Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 02, 2010

Innovaties in landbouw hulp voor strijd tegen klimaatverandering

Vooruitgang in de conventionele landbouw hebben de productie van broeikasgassen gevoelig doen dalen, onder meer omdat landbouwers door technologische innovaties de mogelijkheden hebben gekregen om de voedselproductie voor de wereldwijde vraag op te drijven zonder grotere terreinen land te moeten omploegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Stanford University in de Verenigde Staten. De onderzoekers merken wel op niet te willen beweren dat de moderne landbouw met zijn intensieve productie zonder problemen zou zijn. Onder meer wordt gewezen op het gevaar van bodemerosie. Milieuverenigingen werpen echter op dat het onderzoek is uitgegaan van onrealistische scenario's.

"Uit het onderzoek blijkt dat technologische verbeteringen, nieuw plantenvariëteiten en andere innovaties ertoe geleid hebben dat de landbouw een grotere productie kan realiseren zonder een grote stijging in de uitstoot van broeikasgassen te veroorzaken," meldt het persbureau Associated Press. "Dat zou in belangrijke mate te danken zijn aan het feit dat er voor die meeropbrengsten niet langer meer grond moet omgeploegd worden om extra teelten te planten." De resultaten van het onderzoek zijn volgens landbouworganisaties het bewijs dat de klachten van de milieubeweging over de sector overdreven zijn. De Amerikaanse National Corn Growers Association stelt daarbij dat meer aandacht moet besteed worden aan de milieuvoordelen die de landbouw realiseert.

De onderzoekers merken op dat de efficiëntie van teelten zoals graan en soja in het Amerikaanse Midwest sinds de jaren zestig is verdubbeld. Zonder die vooruitgang zou er volgens hen 1,76 miljard hectaren extra landbouwgrond moeten gecreëerd zijn om de wereldwijde voedselverstrekking te garanderen. Het bewerken van dat land zou volgens de onderzoekers geleid hebben tot uitstoot van 317 miljard ton tot 590 miljard ton broeikasgassen. De onderzoekers voegen er aan toe dat het landbouwonderzoek zich dan ook vooral moet toeleggen op het verbeteren van de efficiëntie van teelten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het Amerikaanse Center For Food Safety merkt echter op dat de onderzoekers een rechtvaardiging hebben proberen te vinden voor de industriële agricultuur.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home