Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 03, 2010

Nieuwe Zijderoute heeft waarde van 2,8 triljoen dollar

Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika houden de wereld economisch aan elkaar. Economen van HSBC Holdings en Royal Bank of Scotland hebben het daarbij over een Nieuwe Zijdenroute, een hedendaagse versie van het netwerk van handelsroutes naar Azië uit het eerste millennium. Deze Nieuwe Zijderoute heeft een waarde van 2,8 triljoen dollar. Stephen King, hoofdeconoom van HSBC Holdings, voorspelt dat de relatie tussen de betrokken regio's nog zal versterkt worden. Dat zal volgens hem tot gevolg hebben dat de groeimarkten de volgende periode volgens King drie keer zo snel zullen groeien dan de rijke landen.

"Het potentieel van de wisselwerking tussen die groeimarkten is gigantisch," merkt Jim O'Neill, hoofdeconoom bij Goldman Sachs Group in Londen, op tegenover het persbureau Bloomberg. "Dat maakt het ook moeilijk om geloof te hechten aan een fundamentele wereldwijde recessie omwille van de situatie op de westerse markten." Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) hebben op dit ogenblik een aandeel van 13 procent in de wereldhandel en zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de wereldwijde economische groei sinds het begin van de financiële crisis. Het BRIC-gebied zal volgens O'Neill dit jaar en volgend jaar met ongeveer 9 procent groeien, tegenover 2,6 procent in de geïndustrialiseerde wereld.

Uit onderzoek van Kieran Curtis blijkt dat de groeiende handel tussen de opkomende markten helpt verklaren waarom deze regio's op dit ogenblik 30 procent van de wereldwijde consumptie vertegenwoordigen. Dat is 10 procent meer dan twintig jaar geleden. De groeimarkten hebben daarmee een even groot consumptie-aanbod als de Verenigde Staten. Dat zal er volgens Curtis toe leiden dat de vraag naar de Chinese yuan zal stijgen, indien de Chinese regering de beperking op de handelstransacties met zijn munteenheid verder terugschroeft. Hij voegt er aan toe dat overal op markten in groeilanden Chinese goederen te koop zijn.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home