Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 03, 2010

Nieuw leven voor legendarische voetbalclub New York Cosmos

Een consortium rond de Engelse vastgoedontwikkelaar Paul Kemsley, een gewezen topman van voetbalclub Tottenham Hotspur, heeft de naam van New York Cosmos opgekocht. Het is de bedoeling om de club nieuw leven in te blazen binnen de Amerikaanse Major League Soccer (MLS). De Braziliaanse voetballer Pelé, de meest bekende speler die ooit voor New York Cosmos heeft gespeeld, werd benoemd tot ere-voorzitter van de club. New York Cosmos was in de jaren zeventig het uithangbord van de toenmalige North American Soccer League. Andere bekende spelers van de Amerikaanse club waren onder meer de Duitser Franz Beckenbauer en de Braziliaan Carlos Alberto.

Don Garber, topman van de Major League Soccer, voerde eerder aan dat er gezocht werd naar een tweede club in New York om een rivaal te creëren voor de Red Bulls uit New Jersey. Joe Fraga, executive director van New York Cosmos, stelde dat het toekomstplan van de voetbalclub verschillende fasen telt, maar uiteindelijk wil terugkeren naar het Major League Soccer, de topklasse van het Amerikaanse voetbal. Paul Kemsley nam de naam van New York Cosmos over van Peppe Pinton, voormalig algemeen manager van de club. Pinton probeerde zelf verscheidene keren de club opnieuw tot leven te brengen, maar zegt nu iemand gevonden te hebben met een toekomstvisie voor het vroegere icoon van het Amerikaanse soccer.

"New York Cosmos heeft ook na die vele jaar nog altijd een sterke merknaam," merkte Giorgio Chinaglia, de gewezen Italiaanse spits van de Amerikaanse club, op tegenover de Amerikaanse krant The New York Times. "Ook in Europa wordt de naam nog altijd herkend. Het is dan ook een uitstekend idee om de club opnieuw tot leven te brengen, indien de initiatiefnemers kunnen realiseren wat ze van plan zijn." De voetbalclub werd opgericht door de broers Ahmet en Nesuhi Ertegün van Atlantic Records en Steve Ross, destijds voorzitter van Warner Brothers. Nadat de North American Football League werd opgedoekt, probeerde de club nog onafhankelijk zijn activiteiten verder te zetten, maar moest vijfentwintig jaar geleden de deuren sluiten.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home