Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 05, 2010

Nieuwsoverzicht

De Franse grootbank Société Générale heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,08 miljard euro gerealiseerd. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een winst van 309 miljoen euro werd geboekt. Société Générale profiteerde vooral van de sterke retailactiviteit in Frankrijk, met een toename van deposito's en woonkredieten toe. Ook de opwaarderingen van de kredietportefeuille droeg bij tot het hogere nettoresultaat. De winst in de afdeling zakenbankieren daalde met 53 procent tot 410 miljoen euro. De grootbank heeft steeds meer dan haar Franse concurrenten het Angelsaksische model van investeringsbankieren gehanteerd. Twee jaar geleden bezorgde trader Jerome Kerviel de bank een verlies van 4,9 miljard euro door risicovolle beleggingen. Tijdens de financiële crisis wogen de waardeverliezen op het risicopapier zwaar op het resultaat. Voor het volledige boekjaar mikt Société Générale op een winst van 3 miljard euro.


Het Japanse concern Toyota Motor, de grootste autobouwer ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 190,4 miljard yen. Dat komt overeen met 1,68 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 77,8 miljard yen. Vooral de hybride modellen zijn in trek. De kwartaalomzet steeg met 27 procent tot 4.870 miljard yen. Het bedrijf verwacht over het hele jaar 7,38 miljoen auto's te verkopen. Dat zijn 900.000 exemplaren meer dan eerder was aangekondigd. De Japanse autobouwer heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verhoogd. De groep gaat nu uit van een nettowinst van 340 miljard yen, tegenover een eerdere prognose van 310 miljard yen. Aanleiding voor het optimisme is het feit dat de verkoop in Japan en in China het beter doet dan verwacht.


De Britse Lloyds Banking Group, die twee jaar geleden een beroep moest doen op overheidssteun, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,6 miljard pond sterling. Het gaat om het eerste positief resultaat sinds de overname van de Halifax Bank of Scotland (HBOS) anderhalf jaar geleden. Vorig jaar zelfde periode leed de bank nog een zwaar verlies van bijna 4 miljard pond. Lloyds spreekt zelf van een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. De winst is vooral te danken aan het feit dat de bank veel minder geld opzij moest zetten om slechte leningen in te dekken. De voorzieningen voor slechte leningen daalden van 13,4 miljard pond vorig jaar naar 6,55 miljard pond. Lloyds, één van de grootste hypotheekverstrekkers van Groot-Brittannië, is nog steeds voor 41 procent in handen van de overheid.


De Aziatische luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific gaat bij Airbus dertig langeafstandstoestellen van het type A350-900 kopen. Daarnaast worden bij Boeing ook zes exemplaren van het type B777-300 aangekocht. De aankoop werd bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarresultaten. Cathay realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 6,84 Hongkong-dollar. Dat is acht keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is onder meer te danken aan de toename van het aantal passagiers, waar een stijging met 8,5 procent werd opgetekend. Het vliegverkeer in de Aziatische regio trekt weer aan. Ook de cargo-divisie kende een gevoelige omzetstijging. Daar werd een stijging met 63 procent opgetekend. De luchtvaartmaatschappij voegt er aan toe dat de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft nog beter zijn, tenzij de olieprijzen sterk zouden stijgen.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 562 miljoen euro. Dat is een stijging met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet groeide 7,7 procent tot 6,38 miljard euro. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van hogere reclame-inkomsten. Dat was onder meer het geval voor de magazine-divisie, met onder meer de bladen People en Fortune. Ook de televisiezenders TNT en HBO konden op hogere reclame-inkomsten. Daarnaast kon de groep nog profiteren van het bioscoopsucces van Clash of the Titans, uitgebracht door dochterbedrijf Warner Bros. Time Warner verwacht voor het volledige boekjaar een winst die minstens 20 procent hoger ligt dan vorig jaar. In mei was nog uitgegaan van een stijging met minstens 15 procent.


Het Britse petroleumconcern British Petroleum heeft zijn activiteiten in Colombia verkocht. De nieuwe eigenaars zijn de Canadese Talisman Group en Ecopol, de grootste oliemaatschappij van Colombia. De verkoop levert British Petroleum 1,9 miljard dollar op en past in de zoektocht naar geld om de schade voor het olielek in de Golf van Mexico te financieren. British Petroleum wil, als gevolg van de miljardenschade in de Golf van Mexico, het volgende anderhalf jaar voor ongeveer 30 miljard dollar aan activa verkopen. Vorige maand kondigde het bedrijf al de verkoop aan van activa in de Verenigde Staten, Canada en Egypte. Die werden voor 7 miljard dollar verkocht aan Apache Corporation. British Petroleum was volgens topman Tony Hayward al meer dan 20 jaar in Colombia actief en speelde een belangrijke rol in het ontdekken en ontwikkelen van de grootste olievelden van het land.


Veilinghuis Christie's heeft in het eerste halfjaar wereldwijd voor 2,72 miljard dollar aan kunst en bijzondere objecten verkocht. Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Driekwart van de objecten werd verkocht voor een bedrag boven de 50 miljoen dollar. Het schilderij 'Naakt, Groen en Buste van Picasso' werd geveild voor een bedrag van 106,5 miljoen dollar. Dat was volgens Christie's de kostbaarste veilingkavel uit zijn geschiedenis. Edward Dolman, chief executive van Christie's, stelt dat het wereldwijde vertrouwen in de kunst tijdens de eerste helft bijzonder duidelijk was en verwacht mag worden dat die tendens zich ook tijdens de rest van het jaar verder zal doorzetten. De hoge prijzen bevestigen volgens hem dat kunst als een belangrijke waarde-belegging wordt bestempeld. Christie's heeft nu 57 kantoren in 32 landen en tien verkoopzalen over de hele wereld.


Het internetbedrijf Google maakt het bedrijven in de toekomst mogelijk om te adverteren als er wordt gezocht op de merknaam van een concurrent. De nieuwe regels gaan in vanaf september. Wie bij Google een zoekopdracht uitvoert, krijgt op dit ogenblik als eerste resultaat doorgaans een gesponsorde link te zien. Als er wordt gezocht op een merknaam, is dat de officiële website van het betreffende bedrijf. Volgens de nieuwe regels kunnen bedrijven er echter ook voor kiezen om te adverteren bij de merknaam van een concurrent. De nieuwe regels zijn het gevolg van een vonnis van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat oordeelde in maart dat Google het merkenrecht niet schendt als het trefwoorden van concurrenten verkoopt. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werkt het internetbedrijf al langer op die manier.


De Duitse autobouwer Opel wil zijn verkoop stuwen door een levenslange garantie in te voeren voor kopers van nieuwe wagens. De garantie zal zo lang duren tot de eigenaar de wagen doorverkoopt. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Of de garantie voor alle modellen zal gelden en of ze onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage zal dekken, is nog niet geweten. Ook is onduidelijk of de autobouwer de garantie enkel in Duitsland denkt in te voeren. Opel verkocht in Duitsland tijdens de eerste helft van dit jaar 131.364 wagens. Dat is een daling met 40,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa verkocht de combinatie Opel-Vauxhall tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 530.000 exemplaren. Dat is een daling met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opel hoopt met het aanbod extra klanten te kunnen winnen.


Ongeveer drie vierde van de olie die verspreid werd in de Golf van Mexico na een lek van het olieconcern British Petroleum (BP), is ondertussen opgeruimd. Dat heeft Carol Browner, milieu-adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, gezegd. Volgens schattingen van de overheid, blijkt dat 76 procent van de gelekte olie niet meer aanwezig is. Het merendeel werd volgens Browner opgeruimd of verbrand. Ook de natuur zelf heeft volgens Browner een bijdrage geleverd. Het nieuws volgde op het bericht dat British Petroleum erin geslaagd is om de oliestroom met geïnjecteerde modder onder controle te krijgen. British Petroleum noemde het een belangrijke mijlpaal om het lek definitief gedicht te krijgen. De Amerikaanse president liet daarop weten zeer tevreden te zijn over de schijnbaar geslaagde operatie.


Bill Gates en Warren Buffett hebben achtendertig andere Amerikaanse miljardairs ertoe gebracht om te beloven de helft van hun fortuinen aan goede doelen weg te schenken. Dat heeft het initiatief The Giving Pledge bekend gemaakt. Gates en Buffett hadden The Giving Pledge eerder dit jaar gelanceerd om de rijkste Amerikanen aan te moedigen om de meerderheid van hun fortuin aan liefdadigheid te schenken. Dat kan tijdens hun leven, maar ook na hun overlijden. Onder meer de Newyorkse burgemeester Michael Bloomberg, olietycoon T. Boone Pickens, mediamagnaat Ted Turner, hoteleigenaar Barron Hilton en regisseur George Lucas zijn op die uitnodiging ingegaan. Gates en Buffett hebben samen een fortuin van ongeveer 100 miljard dollar. Warren Buffett beloofde eerder al 99 procent van zijn vermogen te zullen wegschenken.


De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 834 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 121 miljoen euro. Toen verkeerde de autosector echter in een bijzonder zware crisis. De omzet steeg met 18,3 procent tot 15,3 miljard euro. Volgens BMW heeft het marktherstel, dat aan het begin van het jaar werd ingezet, zich in het tweede kwartaal in een sterker tempo doorgezet. De groei is volgens het Duitse concern vooral te danken aan een hogere vraag in China en de Verenigde Staten. Bovendien is er volgens BMW ook de impact van een hoogwaardige modellenmix. Onder meer de nieuwe 5-serie is een succes. Eerder trok de Duitse autobouwer al de jaarprognoses op wegens de recordverkopen in China en een heropleving in de Verenigde Staten. De wereldwijde verkoop nam in het tweede kwartaal met 12,5 procent toe tot 380.412 exemplaren.


Barnes & Noble, de grootste Amerikaanse boekhandelsketen, zet zichzelf volgens een aantal bronnen misschien in het uitstalraam. Tegenvallende resultaten in de e-booksector en ook interne strubbelingen tussen de aandeelhouders zouden daarvan de oorzaak zijn. De Nook, de e-reader van Barnes & Noble, blijkt geen succes te zijn. Daarom nam Leonard Riggio, voorzitter van de raad van bestuur en hoofdaandeelhouder, het initiatief om een adviescomité te vragen welke strategische opties er waren om de boekhandelsketen opnieuw winstgevender te maken. Hij sloot daarbij niet uit dat Barnes & Noble verkocht zou worden. Riggio overweegt zelf een buy-out waardoor hij en zijn broer nog dominanter worden in de aandeelhoudersstructuur. Momenteel bezit Riggio dertig procent. Zijn broer Steven Riggio, ondervoorzitter van de raad van bestuur, heeft 4 procent in portefeuille.


Na de Verenigde Arabische Emiraten heeft nu ook Saudi-Arabië een verbod uitgevaardigd van diensten van de Blackberry. Daardoor zal het niet meer mogelijk zijn om in Saudi-Arabië gebruik te maken van de maildienst en messenger van de smartphone. Ook India denkt inmiddels na over een beperking. De Saudische telecomautoriteiten heeft de drie nationale mobieletelefoonproviders gelast de Blackberry-diensten te blokkeren omdat het toestel van producent Research In Motion niet voldoet aan de regels van het land. De reden is dat de berichten in code worden verstuurd en niet door de veiligheidsdiensten zijn te controleren. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten was dat de reden voor het verbod. De makers van de smartphone zijn nog in overleg met de Saudische autoriteiten om te proberen het verbod af te wenden. In Saudi-Arabië zijn meer dan 700.000 Blackberry-gebruikers.


Deutsche Post heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 81 miljoen euro. Dat is een stijging met 22,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 15,6 procent tot 12,8 miljard euro. Deutsche Post zegt tijdens het tweede kwartaal sterk geprofiteerd te hebben van het wereldwijde economische herstel. Vooral de resultaten van expressbezorger DHL droegen bij aan de omzetstijging. Door het wereldwijde economische herstel namen de transportvolumes toe. Deutsche Post profiteerde verder van de herstructureringsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd bij verschillende divisies. Het Duitse postbedrijf verwacht dit jaar een operationele winst te boeken van tussen de 1,9 miljard euro en 2,1 miljard euro. Deutsche Post ging eerder uit van een bedrijfsresultaat van tussen de 1,6 miljard euro en 1,9 miljard euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home