokia en het Duitse Siemens maakte onlangs bekend voor 1,2 miljard dollar de netwerkactiviteiten van het Amerikaanse Motorola te kopen. Daarmee wilde het bedrijf zijn positie in de Verenigde Staten uitbreiden en zijn groei versnellen. Met de inmenging van private equity zou Nokia Siemens de activiteiten willen verbeteren en de onderneming klaarmaken voor een beursgang. Nokia Siemens zou contact hebben gehad met toonaangevende private-equityspelers zoals Silver Lake Partners, TPG Capital, Blackstone, Bain Capital en Kohberg Kravis Roberts (KKR).


Oliemaatschappij British Petroleum krijgt nu ook zijn 11.300 pomphouders in de Verenigde Staten tegen zich. Het Britse olieconcern staat sinds de olieramp in de Golf van Mexico onder druk in de Verenigde Staten. De pomphouders willen van het groengele logo van British Petroleum af omdat het vandalisme uitlokt en omzet scheelt. De Amerikaanse tankstations van British Petroleum zouden gemiddeld 40 procent minder omzet realiseren sinds de olieramp halverwege april ontstond. Ook werden er op verschillende plekken borden en tankinstallaties vernield en ruiten ingegooid. De pomphouders bekijken nu of ze het oude merk Amoco weer kunnen lanceren. Amoco werd twaalf jaar geleden door British Petroleum overgenomen. De Amerikaanse pomphouders hopen op steun van Bob Dudley, de nieuwe topman van British Petroleum. Dudley werkte immers twintig jaar voor Amoco.


Vanaf oktober worden in de Verenigde Arabische Emiraten een aantal diensten op de Blackberry-telefoons verboden. De mobiele telefoon zou volgens de overheid de nationale veiligheid kunnen bedreigen. Blackberry maakt bij zijn email en messenger gebruik van gecodeerde software. Dat is voor veiligheidsdiensten nauwelijks te controleren. Gesprekken met Research in Motion (RIM), de maker van de telefoons, om de software beschikbaar te stellen aan de veiligheidsdiensten, leverden geen resultaten op. De Blackberry-telefoon is populair in de Verenigde Arabische Emiraten. In totaal zijn er meer dan een half miljoen exemplaren in gebruik. De Golfstaat is het eerste land waar het daadwerkelijk tot een verbod op Blackberry-diensten komt. In juli uitte echter ook de Indiase overheid al zijn zorgen over de veiligheid van de telefoon.


De Amsterdamse grachtengordel is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de Unesco. De Amsterdamse grachtengordel dateert uit de zeventiende eeuw en is volgens de Unesco een culturele locatie met een internationaal uitzonderlijke waarde. In totaal werden vijftien nieuwe sites aan het werelderfgoed. Het gaat om de Franse bisschopsstad Albi en het Bikini-atol, waar de Verenigde Staten nucleaire experimenten uitvoerden. Andere sites zijn de keizerlijke vestiging Thang Long-Hanoi (Vietnam), de monumenten van Dengfeng (China), de archeologische site van Sarazm (Tadzjikistan), de bazaar van Tabriz (Iran), het district At-Turaif in ad-Dir’iyah (Saudi-Arabië), de strafkolonies in Australië, de astronomische observatiesite Jantar Mantar in Jaipur (India), de tombe van sjeik Safi al-Din in Ardabil (Iran), de historische steden Hahoe en Yangdong (Zuid-Korea), het natuurpark Ngorongoro (Tanzania), de centrale hooglanden in Sri Lanka en de eilandengroep PapahDünaumokuDükea (Hawaï).


De Amsterdamse dierentuin Artis moet nog 41 miljoen euro vinden om het budget voor zijn verbouwing rond de krijgen. De verbouwing moet over vier jaar zijn afgerond en is begroot op 80 miljoen euro, maar het bedrijfsleven zou minder geneigd zijn om tussen te komen dan was gehoopt. Artis vindt het echter nog te vroeg te concluderen dat de planning van de grootschalige renovatie in gevaar komt. Opgemerkt wordt dat sponsors zich nog altijd kunnen melden. Tot nu toe kon Artis vooral rekenen op subsidies van overheden. Artis begon begin dit jaar met de restauratie van het Apenhuis en het Vogelhuis. Als gevolg van het begrotingstekort voert Artis de overige plannen in fases uit. Eén van de duurste projecten is de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, die er echter pas zal komen zodra de benodigde miljoenen binnen zijn. Door de garage creëert de dierentuin bovengronds een gebied van 1,7 hectare voor groen en nieuwe grotere dierenverblijven.


De Amerikaanse belastingautoriteiten hebben de namen van de klanten van de Zwitserse bank UBS bekendgemaakt die in de Verenigde Staten veroordeeld zijn wegens fraude en belastingontduiking. De lijst bestaat uit zeventien namen. Naast de identiteit van de veroordeelde klanten, werden ook de betrokken bedragen en uitgesproken boetes bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat alle veroordeelde personen voor ten minste één miljoen dollar hebben gefraudeerd of belasting hebben ontdoken. De schuldigen zijn bestraft met een hele waaier aan sancties. De veroordelingen gaan van een geldboete die in één van de gevallen opliep tot 20 miljoen dollar- over huisarrest tot gevangenisstraffen. De namen komen van een lijst van driehonderd klanten die in februari vorig jaar door de Zwitserse bank werd verstrekt. Het overmaken van de lijst zorgde ervoor dat de Zwitserse bank kon ontsnappen aan strafvervolging in de Verenigde Staten.


Zes op tien Spanjaarden zegt stierengevechten niet te appreciëren, maar 57 procent spreekt zich eveneens uit tegen een verbod op de organisatie van de evenmenten zoals dat onlangs in Catalonië werd gestemd. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de Spaanse krant El Pais. Uit de enquête bleek echter ook dat 58 procent van de Spanjaarden van mening is dat het Catalaanse verbod vooral bedoeld was tegen het Spaanse karakter van de stierengevechten. Slechts 36 procent maakte gewag van de slechte behandeling van de dieren. Catalonië heeft een sterk onafhankelijkheidsgevoel tegenover Spanje. Het verbod op de stierengevechten in Catalonië gaat over twee jaar in. Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de Spanjaarden die niet van stierengevechten houden, het niet eens zijn met de beslissing van het Catalaanse parlement.


De Franse autoconstructeur Renault heeft tijdens de eerste helft van het jaar een omzet gerealiseerd van 19,7 miljard euro. Dat is een stijging met 23,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 823 miljoen euro. Tijdens de eerste helft van vorig jaar werd een verlies geleden van 2,7 miljard euro. Renault zegt marktaandeel gewonnen te hebben. Bovendien slaagde het Franse concern er naar eigen zeggen in de kosten te beheersen. Bovendien voorspelt het Franse autoconcern dat de groei van de automarkt wereldwijd dit jaar zal uitkomen op 8 procent, ondanks een daling van 7 procent tot 9 procent in Europa. Wereldwijd verkocht Renault tijdens de eerste helft van dit jaar 1.34 miljoen auto’s. Dat is een stijging met 21,7 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. Frankrijk is de grootste markt, gevolgd door Italië, Zuid-Korea, Duitsland en Spanje. De grootste stijging werd gehaald in Algerije (6,5 procent).


Het telecombedrijf Alcatel-Lucent heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,8 miljard euro. Dat is een daling met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is naar eigen zeggen te wijten aan een aanhoudend tekort aan benodigde chips. Het concern leed tijdens het tweede kwartaal een verlies van 184 miljoen euro. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 14 miljoen euro. Toch blijft het Frans-Amerikaanse bedrijf optimistisch en handhaaft het zijn doelstellingen voor dit jaar. Alcatel-Lucent verwacht een sterkere tweede helft van het jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat de vraag naar telecomapparatuur en diensten zich opnieuw herstelt, dankzij het snel groeiende dataverkeer en de noodzaak om netwerkefficiëntie te vergroten.


Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 25,7 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 225 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 37,1 miljard yen. De winst van het eerste kwartaal is volgens het bedrijf te danken aan de goede verkoop van de PlayStation-spelconsoles en televisietoestellen. Vooral in Japan en China was er volgens het bedrijf een grote vraag naar televisietoestellen. De omzet steeg met 3,8 procent tot 1.660 miljard yen. Op basis van de resultaten van het eerste kwartaal, besloot het concern zijn prognoses voor het volledige boekjaar op te trekken. Daarbij wordt gemikt op een nettowinst van 60 miljard yen. Dat is 10 miljard yen meer dan eerder in het vooruitzicht werd gesteld.


Het Japanse concern Toshiba heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 466 miljoen yen. Dat komt overeen met een bedrag van 4,1 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 57,8 miljard yen. Het is het tweede kwartaal op rij dat Toshiba opnieuw winst kon boeken. Toshiba zegt geprofiteerd te hebben van een heropleving in de vraag naar chips voor onder meer de iPhone van Apple en digitale camera's. De omzet steeg met 10 procent tot 1,5 triljoen yen. Toshiba realiseert nagenoeg 60 procent van zijn omzet in het buitenland. In Azië werd een groei met 18,7 procent tot 324,4 miljard yen opgetekend. In Noord-Amerika steeg de omzet met 8 procent tot 276,8 miljard yen. In Europa werd een toename met 32,4 procent tot 214,7 miljard yen opgetekend.


De Franse cementgroep Lafarge realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 7,71 miljard euro. Dat is een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het tweede kwartaal werd een groei met 2 procent tot 4,43 miljard euro opgetekend. De nettowinst viel tijdens het tweede kwartaal met 15 procent terug tot 329 miljoen euro. Het concern voegt er aan toe dat de verkoop van divisies die niet tot de kerntaken horen, wordt verder gezet. Bruno Lafont, chief executive van Lafarge, zegt dat het concern dit jaar voor meer dan 500 miljoen euro activa wil afstoten. Dat is meer dan oorspronkelijk was voorzien. Lafarge voegt er aan zijn groeiverwachtingen voor het lopende jaar te moeten bijstellen. Daarbij wordt vooropgesteld dat de vraag naar cement dit jaar mogelijk een daling met 1 procent zal kennen en maximaal met 3 procent zal toenemen.


Het communicatiebedrijf BT Group heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een winst gerealiseerd van 375 miljoen pond. Dat is een stijging met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 4 procent tot 5 miljard pond. Ian Livingston, chief executive van BT Group, maakte gewag van een aanvaardbare start van het boekjaar, met een verbetering van de financiële resultaten, terwijl geïnvesteerd wordt in de toekomst van de onderneming. Het concern zegt zijn operationele kosten met 6 procent teruggeschroefd. De loonkosten werd met 8 procent teruggedrongen. Dat kostte het bedrijf wel 10 miljoen pond herstructureringskosten. Livingstone merkte op een uitstekende overeenkomst gesloten te kunnen hebben voor de uitzending van sportpakketten, waardoor BT Group volgens hem beter gewapend is tegen de concurrentie.


Het Spaanse telecomconcern Telefonica heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,12 miljard euro. Dat is een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf slaagde erin de zwakte op zijn Spaanse thuismarkt te compenseren door een omzetgroei in Latijns-Amerika. In Spanje werd een omzetdaling met 3,2 procent tot 4,69 miljard euro opgetekend, maar in de rest van Europa werd een stijging met 14 procent tot 3,79 miljard euro genoteerd en in Latijns-Amerika werd een groei met 16 procent tot 6,4 miljard euro gerealiseerd. Telefonica zei dat de inkomsten uit de thuismarkt Spanje, goed voor een derde van de omzet, zich wel iets beginnen te herstellen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Telefonica is na het Britse Vodafone het grootste telecombedrijf van Europa.


Het Franse defensieconcern Thales heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 138 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 12 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent tot 5,9 miljard euro. Het aantal nieuwe orders daalde met 12 procent tot 5,1 miljard euro. Tijdens de eerste helft van vorig jaar werden bij Thales wel een aantal grote orders geplaatst. De waarde van het orderboek steeg sinds het begin van dit jaar wel met 1 procent. Luc Vigneron, topman van Thales, zegt een geleidelijke verbetering te zien, hoewel de markt volgens hem moeilijk blijft. Hij verwijst daarbij naar een groeiende druk op de overheidsbudgetten in Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf voert volgens Vigneron echter een dynamische groeistrategie in de opkomende landen. Vigneron voorspelt voor dit jaar opnieuw winstcijfers. Vorig jaar leed het concern nog een verlies van 260 miljoen dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home