Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 24, 2011

Aboriginals afstammelingen van eerste ontdekkingsreizigers

De Australische aboriginals zijn afstammelingen van de allereerste ontdekkingsreizigers. Dat is de conclusie van een internationaal team van wetenschappers die het genoom van de Australische aboriginal proberen te identificeren. Onderzoeksleider Eske Willerslev, professor aan de University of Copenhagen, merkt op dat de voorouders van de aboriginals zich al snel verspreidden toen de voorouders van de Europeanen en Aziaten nog een sedentair leven leidden in Afrika of het Midden-Oosten.

De onderzoekers voeren aan dat aboriginals rechtstreekse afstammelingen zijn van een vroege immigratie in Azië ongeveer 70.000 jaar geleden. "Dat was minstens 24.000 jaar vroeger dan de volksverhuis die aanleiding gaf tot de hedendaagse Europeanen en Aziaten," voert Willerslev aan. "Dat betekent dat de hedendaagse aboriginals rechtstreekse afstammelingen zijn van de eerste mensen die ongeveer 50.000 jaar geleden Australië betraden."

Het onderzoek toont aan dat de aboriginals zich tussen 64.000 jaar en 75.000 jaar geleden van de andere menselijke populaties hebben afgescheiden. Er wordt aan toegevoegd dat het onderzoek ook heeft aangetoond dat de aboriginals de originele bewoners van Australië vormen. Eerder onderzoek had aangevoerd dat alle moderne mensen afstammeling zijn van een eenmalige massale emigratie vanuit Afrika naar Europa, Azië en Australië. In dat model zouden de eerste Australiërs uit Aziatische populaties hebben bestaan.

Labels: , ,

Administratie blokkeert duurzame energie landelijke gebieden

Projecten rond zuivere energie in landelijke gebieden in Europa worden nog altijd geblokkeerd door administratieve belemmeringen. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie tegenover het webmagazine Euractiv gezegd. Nochtans zijn de lidstaten van de Europese Unie één jaar geleden al gestart met de implementering van de National Renewable Energy Action Plans (NREAP). Vooral voor elektriciteitsprojecten zou het lang duren vooraleer vergunningen worden toegekend en een planning wordt opgesteld.

Landelijke gebieden vertegenwoordigen 90 procent van de totale oppervlakte van de Europese Unie. Ook woont 56 procent van de Europese bevolking in landelijke gebieden. "Landelijke gemeenschappen worden echter vaak geconfronteerd met problemen om toegang te verkrijgen tot duurzame energie aan een betaalbare prijs," aldus Euractiv. "Deze regio's hebben slechts een beperkte keuze en moeten meestal terugvallen of olie en steenkool. Bovendien zijn deze gebieden ook het meest kwetsbaar bij onderbrekingen."

Tegelijkertijd blijken hernieuwbare projecten ook bij de lokale bevolking op verzet te stuiten, zoals het protest tegen de aanwezigheid van windturbines of bovengrondse kabels. "Dat zou gedeeltelijk kunnen worden aangepakt door het gebruik van ondergrondse kabels, maar dat valt voor energiebedrijven vaak te duur uit," wordt er aangevoerd. Ook wordt gesteld dat duurzame energie in landelijke gebieden vaak wordt geconfronteerd met energie-inefficiënte woningen, terwijl de verspreiding van lokale gemeenschappen vaak tot problemen voor de netwerken zorgt.

Labels: ,

Snellere hulp voor bedolven slachtoffers rampen

Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van homeland security hebben een apparaat ontwikkeld dat reddingswerkers moet toelaten om bij rampen met een grote precisie en snelheid door beton te boren. De onderzoekers merken op dat het toestel de mogelijkheid biedt om openingen te creëren die toelaten om voorraden zoals water, voeding en geneesmiddelen door te geven aan slachtoffers die onder het puin van onder meer ingestorte gebouwen zijn bedolven, in afwachting dat ze door de reddingswerkers kunnen worden uitgegraven.

De wetenschappers merken op dat de ontwikkelde krachten van het nieuwe apparaat geconcentreerd is op een heel lokale oppervlakte, waardoor het risico wordt geminimaliseerd dat het boren van de gaten de structuur van een gebouw verder zou destabiliseren en een gevaar zou kunnen vormen voor de bedolven slachtoffers. Er wordt aan toegevoegd dat al zes toestellen ter beschikking werden gesteld van het Amerikaanse Federal Emergency Management Agency (FEMA).

Het Amerikaanse ministerie van homeland security merkte op dat een hele reeks apparaten ter beschikking zal stellen van reddingsorganisaties over het hele land. Het nieuwe apparaat vormt een volgende stap in de uitbreiding van het arsenaal reddingswerktuigen die al werden ontwikkeld, na onder meer de communicatienetwerken in New Orleans na de orkaan Katrina en de robots die eerder dit jaar naar Japan werden gestuurd om assistentie te verlenen bij reddingswerkhzaamheden.

Labels: ,

Gescheiden onderwijs bevestigt stereotypen

Studenten die gescheiden onderwijs volgen zijn niet noodzakelijk beter opgeleid dan collega's uit gemengde klassen, maar zijn wel meer geneigd om stereotypen over de geslachten te aanvaarden. Dat zeggen wetenschappers van de Pennsylvania State University. Er wordt aan toegevoegd dat het gescheiden onderwijs de studenten niet de mogelijkheid biedt om met het andere geslacht samen te werken en de vaardigheden te ontwikkelen om met elkaar om te gaan.

"Om gescheiden onderwijs te rechtvaardigen, moeten er duidelijke bewijzen worden aangevoerd dat het systeem tot betere resultaten leidt," merkt Lynn Liben, professor psychologie aan de Pennsylvania State University, op. "Er is tot nu toe echter weinig concrete steun voor de veronderstelling dat gescheiden onderwijs een betere leeromgeving zou creëren. Gescheiden onderwijs is niet noodzakelijker wijze slechter, maar voordelen zijn er tot nu toe nog niet aangetoond."

Voorstanders voeren aan dat verschillen in de hersenen tussen jongens en meisjes een afzonderlijke onderwijsstijl vergen. "Er zijn echter weinig verschillen in de hersenen gevonden en geen enkele variatie kan worden gelinkt aan een ander leerproces," voert Liben aan. "Daarentegen leren de studenten de redenen voor de scheiding in zich op te nemen. Al na twee weken gescheiden onderwijs, beginnen zich stereotypes over het andere geslacht te ontwikkelen."

Labels: , ,

Archeologen graven oud Romeinse scheepswerf op

Archeologen van de University of Southampton en de British School at Rome denken een grote Romeinse scheepswerf gevonden te hebben. De wetenschappers zouden de site hebben ontdekt tijdens opgravingswerken in Portus, de haven van het antieke Rome. Simon Keay, professor aan de University of Southampton en directeur van het Portus Project, noemt de opgraving bijzonder belangrijk. Er zijn tot nu toe immers weinig Romeinse keizerlijke scheepswerven ontdekt.

De onderzoekers ontdekten de overblijfselen van een groot gebouw aan een bassin in het centrum van het havencomplex van Portus. "Eerst werd er gedacht aan een opslagplaats," verduidelijkt Simon Keay. "Uit verdere opgravingen bleek echter dat de site eerder voor een andere doelstelling, verbonden aan de bouw en het onderhoud van schepen, werd gebruikt." Er werd al langer geweten dat Portus een cruciale handelspoort was die Rome toegang gaf tot het mediterrane gebied.

Portus Project onderzoekt al langer de belangrijkheid van de Romeinse haven. Tot nu toe werd er echter nog geen grote Romeinse scheepswerf gevonden, op uitzondering van een mogelijke site aan de Tiber in de buurt van Monte Testaccio. Daarnaast werd ook een mogelijke scheepswerf gevonden in de buurhaven Ostia. De vondst laat een constructie van 145 meter lengte en 60 meter breedte zien. Op bepaalde plaatsen zou het dak meer dan 15 meter hoog zijn geweest. Het complex dateert van de tweede eeuw voor christus.

Labels: , ,

Laserpen moet bermbommen kunnen ontdekken

Wetenschappers aan de Michigan State University hebben naar eigen zeggen een laser ontwikkeld die bermbommen, die onder meer tijdens de oorlog in Irak en Afghanistan vele slachtoffers hebben gemaakt, zou kunnen ontdekken. De laser bezit volgens de onderzoekers de gevoeligheid en selectiviteit om grote gebieden te scannen en geïmproviseerde explosieven te ontdekken. Bermbommen zijn in Irak en Afghanistan verantwoordelijk voor 60 procent van de slachtoffers bij de Amerikaanse strijdkrachten.

Onderzoeksleider Marcos Dantus, professor scheikunde en oprichter van BioPhotonic Solutions, benadrukte dat de detectie van geïmproviseerde explosieven bijzonder belangrijk is, aangezien in de omgeving verschillende chemische bestanddelen aanwezig zijn die de bedreigende stoffen maskeren. De toepassing laat volgens Dantus toe te vermijden dat gebouwen moeten geëvacueerd worden of wegen moeten worden afgesloten omwille van een vals alarm.

"Aangezien geïmproviseerde explosieven vaak worden aangetroffen in dichtbevolkte gebieden, moet de aanpak op een niet-destructieve manier gebeuren," voert professor Dantus aan. "Bovendien moet er bij de opsporing een onderscheid kunnen worden gemaakt tussen de explosieven en andere stoffen die in de omgeving aanwezig zijn." De uitvinding van Dantus zou dat onderscheid kunnen maken voor hoeveelheden tot een fractie van een miljardste van een gram.

Labels: ,

Bacterie produceert oneindige voorraad waterstof

Amerikaanse onderzoekers hebben een procedé ontwikkeld dat naar eigen zeggen een oneindige voorraad waterstof kan leveren voor brandstofcellen. Daarbij zou gebruik gemaakt worden van bacteriën. Tot nu toe was er een externe bron van elektriciteit nodig om de productie van waterstof op te zetten. Dat zou door het nieuwe procedé echter niet langer nodig zijn. Er wordt wel opgemerkt dat de huidige productiekosten van de nieuwe technologie te hoog liggen om de toepassing commercieel rendabel te maken.

"Er bestaan bacteriën die op een natuurlijke manier in de omgeving aanwezig zijn en die de mogelijkheid hebben op elektronen buiten de cel vrij te geven, zodat ze in staat zijn om elektriciteit te produceren tijdens het afbreken van organische materie," aldus onderzoeker Bruce Logan. "De microben kunnen, vooral binnen een zogenaamde microbiologische brandstofcel, elektrische stroom produceren." Vooral het feit dat er geen elektrische bron meer nodig is om energie toe te voegen aan de productie van waterstof, wordt door Logan de grote doorbraak genoemd.

Waterstof wordt al lang bestempeld als één van de belangrijkste brandstoffen van de toekomst, maar voorlopig is men er nog altijd niet in geslaagd een ideale toepassing te vinden. Het nieuwe systeem heeft volgens Logan alleen zout en zoet water en een aantal membranen nodig om de productie te kunnen garanderen. Logan merkt echter op dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Daardoor kan er op dit ogenblik volgens hem op dit ogenblik ook nog geen sprake zijn van een commerciële toepassing.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Daimler heeft een eerbetoon gebracht aan zijn gastarbeiders. Dieter Zetsche, topman van Daimler, verwees daarbij naar de inzet van Turkse migranten voor het bedrijf. Migranten zijn volgens Zetsche onder geen enkel beding nog weg te denken, van de montage tot het management. Dat is volgens hem de manier waarop een bedrijfsvoering moet gebeuren. Zetsche wees er daarbij op dat topprestaties niet afhankelijk zijn van nationaliteit, geslacht of afkomst. Daimler was één van de eerste bedrijven in Duitsland waar Turkse migranten werden ingezet. Het concern telt wereldwijd ongeveer 120.000 Turkse medewerkers. In Duitsland werken er meer dan 120 nationaliteiten voor de autobouwer.


Het Griekse telecombedrijf Ote, dochter van Deutsche Telekom, heeft een akkoord aangekondigd tussen directie en vakbonden over een verlaging van de lonen met 11 procent over drie jaar. De arbeidstijd zal met vijf uur per week worden verkort. Daardoor zal er nog vijfendertig uur per week worden gewerkt. Ote is daarmee het eerste grote privé-bedrijf in Griekenland dat de lonen verlaagt. Over vier jaar zullen de lonen en de arbeidstijd bij Ote, het grootste telecombedrijf van Griekenland, naar het huidige niveau worden teruggebracht. De vakbonden zeggen tijdens de onderhandelingen het behoud van de 12.000 banen bij Ote als een prioriteit te hebben beschouwd.


De juridische strijd tussen Samsung en Apple duurt voort. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern heeft een kort geding aangespannen tegen Apple vanwege het schenden van patenten. Samsung eist een verkoopverbod op alle iPhones en iPads van Apple die gebruikmaken van technologie van de derde generatie. Er wordt een een dwangsom geëist van 1 miljoen euro. Verder eist Samsung een opgave van de verkochte aantallen en de gemaakte winst. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil verder dat de producten uit de winkels worden gehaald. Samsung en Apple liggen al langer met elkaar in de clinch. Beide bedrijven beschuldigen elkaar van het schenden van patenten. Apple wist daarbij in Nederland een verkoopverbod van bepaalde modellen van Samsung af te dwingen.


De Spaanse staatsloterij Loterias wordt gedeeltelijk geprivatiseerd. De Spaanse ministerraad heeft zijn toestemming gegeven voor een beursgang van het bedrijf. De Spaanse staat kan tot 30 procent van de aandelen verkopen. Dat is de grootste privatisering uit de geschiedenis van Spanje. Een woordvoerder van de Spaanse regering benadrukte dat de verkoop zich zowel naar institutionele investeerders als private spelers richt. De waarde van Loterias wordt door het loterijbedrijf zelf geraamd op een bedrag van 21 miljard euro. De Spaanse staat hoopt 7 miljard euro te kunnen genereren uit de verkoop. Loterias zou tijdens de maand oktober naar de beurs worden gebracht.


Het staalconcern ArcelorMittal wil volgend jaar 1 miljard dollar besparen door een aantal Europese sites stil te leggen en de productie te verhuizen naar goedkopere alternatieven. Dat heeft Lakshmi Mittal, voorzitter van het staalconcern, tijdens een investeerdersdag gezegd. De sites die momenteel stilliggen zullen volgens Mittal niet erg snel opnieuw opgestart worden. Kleinere reserves dan tijdens de wereldwijde economische crisis van drie jaar geleden betekenen volgens hem dat ArcelorMittal goed voorbereid is op recessiescenario's. De orders uit de opkomende markten en het Midden-Oosten vertragen volgens het concern wegens een gebrek aan duidelijkheid over de economische vooruitzichten.


Het economische herstel in Oost-Europa en Centraal-Azië gaat langzamer dan in andere ontwikkelende regio's. Hun economie hangt ook sterk af van Westerse economieën, waardoor die landen riskeren meegesleurd te worden met de eurozone in moeilijkheden. Dat heeft Philippe Le Houerou, vicevoorzitter van de Wereldbank voor de regio's Europa en Centraal-Azië, benadrukt tijdens de bijeenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Hij stelde dat West-Europa als afzetmarkt immers cruciaal is voor Oost-Europa en Centraal-Azië. Bovendien betekent de sterke financiële connectie met West-Europa, wat in de boomjaren zorgde voor groei, volgens Le Houerou nu een kwetsbaarheid voor bepaalde landen.


De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos heeft voor het eerst over een begeleid faillissement van zijn land gesproken, waarbij obligatiehouders een verlies van 50 procent zouden lijden. Dat zeggen Griekse media. Venizelos zou volgens hen aan de leden van zijn partij gezegd hebben drie mogelijke uitkomsten te zien voor de schuldencrisis. Eén daarvan zou een begeleid faillissement inhouden. Een andere optie zou de uitvoering van het tweede steunpakket voor Griekenland inhouden. Een derde scenario zou een ongecontroleerd bankroet zijn, wat door Venizelos echter als een complete ramp zou worden bestempeld. In een reactie stelde Venizelos echter dat elk woord over een potentieel faillissement contraproductief werkt.


Een faillissement van Griekenland vormt op geen enkele manier een oplossing voor de financiële problemen van het land. Dat heeft Antonio Borges, Europees directeur van het Internationaal Monetair Fonds, gezegd. Zelfs wanneer Griekenland zou besluiten om zijn schulden niet meer te betalen, blijft het land volgens Borges nog steeds afhankelijk van buitenlands kapitaal. Hij voegde er aan toe dat Griekenland ook zonder rente en aflossing een groot tekort heeft. Bovendien zorgt de import volgens Borges voor een groot tekort op de Griekse handelsbalans. Hij benadrukte dat dergelijke problemen niet door een faillissement worden opgelost. Om een bankroet te voorkomen, is het volgens Borges noodzakelijk dat Griekenland alle beloofde maatregelen doorvoert.


De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble sluit een aanpassing van het tweede reddingspakket voor Griekenland niet uit. Dat heeft hij gezegd in de marge van de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Schäuble voorziet vooral aanpassingen aan het eerder overeengekomen tweede pakket indien zou blijken dat Griekenland er niet in slaagt om aan de voorwaarden te voldoen voor de volgende schijf internationale steun uit het eerste pakket. De zogenaamde troika van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet beslissen of aan die voorwaarden is voldaan. Volgens Schäuble zal Griekenland alle schulden kunnen blijven afbetalen.


De Spaanse regering heeft erkend dat de economische groeidoelstellingen die zijn vooropgesteld voor dit jaar en de volgende jaren, moeilijk te bereiken zullen zijn. Daarbij wordt gewezen op de gewijzigde economische context sinds de vooruitzichten zijn opgesteld. De Spaanse regering had een groei van de economie voor dit jaar vooropgesteld van 1,3 procent, terwijl er op de markt een consensus bestaat over een groei van 0,8 procent. Een lagere economische groei betekent extra begrotingsinspanningen van de Spaanse regering om, zoals beloofd aan de markten en de Europese Unie, de begrotingstekorten terug te dringen. Spanje heeft bijzonder zware klappen gekregen van de economische crisis en het uiteenspatten van een vastgoedzeepbel.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van acht Griekse banken met twee stappen verlaagd. De afwaardering volgt op een onderzoek dat tijdens de laatste week van juli werd opgestart. Er wordt opgemerkt dat de geviseerde instellingen veel Griekse staatsobligaties in hun portefeuille hebben. Ook de snel verslechterende economische situatie in Griekenland ligt aan de basis van de kredietverlaging. Moody's voegt er aan toe dat ook de vooruitzichten voor alle betrokken banken negatief zijn. Het gaat om de banken National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece, Attica Bank, Emporiki Bank of Greece en General Bank of Greece.


De World Trade Organization (WTO) heeft zijn verwachting van de groei van de wereldhandel voor het lopende jaar neerwaarts bijgesteld van 6,5 procent naar 5,8 procent. De organisatie verwacht dat de export van ontwikkelende economieën met 2,5 procent toeneemt, tegenover een stijging van het bruto binnenlands product met 1,5 procent. Volgens de organisatie zullen de slechtere economische vooruitzichten hun invloed hebben op de wereldhandel. De organisatie roept haar leden op vooral niet over te gaan tot handelsbeperkende maatregelen. Er wordt opgemerkt dat het multilaterale handelssysteem tijdens de crisis erger heeft kunnen voorkomen doordat open handel in stand werd gehouden.


De Europese Commissie wil gemeenschappelijke obligaties invoeren van de zes eurolanden die nog de hoogste rating behouden. Daarvoor moet het verdrag van de Europese Unie volgens Viviane Reding, vice-voorzitter van de Europese Commissie, niet moeten worden gewijzigd. Het gaat om Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk. Volgens Reding zouden die landen een grote Europese kernmarkt met een sterke liquiditeit en soliditeit kunnen vormen. Duitsland heeft het voorstel van Reding echter al afgewezen. Duitsland is altijd al gekant geweest tegen de zogenaamde eurobonds. Opgemerkt wordt dat de verschillende rentes immers disciplinerend werken op de respectieve begrotingen.


De ministers van financiën en centrale bankiers van de G-Twintig hebben in Washington een verklaring uitgebracht waarin ze beloven te komen met een sterk en gecoördineerd internationaal antwoord op de hernieuwde uitdagingen waar de mondiale economie voor staat. Volgens de Franse minister van financiën François Baroin was de verklaring niet gepland, maar was het een antwoord op de belangrijke verliezen op de beurzen. In de verklaring beloven de ministers voor de top van de G-Twintig begin november in Cannes met een actieplan te komen. In de verklaring wordt opgemerkt dat men er zorg voor zal dragen dat de banken voldoende kapitaal en toegang tot financiering hebben om de huidige risico's het hoofd te kunnen bieden.


Een Grieks faillissement kan niet langer worden uitgesloten. Dat heeft Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad. Knot zei er zelfs rekening mee te houden dat op korte termijn de noodfinanciering van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie wordt stopgezet als Griekenland niet voldoet aan de doelstellingen om het tekort terug te brengen. Het is voor het eerst dat een bestuurslid van de Europese Centrale Bank openlijk speculeert op een Grieks faillissement. Knot benadrukte wel nog altijd te hopen dat het niet tot een Grieks faillissement zou komen en dat het land alle beloftes over economische hervormingen zal nakomen.


Meer Nieuws

Friday, September 23, 2011

Armoede treft meer dan 15 miljoen Amerikaanse kinderen

Het voorbije jaar zijn er in de Verenigde Staten één miljoen kinderen bijgekomen die met armoede worden geconfronteerd. Daardoor leven in de Verenigde Staten op dit ogenblik ongeveer 15,7 miljoen kinderen in armoede. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Carsey Institute van de University of New Hampshire. Sinds de economische recessie vier jaar geleden van start ging zijn er volgens de onderzoekers 2,6 miljoen kinderen in de armoede terecht gekomen.

De onderzoekers wijzen erop dat nagenoeg een kwart van de kinderen onder de leeftijd van zes jaar in armoede leeft. "Het is bijzonder belangrijk een inzicht te hebben in de kinderarmoede, want armoede onder de leeftijd van zes jaar gaat vaak gepaard met een achteruitstelling in het onderwijs en gezondheidsproblemen," voeren de onderzoekers aan. "Die negatieve elementen kunnen het hele verdere leven beïnvloeden."

Er wordt aan toegevoegd dat sinds het uitbreken van de economische crisis in achtendertig Amerikaanse staten een toenemende kinderarmoede kon worden opgetekend. Mississippi kent de grootste kinderarmoede (32,5 procent), gevolgd door het District of Columbia (30.4 procent) en New Mexico (30 procent). Met een niveau van 10 procent wordt New Hampshire het minst geconfronteerd met kinderarmoede, gevolgd door Connecticut (12.8 procent) en Alaska (12.9 procent). In het algemeen wordt kinderarmoede het vaakst aangetroffen in de zuidelijke staten.

Labels: ,

Voorkeur voor primetime-televisie gevoelig verschoven

De voorkeuren van het Amerikaanse televisiepubliek tijdens primetime hebben het voorbije decennium een belangrijke verschuiving laten optekenen. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat vooral reality-televisie tijdens het voorbije seizoen een gevoelig grotere populariteit kent dan tien jaar geleden, al lijkt het genre over zijn absolute populariteitspiek heen te zijn.

Tien jaar geleden vertegenwoordigde reality ongeveer 22 procent van het Amerikaanse primetime-publiek. Dat aandeel was het voorbije jaar opgelopen tot ongeveer 56 procent. Dat betekent echter geen absoluut record, want drie jaar geleden werd een aandeel van 77 procent bereikt. Nielsen merkt op dat de groeiende populariteit van reality het voorbije decennium vooral ten koste is gegaan van het sitcom-format. Tien jaar geleden bedroeg het aandeel van de sitcom in primetime nog 39 procent, maar dat was twee jaar geleden gedaald tot 7,4 procent om daarna uit de top te verdwijnen.

De populariteit van de sitcom werd volgens Nielsen nog verder uitgehold door het drama-format. Die programma's hadden tien jaar geleden een aandeel van 29,5 procent. Dat cijfer was vijf jaar geleden met ups en downs gestegen tot een piekniveau van 43 procent. Sindsdien is dat aandeel echter opnieuw gedaald tot ongeveer 22 procent. Het aandeel van het sport-format bleef nagenoeg het hele decennium ongeveer op 9 procent, maar dat is de jongste twee jaar gestegen tot ongeveer 20 procent.

Labels: , ,

Britse obsessie over klimaat weerspiegeld in muziek

De obsessie van de Britten met de weersomstandigheden weerspiegelt zich ook in de Britse muziek. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford en de University of Reading. Daarbij wordt opgemerkt dat Britse componisten twee keer zoveel geneigd zijn om muziek met klimaat-thema's te schrijven dan hun collega's in andere landen. Er wordt aan toegevoegd dat stormen het populairste klimaat-gebonden thema is bij Britse componisten.

"Componisten worden in het algemeen beïnvloed door hun eigen omgeving in het weertype dat ze willen oproepen," merkt onderzoeker Paul Williams, professor aan het departement meteorologie aan de University of Reading, op. "Passend in het nationale stereotype lijken Britse componisten bovengemiddeld aangetrokken te worden door de variabele Britse weerpatronen en de stormachtige kustlijn. Britse componisten veel vaker verwijzen naar de weersomstandigheden dan het Franse collega's. Voor Duitse componisten is het weer daarentegen nog veel minder vaak een inspiratiebron."

Karen Aplin, professor aan het departement natuurkunde van de Oxford University, stelt dat het dreigende drumgeluid als weerklank van een naderende storm bij de muziekliefhebber evenveel oproept als de lucht in de schilderijen van kunstenaars zoals John Constable of Claude Monet. De onderzoekers merken op dat componisten vaak een voorkeur hebben voor stormen om emotionele onrust uit te drukken. Wind vormt het tweede meest populaire muziekthema.

Labels: , ,

Aziatische rijken zijn jonger dan collega's uit het westen

Producenten van luxegoederen en aanbieders van financiële diensten moeten hun strategieën in Azië aanpassen. In die regio zijn de welgestelde consumenten immers opmerkelijk jonger dan in gebieden zoals de Verenigde Staten en Europa. Dat is de conclusie van een studie van bank HSBC Holdings en het onderzoeksbureau Nielsen. Er wordt opgemerkt dat dertigers een groot gedeelte van de welgestelde bevolking van de Aziatische regio's vertegenwoordigen.

"De gemiddelde Chinese consument met een inkomen van minstens 500.000 yuan of 78.296 dollar per jaar is amper zesendertig jaar oud," aldus het persbureau Bloomberg. "Bovendien vormen mannen een meerderheid van 36 procent van deze bevolkingsgroep." Er wordt aan toegevoegd dat die dertigers zich in een periode bevinden waarin de rijkdom wordt opgebouwd. HSBC Holdings zegt dat verwacht moet worden dat deze groep steeds groter zal worden en op een bepaald ogenblik wellicht omvangrijker zal worden dan in de mature markten.

In Indonesië is de welgestelde bevolking gemiddeld achtendertig jaar oud, gevolgd door negenendertig jaar in India en achtenveertig jaar in Hongkong. Ook wordt opgemerkt dat 20 procent van deze jonge rijken in China ongehuwd is. Dat niveau is even hoog in Australië, maar in Hongkong en Taiwan valt dat terug tot 12 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat 18 procent van de gezinnen uit deze categorie in China bestaan uit tweeverdieners zonder kinderen. In Taiwan valt dat aandeel echter terug tot 2 procent.

Labels: ,

Amerikaanse consument laat duurzaamheid vallen

Consumenten in de Verenigde Staten zijn minder geïnteresseerd in milieuvriendelijke producten en de duurzaamheidsproblematiek dan de voorbije periode. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau GfK Roper Consulting. De trend is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan de moeilijke financiële klimaat. Er wordt opgemerkt dat 41 procent van de Amerikaanse consumenten economische veiligheid belangrijker vindt dan de duurzaamheidsproblematiek. Dat betekent een stijging met 13 procentpunten tegenover drie jaar geleden.

Er wordt aan toegevoegd dat 33 procent van de ondervraagden van mening is de ecologische problematiek bijzonder ernstig genomen moet worden en voor iedereen een prioriteit zou moeten zijn. Drie jaar geleden bleek echter 46 procent van de Amerikanen die mening toegedaan te zijn. Bovendien zegt 37 procent van de ondervraagden dat de bedrijven hun verantwoordelijkheid op het gebied van leefmilieu opnemen. Drie jaar geleden was dat slechts 29 procent.

Ook zegt nog slechts 39 procent van de ondervraagden dat de beweringen van bedrijven over duurzame realisaties niet geloofwaardig zijn. Dat was drie jaar geleden nog 48 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat nog slechts 30 procent van de Amerikanen de voorbije twee maanden een product met milieuvriendelijke eigenschappen heeft gekocht, tegenover 36 procent drie jaar geleden. Tegelijkertijd zegt 24 procent producten te vermijden die geen positieve bijdrage leveren tot het leefmilieu. Dat was drie jaar geleden nog 30 procent.

Wel zegt 63 procent van flessenwater meer overgeschakeld te zijn op leidingwater. Dat betekent een stijging met 5 procentpunten tegenover drie jaar geleden. Ook zegt 39 procent bij het winkelen een herbruikbare tas mee te nemen naar de supermarkt. Dat betekent een stijging met 11 procentpunten tegenover drie jaar geleden.

Labels:

Elektronica domineert meest waardevolle bedrijven Taiwan

De elektronicasector vertegenwoordigt de meest waardevolle bedrijven van Taiwan. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Interbrand en het magazine BusinessNext, in samenwerking met de Taiwan External Trade Development Council. De ranglijst toont volgens de onderzoekers de sterkte aan van een nieuwe generatie producenten van consumenten-elektronica in Azië. In de ranglijst van Interbrand staat HTC Corporation, de derde grootste producent van smartphones ter wereld, op de eerste plaats met een waarde van 3,6 miljard dollar.

HTC Corporation won op één jaar tijd 2,2 miljard dollar aan waarde. "Dat heeft het bedrijf te danken aan zijn innovatieve producten en een uitgelezen marketing-campagne," merkt Interbrand op. De top vijf bestaat nagenoeg uitsluitend uit elektronica-bedrijven. Op de tweede plaats staat Acer, dat actief in een brede waaier van elektronica-toepassingen, met een waarde van 1,9 miljard dollar. Dat betekent weliswaar een groei met 38 procent tegenover vorig jaar, maar het bedrijf moet wel zijn eerste plaats in de rangschikking afstaan.

De derde plaats wordt ingenomen door Asus, een concurrent van Acer. De waarde van Asus nam op één jaar met 27 procent toe tot 1,6 miljard dollar. Op de vierde plaats volgt het softwarebedrijf TrendMicro, dat zijn waarde met 1 procent zag dalen tot 1,2 miljard dollar. De top vijf wordt rond gemaakt door de voedingsgroep Master Kong, dat met 12 procent steeg tot 1,2 miljard dollar. De top tien bestaat verder uit het voedingsconcern Want-Want, fietsenmaker Giant, bandenfabrikant Maxxis, informaticabedrijf Synnex en hardwareproducent Advantech.

Labels: , ,

Vragen rond interesse News Corp in Formule Eén

Het mediaconglomeraat News Corp van Rupert Murdoch heeft geen signalen van interesse meer laten blijken in de Formule Eén. Dat heeft Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, gezegd. News Corp had in mei van dit jaar aangekondigd van plan te zijn om een consortium op te richten voor de ontwikkeling van een termijn op lange termijn voor de verdere uitbouw van de Formule Eén. Dat deed speculaties rijzen over een mogelijke buy-out, maar volgens Ecclestone heeft News Corp sindsdien niets meer laten weten.

"News Corp zou voor de overname samenwerken met de Italiaanse investeringsgroep Exor van de familie Agnelli, eigenaar van autoconstructeur Fiat en diens dochtermerk Ferrari," aldus het webmagazine Sportbusiness.com. "De speculaties over een buy-out werden nog gevoed door het bericht dat Sky Sports, eigendom van News Corp, een overeenkomst had gesloten om vanaf volgend seizoen de uitzendrechten met de Britse openbare omroep BBC te delen."

Bernie Ecclestone, die een controlerend belang in de Formule Eén zes jaar geleden verkocht aan CVC Capital Ventures, stelde echter dat News Corp zich sindsdien niet meer gemeld heeft. Ecclestone voegde er aan toe er nochtans van overtuigd te zijn dat CVC Capital bereid zou zijn om te praten met een partij die een degelijk bod zou willen doen op de Formule Eén. Ecclestone zegt te vermoeden dat enkele partijen zich daadwerkelijk hebben gemeld, maar dat het bod niet voldeed aan de wensen van CVC Capital.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Meg Whitman, de gewezen chief executive van eBay, komt aan het hoofd te staan van het Amerikaanse computerbedrijf Hewlett-Packard. Whitman wordt bij het computerconcern de opvolger van Leo Apotheker, die al enkele tijd onder vuur lag bij de aandeelhouders. Whitman (55) werkte eerder ook bij concerns zals Procter & Gamble, Walt Disney en Hasbro. Sinds januari is ze bestuurder bij Hewlett-Packard. Whitman krijgt naast zich het gezelschap van uitvoerend voorzitter Ray Lane. Haar voorganger Apotheker moet na amper een jaar alweer opstappen. Hij legde bij het concern de klemtoon op software en diensten en splitste de computer-afdeling af. Onder zijn leiding werd ook het softwarebedrijf Autonomy overgenomen. De resultaten volgden echter niet al die inspanningen.


De Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden hebben beslag laten leggen op de 109 museumwagens van de Zweedse autobouwer Saab. De deurwaarder hoopte met een verkoop van de museumstukken geld binnen te halen voor de crediteurs, bij wie Saab naar eigen zeggen voor 150 miljoen euro schulden heeft. Op Zweedse bankrekeningen vond de deurwaardersorganisatie nog geen miljoen euro. De buitenlandse tegoeden blijven buiten het bereikt van Kronofogden. Omdat Saab van de rechter een goedkeuring voor reorganisatie heeft gekregen en dus beschermd is tegen zijn schuldeisers, kan Kronofogden de museumstukken niet verkopen. Het pronkstuk van de collectie is het prototype van het allereerste model van Saab.


De Europese Unie lijkt vaart te zetten achter de plannen voor een herkapitalisatie van de zestien banken die de voorbije zomer bijna faalden voor de stresstest. Volgens een Franse topambtenaar moeten ze acuut op zoek naar kapitaal. De afgelopen weken is er op de aandelenbeurzen gespeculeerd over nieuwe financieringsrondes voor Franse banken, die het meest zijn blootgesteld aan Griekenland. De lijst bestaat uit Espirito Santo en Banco Portugues (Portugal), Piraeus Bank en Hellenic Postbank (Griekenland), Banco Popular Espanol, Bankinter, Caixa Galicia, BFA-Bankia, Banco Civica, Caixa Ontinyent, Banco De Sabadell (Spanje), Banco Popolare (Italië), Nova Ljubljanska (Slovenië), Marfin Popular Bank (Cyprus), Norddeutsche Landesbank en de HSH Nordbank (Duitsland).


In Manhattan, in de directie omgeving van Ground Zero, is een controversieel islamitisch centrum geopend. Het centrum is erg omstreden omdat het vlak bij de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York is gelegen. Het centrum is volgens Sharif El-Gamal, de ontwikkelaar van het project, toegankelijk voor mensen van alle religies. Hij voegde er aan toe dat er een gedenkteken komt voor de aanslagen. El-Gamal noemde de weerstand tegen de bouw van het centrum een onderdeel van een campagne tegen moslims. Hij gaf eerder wel aan dat het fout was om de nabestaanden van de slachtoffers van niet bij het project te betrekken. Hij benadrukte dat er minstens één nabestaande in de raad van advies van het centrum zetelt.


De toelating van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone is uitgesteld. Dat is tijdens een vergadering van de ministers van binnenlandse zaken en justitie van de lidstaten van de Europese Unie beslist. De meeste lidstaten zijn voor de toelating van de twee landen, maar Nederland en Finland hebben hun veto gesteld. Bulgarije en Roemenië traden vier jaar geleden toe tot de Europese Unie, maar hun grenzen zijn nog niet open voor vrij verkeer voor personen. Nederland en Finland menen dat de twee landen meer inspanningen moeten doen om corruptie en de georganiseerde misdaad te bestrijden voordat ze kunnen toetreden tot de Schengenzone. Sinds het eerste bezwaar van Nederland tegen de toetreding blokkeert Roemenië de invoer van Nederlandse bloemen.


Het Amerikaanse koerierbedrijf FedEx heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 464 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 10,5 miljard dollar. Het bedrijf zegt echter te verwachten dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht. Dat is naar eigen zeggen het gevolg van een dalende vraag in de Verenigde Staten en Azië. De snelle daling van de vraag naar de pakjesdiensten van FedEx, vooral vanuit Azië, overtreft volgens het bedrijf de mogelijkheid om de operationele kosten te reduceren. De vraag naar de expressdiensten viel terug met ongeveer 4 procent.


De Franse bank BNP Paribas wil al over twee jaar voldoen aan zeer strenge internationale kapitaalnormen die normaal pas over acht jaar van kracht worden. Dat heeft Baudouin Prot, topman van de Franse bank, gezegd. Concreet wil BNP Paribas tegen eind volgend jaar zijn kernkapitaalratio volgens de verstrengde Bazel-normen optrekken tot 9 procent van het vermogen. Volgens de huidige normen bedraag die ratio 9,6 procent. De strengere regels gaan pas over acht jaar in, maar door veel sneller te gaan, hoopt Prot de markt gerust te kunnen stellen. BNP Paribas wil die doelstelling bereiken zonder vers kapitaal op te halen. Enerzijds zullen er voor 70 miljard euro aan risicovolle activa worden afgestoten, maar daarnaast zullen ook winsten van de volgende jaren worden ingehouden.


In Griekenland is weer massaal geprotesteerd tegen de nooit eerder geziene besparingsmaatregelen die de regering oplegt om een faillissement van het land te vermijden. Onder meer het openbaar vervoer, taxi’s, de luchtvaart en het onderwijs werden zwaar getroffen. De algemene staking volgde op de aankondiging door de Griekse regering van draconische besparingen, waarbij onder meer 30.000 ambtenaren deeltijds moeten gaan werken, in een bijna wanhopige poging om een bankroet te vermijden. Naast de deeltijdregeling kondigde de Griekse regering aan te gaan bezuinigen op maandelijkse pensioenen boven de 1.200 euro, evenals op pensioenen van mensen onder de 55 jaar.


De Britse overheid is bereid een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van dertien Ierse betogers die negenendertig jaar geleden in Londonderry tijdens Bloody Sunday door Britse militairen werden doodgeschoten. Na een onderzoek van twaalf jaar heeft een commissie beslist dat Britse militairen volledig verantwoordelijk zijn voor het bloedbad. De Britse premier David Cameron stelde dat het onderzoek heeft aangetoond dat de moorden ongerechtvaardigd en niet te rechtvaardigen zijn. Sommige nabestaanden zegt geen enkele vorm van financiële compensatie te accepteren. Volgens hen moeten de verantwoordelijken strafrechtelijk worden vervolgd. Door Bloody Sunday vergrootte de steun van de katholieke bevolking van Noord-Ierland voor het Irish Republican Army (IRA).


De Franse justitie heeft Nicolas Bazire, een intieme vriend van president Nicolas Sarkozy, in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Nicolas Bazire (54) is mogelijk medeplichtig bij misbruik van overheidsgeld. Het onderzoek spitst zich toe op de financiering van de presidentiële kiescampagne van gewezen premier Edouard Balladur in het midden van de jaren negentig. Bazire was toen de campagneleider van Balladur, die uiteindelijk de duimen moest leggen voor Jacques Chirac. De advocaat van Bazire benadrukte dat zijn cliënt helemaal niet betrokken was in het dossier, net zoals Nicolas Sarkozy, die toen de woordvoerder van de campagne was. De Franse justitie spitst zich toe op een mogelijk corruptiecircuit bij de verkoop van duikboten aan Pakistan.


Bij de vier grootste commerciële banken van China is tijdens de eerste helft van september 420 miljard yuan spaargeld weggehaald. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 50 miljard. Dat zouden een aantal anonieme bronnen hebben gemeld tegenover de krant Zhongguo Zhengjuan Bao. Spaarders zoeken andere kanalen om hun spaargeld meer te laten opbrengen. De inflatie in China ligt momenteel boven 6 procent, terwijl het spaargeld bij de banken slechts 3,5 procent opbrengt. Het weggehaalde geld komt terecht in een parallel circuit, bij particulieren of bedrijven die niet het statuut van bank hebben, maar die een veel hogere opbrengst bieden dan de banken.


De Amerikaanse Federal Reserve gaat voor het einde van juni volgend jaar voor 400 miljard dollar aan staatsleningen met looptijden van zes tot dertig jaar opkopen. Een vergelijkbaar bedrag aan leningen met looptijden van drie jaar of minder wordt verkocht. Met deze Operation Twist wil de Federal Reserve de langlopende rente verder verlagen. Door de zeer lage rente zullen investeerders volgens de Amerikaanse centrale bank hopelijk op zoek gaan naar andere en beter renderende beleggingen, zoals aandelen en bedrijfsobligaties. Dit moet bedrijven aan extra liquiditeit helpen, waardoor ze meer investeringen kunnen doen. Ook moet de maatregel de huizenmarkt helpen omdat huizenbezitters door de lage rente hypotheken goedkoper kunnen herfinancieren.


Het kredietratingbureau Moody's heeft de langetermijnratings van Bank of America en Wells Fargo verlaagd. Citigroup zag zijn kortetermijnrating verlaagd. Volgens Moody's is het steeds minder waarschijnlijk dat de Amerikaanse overheid deze instellingen te hulp zal schieten bij eventuele noodgevallen.De Amerikaanse regering zal volgens het ratingsbureau vandaag sneller dan tijdens de financiële crisis een bank laten bankroet gaan indien ze in de problemen komt. De Amerikaanse financiële instellingen genieten vaak het aurool van too-big-to-fail, maar zouden die status volgens de kredietbeoordelaar kunnen verliezen nu de regulatoren een systeem opzetten voor de ontmanteling van grote bedrijven die in financiële moeilijkheden komen.


Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moedigt aan dat de Verenigde Staten ervoor kiezen om hun groei op korte termijn te stimuleren en dat de Europese Unie voorrang geeft aan het in evenwicht brengen van de publieke financiën. Dat heeft Lagarde gezegd ter gelegenheid van de opening van de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Verder zei ze nog dat er politiek leiderschap nodig is om de overeengekomen oplossingen uit te voeren. Er zijn volgens haar oplossingen voorhanden om de schuldencrisis aan te pakken, maar daarbij zal volgens haar wel politieke moed nodig zijn.


Bill Gates, de oprichter van Microsoft, behoudt met een vermogen van 59 miljard dollar zijn topnotering in de lijst van de vierhonderd rijkste Amerikanen van het magazine Forbes. Gates is voor het achttiende jaar op rij de rijkste Amerikaan. Het voorbije jaar nam zijn waarde nog toe met 5 miljard dollar. De gemiddelde welstand van de miljardairs in de lijst van Forbes steeg het voorbije jaar met 12 procent tot een gemiddeld niveau van 3,8 miljard dollar. De legendarische investeerder Warren Buffett behoudt met een vermogen van 39 miljard dollar zijn tweede plaats, maar laat wel de zwaarste daling optekenen. Hij verloor op één jaar tijd 6 miljard dollar. Larry Ellison, oprichter van het computerbedrijf Oracle, staat met een bedrag van 33 miljard dollar op de derde plaats.


Meer Nieuws

Thursday, September 22, 2011

Ook rijkere consument stelt zich opnieuw voorzichtiger op

De onzekere economische omstandigheden hebben ook het vertrouwen van de rijkere consument aangetast. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Unity Marketing. Daarbij wordt opgemerkt dat het vertrouwen van deze groep tijdens het tweede kwartaal van dit jaar tot het laagste niveau in twee jaar was teruggezakt. Daarbij wordt opgemerkt dat 27 procent van deze consumentengroep aangaf minder te besteden dan één jaar geleden. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog 25 procent en tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 23 procent.

Tegelijkertijd gaf tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 26 procent van de rijkere consumenten aan meer te besteden dan één jaar geleden. Dat is volgens de onderzoekers het laagste cijfer in twee jaar tijd. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar gaf nog 33 procent aan meer te besteden dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat deze rijkere consumenten zich ook voorzichtiger opstellen voor de aankoop van luxeproducten. De meeste respondenten gaven aan volgend jaar die bestedingen op hetzelfde niveau te houden.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar waren de rijkere consumenten nog optimistischer over hun luxebestedingen. Toen gaf 30 procent aan meer te zullen besteden. Tijdens het tweede kwartaal is dat echter teruggevallen tot 24 procent. Er wordt wel opgemerkt dat de rijkere consumenten daarentegen het gebruik van media willen opdrijven. Daarbij wordt gesteld dat deze groep gemiddeld 30,3 uur per week aan het internet zegt te besteden. Dat is vijf uur meer dan vorig jaar.

Labels:

Verveling en overaanbod dodelijk in sociale netwerken

Verveling en een overaanbod vormen de belangrijkste reden voor consumenten om hun relaties met merken in sociale netwerken stop te zetten. Dat is de conclusie van een rapport van het reclamebureau DDB Paris en het onderzoeksbureau OpinionWay. De wetmatigheid van relevantie en frequentie in marketing is volgens de onderzoekers dan ook even belangrijk in sociale netwerken als in andere sectoren. Er wordt aan toegevoegd dat marketeers altijd met respect voor de consument moeten optreden.

"Nagenoeg de helft van de gebruikers van sociale netwerken zegt een commerciële relatie merk verbroken te hebben omdat het merk hen niet langer interesseerde," merken de onderzoekers op. "Ook zegt 46 procent dat de informatie onvoldoende interessant was. Ongeveer één op drie gebruikers merkte op dat er teveel berichten werden verstuurd. Slechts 14 procent gaf aan dat de merken meer berichten zouden moeten publiceren."

"De resultaten tonen dat de commerciële toepassing van sociale netwerken nog in zijn kinderschoenen staat," voert Sebastien Genty, directeur planning bij DDB Paris, aan. "Er moet duidelijk een leerproces worden doorgemaakt. Geen enkel merk kan het zich veroorloven om zich door de technologie te laten verblinden en voorbij te gaan aan de basisregels rond de interactie met consumenten. De traditionele marketingregels blijven ook in deze omgevingen gelden."

Labels: ,

Klimaatveranderingen cruciaal in menselijke evolutie

Klimaatfluctuaties hebben aanleiding gegeven tot cruciale fases in de menselijke evolutie. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Liverpool. Daarbij wordt opgemerkt dat snelle fluctuaties in de temperaturen samen vielen met onder meer de opkomst van de eerste verre verwanten van de hedendaagse mens en de intrede van stenen werktuigen. Volgens de onderzoekers heeft het fenomeen ook implicaties voor de huidige klimaatverandering. Opgemerkt dat die evoluties vooral een bedreiging vormen voor populaties die geen beschikking hebben over technologieën om daarmee om te gaan.

"Bij een grote klimaatschommeling ongeveer 2,7 miljoen jaar geleden worden een aantal nieuwe mensensoorten opgemerkt," merkt Matt Grove, onderzoeker aan de School of Archaeology, Classics and Egyptology van de University of Liverpool op. "De meeste soorten waren rond 1,5 miljoen jaar geleden opnieuw verdwenen. Ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden ontstonden ook de eerste stenen handwerktuigen, wat een aantal soorten heeft toegelaten om zich aan te passen aan de snel veranderende klimaatomstandigheden."

"Anderhalf miljoen jaar geleden was nog alleen de homo erectus overgebleven," voert Grove nog aan. "Dat zou de soort te danken hebben aan zijn flexibel gedrag. De homo erectus had zich van alle mensensoorten het meest geografisch verspreid. Andere soorten hadden zich gespecialiseerd in een omgeving die verdween en die hun uitsterven veroorzaakte. De homo erectus was echter blijkbaar een generalist die met verschillende klimaatomstandigheden en milieuveranderingen kon omgaan."

Labels: ,

Steeds minder Amerikanen kopen een boek

Steeds minder Amerikanen zijn geneigd om boeken te kopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. De onderzoekers geven aan dat 32 procent van de Amerikaanse bevolking het voorbije jaar geen enkel boek heeft gekocht. Het jaar voordien bedroeg dat cijfer 21 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat eigenaars van e-readers, zoals kon worden verwacht, veel meer geneigd zijn om boeken te boeken. Slechts 6 procent van de bezitters van een e-reader kocht het voorbije jaar geen enkel boek. Bij niet-bezitters stijgt dat tot 36 procent.

De bevolkingsgroep die één of twee boeken per jaar koopt is status-quo gebleven op 17 procent. In de categorie tussen drie en vijf boeken werd echter een daling van 22 procent tot 17 procent opgetekend. Bij zes tot tien boeken werd een terugval van 17 procent naar 15 procent geregistreerd. In de categorie tussen elf en twintig boeken ging de verkoop achteruit van 11 procent naar 10 procent. Bij de aankoop van meer dan twintig boeken werd een terugval van 12 procent naar 9 procent gemeld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen meer geneigd zijn om fictie te lezen dan mannen. Daarbij blijkt dat 83 procent van de vrouwen fictie leest, tegenover slechts 67 procent van de mannen. De enige uitzondering daarop vormt science-fiction. Die sector heeft bij de mannen 32 procent lezers, maar bij vrouwen slechts 19 procent. Bij romantische verhalen ligt de verhouding tussen vrouwen en mannen echter op 38 procent tegenover 4 procent. Ook bij thrillers en misdaadboeken halen vrouwen een meerderheid van 57 procent tegenover 36 procent.

Labels: , ,

Zuid-Korea heeft snelste internet-snelheid ter wereld

Zuid-Korea heeft de snelste online downloadsnelheden van de wereld, gevolgd door Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Letland. Dat is de conclusie van een rapport van het bedrijf Pando Networks. Zuid-Korea heeft een gemiddelde downloadsnelheid van 2.202 kilobytes per seconde. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 580 kilobytes per seconde. De Verenigde Staten halen met een snelheid van 606 kilobytes per seconde een zesentwintigste plaats. De Democratische Republiek Congo staat met een snelheid van 13 kilobytes per seconde op de laatste plaats.

De onderzoekers zeggen gigantische verschillen opgemerkt te hebben. "In het algemeen kent de geïndustrialiseerde wereld hogere downloadsnelheden dan de ontwikkelingslanden," voert Robert Levitan, chief executive van Pando Networks op. "Toch bleken grote economieën zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China of Canada er niet in te slagen de snelste snelheden ook maar te benaderen." Frankrijk haalt een gemiddelde snelheid van 604 kilobytes per seconde, gevolgd door Groot-Brittannië (599 kilobytes), Canada (579 kilobytes) en China (245 kilobytes).

Daarentegen zegt Pando Networks hoge snelheden, dankzij een focus op de ontwikkeling en infrastructuur en geografische voordelen, in een aantal onverwachte markten, zoals Oost-Europa, opgemerkt te kunnen hebben. In Roemenië werd een snelheid van 1.909 kilobytes per seconde opgetekend, gevolgd door Bulgarije (1.611 kilobytes), Litouwen (1.462 kilobytes) en Letland (1.355 kilobytes). Pas daarna volgen landen zoals Japan (1.364 kilobytes), Zweden (1.234 kilobytes), Oekraïne (1.190 kilobytes), Denemarken (1.020 kilobytes) en Hongkong (992 kilobytes).

Labels: ,

Mobiele platformen verantwoordelijk voor één tiende verkopen eBay

Eén op tien verkopen op de veilingsite eBay gebeurt inmiddels via mobiele platformen. Dat blijkt uit Britse cijfers van de veilingsite. Er wordt aan toegevoegd dat mannelijke klanten twee keer zoveel gebruik blijken te maken van de mobiele platformen dan vrouwelijke consumenten. De onderzoekers voeren aan dat op deze mobiele platformen ook luxeproducten worden gekocht. De veilingsite maakt daarbij gewag van onder meer villa's in het zuiden van Frankrijk en exemplaren van de automerken Ferrari en Bentley Continental.

"Smartphones kennen een grote penetratie op de Britse markt en de cijfers blijven stijgen," aldus het webmagazine BizReport. "Ongeveer een kwart van de volwassenen en bijna de helft van de jongeren maakt inmiddels gebruik van een smartphone. Volgens eBay heeft 81 procent zijn toestel dag en nacht ingeschakeld." Volgens eBay maken consumenten in Groot-Brittannië meer gebruik van hun mobiele apparaten om goederen op de veilingsite te kopen dan in de andere Europese landen.

"Het duurde jaren vooraleer internet-shopping mainstream werd," voert Angus McCarey, directeur retail bij de Britse divisie van eBay, aan. "Er mag echter verwacht mag worden dat mobiele commerce er slechts de helft van de tijd zal overdoen om algemeen door te breken. Indien de gegevens van onze Britse activiteiten een goede graadmeter zijn, zullen er historische groeicijfers worden opgetekend. In Groot-Brittannië is er op dit ogenblik al sprake van een groei met driecijferige percentages."

Labels: ,

Oudere consument klikt sneller op relevante reclame

Relevante online reclame kan oudere consumenten sneller aanzetten om door te klikken dan jongere generaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Crowd Science. Uit het onderzoek blijkt verder dat 22 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen niet op reclames klikken omdat ze de huidige webpagina niet willen verlaten. Er wordt aan toegevoegd dat angst voor virussen voor vele consumenten een reden is om niet op reclames te klikken. De onderzoekers stellen verder dan 24 procent van de respondenten online reclames bewust negeren.

"Advertenties die niet voldoen aan de eisen van relevantie, worden door alle leeftijdscategorieën afgewezen," voeren de onderzoekers aan. "Toch blijkt dat 76 procent van de Amerikaanse vijfenvijftig-plussers op online reclames heeft geklikt. In de leeftijdscategorie bedraagt dat slechts 58 procent. Dat betekent dat oudere consumenten sneller geneigd zijn om te klikken op reclames die ze relevant vinden." Er wordt opgemerkt dat in beide leeftijdscategorieën nagenoeg de helft van de correspondenten aangaf niet-relevante reclames irriterend te vinden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 27 procent van alle respondenten aangaf dat ze toleranter zouden zijn wanneer de advertenties meer relevant voor henzelf zouden worden gemaakt. Opgemerkt wordt ook dat bij universitairen 71 procent op advertenties klikt. Bij lagere opleidingen is dat slechts 59 procent. Ook blijkt dat mannen met een score van 30 procent zich bij gerichte en relevante advertenties zich het meest engageren.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Brits-Zuidafrikaanse bierbrouwer SABMiller is er uiteindelijk toch in geslaagd de bierdivisie van de Australische groep Foster's over te nemen. Foster's stemde uiteindelijk in met een verhoogd bod van omgerekend 7,4 miljard euro. De voorbije zomer had de Australische groep nog een bod van 9,5 miljard 7,1 miljard euro afgewezen. In mei vorig jaar had Foster's bekend gemaakt zijn wijndivisie en bieractiviteiten te willen opsplitsen. De wijntak kampte met teruglopende omzetcijfers als gevolg van een overcapaciteit op de markt. In eerste instantie was het de bedoeling van Foster's om de wijnactiviteiten af te stoten. Met merken zoals Foster's Lager en Victoria Bitter controleert de Australische brouwer ongeveer de helft van zijn thuismarkt.


Autobouwer Saab heeft in beroep van een Zweedse rechtbank toestemming gekregen om een reorganisatie door te voeren. De noodlijdende Zweedse autoconstructeur, in handen van Swedish Automobile, is daardoor voor drie maanden beschermd tegen zijn schuldeisers. Volgens topman Victor Muller bevindt Saab zich nu in een veilige haven. Het belangrijkste is nu volgens Muller de productie te hervatten. Daarnaast wordt het volgens hem een stuk waarschijnlijker dat potentiële investeerders in Saab zullen stappen. Saab hoopt op de toegezegde investeringen van autodistributeur Pang Da en autobouwer Youngman, die echter nog toestemming moeten krijgen van de Chinese overheid.


De Franse bank BNP Paribas, die voor 3,5 miljard euro Grieks papier bezit, is bereid nog een deel van die Griekse schulden kwijt te schelden als er van de privésector een hogere bijdrage zou worden gevraagd. Dat heeft Baudouin Prot, topman van BNP Paribas, gezegd in een interview met een Frans radiostation. Hij stelde wel dat de prioriteit ligt bij de uitvoering van het tweede reddingspakket voor Griekenland. Dat reddingsplan werd in juli afgesproken door de Europese leiders. Toen toonde ook de privésector zich bereid om een bijdrage te leveren. Prot stelde zich ook positief op tegenover het eveneens geviseerde Italië, dat volgens hem echter als enige in de eurozone een primair begrotingsoverschot heeft en ook als enige over twee jaar naar een begroting in evenwicht streeft.


Verschillende stedelijke instellingen van Albacete, een stad in de Spaanse autonome regio Castilia-La Mancha, zijn zonder elektriciteit gevallen omdat ze door de leverancier werden afgesloten wegens onbetaalde facturen. Dat hebben het stadsbestuur van Albacete en de elektriciteitsmaatschappij Iberdrola gemeld. Albacete, een stad met 175.000 inwoners, heeft een schuld van meer dan 1 miljoen euro uitstaan bij de Spaanse elektriciteitsgroep Iberdrola. De facturen gaan twee jaar terug. Het stadsbestuur van Albacete vreest nog meer onderbrekingen. Iberdrola benadrukte dat de abonnees bij onderbrekingen steeds van tevoren op de hoogte gebracht worden. Albacete heeft een gecumuleerde schuld van meer dan 15 miljoen euro bij andere leveranciers.


De Nederlandse financiële groep ING heeft sinds eind juni zijn portefeuille Italiaans staatspapier met 2,6 miljard euro afgebouwd tot 4,7 miljard euro. Ook Spaanse staatsobligaties werden verkocht. Dat heeft de Nederlandse groep in een presentatie bekend gemaakt, met de bedoeling de beleggerszorgen enigszins weg te nemen na de recente ratingverlaging van Standard & Poor's voor Italië. De Nederlandse groep maakte de voorbije maanden gebruik van de obligatie-aankopen van de Europese Centrale Bank, die staatspapier van Italië en Spanje opkocht om de rente te drukken en de eurocrisis onder controle te houden. In totaal heeft ING nog voor 7,7 miljard euro Zuid-Europese staatsobligaties in portefeuille. De blootstelling van ING aan Zuid-Europa lijkt nu naar eigen zeggen beheersbaar.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de eurozone opgeroepen om de European Financial Stability Facility (EFSF) te gebruiken om de zwakste banken te herkapitaliseren, gezien de zware verliezen voor het bancaire systeem door de schuldencrisis. De instelling benadrukte bij de voorstelling van zijn rapport over de wereldwijde financiële stabiliteit dat het onvermogen van de politieke wereld om een antwoord te bieden op de huidige economische en financiële problemen in Europa en de Verenigde Staten, voor ongerustheid van de markten zorgt. De risico's zijn volgens de instelling groot en er wordt aan toegevoegd dat de tijd opraakt om de kwetsbaarheden aan te pakken die een bedreiging vormen voor het globale financiële systeem en het economische herstel.


Het Mexicaanse leger heeft drugsbaron Saul Solis, voormalig politiechef en ooit kandidaat voor het congres, ingerekend. Solis zou geen weerstand hebben geboden bij zijn arrestatie. Solis wordt beschouwd als één van de belangrijkste luitenanten van de Tempeliers, een pseudo-religieuze drugsbende die zich vorig jaar afscheidde van drugskartel La Familia. De Tempeliers houden zich vooral bezig met de handel in methamfetamine. Solis wordt beschuldigd van meerdere aanslagen op militairen en agenten. Ook wordt hij verdacht van het leiden van drugslaboratoria en van het beramen van aanslagen op politiefaciliteiten in de hele staat. Er was een beloning van 1,1 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.


Het Amerikaanse internetconcern Google heeft zijn sociale netwerksite GooglePlus voor het grote publiek geopend. Met GooglePlus wil het concern de concurrentie aangaan met de wereldwijde marktleider Facebook. GooglePlus werd al in juni gelanceerd, maar aansluiten kon enkel op uitnodiging van iemand die al deel uitmaakte van het netwerk. Dat moest aan het nieuwe initiatief een zeker exclusief cachet geven. Ondanks deze beperking slaagde GooglePlus erin in op enkele weken tijd ongeveer 25 miljoen gebruikers aan te trekken. De vraag is echter of GooglePlus echt concurrentie zal kunnen betekenen voor Facebook, dat wereldwijd al ongeveer 750 miljoen gebruikers telt.


De Europese Centrale Bank heeft 500 miljoen dollar toegewezen aan één bieder tijdens een wekelijkse toewijzing van liquiditeiten, tegen een rente van 1,07 procent. Vorige week leende de Europese Centrale Bank ook al 575 miljoen dollar aan twee banken uit de eurozone. De identiteit van de betrokken banken werden niet vrijgegeven, maar de grote vraag naar liquiditeiten geeft aan dat er banken zijn die het moeilijk hebben om zich op de open markt bij elkaar te financieren. Vorige week kondigden de Europese Centrale Bankl en vier andere centrale banken aan dat ze tot het einde van dit jaar een massa dollars beschikbaar zullen maken voor de commerciêle banken.


De reële lonen van de Duitse werknemers zijn tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 1,9 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Die groei is volgens het rapport te danken aan betere collectieve arbeidsovereenkomsten en een langere arbeidstijd. Nominaal stegen de lonen met 4,2 procent. Dat is de sterkste groei in drie jaar tijd. Een gedeelte van die groei werd echter afgeroomd door de inflatie van 2,3 procent. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar stegen de reële lonen in Duitsland meer dan gemiddeld. De cijfers tonen aan dat ook de Duitse werknemers profiteren van het economische herstel na de financiële crisis.


De Britse verzekeringsgroep Lloyd’s of London heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geboekt van 697 miljoen pond. Oorzaak is een grote reeks natuurrampen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte de groep nog een winst van 628 miljoen pond. In totaal verwerkte Lloyd’s in het eerste halfjaar voor 6,7 miljard pond aan schadeclaims, waarmee het verzekeringsbedrijf, dat al meer dan drie eeuwen actief is, het duurste halfjaar uit zijn geschiedenis achter de rug heeft. Een pakket van 2,7 miljard pond was het gevolg van natuurrampen. De aardbeving en tsunami in Japan van maart dit jaar waren de duurste rampen. Lloyd’s zegt financieel sterk genoeg te zijn om een mogelijke verdere toename aan claims te kunnen verwerken.


De banken in de Europese Unie lopen door de Europese schuldencrisis het risico op verliezen ten belope van 300 miljard euro. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekend. Het pakket zou voor 200 miljard euro bestaan uit staatsobligaties die de banken in de boeken hebben. De resterende 100 miljard euro zou gelinkt zijn aan financiële verbintenissen die de banken onderling aangegaan hebben. Enkele banken krijgen al geen toegang meer tot private kapitaalbronnen. Daardoor verhoogt het risico op nieuwe tekorten aan kredieten. Om dat tegen te gaan moet de politiek volgens het Internationaal Monetair Fonds met geloofwaardige strategieën komen voor de schuldenafbouw en de belastbaarheid van de banken verhogen.


Het meubelbedrijf Ikea heeft bevestigd te worden afgeperst. Een woordvoerder van de Zweedse keten dat een persoon Ikea in een aantal landen heeft bedreigd. Eind mei ontploften bij vestigingen van Ikea in Eindhoven, Gent en Lille explosieven. Er vielen bij de incidenten echter geen slachtoffers. Europol maakte begin september bekend dat de ontploffingen waren veroorzaakt door lichte explosieven die vermoedelijk door één en dezelfde persoon zijn geplaatst. De verdachte is een Europees uitziende man tussen de vijfendertig en vijfenveertig jaar oud. De vermoedelijke dader werd in Eindhoven en Gent door bewakingscamera's gefilmd.


Full Tilt, een pokersite met honderdduizenden geregistreerde spelers, heeft op een frauduleuze manier 440 miljoen dollar van virtuele pokerrekeningen gehaald. De kans is groot dat de meesten, onder wie ook veel Europese spelers, hun geld nooit meer terugzien.Jarenlang had Full Tilt de reputatie een betrouwbare site te zijn die altijd op tijd uitbetaalde. Maar een onderzoek van het Amerikaanse gerecht bracht nu frauduleuze praktijken aan het licht. De pokersite had duidelijk het zogenaamde Ponzi-systeem ingevoerd. Dat houdt in dat er eigenlijk geen geld stond op de virtuele pokerrekeningen van de spelers, maar dat het gestorte geld gebruikt werd om het management van de site te betalen.


De Amerikaanse softwareproducent Oracle heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,84 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 1,35 miljard dollar geboekt. De omzet steeg van 7,5 miljard dollar naar 8,37 miljard dollar. Oracle zegt te verwachten dat de verkoop van software ook tijdens het tweede kwartaal met 6 procent tot 16 procent zal blijven groeien. Oracle zegt er ook alle vertrouwen in te hebben marktaandeel te kunnen winnen tegenover rivalen zoals SAP in Europa, dat samen met het Midden-Oosten en Afrika één derde van de omzet van het Amerikaanse concern vertegenwoordigt, maar geconfronteerd wordt met moeilijke economische omstandigheden.


Meer Nieuws

Wednesday, September 21, 2011

Japanse heropbouw in teken van smart cities

Japanse bedrijven en overheden exploreren de mogelijkheden om de heropbouw van gebieden die door de natuurramp van maart dit jaar werden vernield in het teken te stellen van de ontwikkeling van het concept smart cities. Dat schrijft de Japanse krant Yomiuri Shimbun. Er wordt aan toegevoegd dat de plannen ook zijn bedoeld om bijkomende tewerkstelling te creëren, onder meer door de promotie van grootschalige projecten zoals energiecentrales met hernieuwbare bronnen en intelligente netwerken.

"Een aantal bedrijven en overheden is rond die projecten al een samenwerking opgestart," voert de Japanse krant aan. "Onder meer elektronica-producent Toshiba heeft al met een aantal overheden gesproken over geïntegreerde systemen voor onder meer de opwekking van elektriciteit, waterbehandeling en intelligente meters. Het bedrijf zou ook de bedoeling hebben om die technologieën in een later stadium te exporteren."

Er wordt aan toegevoegd dat Hitachi werkt aan een technologie om elektriciteit, die gegenereerd wordt in zijn fabrieken in de prefectuur Ibaraki, in geval van een ramp naar evacuatie-centra te vervoeren met bussen die worden uitgerust met opslag-batterijen. Ook wordt er volgens de krant gewerkt aan plannen om mega-zonneparken aan te leggen. Onder meer het bedrijf Mitsui zou van plan zijn om terreinen die na de ramp werden opgegeven, zonneparken aan te leggen. De stad Rikuzen-Takata zou concrete plannen hebben om een smart city op te bouwen.

Labels: , ,

Jaarlijks 36 miljoen doden door niet-overdraagbare ziektes

De grote bedrijven brengen de openbare gezondheid in gevaar om hun eigen winsten te beschermen. Dat heeft Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gezegd tijdens een internationale ontmoeting over gezondheid. Ban Ki-Moon benadrukte dat de meeste industrieleiders zich verantwoordelijk opstellen, maar dat is volgens hem een reden te meer om onethische praktijken zwaar te veroordelen, aangezien die de reputatie van een hele sector dreigen teniet te doen.

"Elk jaar sterven volgens Ban Ki-Moon in de wereld 36 miljoen mensen aan kanker, hartziekten, diabetes en andere niet-overdraagbare ziekte," merkt het persbureau AFP op. "De Verenigde Naties voorspellen een explosieve groei van de dodentol, vooral in armere landen in Afrika. Ban Ki-Moon benadrukte tijdens de internationale ontmoeting dat regeringen proventiecampagnes moeten lanceren om het probleem aan te pakken, maar hij deed vooral een oproep aan het bedrijfsleven, dat door gezondheidsgroepen zwaar wordt aangevallen voor de promotie van ongezonde voeding."

"Ik verwacht dat de industrie de gepaste beslissingen zal nemen," aldus Ban Ki-Moon. De secretaris-generaal van de Verenigde Staten noemde zich een verdediger van de privésector, maar stelde dat er een aantal harde realiteiten moeten worden erkend. Er zijn volgens hem duidelijke bewijzen dat bepaalde bedrijven de wetenschap en soms zelfs de eigen research naast zich neerleggen en de openbare gezondheid in gevaar brengen om de eigen winsten te beschermen.

De oproep van Ban Ki-Moon geldt volgens hem niet alleen ten opzichte van de industrie, maar ook naar media, marketing en reclame.

Labels: , ,

Ontbossing reduceert neerslag in regenwoud

De ontbossing in de regenwouden van West-Afrika reduceert de regenval in de nabije omgeving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Leeds. Opgemerkt wordt dat de omvorming van regenwoud tot landbouwgronden de regenval in de omliggende bosgebieden met ongeveer 50 procent terugschroeft. Oorzaak is volgens de onderzoekers de verandering van de temperatuur van de oppervlakte, wat een impact zou hebben op de vorming van regenwolken.

"De resultaten van de studie hebben belangrijke implicaties voor toekomstige beslissingen op het gebied van landmanagement in die regio en andere regenwoud-gebieden zoals de Amazone," voert onderzoeksleider Luis Garcia-Carreras, professor aan de School of Earth and Environment van de University of Leeds, aan. "Uit satelliet-observaties kon al worden opgemerkt dat een verandering in het landgebruik een grote impact kan hebben op lokale weerpatronen. Dit onderzoek biedt een verklaring voor dat fenomeen."

Garcia-Carreras voert aan dat niet alleen het aantal gerooide bomen een impact heeft op de stabiliteit van de regenwouden, maar dat ook aandacht moet worden besteed aan het patroon van de ontbossing. "De Afrikaanse gebieden hebben al de kleinste regenval van alle regenwoud-ecosystemen op aarde," waarschuwt Garcia-Carreras. "Dat kan deze gebieden bijzonder gevoelig maken voor veranderingen in de lokale weerpatronen."

De onderzoekers merken op dat de regenval boven de landbouwgronden na de ontbossing zes keer hoger lag, terwijl boven het resterend bosgebied met meer dan een halvering moest worden rekening gehouden.

Labels: , , ,

Jongeren versturen 3.200 tekstberichten per maand

Jonge volwassenen tussen achttien en vierentwintig jaar versturen en ontvangen gemiddeld 109,5 tekstberichten per dag. Dat betekent een totaal van meer dan 3.200 berichten per maand. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. Op de tweede plaats komt de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vierendertig jaar. In die groep worden echter slechts 41,8 berichten per dag verstuurd. Dat is 160,8 procent minder dan bij de jongere leeftijdscategorie. Bij de Amerikaanse vijfenzestigplussers is er nog slechts sprake van gemiddeld 4,7 berichten per dag.

De onderzoekers stellen dat 23 procent van de respondenten uit de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar meer dan 100 berichten per dag verstuurt en ontvangt. Bij 12 procent gaat het om meer dan 200 berichten per dag. Dat komt op een maandtotaal van 6.000 berichten. De onderzoekers voegen er aan toe dat het bezit van een mobiele telefoon en het gebruik van tekstberichten in deze groep nagenoeg universeel is. Mobiele telefoons hebben in deze leeftijdsgroep een penetratie van 95 procent, waarvan 97 procent gebruik maakt van tekstberichten.

Het Pew Research Center voegt er aan toe dat blanken het minst actief zijn met tekstberichten. Afro-Amerikanen komen volgens de onderzoekers aan een gemiddelde van 70,1 berichten per dag, tegenover 48,9 berichten bij Latino-Amerikanen en 31,2 berichten bij blanken. Er wordt aan toegevoegd dat ook in de lagere inkomensklasse frequenter van tekstberichten gebruik wordt gemaakt. Datzelfde fenomeen wordt ook opgemerkt bij de lagere opleidingen.

Labels: ,

Manchester City stelt plannen trainingscomplex voor

De Engelse voetbalclub Manchester City heeft de plannen voor zijn nieuw trainingscomplex ingediend. Het complex, dat naast het Etihad Stadium van de club zal worden ingeplant, moet het meest geavanceerde trainingscentrum van de wereld worden. Het complex wordt echter ook gezien als een strategie van de club om te kunnen beantwoorden aan de financiële fairplay-regels die door de Europese voetbalfederatie werden ingevoerd. Het trainingscomplex van Manchester City krijgt een oppervlakte van 32 hectaren.

Het trainingscomplex zou een mini-stadion met zevenduizend zitplaatsen omvatten, gekoppeld aan vijftien oefenterreinen. Daarnaast omvat het complex overnachtingsmogelijkheden voor 72 spelers. Verwacht wordt dat tegen het einde van het jaar een beslissing over het complex zal worden genomen. Manchester City voert aan dat het trainingscomplex een onderdeel vormt van zijn ontwikkeling op lange termijn. Volgens de Europese fairplay-regels mogen voetbalclubs niet meer besteden dan de gerealiseerd inkomsten. Investeringen in trainingsinfrastructuur vallen daar echter niet onder.

"Iedereen buigt zich - terecht - over de financiële fairplay," voert Brian Marwood, chief football operations officer bij Manchester City. "Dat geldt echter niet alleen voor onze club, want ook andere verenigingen evalueren hun situatie. Manchester City heeft nog heel wat werk voor de boeg om aan die regels te kunnen beantwoorden, maar het trainingscentrum vormt daar een onderdeel van." De club heeft al een gedeelte van de terreinen aangekocht. Een deel bestaat uit voormalige industriegronden, die gesaneerd zullen worden.

Labels: , , ,

Traditionele reclamemedia laten 5 procent groei optekenen

De traditionele reclamesectoren radio, televisie, kranten en magazines hebben tijdens de eerste helft van dit jaar in de Verenigde Staten een omzet gerealiseerd van 53,2 miljard dollar. Dat betekent een groei met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen. Opgemerkt dat de groei onder meer wordt gedragen door de grotere reclamebestedingen van bedrijven uit de verschillende sectoren uit de financiële dienstverlening.

De grootste stijging wordt opgetekend door de sector van de autoverzekeringen, waar een toename met 25 procent tot 955 miljoen dollar werd opgetekend. Op de tweede plaats volgen bankdiensten met een stijging van 24 procent tot 566 miljoen dollar. De top drie wordt rond gemaakt door de financiële investeringsbedrijven, die een groei met 19 procent tot 463 miljoen dollar lieten registreren. "Het gaat allemaal om financieel georiënteerde categorieën," merkt Randall Beard, analist bij Nielsen, op tegenover de Amerikaanse krant The New York Times.

"De consument is bijzonder geïnteresseerd in besparingen, optimale deals en de versterking van zijn financiële situatie," voert Randall Beard aan. "De boodschappen van de autoverzekeringen zijn dan ook vooral gericht op kortingen en besparingen. Dat is een typische strategie om nieuwe consumenten aan te trekken. Bij de bankservices werden vooral producten met beloningen en extra aanbiedingen voorgesteld. Bij de financiële services werd er ook een verschuiving van de rijkere doelgroep naar een breder publiek opgetekend."

Labels:

Schaliegas alternatief voor steenkool in Poolse dorpen

Poolse landelijke gemeenschappen zouden in schaliegas een alternatief kunnen vinden voor het gebruik van de goedkope, maar vervuilende steenkool. Dat heeft de Poolse regering gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat in de kleine Poolse dorpen elke woning nog zijn eigen individueel verwarmingssysteem heeft, meestal op basis van steenkool, omdat er moeilijk toegang kan worden gekregen tot andere energiebronnen. De Europese Unie stuurt echter aan op het gebruik van milieuvriendelijker brandstoffen.

"Vele Poolse dorpsbewoners schakelen echter over naar verwarming met hout, aangezien dat product goedkoop is en lokaal kan worden gevonden," aldus een woordvoerder van de Poolse regering tegenover het webmagazine Euractiv. "Opslagproblemen houden echter de vraag naar steenkool op een hoog niveau. Er zal Europees geld nodig zijn om de nodige veranderingen door te voeren. Polen moet de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen, maar zonder Europese hulp zal dat proces moeilijker verlopen en langer duren."

Polen genereert op dit ogenblik ongeveer 95 procent van zijn elektriciteit op basis van steenkool. De Poolse premier Donald Tusk kondigde eerder deze maand echter aan dat de Poolse regering een strategische verschuiving naar schaliegas op het oog heeft. Die productie zou over ruim twee jaar van start kunnen gaan. Er wordt aan toegevoegd dat al negentig schaliegas-licenties zijn toegekend aan energiebedrijven zoals Total en ExxonMobil. Polen heeft naar verwachting een gasreverve van ongeveer 5,3 triljoen kubieke meter.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Europese ministers van landbouw zijn het niet eens geraakt over het behoud van het Europese voedselhulpprogramma voor armen. De middelen voor dat programma zouden volgend jaar met 80 procent verminderen. Het 'European Food Aid Programme for the most Deprived' (PEAD) biedt voedselhulp aan 40 miljoen arme Europeanen. Ondanks de steun van een meerderheid van de lidstaten werd een overgangsregeling voor een periode van drie jaar geblokkeerd door Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Tsjechië, Denemarken en Zweden. Dat beslissing zou kunnen leiden tot een forse inkrimping van het voedselhulpprogramma.


De Europese Commissie heeft zijn toestemming gegeven voor de miljardensteun van twee Duitse deelstaten voor HSH Nordbank. Voorwaarde is dat de landesbank uit Noord-Duitsland het balanstotaal met 61 procent terugdraait. Onder meer moet Nordbank bijvoorbeeld de financiering van luchtvaartactiviteiten stoppen. Nordbank, één van de Duitse overheidsgecontroleerde landesbanken, moest in volle bankencrisis in twee jaar geleden bij de deelstaten Hamburg en Sleeskwijk-Holstein aankloppen voor financiële steun. Nordbank kreeg een kapitaalinjectie van 3 miljard euro en kon rekenen op een zogenaamd risicoschild van 10 miljard euro. Daarbovenop kwamen nog liquiditeitsgaranties ter hoogte van 17 miljard euro. Die reddingsoperatie is nu door de Europese Commissie goedgekeurd.


Een rechter in Hamburg heeft een Duitse belasting op nucleaire brandstof vernietigd. De nucleaire taks was vorig jaar ingevoerd, als onderdeel van plannen om de vergunning voor de Duitse kerncentrales te verlengen tot het einde van het volgende decennium. Die verlenging werd ingetrokken na de kernramp in het Japanse Fukushima, maar de regering behield wel de taks. De uitbaters van de kerncentrale vochten de belasting juridisch aan en krijgen nu gelijk voor de rechter in Hamburg. Maar de discussie over de taks is daarmee niet van de baan. De taks werd niet ongrondwettig verklaard en lokale rechters kunnen er zich geval per geval over uitspreken.


De Britse tabloid News of the World geeft een schadevergoeding van 2 miljoen pond aan de nabestaanden van het vermoorde meisje Milly Dowler. Verslaggevers van de krant hadden negen jaar geleden, kort na haar verdwijning, de voicemail van haar mobiele telefoon gekraakt en berichten gewist. De familie van Milly Dowler kreeg daardoor de indruk dat het slachtoffer nog leefde. De onthulling van de feiten eerder dit jaar zorgde voor een golf van verontwaardiging in Groot-Brittannië. Uiteindelijk leidde het schandaal tot het opdoeken van de krant. News of the World vormde een onderdeel van de groep News Corp van Rupert Murdoch. De tabloid schenkt ook een bedrag van 1 miljoen pond aan een goed doel.


De internationale luchtvaartsector zal dit jaar een winst boeken van 6,9 miljard dollar. Dat heeft de International Air Traffic Association (IATA) bekend gemaakt. In juni werd door de internationale luchtvaartorganisatie nog een winst van 4 miljard dollar naar voor geschoven. De bijsturing is volgens de organisatie te danken aan het grote aantal passagiers. Ondanks het positievere nieuws blijven de vooruitzichten ver onder de winst van 16 miljard dollar die vorig jaar werd geboekt. Gezien de hoge olieprijzen en de economische onzekerheden is het volgens Tony Tyler, algemeen directeur van de internationale luchtvaartorganisatie, al een prestatie dat er nog steeds positieve winstcijfers kunnen worden opgetekend. Voor volgend jaar wordt een winst van 4,9 miljard dollar verwacht.


In de Italiaanse stad L'Aquila is het proces begonnen tegen wetenschappers die onvoldoende gewaarschuwd zouden hebben voor de aardschok van twee jaar geleden. De experts, die beschuldigd worden van doodslag, riskeren bij een veroordeling een gevangenisstraf van vijftien jaar cel. Bij de aardschok in de regio van L'Aquila verloren tweeënhalf jaar geleden 308 mensen het leven. De weken en maanden voordien waren al een aantal kleinere schokken waargenomen, maar één week voor de ramp had de Commissie voor Grote Risico's, een adviesorgaan van de Civiele Bescherming, de bevolking nog gerust gesteld. Het proces wordt door seismologen en geologen in de hele wereld met argusogen gevolgd. Aangevoerd wordt dat het onmogelijk is om een aardbeving exact te voorspellen.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de rating van Italië met één niveau verlaagd. Daarmee zakt de kredietwaardigheid van Italië, de derde grootste economie van de eurozone, onder het niveau van Slovakije. Aan die verlaging werd bovendien ook negatieve vooruitzichten gekoppeld. In zijn rapport wijst het ratingbureau op de verslechterende groeivooruitzichten van Italië. Daar bovenop komen de fragiele regeringscoalitie en politieke meningsverschillen in het parlement. Volgens het bureau werkt die politieke constellatie verlammend en zal Italië er niet doortastend genoeg door kunnen reageren op de economische problemen die in het verschiet liggen. De ingreep van het ratingbureau voert de druk op de Europese muntunie verder op.


Een aantal Europese banken hebben wellicht extra kapitaal nodig als de crisis in de eurozone erger wordt. Dat heeft nu ook Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, toegegeven. Niet alleen de negen banken die eerder dit jaar faalden voor de stresstest, moeten opnieuw naar extra kapitaal op zoek. Ook andere banken moeten dat wellicht doen. Almunia wil de mogelijkheid van staatshulp aan banken desnoods verlengen. Die regeling werd drie jaar geleden ingevoerd en zou normaal dit jaar aflopen. Almunia benadrukte wel dat banken de staatssteun als laatste redmiddel moeten beschouwen. Eerst moeten ze volgens hem proberen op de markt kapitaal op te halen. Enkele weken geleden reageerde de Europese Commissie nog afwijzend op een herkapitalisatie.


De Engelse voetbalclub Manchester United heeft de plannen voor een notering aan de beurs van Singapore voorlopig uitgesteld vanwege de aanhoudende onrust op de financiële markten. De regerende Engelse landskampioen wil nog wel voor het eind van dit jaar een notering. Manchester United wil naar verluidt 1 miljard dollar ophalen met het naar de beurs brengen van een deel van de aandelen van de voetbalclub. De beursgang werd reeds eerder goedgekeurd door de beursautoriteiten in Singapore. De Amerikaanse eigenaars van de club willen de controle behouden door slechts een gedeelte van de aandelen aan te bieden aan het publiek en door de stemrechten te beperken. Manchester United noteerde vroeger in Londen maar werd zes jaar geleden van de beurs gehaald.


Saab betwist de faillissementsaanvragen die de twee personeelsvakbonden hebben ingediend. Saab voerde daarbij aan dat het bedrijf niet bankroet is, maar slechts tijdelijke liquiditeitsproblemen ondervindt. Die problemen zullen voorbij zijn als de geplande investering van de Chinese firma's Pang Da en Youngman binnen komen. Naar verwachting komt dat geld in november, als daarvoor de vergunningen zijn verstrekt door de Chinese overheid. Verder meldt Saab de beslissing van de hogere rechtbank in Göteborg af te wachten over een reorganisatie van het bedrijf. Saab tekende beroep aan tegen een eerdere beslissing om de reorganisatie af te wijzen. Als de rechtbank het beroep gegrond verklaart, krijgt Saab de mogelijkheid drie maanden in alle rust orde op zaken te stellen.


Het ratingbureau Fitch behoudt de hoogste kredietwaardigheid voor Duitsland. Ook de vooruitzichten blijven volgens het ratingbureau stabiel. Volgens het ratingagentschap wordt het behoud van de rating gerechtvaardigd door de robuuste en gediversifieerde Duitse economie, de gezonde arbeidsmarkt, het voorzichtige macro-economische beheer en de stevige investeringen. Er wordt wel gewaarschuwd dat het oplossen van de crisis in de eurozone blijft een doorslaggevende factor om de stabiliteit van de Duitse economie te verzekeren. Het besmettingsrisico van die schuldencrisis voor Duitsland blijft volgens Fitch hoog, verwijzend naar de exportgerichte economie van Duitsland, de deelname aan het Europese reddingsplan en de blootstelling van de Duitse bankensector.


Het vorstendom Monaco heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de openbare financiën te saneren. Daarbij werd aangedrongen op een strikte begrotingsdiscipline. Monaco hoopt binnen drie jaar het begrotingstekort volledig te hebben teruggedrongen. De ministaat vreest dat een crisis in de eurozone een zware impact zal hebben op de plaatselijke economie en wil daarom besparen in onder meer gezondheidszorg, sociale diensten, veiligheid en ambtenarenlonen. Het recente huwelijk tussen prins Albert II van Monaco en prinses Charlene heeft het vorstendom naar schatting 29 miljoen euro aan inkomsten opgeleverd.


De wereldwijde economie zal dit jaar een groei kennen van 4 procent. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In juni was nog een groei met 4,3 procent in het vooruitzicht gesteld. Vooral de zorgwekkende situatie in de Verenigde Staten en de eurozone zijn volgens de organisatie reden voor de somberder vooruitzichten. Daarbij wordt gewag gemaakt van een groei met twee snelheden, waarbij vooral de rijke landen disproportioneel zwaar worden getroffen. De groei van de Amerikaanse economie werd van 2,5 procent naar 1,5 procent bijgesteld, terwijl voor de eurozone een bijstelling van 2,1 procent naar 1,6 procent gebeurde. Volgend jaar wordt voor de wereldwijde economie eveneens een groei met 4 procent verwacht.


De Nederlandse luchtvaartbedrijven Fokker Aircraft Services (FAS) en Fokker Services (FS) fuseren. De fusiegroep zal de operaties onder naam van Fokker Services verder zetten. Fokker verwacht dat de combinatie beter in staat is de concurrentie uit vooral lagelonenlanden het hoofd te bieden. De twee bedrijven hebben samen ongeveer duizend werknemers. Bij de fusie zullen er echter een zestigtal werkplaatsen verdwijnen. De sanering zal hoofdzakelijk gebeuren bij Fokker Aircraft Services uit Woensdrecht, dat al verscheidene jaren verlieslatend is. De leiding probeert naar eigen zeggen gedwongen ontslagen te vermijden door mensen te herplaatsen bij andere onderdelen van moederconcern Stork.


Na een zwakke augustusmaand heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn winstverwachting voor het hele jaar naar beneden bijgesteld. Eerder was opgemerkt dat de luchtvaartmaatschappij verwachtte het operationeel resultaat van 876 miljoen euro van vorig jaar te verbeteren. Die prognose wordt nu echter opgegeven. De winstwaarschuwing wijt Lufthansa aan een tegenvallende vraag voor passagiersvluchten tijdens de maand augustus. De aanhoudende economische onzekerheden hebben er inmiddels ook toe geleid dat de Duitse onderneming besliste om zijn capaciteit voor het winterseizoen terug te schroeven.


Meer Nieuws

Tuesday, September 20, 2011

Serie A ontvangt 1 miljard euro televisierechten

De Serie A, de Italiaanse vereniging van voetbalclubs uit de hoogste afdeling, heeft een nieuwe overeenkomst voor televisierechten afgesloten. Het nieuwe contract heeft een looptijd van drie jaar. Daarbij werd overeen gekomen dat het satelliet-televisieplatform Sky Italië een bedrag van 561 miljoen euro per jaar zal betalen, terwijl de digitale betaaltelevisie Mediaset Premium van Silvio Berlusconi een bedrag van 2698 miljoen euro per seizoen zou betalen. Daardoor zal de Serie A jaarlijks 829 miljoen euro aan televisierechten ontvangen.

"De televisierechten liggen ongeveer 5 procent hoger dan bij de vorige overeenkomsten," merkt het webmagazine Sportbusiness op. Een woordvoerder van Infront Sports & Media, de media-adviseur van de Serie A, stelde tevreden te zijn over de bereikte overeenkomst. "De inkomsten zullen de stabiliteit van het Italiaanse voetbal garanderen," merkte hij op. "We wensten haast te maken met de goedkeuring, want de televisie-industrie moet voldoende tijd hebben om zijn programmering vast te leggen."

In totaal had de Serie A zeven pakketten televisierechten te koop aangeboden. Voor de andere vijf pakketten werd echter geen bod ontvangen tegen de gevraagde prijs. De Serie A zal nu private onderhandelingen opstarten om een aantal van die pakketten alsnog te kunnen verkopen. Met inbegrip van de internationale rechten, de rechten op de Coppa Italia en licenties voor nieuwe media en lokale televisie wordt verwacht dat de Serie A zijn doelstelling van 1 miljard euro per jaar aan rechten zal kunnen realiseren. Op dit ogenblik bedragen die inkomsten 930 miljoen euro per jaar.

Labels: , , , ,

Omzet Formule Eén blijft vermoedelijk status-quo

Ondanks het verlies van de Grote Prijs van Bahrein zal de Formule Eén dit jaar wellicht geen omzetverlies lijden. Dat heeft Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, in een gesprek met de Britse krant The Independent gezegd. Oorspronkelijk was voorzien dat Bahrein het huidige seizoen zou openen, maar moest door de politieke onrust in het land in eerste instantie worden uitgesteld en nadien ook definitief geschrapt worden.

Er waren eerder geruchten gelanceerd dat Bahrein zou vrijgesteld zijn van de boeteclausule van 25 miljoen pond voor het schrappen van de wedstrijd. Bernie Ecclestone stelt echter dat de Formule Eén de som wel degelijk heeft ontvangen. Hij voegde er aan toe dat aan Bahrein werd aangeboden om het bedrag terug te betalen, maar het zou het koninkrijk niet nodig hebben gevonden. Dat zal er volgens Ecclestone toe leiden dat de Formule Eén dit jaar met eenzelfde omzet zal afsluiten dan het jaar voordien.

Ook het winstniveau zal volgens Ecclestone wellicht op het niveau van vorig jaar liggen. Hoewel er nog altijd gewag gemaakt wordt van verdere politieke onrust in het koninkrijk, heeft Bahrein opnieuw een plaats gekregen op de kalender van volgend jaar. De Grote Prijs van Bahrein zal dan tijdens de tweede helft van april worden georganiseerd. Dat wordt de vierde wedstrijd van het nieuwe seizoen. Ecclestone merkte verder nog te hopen om met de Formule Eén in de toekomst ook naar Zuid-Afrika en Mexico te kunnen trekken.

Labels: , , ,

Bouwsector en energie moeten Britse werkgelegenheid redden

De bouwsector en energie moeten de volgende maanden de Britse werkgelegenheid redden. Dat is de conclusie van een rapport van het tewerkstellingsspecialist Working Links. Uit de jongste cijfers blijkt dat Groot-Brittannië op dit ogenblik 2,51 miljoen werklozen kent, maar daarbij werd opgemerkt dat er een lichte groei in een aantal sectoren kon worden opgemerkt. De bouwsector en energie lieten de voorbije drie maanden de sterkste groei optekenen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Er wordt echter opgemerkt dat er ook een lichte groei kon worden opgetekend bij de vacatures in de industrie en de retailsector. Over de hele lijn is de voorbije drie maand echter een daling met 10 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Work Links voegt er aan toe dat alle Britse regio's met een kleiner aantal vacatures worden geconfronteerd. Schotland en Oost-Engeland lieten de kleinste dalingen optekenen. De grootste terugval werd daarentegen opgetekend in Yorkshire en Humber. Ook blijkt dat de openbare sector het zwaarste werd getroffen.

Karen Masterson, directeur van Working Links, voert aan dat er in vele sectoren een teken van heropleving kan worden opgemerkt. Naar aanleiding van de eindejaarsperiode mogen er volgens haar veel vacatures worden verwacht in de retailsector, hoewel de situatie volgens haar iets minder dan zijn dan de voorbije jaren. Daarentegen blijft de aanwerving in de openbare sector volgens haar nagenoeg onbestaande. Er wordt echter opgemerkt dat werkgevers eerder op zoek zijn naar potentieel in plaats van expertise.

Labels: , ,

Europese Unie heeft geïntegreerd elektriciteitsnet nodig

Door de beslissing van Duitsland om uit kernenergie te stappen, heeft de Europese Unie een sterker geïntegreerd elektriciteitsnetwerk nodig. Dat blijkt uit een document van de Europese Commissie. De lidstaten van de Europese Unie worden daarbij opgeroepen om voorrang te geven aan de collectieve energiebehoefte boven de binnenlandse agenda. Na de ramp met de kerncentrale van Fukushima in Japan eerder dit jaar, maakte de Duitse regering bekend over een periode van elf jaar helemaal uit kernenergie te zullen stappen.

Italië besliste in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw al uit kernenergie te stappen en heeft recent tijdens een referendum nog eens bevestigd op die beslissing niet te zullen terugkomen. Door de beperkte beschikbaarheid aan nucleaire energie is er volgens de Europese Commissie nood aan een daadwerkelijk Europees elektriciteitsnetwerk. Gehoopt wordt een dergelijk netwerk over drie jaar gerealiseerd te kunnen hebben.

"In een geconnecteerd energie-systeem van de interne markt worden alle lidstaten getroffen door dergelijke beslissingen die op nationaal niveau worden getroffen," aldus de Europese Commissie. "Dat betekent dat alle staten er ook een belang bij hebben dat deze sector efficiënt wordt gecoördineerd. Tot nu toe is er echter nog geen systematische inspanning gedaan om de verschillende landen samen te brengen om de verschillende benaderingen tegenover energie-productie te coördineren."

Labels: ,

Chinese bevolking vindt China Mobile interessantste merk

Telecom-operator China Mobile is het bedrijf dat de Chinese consument het meest aanspreekt. Uit een enquête van het adviesbureau R3 blijkt dat China Mobile een eindscore van 104 punten haalt, gevolgd door het Amerikaanse technologieconcern Apple (101 punten) en het sportmerk Nike (89,9 punten). Het Finse telecombedrijf Nokia (70 punten) werd door het sportmerk naar de vierde plaats verdrongen. De top vijf wordt afgerond door Coca-Cola (67,8 punten)

Uit het onderzoek blijkt dat China Mobile een score van 191 punten laat optekenen voor de kwaliteit die het merk vertegenwoordigt. In populariteit bij de Chinese consument wordt een score van 87 punten opgetekend, terwijl op het gebied van boeiende reclames een score van 34 procent wordt opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat M-Zone, het prepaid-tarief voor jonge consumenten, bijzonder populair blijkt te zijn. M-Zone werd gepromoot door popster Jay Chou en heeft een reeks projecten rond maatschappelijk verantwoord ondernemen opgezet.

De onderzoekers geven aan dat Apple een score van 203 punten haalde op de waarden die het merk uitstraalt, terwijl een score van 56 procent werd opgetekend op het gebied van merkenvoorkeur. Op het gebied van boeiende reclames werd een score van 45 punten geregistreerd. De onderzoekers merken daarbij op dat Apple op het gebied van merkwaarde China Mobile voor de eerste keer van de eerste plaats heeft verdrongen. De Chinese consument heeft volgens hen een grote kennis van Apple en schatten het merk op een aantal vlakken ook heel hoog in.

Labels: ,

Gebruik van e-reader nagenoeg verdubbeld

Het gebruik van e-readers is op één jaar tijd verdubbeld. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat op dit ogenblik 15 procent van de Amerikaanse bevolking een e-reader bezit. In september vorig jaar gaf 8 procent aan een e-reader te bezitten. De onderzoekers voegen er aan toe dat bovendien nog eens 15 procent van de ondervraagden aangeeft van plan te zijn een e-reader te kopen. Vorig jaar maakte slechts 12 procent gewag van aankoopplannen.

Verder wordt aangevoerd dat gebruikers van e-readers meer geneigd zijn om een groter aantal boeken te lezen en minder geneigd zijn om helemaal geen boeken te lezen. In totaal zegt 15 procent van de bevolking helemaal geen boeken te lezen, tegenover 9 procent vorig jaar. Bij de resterende groep zegt 20 procent drie tot vijf boeken per jaar te lezen. Een even grote groep zegt meer dan twintig boeken te lezen. Dat cijfer blijft ongeveer status-quo tegenover vorig jaar. Bij de gebruikers van e-readers zegt 27 procent meer dan twintig boeken per jaar te lezen.

Slechts 8 procent van de bezitters van een e-reader zegt helemaal geen boeken te lezen. Er wordt aan toegevoegd dat 36 procent van deze groep aangeeft meer boeken te lezen dan vorig jaar. Bij de bevolking die geen e-reader bezit is dat slechts 16 procent. Daarentegen geeft slechts 8 procent van de bezitters van een e-reader aan minder te lezen dan vorig jaar. Bij de groep die geen e-reader bezit is dat echter 21 procent.

Labels:

Fanatieke sportliefhebbers brengen levenskwaliteit in gevaar

Fanatieke sportliefhebbers dreigen hun relatie in gevaar te brengen. Dat zegt Josh Klapow, klinisch psycholoog aan de School of Public Health van de University of Alabama, naar aanleiding van de start van het nieuwe football-seizoen in de Verenigde Staten. Volgens Klapow raken sommige supporters zo gefixeerd op hun sport dat hun relatie en levenskwaliteit in het gedrang dreigen te komen. Er moet volgens Klapow een duidelijk verschil worden gemaakt tussen een geëngageerde fan en een football-verslaafde.

"Football behoort tot de Amerikaanse cultuur en vele Amerikanen houden van de sport," voert Klapow aan. "Voor sommige mensen wordt de sport echter een obsessie. Die verslaving heeft niets te maken met het aantal uren dat het football wordt gevolgd, maar wel met het feit dat die interesse zo ver gaat dat ze leidt tot negatieve gedragingen. Cruciaal is het effect dat de sport heeft op de verplichtingen in het dagelijkse leven."

"Er zijn een aantal duidelijke signalen die wijzen op een risicogedrag," merkt hij op. Supporters die tijdens andere activiteiten aan de sport denken of geïrriteerd raken wanneer het spel wordt onderbroken, behoren volgens hem zeker tot de risicogroepen, net zoals het missen van belangrijke familiesamenkomsten of andere evenementen om een wedstrijd te kunnen volgen. Ook een depressieve, boze of gewelddadige stemming wanneer een bepaald team heeft verloren is volgens hem een alarmsignaal dat het zoeken van hulp noodzakelijk zou kunnen maken.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Er is ongeveer 250 miljard euro aan investeringen nodig om Duitsland over elf jaar uit kernenergie te doen stappen en te laten overschakelen naar hernieuwbare energie. Dat blijkt uit een schatting van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), de investeringsbank van de Duitse staat. Die prijs kan volgens de bank nog oplopen als Duitsland zichzelf nog ambitieuzere doelstellingen oplegt inzake de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De Duitse regering besloot in de nasleep van de kernramp van Fukushima enkele oudere kerncentrales te sluiten. Dat was een haalbare kaart, omdat Duitsland meer energie produceert dan het verbruikt. Maar tegelijk werd de doelstelling geformuleerd om tegen over een periode van elf jaar alle kerncentrales te sluiten.


Enkele opkomende landen participeren in het European Financial Stability Facility (EFSF), het noodfonds van de eurolanden. Dat heeft Christophe Frankel, de financiële topman van het noodfonds, bekend gemaakt. Hij stelde dat Brazilië, Rusland, India, Zuid-Afrika en China obligaties hebben opgekocht die het fonds vorig jaar heeft uitgegeven. De beslissing van de betrokken landen betekent volgens Frankel een interessante diversificatie van de investeerders van het noodfonds. Er is al verscheidene keren overleg gevoerd tussen het noodfonds en banken in de groeilanden om de investeringen te bespreken. Guido Mantega, Braziliaanse minister van financiën, had eerder gezegd met de andere groeilanden te zullen overleven op welke manier de Europese Unie zou kunnen worden geholpen.


Jens Weidmann, de president van de Duitse centrale bank, heeft zich in een toespraak tot het begrotingscomité van het Duitse parlement tegen de voorgestelde hervormingen van het European Financial Stability Facility (EFSF), het Europese steunfonds, gekeerd. De eurolanden hebben het steunfonds de bevoegdheid gegeven om voortaan ook staatsobligaties op te kunnen kopen van eurolanden die in moeilijkheden verkeren. Ook landen die nog niet acuut in nood zijn kunnen in de toekomst via het noodfonds worden geholpen. Deze beslissingen vormen volgens Weidmann een grote stap in de richting van verschuiving van de schulden naar een supranationaal niveau, zonder dat de controle en invloed op nationaal fiscaal beleid wordt versterkt.


De opbrengst van een nieuwe Griekse belasting op onroerend goed zal minder zijn dan de Griekse regering verwacht. Dit hebben inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie geconcludeerd. Griekenland maakte onlangs bekend met de heffing dit jaar 2 miljard euro te willen ophalen en zo het begrotingstekort terug te dringen. De inspecteurs verwachten echter dat de opbrengst niet meer dan 1 miljard euro zal zijn. Hierdoor zal Griekenland mogelijk aanvullende bezuinigingsmaatregelen moeten treffen. De Griekse regering kondigde de belastingverhoging ruim een week geleden aan, ondanks bezwaren van de inspecteurs, die van mening zijn dat Griekenland af zou moeten zien van belastingverhoging als middel om het tekort te beperken.


Het industrieel conglomeraat Tyco International wordt in drie zelfstandige bedrijven opgesplitst. De Noord-Amerikaanse divisie van het beveiligingsbedrijf ADT zal een eerste entiteit vormen. Daarnaast wordt een tweede bedrijf opgebouwd rond Flow Control, dat onder meer gespecialiseerd is in thermische systemen. In een derde onderneming wordt de internationale beveiligingsafdeling ondergebracht. Volgens analisten zullen de afzonderlijke entiteiten stuk voor stuk overnameprooien voor andere ondernemingen worden. Tyco International realiseert een omzet van 18 miljard dollar. Het industriële conglomeraat heeft ongeveer 106.000 werknemers.


Enkele Zwitserse banken laten hun Duitse klanten geen cash geld meer opnemen, totdat de belastingdeal tussen Zwitserland en Duitsland van kracht wordt. Dat heeft de Zwitserse vereniging van banken gemeld. Volgens de vereniging gaat het uitsluitend om cash-opnames en kan er nog steeds geld naar andere rekeningen worden overgemaakt. Op deze manier proberen banken te voorkomen dat ze door de Duitse overheid worden aangeklaagd in zaken rond belastingontduiking. Duitsland en Zwitserland sloten in augustus, na lange onderhandelingen een overeenkomst om belastingvlucht te voorkomen, maar de deal wordt pas morgen officieel ondertekend.


Het gerechterlijke gevecht tussen Samsung en Apple sleept zich voort. Een nieuwe aanval is gelanceerd door de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent, die in Australië een tegenaanklacht tegen Apple heeft ingediend. Samsung zelf werd eerder dit jaar aangeklaagd door Apple vanwege patentbreuk. Het bedrijf zou gebruik maken van technieken waarop Apple de octrooirechten zou bezitten. Volgens Apple lijkt de Galaxy-tablet teveel op de eigen iPad. Nu probeert Samsung de zaak om te draaien door juist te stellen dat het Apple is die inbreuk maakt op zijn patenten. Bij deze zaak gaat het om enkele octrooien rond draadloze communicatie tussen verschillende apparaten.


De berichten in de media over afpersing bij Ikea zijn louter geruchten. Dat heeft de Zweedse meubelketen gezegd. Ikea geeft geen informatie vrij over de zaak, maar werkt wel nauw samen met de politie. In de Franse krant Le Parisien was onlangs een bericht verschenen dat Ikea de voorbije maanden het slachtoffer was geworden van chantage. Ikea zou begin september een brief hebben gekregen, waarin de anonieme schrijver een bedrag eiste van 6 miljoen euro. Anders zou hij een bom laten ontploffen in een winkel van de meubelketen. Ikea was de voorbije maanden het slachtoffer van enkele aanslagen, waarop de keten naar eigen zeggen de veiligheidsmaatregelen heeft versterkt. Volgens Le Parisien is de politie een bende op het spoor die actief zou zijn vanuit Polen.


De problemen in de eurozone hoeven niet te leiden tot het einde van de euro. Dat heeft John Carney, redacteur van de website CNBC.com, opgemerkt. Carney stelt voor dat de Europese Centrale Bank (ECB) zelfs desnoods de staatsleningen van landen opkoopt met nieuw gedrukt geld. In zijn betoog zegt Carney dat de Europese Centrale Bank een aantal veilige landen moet definiëren en bepalen dat voor die landen geen hogere rente getolereerd zal worden dan vooraf bepaald. Mocht de markt toch hogere rentes eisen, dan moet de Europese Centrale Bank volgens hem simpelweg de obligaties zelf opkopen met nieuw geld. Dan zou de instelling volgens hem handelen zoals iedere centrale bank met een eigen munteenheid.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een speech over zijn plannen om het begrotingstekort terug te dringen nog eens extra gehamerd op het verhogen van de belastingen voor de hogere inkomens. Obama zei een deal te willen sluiten met republikeinen over herziening van het belastingstelsel. In ruil voor belastingverhoging is Obama bereid de belastingen voor bedrijven te verlagen. Een voorwaarde is echter dat de belastinginkomsten toenemen. De president mikt voor de volgende tien jaar op 1,5 biljoen dollar extra inkomsten. In combinatie met 1,5 biljoen dollar aan bezuinigingen moet het begrotingstekort over deze periode met 3 biljoen dollar worden teruggebracht.


De Zwitserse grootbank UBS, waar recent een miljardenfraude aan het licht kwam, gaat in het licht van die affaire al zijn reclamecampagnes opschorten. De bank reageert op die manier op de schok die het uitlekken van de fraude - en het daaropvolgende miljardenverlies - heeft veroorzaakt. Volgens UBS is een reclamecampagne in de huidige context niet gepast. De bedoeling van de campagne was nieuwe klanten aan te trekken, wat door de omstandigheden weinig waarschijnlijk is geworden. Het heeft volgens de Zwitserse grootbank geen zin een campagne op te zetten rond vertrouwen en competentie, terwijl er daaromtrent een onderzoek wordt gevoerd. Een Londense trader van UBS heeft de bank opgezadeld met een verlies van 2,3 miljard dollar.


Naar schatting 60.000 mensen hebben in de Japanse hoofdstad Tokio tegen kernenergie geprotesteerd. De directe aanleiding voor de actie was de kernramp in Fukushima in de nasleep van de aardbeving en de tsunami tijdens de maand maart van dit jaar. Volgens de Japanse media is 70 procent van de bevolking voorstander van een uitstap uit kernenergie. De Japanse regering en Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, krijgen het verwijt feiten verzwegen te hebben tegenover de bevolking. Ruim een half jaar na de aardbeving zijn de getroffen reactoren in Fukushima nog steeds niet volledig onder controle.


Curatoren van de failliete Nederlandse DSB Bank zijn met de rechtsbijstandsverzekeraars en belangenorganisaties een compensatieregeling overeengekomen voor tienduizenden gedupeerde klanten. De regeling zal enkele honderden miljoenen euro's kosten. De betrokken partijen hopen dat met het akkoord een rechtszaak zal kunnen worden vermeden. Het gaat vooral om klanten die bij de bank een koopsompolis hadden afgesloten. Daarnaast zijn ook mensen betrokken met een beleggingsverzekering, een aandelenleaseproduct en kredietverlening. Tot nu toe hadden 8.000 mensen klacht ingediend. Andere klanten die in aanmerking denken te komen voor compensatie, kunnen dat nog doen tot eind dit jaar. Volgens de curator kan het gaan om meer dan 50.000 mensen.


Het Amerikaanse bedrijf Apple zal geen beroep meer doen op het Zuid-Koreaanse concern voor de levering van processoren voor de nieuwe tablets en smartphones te leveren. Dat heeft de technologiewebsite Boy Genius Report gemeld. Samsung leverde al vele jaren de processoren voor alle gadgets van het Amerikaanse concern. Nu lijkt Apple een overeenkomst te hebben met Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Het Taiwanese bedrijf zou de nieuwe generatie processoren vanaf volgend jaar beginnen te leveren. De keuze van Apple is hoogst waarschijnlijk een gevolg van de aanhoudende patentenoorlog met Samsung.


De onzekerheid over een schuldencrisis in sommige Europese landen en recessieangst kunnen de economische groei in Duitsland niet stuiten. Na een rustpunt wordt in het derde kwartaal weer rekening gehouden met een krachtige toename van de economische prestaties. Dat heeft de Duitse centrale bank in zijn maandelijkse rapport bekend gemaakt. De conjunctuurindicator voor de industrie en bouw ging tijdens de maand juli opnieuw omhoog. De industriële productie kende voor het eerst in zestien maanden een stijging. De verkoop van auto's, een indicator voor privéconsumptie, steeg voor het eerst in vijf maanden. Het ondernemersvertrouwen daarentegen zat in augustus op het laagste niveau in meer dan een jaar.


Meer Nieuws