Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 04, 2010

Strikte financiële regels voor Engelse Premier League

De Engelse Premier League heeft een aantal nieuwe regels ingevoerd om een herhaling te vermijden van de financiële crisis die bijna leidde tot het verdwijnen van voetbalclub Portsmouth. Door de nieuwe regelgeving zouden overnamekandidaten van clubs uit de Premier League moeten kunnen bewijzen dat ze voldoende fondsen hebben om de overname te financieren en de vereniging minstens één jaar te kunnen ondersteunen. Verwacht wordt dat de nieuwe regels voor een eerste keer al zullen worden gehanteerd bij de verkoop van voetbalclub Liverpool. Het voorbije voetbalseizoen moest Portsmouth naar tweede klasse worden verwezen omdat de club 120 miljoen pond belastingsgelden en tiental miljoenen pond andere schulden niet meer kon terugbetalen.

Het bestuur van de Premier League krijgt door de nieuwe regels het recht om een vergadering te eisen met een potentiële overnemer en kwartaalinformatie op te vragen van elke club, om erover te kunnen waken dat de verplichtingen op gebied van belastingen sociale zekerheid worden opgevolgd. Bovendien krijgt de Premier League ook het recht om rechtstreeks informatie op te vragen bij de fiscale autoriteiten. Volgens Richard Scudamore, chief executive van de Premier League, zijn er door de nieuwe regels eindelijk instrumenten beschikbaar om het Engelse voetbal op een financieel duurzame manier uit te bouwen.

"De Premier League wil de risico's op financiële problemen reduceren en ervoor zorgen dat de clubs niet meer voor met onoverkomelijke situaties worden geconfronteerd," merkt Richard Scudamore op. "Maar uiteraard kunnen de risico's niet helemaal worden uitgesloten. Dat zou immers vereisen dat de clubbesturen als een schaduw zouden moeten worden gevolgd en zou betekenen dat de Premier League in realiteit de clubs zou leiden. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Maar de risico's zijn wel herleid tot hoogst onwaarschijnlijke proporties." Volgens een aantal bronnen zou de Premier League inmiddels al gesprekken hebben gevoerd met minstens één van de overnamekandidaten voor Liverpool.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home