Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 05, 2010

Online consument aarzelt niet om zijn mening te geven

Het internet heeft een grote impact op de perceptie van het publiek over beroemdheden en atleten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau E-Poll over de impact van de verhuis van basketter LeBron James van de Cleveland Cavaliers naar Miami Heat. Die overstap is door de internetgebruikers op zware kritiek onthaald. De onderzoekers stellen daarbij dat het internet geleid heeft tot een nieuw ras van consumenten, die bereid zijn om hun ongenoegen en boosheid duidelijk te laten blijken en die ook met anderen zoveel mogelijk wil delen. Er wordt aan toegevoegd dat merken een aanwezigheid moeten hebben in de sociale omgevingen, zodat ze weten wat er over hen wordt beweerd en er kan ingegrepen worden voor er onherroepelijke schade is aangericht.

"In de aanloop naar een definitieve beslissing over de sportieve toekomst van LeBron James, werd er op sportradio, forums, websites en sociale netwerken volop gespeculeerd over de uiteindelijke uitkomst," merkt E-Poll op. "Cruciaal daarbij was de vraag of LeBron James bij de Cleveland Cavaliers zou blijven of zijn trouwe fans zou verlaten om zijn kansen op een nationale kampioenentitel gevoelig te verhogen. Daarbij werd er gezocht naar redenen die hem zouden aanzetten om te blijven of te vertrekken. Iedereen bleef in het ongewisse en ook LeBron James hulde zich in een stilzwijgen, toe de definitieve beslissing gevallen was."

Uiteindelijk besloot LeBron James om naar Miami Heat over te stappen, net zoals Chris Both. Tegelijkertijd gaf Dwayne Wade aan dat hij bij Miami Heat zou blijven. "Het resultaat was dat de commentaren over Dwayne Wade positief uitdraaiden, terwijl de steun voor LeBron James en Chris Both in belangrijke mate wegviel," stippen de onderzoekers aan. "De populariteit van LeBron James daalde zelfs met 38 procent. Onder meer wordt er opgemerkt dat zijn talent overroepen is en hij een oneerlijk imago heeft gekregen, terwijl hij voordien als eerlijk werd bestempeld. Indien de basketter opener was geweest over zijn plannen, zou zijn merk wellicht minder schade hebben geleden."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home