Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 15, 2011

Britten bouwen replica van historische Edsac-computer

In het Britse National Museum of Computing in Bletchley wordt een replica gebouwd van één van de eerste moderne computers. De Britse Computer Conservation Society (CCS) besliste om in Bletchley een kopie te bouwen van de Electronic Delay Storage Automatic Calculator (Edsac), die gebouwd werd aan de Cambridge University en op het einde van de jaren veertig in gebruik werd genomen. Het toestel werd ontwikkeld door Maurice Wilkes om voor onderzoekers en wetenschappers van de universiteit allerlei berekeningen uit te voeren. De heropbouw van de replica zou drie jaar in beslag nemen. Bletchley is bekend als het Britse spionage-centrum dat tijdens de tweede wereldoorlog gespecialiseerd was in het breken van de codes van het Duitse leger.

"Edsac was één van de vroege Britse computers die als een pionier kunnen beschouwd worden van het praktisch gebruik van de informatica-technologie," merkt de Britse omroep BBC op. "De computer, die de omvang had van een woonkamer, bleef negen jaar operationeel en hielp twee Cambridge-onderzoekers aan een nobelprijs en liet vele andere wetenschappers toe onderzoek te verrichten dat zonder de technologie onmogelijk zou zijn geweest." De heropbouw van Edsac zou ongeveer 250.000 pond kosten en zal worden betaald uit fondsen die worden samengebracht door een consortium onder leiding van de zakenman Hermann Hauser.

In eerste instantie zullen er volgens het National Museum of Computing vooral inspanningen moeten worden gedaan om aan de handen van archieven en interviews met de overblijvende Edsas-technici een beter idee op te bouwen over de werking van de computer. David Hartley, voorzitter van de Computer Conservation Society, merkt op dat er van de originele machine weinig restanten zijn overgebleven, al heeft de Cambridge University nog één chassis. Een groot aantal cruciale onderdelen is echter in de loop van de jaren verdwenen. Voor een aantal onderdelen zullen in ieder geval omwille van moderne vereisten voor gezondheid en veiligheid alternatieven moeten worden gezocht.

Labels: , , ,

Luchthavenbeveiliging voor Olympische Spelen Londen

Sportliefhebbers die volgend jaar de Olympische Spelen van Londen willen bijwonen, moeten zich op strikte veiligheidsmaatregelen voorbereiden. Dat heeft Chris Allison, veiligheidscoördinator van het organisatiecomité, gezegd. Volgens Allison zal een beveiligingsniveau worden gehanteerd dat vergeleken kan worden met de maatregelen die op luchthavens worden genomen. Onder meer zullen bij elk evenement controles op de bezoekers worden uitgevoerd. Allison merkte verder op dat de organisatoren, op enkele heel specifieke uitzonderingen, geen beroep zouden doen op het Britse leger, ondanks de grote budgetbesparingen bij de politiediensten. Het veiligheidsbudget van de Olympische Spelen wordt geraamd op 475 miljoen pond.

"De budgetten van de meeste Britse politiediensten worden door de besparingen van de regering met 20 procent teruggeschroefd," aldus het persbureau Reuters. "Politiediensten die echter speciale diensten zouden verlenen aan de Olympische Spelen, werden gevraagd om hun besparingen uit te stellen tot na het evenement." Er wordt aan toegevoegd dat ook private beveiligingsbedrijven zullen worden ingeschakeld om de veiligheid van het evenement te garanderen. Allison stelt dat de maatschappij helaas heeft moeten leren om altijd rekening te houden met een mogelijke terroristische dreiging en dat er dan ook bij de Olympische Spelen zware veiligheidsmaatregelen moeten worden gehanteerd.

Groot-Brittannië is al langere tijd een doelwit van terroristen en zijn rol bij de oorlog in Irak en Afghanistan als een belangrijk bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft de bedreiging van islamitische terroristen nog doen toenemen. Zes jaar geleden, één dag na de toewijzing van de Olympische Spelen, doodden vier jonge Britse islamisten tweeënvijftig forenzen bij zelfmoordaanslagen op het transportnetwerk van de Britse hoofdstad. Allison merkte op dat het Britse leger bij een aantal specifieke taken, zoals opdrachten op rivieren en kanalen, zou kunnen worden ingeschakeld, maar niet in het straatbeeld aanwezig zal zijn. Hij voerde daarbij aan dat het Britse leger ook geen expertise heeft om in de straten van Britse steden te werken.

Labels: , ,

Rusland bouwt nieuwe scheepswerf op Kotlin-eiland

Rusland gaat op het eiland Kotlin in de Baltische Zee, tweeëndertig kilometer voor de kust van Sint-Petersburg, een nieuwe scheepswerf bouwen. Dat hebben een aantal Russische militaire bronnen gemeld aan het persbureau RIA-Novosti. Die scheepswerf moet over vier jaar starten met de bouw van twee Mistral-helicopterschepen. Oorspronkelijk was voorzien dat de helicopterschepen zouden worden gebouwd op de scheepswerf Baltiisky Zavod van de groep United Industrial Corporation van voormalig politicus en financier Sergei Pugachyov. De nieuwe scheepswerf zou onderdeel vormen van de groep Admiralty Shipyards.

Rusland heeft beslist om vier Franse Mistral-helicopterschepen aan te kopen. Daarbij werd overeen gekomen dat twee exemplaren zouden gebouwd worden op de scheepswerven van Saint-Nazaire in Frankrijk, maar twee andere schepen zouden in Rusland zelf worden gebouwd. De vier Mistral-schepen vormen de eerste grote aankoop van militaire technologie van het moderne Rusland. Voor de bouw van de twee Russische schepen zal een joint venture worden opgericht tussen United Shipbuilding Corporation en het Franse Direction Technique des Constructions Navales (DCNS). Het eerste schip dat in Saint-Nazaire wordt gebouwd, heeft een kostprijs van 936 miljoen dollar, terwijl het tweede schip een investering van 845 miljoen dollar zal vergen.

Dat prijsverschil heeft te maken met het gebruik van Russische onderdelen. In het eerste schip zullen 20 procent Russische onderdelen worden verwerkt. Dat aandeel wordt bij het tweede exemplaar opgedreven tot 40 procent. De Mistral-schepen kunnen zestien helicopters, vier landingsboten, zeventig gepantserde voertuigen en 450 soldaten vervoeren. De schepen moeten de verouderende Russische vloot helpen moderniseren. Ook de Russische scheepswerven zijn te verouderd om de Mistral-schepen te kunnen bouwen. De nieuwe scheepswerf op het Kotlin-eiland zou in de toekomst worden gebruikt voor de bouw van militaire en commerciële schepen.

Labels: , , ,

Luchtvaart op korte termijn heel crisisgevoelig

In de Verenigde Staten kon er de voorbije periode een duidelijke terugval worden opgetekend in de populariteit van luchtvaartverbindingen op korte afstanden. Dat is onder meer het gevolg van hogere prijzen, problemen op de luchthavens, de economische recessies en de doorbraak van nieuwe technologieën voor onder meer het organiseren van vergaderen. Daarbij wordt opgemerkt dat vliegtuigroutes met afstanden tot maximaal 400 mijl twintig jaar geleden bijna 34 procent van de totale passagiersgroep van de Amerikaanse luchtvaartsector vertegenwoordigden. Dat is inmiddels teruggevallen tot 26,6 procent.

"Luchtvervoer doet het voor een belangrijk aantal korte verbindingen niet meer zo goed als twintig of dertig jaar geleden," merkt luchtvaartconsulent Michael Boyd op tegenover de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. "Daarvoor kunnen verschillende oorzaken worden aangewezen." Boyd verwijst onder meer naar de verhoogde veiligheidsmaatregelen, waardoor de reis voor de passagier gevoelig wordt verlengd. Dat wordt volgens Boyd als een last ervaren, wellicht zelfs meer dan de meesten denken. Maar vooral de gestegen prijzen hebben volgens hem een belangrijke impact gehad op de populariteit van de vliegtuigverbindingen op korte afstanden.

Gary Kelly, chief executive van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines, zegt dat er gespeculeerd kan worden over de oorzaken van de terugval, maar het staat volgens hem historisch vast dat de luchtvaart op korte afstand gedomineerd wordt door het zakenleven. "Daardoor is de sector ook bijzonder gevoelig voor economische cyclussen," merkt Kelly op. "Bij economische recessies wordt er altijd een dalperiode in de luchtvaart op korte afstand opgemerkt." Hij voert daarbij onder meer aan dat bij het uitbreken van de jongste economische crisis de gevolgen van de dotcom-zeepbel uit het begin van de eeuw nog niet volledig waren opgevangen.

Labels: ,

Reclamesector blijft zich verzetten tegen Amerikaanse tabakswet

In de Verenigde Staten hebben de Association of National Advertisers en de American Advertising Federation protest aangetekend tegen een voorstel van de Food and Drug Administration (FDA), dat op de verpakkingen en reclame van de tabaksindustrie grafische waarschuwingen wil laten aanbrengen. De reclamesector noemt de voorstellen van de voedingsautoriteit overdreven en merkt op dat de maatregel in strijd is met het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting. Er wordt daarbij opgemerkt dat productverpakkingen en marketing door de voorstellen van de voedingsautoriteit een platform zouden worden voor het standpunt van de overheid.

"De Food and Drug Administration mag geen maatregelen nemen die producten en reclame onaantrekkelijk maken," voert de Amerikaanse reclamesector aan. "De ontradende beelden die de voedingsautoriteit voorstelt stemmen niet overeen met de neutrale en feitelijke labels die volgens de Amerikaanse grondwet worden toegelaten. De nieuwe tabakswet betekent één van de grootste restricties die door het Amerikaanse Congress ooit aan de reclamesector is opgelegd. Het voorstel van de voedingsautoriteit zou een gevaarlijk precedent kunnen vormen dat de overheid de mogelijkheid zou bieden om elke marketing-boodschap te beïnvloeden."

"Er wordt ook opgemerkt dat het Amerikaanse Supreme Court duidelijk heeft gesteld dat overheidsinstanties in allerlaatste instantie in de vrije meningsuiting mag ingrijpen," merkt het magazine Marketing Daily op. "Dat is in dit geval volgens de reclamesector niet van toepassingen, aangezien er andere maatregelen mogelijk zijn om de tabaksconsumptie bij jongeren te ontraden. Die alternatieve maatregelen zouden volgens de reclamesector ook veel efficiënter kunnen zijn indien ze volledig worden geïmplementeerd." De nieuwe grafische waarschuwingen omvatten onder meer beelden van kadavers, een keelgat met rook en longen met sigarettenpeuken.

Labels: , , ,

Olympisch Comité mag Formule Eén Sochi laten uitstellen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de macht om de Grote Prijs Formule Eén in het Russische Sochi over drie jaar eventueel uit te stellen indien de wedstrijd een hinder zou kunnen vormen voor de voorbereiding van de Olympische winterspelen. Dat heeft Gilbert Felli, executive director van het Internationaal Olympisch Comité, gezegd. Ook de Olympische winterspelen worden over drie jaar in Sochi georganiseerd. In het contract tussen de Formule Eén en Sochi is voorzien dat het Internationaal Olympisch Comité zou kunnen beslissen om de autorace één jaar uit te stellen indien de combinatie niet mogelijk blijkt.

Gilbert Felli stelt dat de voorbereidingen voor de Olympische winterspelen in Sochi goed verlopen, maar stelde dat het Internationaal Olympische Comité inmiddels ook een vluchtroute heeft voorzien. Daardoor zou de autorace, die de eerste Grote Prijs van Rusland zou worden, volgens Felli mogelijk één jaar kunnen worden uitgesteld. "Het is positief dat Rusland en Sochi een autorace krijgen, maar er moet absoluut worden vermeden dat de voorbereidingen van het evenement de bouwwerken of voorbereiding van de Olympische winterspelen in het gedrang zou kunnen brengen," voerde Felli aan tegenover het persbureau Reuters.

"Toen we vernamen dat Sochi in hetzelfde jaar de autorace en de winterspelen zou organiseren, wensten we duidelijk te weten of die combinatie een probleem zou kunnen vormen," benadrukte Felli. "Daarom werden in de contracten duidelijke veiligheidsclausules ingebouwd. Felli merkte wel op tot op dit ogenblik bijzonder tevreden te zijn met de vooruitgang die in Sochi wordt geboekt. Hij voerde wel aan dat de Olympische winterspelen in Sochi een moeilijk project blijven, maar hij wees er ook op dat inmiddels al 40 procent van de constructiewerken is afgerond. Eind dit jaar zal volgens hem 70 procent van de werken zijn voltooid.

Labels: , , ,

Overheidshulp aan bedrijven blijft vragen oproepen

De ingrepen van de Amerikaanse regering om de nationale autosector te redden, lijken te werken, maar het is helemaal nog niet zeker of de overheid zijn investering helemaal zal kunnen recupereren. Dat is de conclusie van een rapport van een Amerikaanse congrescommissie. Er wordt echter opgemerkt dat het hele dossier nog altijd vragen blijft oproepen rond overheidshulp aan grote ondernemingen. De redding van de autobedrijven laat veronderstellen dat elke grote onderneming te belangrijk is voor de Amerikaanse economie om failliet te kunnen gaan. Dat zou een negatieve impact kunnen hebben op de morele waarden in de economie.

"Het feit dat de overheid heeft geholpen om de gevolgen van het faillissement van General Motors en Chrysler op te vangen, betekende een nadeel voor autobedrijven die op een meer competente manier werden geleid," aldus het rapport van de congrescommissie. "De effecten van het overheidsingrijpen zullen dan ook nog lang blijven nazinderen nadat de financiële aspecten van de maatregel zijn verwerkt." Er wordt wel toegegeven dat de betrokken autobedrijven zonder de steun van de overheid in een zware financiële crisis zouden zijn terecht gekomen. Hun faillissement zou volgens het rapport een zware slag hebben kunnen toebrengen aan de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse president Barack Obama merkte op dat de redding van de autosector noodzakelijk was om te vermijden dat er miljoenen banen zouden verdwijnen en dat het industriële Midwest tot een economische woestijn zou worden herleid. De Amerikaanse regering maakte duidelijk dat er nooit verwacht werd om de volledige investering te recupereren. Bijna anderhalf jaar geleden werd nog vooropgesteld dat de reddingsoperatie de Amerikaanse overheid uiteindelijk 40 miljard dollar zou kosten, maar dat verlies is volgens de congrescommissie inmiddels teruggebracht tot 19 miljard dollar. Er wordt aan toegevoegd dat de situatie verder blijft veranderen, maar er wordt evenzeer gezegd dat er nog een lange weg moet worden afgelegd.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Italiaanse autoconcern Fiat heeft geen plannen om sportwagenfabrikant Ferrari naar de beurs te brengen. Dat heeft Amedeo Felisa, topman van Ferrari, in Shanghai gezegd. Fiat had eerder aangegeven een beursgang te overwegen als een mogelijke strategische optie voor dochterbedrijf Ferrari. Het concern heeft daarvoor volgens Felisa echter geen concrete plannen. Felisa was in Shanghai om de verkoop van de 999ste Ferrari in China te vieren. Ferrari heeft naar eigen zeggen vorig jaar in China driehonderd wagens verkocht. Dat is een stijging met 50 procent tegenover het jaar voordien. Felisa hoopt de verkoop binnen twee tot drie jaar op te kunnen krikken tot zeshonderd exemplaren. Daarmee zou China de tweede grootste afzetmarkt worden voor Ferrari. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste markt voor de Italiaanse autoconstructeur.


De Franse supermarktketen Carrefour heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 27,1 miljard. Dat is een stijging met 5,1 procent tegenover vorig jaar. De forse groei komt vooral uit de goede resultaten die de keten behaalde in opkomende markten als Latijns-Amerika en Azië. In Europa viel de verkoop daarentegen tegen. Carrefour wist wel te profiteren van prijsverlagingen en de uitbreiding van het assortiment van eigen producten, maar het slechte winterweer van december speelde de formule parten. In de Franse vestigingen van de keten nam de verkoop met 2,5 procent af. Op de afdeling non-food ging het over een daling van ruim 7 procent. Het voorbije jaar onthulde Carrefour een ambitieus plan om de grote supermarkten in West-Europa te herstructureren. De operatie zou 1,5 miljard euro kosten en tot een besparing van 4,5 miljard moeten leiden.


De Europese Commissie heeft het Spaanse bouwbedrijf ACS de toelating gegeven om zijn Duitse sectorgenoot Hochtief in te lijven. De Europese Commissie liet weten voor een eventuele overname geen problemen te zien op het gebied van mededinging. De bedrijven zijn geografisch immers vrijwel niet in hetzelfde gebied actief. Hochtief verzet zich overigens fel tegen een overname door de Spaanse groep. Het Duitse bedrijf heeft al meerdere maatregelen genomen om de overnamepogingen te dwarsbomen. ACS had al een flink belang in zijn Duitse sectorgenoot en wist dit begin januari nog uit te breiden tot boven de 30 procent. De Spaanse onderneming wil een belang van 50 procent in Hochtief opbouwen om via de balans van Hoctief de eigen schuldenlast van 9 miljard euro te verlichten. ACS lanceerde het bod op Hochtief al in september vorig jaar.


De staalconcerns ArcelorMittal en Nunavut Iron Ore hebben de strijdbijl begraven over de overname van het Canadese Baffinland Iron Mines. De twee rivalen hebben, na maandenlang tegen elkaar opgeboden te hebben, besloten een gezamenlijk bod uit te brengen. Als de overname doorgaat, krijgt ArcelorMittal 70 procent van Baffinland in handen, terwijl Nunavut de resterende 30 procent zou toegewezen krijgen. Samen met Nunavut kan er volgens ArcelorMittal een aantrekkelijker voorstel geboden worden aan de aandeelhouders van Baffinland. De overnamestrijd was sinds september vorig jaar aan de gang en leidde tot meerdere verhogingen van de biedingen. ArcelorMittal bood uiteindelijk 550 miljoen Canadese dollar voor 100 procent van de aandelen. Nunavut mikte op een belang van 60 procent. Het bod van ArcelorMittal werd gesteund door Baffinland, dat het voorstel van Nunavut als vijandig beschouwde.


De IJslandse politie heeft Sigurjon Arnason, een voormalige topman van de failliete bank Landsbanki, opgepakt voor een onderzoek naar misdrijven in de aanloop naar de ondergang van de bank. Dat heeft speciaal aanklager Olafur Thor Hauksson gezegd. Naast topman Sigurjon Arnason is ook Ivar Gudjonsson, het hoofd van de investeringstak van Landsbanki, aangehouden. Aanklager Hauksson onderzoekt of de bank zich schuldig maakte aan grootschalige marktmanipulatie, handel met voorkennis en fraude. Hauksson had eerder bekend gemaakt zeven managers van Landsbanki te verhoren na een huiszoeking op drie plaatsen in Reykjavik. Arnason en andere topmanagers zouden hun privéaandelen in de bank verkocht hebben aan de IJslandse investeerder Magnús Ármann, die daarvoor van de bank een lening kreeg. Dit gebeurde enkele dagen voordat de bank failliet ging. Daardoor zouden de betrokken zich gevoelig hebben verrijkt.


Het ruimtevaartbedrijf Astrium, dochter van de Europese defensiegroep EADS, heeft het voorbije jaar een omzet van bijna 5 miljard dollar geboekt. Dat is een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien, ondanks een ongunstige economische context. Dat heeft François Auque, voorzitter van Astrium, bekend gemaakt. Auque maakt ook melding van 6 miljard euro aan bestellingen. Dat is een stijging van 43 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt wel geen rekening gehouden met een megabestelling van vijfendertig Ariane-raketten, die dat jaar werd ontvangen. Het orderboek van Astrium heeft nu een omvang van 15,8 miljard euro. Het voorbije jaar werden onder meer zes Ariane-draagraketten gelanceerd, werden tien satellieten geleverd en werden negen contracten voor satellieten ondertekend. Het bedrijf heeft het voorbije jaar bijna 450 miljoen euro geïnvesteerd. Astrium is volgens Auque klaar om toekomstige ruimtevaartprogramma's te krijgen.


De Zweedse meubelketen Ikea heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst geboekt van 2,7 miljard euro. Dat is een stijging met 6,1 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7,7 procent tot 23,1 miljard euro. Mikael Ohlsson merkte op dat de consument in moeilijke tijden extra appreciatie heeft voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hij voegde er aan toe meer dan ooit in het concept van Ikea te geloven en die weg dan ook verder te zullen blijven bewandelen. Europa blijft met 79 procent de belangrijkste regio voor Ikea, gevolgd door Noord-Amerika (15 procent) en Asia-Pacific (6 procent). De winst van de keten had nog hoger kunnen oplopen zonder de omstreden hoge stroomkosten voor de vestiging in het Russische Sint-Petersburg. Die kostten het Zweedse bedrijf 670 miljoen euro.


Spoorwegmaatschappij Eurostar, uitbater van de hogesnelheidsverbinding tussen Brussel en Parijs en Londen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 760 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Het aantal reizigers steeg echter slechts met 3 procent tot 9,5 miljoen eenheden. Eurostar zegt dat de groei te danken is aan het herstel van de zakenmarkt en de stijging van het aantal reizigers dat de Eurostar verkiest boven het vliegtuig. Eurostar zegt ook steeds meer Duitsers en Nederlanders te vervoeren. Bovendien heeft Eurostar naar eigen zeggen ook geprofiteerd van de problemen in het luchtverkeer in november en december als gevolg van de sneeuwval. Ook zouden meer Britten van de Eurostar gebruik maken om verder te reizen naar bestemmingen in het zuiden van Frankrijk, Duitsland of Nederland.


Het voorbije jaar werden in de Europese Unie 13,36 miljoen personenwagens verkocht. Dat is een daling met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). De daling heeft volgens de Europese autosector veel te maken met het stopzetten van steunmaatregelen van de overheid, zoals de schrootpremies. Duitsland en Frankrijk, de twee grootste autolanden van Europa, lieten een daling van ruim 23 procent optekenen. De grootste terugval werd opgetekend in Griekenland, waar de autoverkoop met bijna 36 procent achteruitging. De grootste vooruitgang werd geboekt in Ierland. Daar werd een groei van bijna 55 procent opgetekend, maar de Ierse autosector had het jaar voordien wel een klap van 62 procent gekregen. België liet een groei met 14,9 procent optekenen. Bij de constructeurs blijft Volkswagen marktleider, gevolgd door Peugeot-Citroën en Renault.


Bij de Britse mediagroep Mecom is topman David Montgomery met onmiddellijke ingang opgestapt. Het vertrek van Montgomery werd al langer verwacht. Eerder was al gezegd dat hij op het einde van de maand januari zou opstappen. Het vertrek van de topman werd door de aandeelhouders geëist. Die waren verbolgen omdat hun aandelen onder het beleid van Montgomery gevoelig in waarde waren gedaald. Het plotse vertrek zou te maken hebben met een nieuw conflict tussen Montgomery en een aantal aandeelhouders, die er zich niet mee zouden hebben kunnen verzoenen dat de topman alsnog probeerde aan te blijven. Er is niets bekend over een mogelijke opvolger van Montgomery, die het bedrijf elf jaar geleden zelf heeft opgericht. Mecom ontwikkelde zich als een investeringsmaatschappij die zich specialiseerde in het overnemen van kranten en websites. Onder de de koepel van Mecom vallen honderden kranten en websites in Nederland, Denemarken, Polen en Noorwegen.


Het wereldwijde aanbod van voedsel is krap, maar de situatie is niet zo ernstig als drie jaar geleden. Voor minstens een jaar is er geen reden voor alarm. Dat heeft de Food and Agriculture Organization (FAO), de landbouworganisatie van de Verenigde Naties bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat de graanprijzen weliswaar hoog liggen, maar er wordt aan toegevoegd dat er nog voldoende voorraden zijn. De huidige voorraden zouden ongeveer 25 procent van de jaarproductie vertegenwoordigen. Er wordt aan toegevoegd dat de prijs van rijst al is gedaald. Graanproducerende landen waren getroffen door een reeks natuurrampen. Dat leidde tot bezorgdheid over het aanbod, terwijl de vraag voortdurend stijgt in opkomende landen zoals China en India. Normaal gesproken zouden de voedselprijzen volgens Hiroyuki Konuma, assistent-directeur-generaal van de organisatie, niet verder hoeven te stijgen. Externe factoren mogen volgens hem echter nooit worden uitgesloten.


Voor het eerst in de geschiedenis worden China en Taiwan door een onderzeese telefoonkabel met elkaar verbonden. Vijf grote telecombedrijven uit de twee landen hebben hierover zopas afspraken gemaakt. De telefoonkabel, die onder de Straat van Taiwan wordt aangelegd en een lengte van 220 kilometer zal krijgen, moet beantwoorden aan de toenemende vraag naar internetdiensten tussen de twee landen. Het project heeft een geschatte waarde van 20 miljoen euro. Verwacht wordt dat de kabel eind dit jaar operationeel zal zijn. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie. De Chinese regering die op het einde van de jaren veertig door de communisten werd afgezet, vluchtte naar het eiland en vestigde daar een eigen staat. De kabel wordt aangelegd tussen de stad Danshui in het noorden van Taiwan en Fuzhou, een stad in het zuidoosten van China.


Het vliegtuigongeval met een Tupolev bij Smolensk, waarbij in april vorig jaar de Poolse president Lech Kaczynski en vijfennegentig andere inzittenden om het leven kwamen, is te wijten aan de Polen zelf. Dat is de conclusie van een rapport van het Russische Interstate Aviation Committee. Hooggeplaatste Poolse functionarissen, waarvan sommigen alcohol zouden hebben gedronken, zouden druk uitgeoefend hebben op de piloot om, ondanks de dichte mist, toch te landen in Smolensk. De piloot zelf zou naar een andere luchthaven hebben willen uitwijken. Jaroslav Kaczynski, de tweelingbroer van de overleden Poolse president, noemde het rapport een belediging voor de Polen. De Poolse president was op het ogenblik van het ongeval op weg naar een herdenking van de slachtpartij in Katyn, vlakbij Smolensk. Daar werden in 1940 zowat 22.000 Poolse officieren en intellectuelen gedood door de Russische geheime dienst.


De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 43,6 miljard dollar. Dat is een stijging met bijna een kwart tegenover het jaar voordien. Tijdens het vierde kwartaal werd een omzetstijging met 8 procent opgetekend tot 11,5 miljard dollar. In beide gevallen is er sprake van een recordomzet. De omzetstijging is vooral te danken aan de servermarkt. De nettowinst steeg tijdens het vierde kwartaal met 10 procent tot 3,4 miljard dollar. Over het hele jaar wordt er een stijging met 76 procent tot 11,7 miljard dollar gemeld. Intel profiteerde naar eigen zeggen onder meer van groei in opkomende markten in met name Azië, van een sterke vraag naar laptops en netbooks en een sterke toename van de vraag naar servers. Paul Otellini, topman van Intel, gaf aan voor het nieuwe jaar nog betere prestaties te verwachten.


De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,9 miljard dollar. Dat is een stijging met 1,6 miljard dollar tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winstsprong is vooral te danken aan de beperking van de verliezen op slechte leningen. Daardoor kon de bank zijn verliezen met 2 miljard dollar verkleinen. De retaildivisie boekte een winst van 708 miljoen dollar, tegenover een verlies van 399 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. De omzet steeg met 6 procent tot 26,7 miljard dollar. Jamie Dimon, chief executive van de Amerikaanse bank, zegt dat er nog altijd een aantal uitdagingen moeten overwonnen, maar hij voegde er aan toe dat er ook tekenen van stabiliteit en groei, zowel in de wereldwijde kapitaalmarkt als in de Amerikaanse economie, kunnen worden opgemerkt.


Meer Nieuws

Friday, January 14, 2011

Ruimtevaartbedrijf Spacex ontvangt succesbetalingen Nasa

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies (Spacex) heeft van het Amerikaanse National Aeronautics and Space Agency (Nasa) een succesbetaling ontvangen van 25 miljoen dollar, nadat het bedrijf in december vorig jaar een gelukte poging heeft ondernomen om vanop Cape Canaveral in Florida met zijn Falcon-raket een Dragon-ruimtecapsule te lanceren. De Dragon-ruimtecapsule werd door Spacex ontwikkeld in het kader van het project Commercial Orbital Transportation Services van de Nasa. De ruimtecapsule, die zeven astronauten kan vervoeren, wordt beschouwd als één van de kandidaten om de bemande shuttle-diensten naar het internationaal ruimtestation te verzorgen.

"Spacex heeft met de Nasa al een contract ter waarde van 1,6 miljard dollar om met de Dragon-ruimtecapsule cargo-diensten naar het internationaal ruimtestation te verzorgen," aldus de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. "Mogelijk zouden die diensten al dit jaar van start kunnen gaan. Alan Lindenmoyer, manager van het Nasa-programma, bevestigde dat het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Spacex heeft vergoed voor het bereiken van een aantal belangrijke mijlpalen. Lindenmoyer benadrukte dat het bedrijf bijzonder grote vorderingen maakt. Voor de jongste lancering zou Spacex een bedrag van 5 miljoen dollar hebben ontvangen."

Spacex was met die missie het eerste privébedrijf dat een raket en een ruimtecapsule heeft ontworpen die in staat was om rond de aarde te cirkelen en intact terug te laten keren naar de aarde. "Dat hebben in een halve eeuw ruimtevaart alleen de rijkste landen van de wereld kunnen realiseren," voegt de krant daar aan toe. Lindenmoyer voegde er aan toe dat Spacex ook mijlpalen van telkens 5 miljoen euro heeft ontvangen voor vier succesvolle grondtesten. Daarbij werden onder meer tests uitgevoerd over het effect van vibraties op de cargo. Ook werden de sensoren en zonnepanelen van Dragon, die cruciaal zijn voor het aanmeren bij het ruimtestation, uitgetest. Spacex heeft 1.100 medewerkers.

Labels: , ,

Roemenië dreigt internationale francofone federatie te verlaten

Roemenië heeft ermee gedreigd om uit de Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) te stappen. Oorzaak daarvan is de verontwaardiging in Roemenië over Frankrijk, zijn trouwe bondgenoot. Frankrijk heeft onlangs de Europese Unie er immers voor gewaarschuwd dat het niet opportuun zou zijn om Roemenië nu al toe te laten tot het Schengen-gebied. Net zoals Bulgarije, zou Roemenië volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux, op het gebied van justitie en binnenlandse zaken niet de vereiste legale en administratieve structuren hebben om te voldoen aan de Schengen-vereisten. Hortefeux had daarover samen met zijn Duitse college Thomas de Maizière een brief geschreven aan Cecilia Malmström, Europees Commissaris van binnenlandse zaken.

"Het Roemeense europarlementslid Adrian Severin, gewezen minister van buitenlandse zaken van Roemenië, benadrukt dat zijn land verschillende scenario's overweegt, afhankelijk van de redenen die gegeven worden voor de verdaging van zijn toetreding tot het Schengen-akkoord, het douane-vrij gedeelte van de Europese Unie," meldt het webmagazine Euractiv.com. "Zowel Bulgarije als Roemenië hadden gehoopt toestemming te kunnen krijgen om tot Schengen toe te kunnen treden, maar diplomaten hebben al officieus toegegeven dat die vraag afgewezen zal worden. Bulgarije zou onvoldoende inspanningen hebben geleverd om zijn grens met Turkije te beveiligen en zonder Bulgarije kan ook Roemenië volgens de diplomaten niet worden toegelaten."

Hortefeux en de Maizière voerden ook aan dat de twee landen nog altijd een belangrijke vorm van corruptie kennen. Bovendien zou in Bulgarije ook de georganiseerde misdaad prominent actief zijn. Bulgarije en Roemenië traden vier jaar geleden toe tot de Europese Unie, maar werden onder een speciale controle geplaatst wegens een aantal onvolkomenheden bij het veiligheidsbeleid en de juridische sector. Er wordt wel opgemerkt dat Roemenië de technische vereisten voor een toetreding tot Schengen nagenoeg volledig heeft vervuld en ook Bulgarije zou nog slechts een lichte achterstand hebben. Indien Bulgarije en Rusland op basis van de Frans-Duitse brief worden geweigerd, zal Roemenië volgens Severin bijzonder krachtdadig antwoorden.

Labels: , ,

Spelersvakbond Amerikaans voetbal houdt been stijf

De Amerikaanse football-spelers blijven bereid om in staking te gaan wanneer de huidige collectieve arbeidsovereenkomst van de National Football League in maart afloopt. Dat hebben de spelers Scott Fujita en Dominique Foxworth van National Football League Players Association (NFLPA) gezegd. De National Football League wil de reguliere competitie verlengen, maar de spelers weigeren daarvoor hun goedkeuring te verstrekken indien er niet wordt tegemoet gekomen aan een aantal van hun eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Fujita en Foxworth moesten beiden het voorbije seizoen vroegtijdig afbreken wegens kwetsuren.

Volgens Scott Fujita zijn op dit ogenblik meer dan 350 football-spelers wegens kwetsuren onbeschikbaar. "We weigeren dan ook verdere toegevingen te doen op het gebied van veiligheid en gezondheid," merkt Foxworth op. De National Football League wil de competitie uitbreiden tot achttien games, maar daarbij is volgens Fujita geen enkele toegeving gedaan aan de eisen van de spelers. Er moeten volgens hem onder meer extra inspanningen gedaan worden om de pensioenplannen van de spelers te verbeteren. Spelers moeten bij de planning van hun carrière volgens de vakbond immers op de lange termijn kunnen rekenen. De weigering van de National Football League om op die eisen in te gaan, voelt volgens Fujita aan als een echte kaakslag.

De National Football League wil de uitbreiding van de reguliere competitie compenseren door twee dagen te schrappen in het voorseizoen. De spelers wijzen er echter op dat de wedstrijden in het voorseizoen traditioneel minder intensief worden betwist, waardoor het risico op kwetsuren en arbeidsongeschiktheid veel kleiner is. De National Football League merkt op dat de reguliere competitie meer supporters aantrekt dan het voorseizoen en dus voor meer inkomsten kan zorgen. Een woordvoerder van de spelersvakbond merkte nog op dat een gekwetste speler gemiddeld meer dan negen wedstrijden inactief blijft. De National Football League telt in totaal ongeveer 2.600 spelers. Dat zijn tachtig spelers per team.

Labels: ,

Russische grensgebieden taboe voor buitenlandse investeerders

Een nieuwe Russische wetgeving verbiedt buitenlanders om in een aantal grensgebieden gronden op te kopen. Analisten stellen echter dat de nieuwe wetgeving geen schade zal toebrengen aan de buitenlandse investeringen in Rusland. In de nieuwe wet worden 380 grensgebieden in 48 regio's aangeduid waar landeigendom door buitenlanders verboden wordt. De nieuwe wet is een verdere invulling van de tien jaar oude landcode, waar het principe werd opgenomen, zonder dat er echter specifieke locaties werden aangegeven. Het duurde echter tien jaar om tussen de verschillende Russische staatsdiensten een akkoord te bereiken over de concrete invulling van de landcode.

"De grensbescherming is in het nationaal belang van Rusland," merkten bronnen rond de Russische regering op tegenover de krant The Moscow Times. Het gaat meestal om landelijke gebieden en kleinere steden, maar in de lijst zijn ook de grotere agglomeraties Kaliningrad, Magadan, Murmansk, Pskov Salekhard en Azov opgenomen, net zoals Kronstadt, een havenstad van Sint-Petersburg. Het verbod moet worden bekeken om mogelijke territoriale geschillen met buurlanden te voorkomen. Daarmee wil Rusland volgens Nikolai Kazansky, directeur investeringen en consulting bij het adviesbureau Colliers International in Sint-Petersburg, mogelijke grensgeschillen vermijden.

Rusland heeft volgens Kazansky met een aantal buurlanden een aantal diplomatiek gevoelige grensgeschillen, zoals op de Koerillen met Japan en in Abkazië en Zuid-Ossetië met Georgië en zelfs in Alaska met de Verenigde Staten. Andere analisten stellen dat wellicht de Russische veiligheidsdiensten een sleutelrol hebben gespeeld bij de invulling van de wet, aangezien het in bepaalde regio's relatief moeilijk zou zijn om de grenzen te bewaken. Kazansky stelt echter dat de meeste buitenlandse investeerders op zoek zijn naar een ontwikkelde infrastructuur, die in grensgebieden slechts weinig is te vinden. Bovendien heeft de wet volgens de analisten geen invloed op grote buitenlandse bedrijven, die toch allemaal Russische dochterondernemingen hebben voor wie het verbod niet geldt.

Labels: , ,

Birma wil grootste gedeelte staatsbedrijven verkopen

De regering van het Aziatische land Birma heeft aangekondigd dat 90 procent van de staatsbedrijven tegen het einde van het jaar zal geprivatiseerd worden. Dat hebben lokale media gemeld. Indien die berichten kloppen met de werkelijkheid, wordt dit een belangrijke verschuiving binnen de politiek van het land, dat in oktober vorig jaar voor de eerste keer in twee decennia verkiezingen heeft georganiseerd. Birma was tot voor kort samen met Noord-Korea de meest strikt gereguleerde economie van Azië. Volgens U Khin Kyaw, vice-minister van economie van Birma, zouden de volgende maanden echter de meeste staatsbedrijven worden verkocht.

"Volgens een aantal bronnen heeft deze beslissing echter eerder een politieke dan een economische achtergrond," merkt de Britse omroep BBC News op. "De recente algemene verkiezingen kunnen weliswaar moeilijk democratisch worden genoemd, maar leiden wel tot een generatiewissel in het politie leiderschap. Volgens een aantal bronnen zou het privatiserings-programma een soort gouden parachute zijn voor de huidige machthebbers. Dat zou volgens Sean Turnell, professor economie aan de Macquarie University in Sydney, betekenen dat de meeste geprivatiseerde activa aan sterk gereduceerde prijzen zouden worden toegewezen aan leden van de regering en aan hun families en vrienden."

"De huidige machthebbers willen ervoor zorgen dat de rijkdom in hun handen blijft, ongeacht de politieke situatie," merkt Turnell op. Er is in Birma al enkele tijd een privatiserings-beweging aan de gang. De voorbije twaalf maanden werden meer dan honderd staatsbedrijven, waaronder benzinestations en haveninstallaties, verkocht. China was de voorbije jaren de belangrijkste afnemer van de Birmaanse export van onder meer gas, edelstenen en andere grondstoffen. Gevoeligheden over de nationale soevereiniteit zullen de Birmaanse autoriteiten volgens experts er wellicht van weerhouden om Chinese bedrijven de toestemming te geven activa op te kopen.

Labels: ,

New York hoopt wintertoerisme te stimuleren

De Amerikaanse stad New York probeert ook het wintertoerisme op te drijven. Daarbij wordt de nadruk gelegd op onder meer de restaurant-wereld, cultuur en het nachtleven. Dat zou het aantal bezoekers tijdens het eerste kwartaal van het jaar moeten helpen opdrijven. De wintermaanden vormen voor New York immers traditioneel een dalperiode, omdat toeristen kiezen voor zonvakanties of wintersport. Het voorbije jaar ontving New York in totaal 48,7 miljoen bezoekers. Dat is een nieuw record. Het toerisme droeg het voorbije jaar volgens onderburgemeester Robert Steel 31 miljard dollar bij tot de lokale economie. New York streeft ernaar volgend jaar 50 miljoen bezoekers te ontvangen.

Eén van de hoogtepunten van het toeristische winterseizoen moet de Black History Month in februari worden. "Het is de bedoeling om tijdens die periode de toeristen naar Harlem te brengen," merkt George Fertitta, chief executive van het toeristisch bureau NYC & Company, op. "Daarbij willen we bereiken dat de toerist niet alleen met de bus het gebied doorkruist, maar daadwerkelijk een bezoek brengt aan de lokale restaurants, museums en theaters. Harlem is wereldwijd beroemd en trekt elk jaar miljoenen bezoekers, maar we willen hen echt bij de activiteiten van de wijk betrekken in plaats van hen een sightseeing aan te bieden.

Er staan onder meer bezoeken aan het Apollo Theater, Dwyer Cultural Center, El Museo de Barrio, Harlem Stage, Museum of the City of New York, Schomburg Center for Research in Black Culture en The Studio Museum op het programma. Fertitta voegt er aan toe dat het huidige stadsbestuur van New York in zijn beleid duidelijk prioriteit wil geven aan de verschillende buurten van de stad. Tijdens de Broadway Week worden er voor achttien producties speciale aanbiedingen gelanceerd. De Broadway Week is geïnspireerd door de Restaurant Week, die al aan zijn twintigste editie toe is. Beide initiatieven hebben ook een gedeeltelijke overlapping om een totaalpakket te kunnen aanbieden.

Labels: ,

Wikipedia is te complex voor sommige potentiële medewerkers

Hoewel Wikipedia zich profileert als een vrije encyclopedie die door iedereen kan bewerkt worden, is het project voor veel mensen te complex om een bijdrage te kunnen leveren. Dat heeft Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, gezegd in een interview met BBC News naar aanleiding van de tiende verjaardag van de online encyclopedie. Wikipedia is de vijfde meest populaire website van de wereld. De website wil tegen het midden van het decennium verder groeien naar één miljard gebruikers, maar die groei heeft volgens Wales een nieuwe interface nodig. Daarbij merkt hij op dat de oude gebruikers moeten blijven ondersteund worden, aangezien zij de website helpen opbouwen. Maar de encyclopedie moet volgens hem ook worden opengesteld voor nieuwe gebruikers.

Op dit ogenblik heeft Wikipedia ongeveer 400 miljoen unieke gebruikers per maand. "Veel mensen aarzelen echter om een bijdrage te leveren omdat ze afgeschrikt worden door de complexe code die nodig is om de content te plaatsen," merkt Wales op. "Onze gebruikers hebben goede intenties en willen dan ook vooral geen problemen aan de website veroorzaken." Er zullen volgens hem dan ook ingrepen mogen worden verwacht om het werken aan Wikipedia te vergemakkelijken. Aan het financieel model van de website, die wordt gefinancierd door donaties van zijn gebruikers, zal volgens Wales echter niets worden gewijzigd. Hij wijst er daarbij op dat de jongste financieringsronde op een minimum van tijd 10 miljoen pond wist te verzamelen.

Het donatie-model van Wikipedia is volgens Wales stabiel, maar beperkt wel de mogelijkheden van de website. "Er is niet veel geld," merkt hij op. "We beheren een website met 408 miljoen bezoekers met een budget van amper 20 miljoen dollar." Toch weigert Wales aan een commerciële structuur te denken om meer financiële middelen binnen te halen. Dat zou volgens hem immers teveel druk en verplichtingen met zich meebrengen. Hij gaf ook toe dat het huidige model ook zou kunnen gehandhaafd blijven met de steun van advertenties, maar ook dat wordt volgens Wales niet overwogen, aangezien dat nog altijd niet nodig is gebleken.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De online encyclopedie Wikipedia staat voor een grote groei. Door een uitbreiding van de activiteiten naar India en andere opkomende economieën, wil de internetgroep over vijf jaar één miljard internetgebruikers per maand bereiken. Dat heeft Sue Gardner, directielid van Wikipedia, gezegd. Op dit ogenblik ligt het aantal unieke bezoekers op 410 miljoen per maand, wat Wikipedia tot één van de populairste websites ter wereld maakt. Wikipedia wil bijzondere inspanningen doen voor de Indiase markt. De organisatie is in meer dan honderd landen actief, maar heeft nog niet één kantoor buiten de Verenigde Staten. Die primeur wordt in de loop van dit jaar voorbehouden aan India. Wikipedia bestaat tien jaar. De encyclopedie zegt ook te zoeken naar een meer diverse groep medewerkers. Daarbij wordt vooral gedacht aan vrouwen, mensen in ontwikkelingslanden en specialisten in een aantal vakgebieden.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks betreedt de Indiase markt. Daarover heeft het concern een overeenkomst gesloten met Tata Coffee, leverancier van koffiebonen en een onderdeel van het Indiase conglomeraat Tata. Binnen zes maanden moet de eerste winkel op de Indiase markt zijn geopend. Er wordt daarbij volgens Tate Coffee uitgekeken naar een geschikte locatie, maar er wordt aan toegevoegd dat de Indiase vastgoedmarkt zich daar op dit ogenblik niet bijzonder gemakkelijk toe leent. India is een traditioneel theeland, maar de koffieconsumptie kent er een sterke groei, dankzij de groeiende inkomens van de stedelijke bevolking, die een toenemende voorkeur toont voor een westerse levensstijl. De samenwerking bekijkt ook mogelijkheden om koffiehuizen te openen in retailvestigingen en hotels die geassocieerd zijn met de Taga-groep.


De Wereldbank voorspelt voor dit jaar een vertraagde groei voor de wereldeconomie. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een groei met 3,3 procent, tegenover een stijging met 3,9 procent tegenover vorig jaar. Voor volgend jaar wordt een groei met 3,6 procent verwacht. De groei komt volgens de Wereldbank vooral op rekening van de ontwikkelingslanden, die de financiële crisis goed verwerkt hebben. De meeste opkomende markten keren terug naar het groeiniveau van voor de crisis. De rijke landen en de zich ontwikkelende Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen kampen volgens de Wereldbank veel sterker met de gevolgen van de crisis. Ondanks twee jaar van agressieve fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen blijft de werkloosheid er relatief hoog en wordt de gemiddelde groei tegengehouden door herstructureringen.


Noorwegen gaat dit jaar 6 procent minder olie oppompen dan vorig jaar. Dat heeft het Noorse Petroleum Directoraat bekend gemaakt. Het gaat al om de elfde daling op rij voor Noorwegen, de zevende grootste olie-exporteur ter wereld. De output van gas daarentegen zou dit jaar verder in stijgende lijn gaan. Daarbij wordt gewag gemaakt van een groei met 2,5 procent. Noorwegen verwacht dit jaar een olieproductie van 98,3 miljoen kubieke meter. De productie van gas zou stijgen tot 109,1 miljard kubieke meter. Als verklaring voor de vertraging wordt gewezen op het feit dat de olieplatformen in de Noordzee stilaan verouderd zijn. Ook worden er steeds minder nieuwe olievelden ontdekt. Boringen in onontgonnen gebied leverden volgens het Noorse Petroleum Directoraat teleurstellende resultaten op. Tegen het midden van het decennium wordt een verdere afname van de olieproductie verwacht.


De verkoop van nieuwe caravans in Nederland is het voorbije jaar verder ingezakt. Het aantal verkochte caravans daalde met 10,4 procent tot iets meer dan 9.000 exemplaren. Dat blijkt uit cijfers van de sectororganisatie Bovag. De verkoop van caravans loopt al sinds zeven jaar terug. Acht jaar geleden werd een recordverkoop van 24.000 caravans opgetekend. In de jaren daarna ging het gestaag omlaag. De verkoop van de jonge occasie-caravans steeg met 5,1 procent tot ongeveer 13.500 exemplaren. Die trend zette zich volgens Bovag al tijdens de economische crisis. Opgemerkt wordt dat de consument gemakkelijker een gebruikte caravan van maximaal vijf jaar is, waardoor men nog een garantie heeft van één jaar en men tevens over alle moderne comfort beschikt. Nederland heeft op dit ogenblik een vloot van 478.612 caravans. De verkoop van nieuwe mobilhomes daalde met 4 procent tot bijna 1.300 exemplaren. Er werden daarnaast 4.800 gebruikte mobilhomes verkocht.


In Griekenland is de werkloosheidsgraad in oktober van vorig jaar uitgekomen op 13,5 procent. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de werkloosheidsgraad 9,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor statistiek. In september van vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad 12,6 procent. Jongeren blijven het belangrijkste slachtoffer van de economische vertraging en de besparingskoers van de Griekse regering. Volgens het Griekse bureau voor statistiek zit 34,6 procent van de jongeren zonder werk. Ook de werkloosheid van de vrouwen is inmiddels gestegen tot 17,6 procent. De Griekse regering verwacht dat de werkloosheid de volgende jaren nog verder zal toenemen, als gevolg van de economische achteruitgang. Voor volgend jaar wordt rekening gehouden met een werkloosheid van 15 procent.


De Spaanse regering heeft met succes 3 miljard euro geleend met de uitgifte van langlopende obligaties. De Spaanse overheid moet daarvoor wel een hogere rente betalen. Spanje betaalt nu ruim 4,5 procent rente voor de lening met een looptijd van vijf jaar. Begin november, toen Spanje ook langlopende obligaties uitgaf, bedroeg de rente nog 3,5 procent. Op de financiële markten wordt de uitgifte van de obligatie scherp in de gaten gehouden. Naast Griekenland, Portugal en Ierland wordt ook Spanje gezien als een land dat risico loopt op problemen bij het financieren van de staatsschuld. Er was door beleggers 2,1 keer zoveel ingetekend als er werd toegewezen. De succesvolle plaatsing betekent volgens waarnemers dat Spanje erin geslaagd is aan te tonen geen reddingsoperatie nodig te zullen hebben. De plaatsing had een gunstig effect op de markt. Het rentepercentage op vergelijkbare vijfjarige leningen van Spanje daalde met 14 basispunten.


De Japanse autobouwer Daihatsu verdwijnt eind volgend jaar van de Europese markt. Dat heeft het Japanse automerk bekend gemaakt. De drastische beslissing werd genomen omdat het merk er niet in slaagt om de Europese autoverkopen op te drijven. Daihatsu geeft in een verklaring aan dat de toenemende concurrentie in Europa, de hoge ontwikkelingskosten van nieuwe modellen en de aanhoudende dure Japanse yen ten grondslag liggen aan deze beslissing. Er wordt opgemerkt dat er vroeger slechts enkele merken actief waren met compacte wagens, maar inmiddels hebben meerdere producenten kleine wagens in hun portfolio. Daardoor is het marktaandeel van Daihatsu naar eigen zeggen ingekromen. De levering van onderdelen en service zullen worden voortgezet. In heel Europa verkocht Daihatsu vorig jaar 18.000 exemplaren.


Europese regeringen moeten meer bezuinigen, de pensioenleeftijd verhogen en banken minder kwetsbaar maken. Hiermee moeten nieuwe rampscenario's, zoals vorig jaar met Griekenland en Ierland, worden voorkomen. Dat heeft de Europese Commissie gesteld in zijn eerste jaarlijkse groeiraming. De crisis rond de economisch zwakkere lidstaten en met name de trage totstandkoming van een reddingsplan voor Griekenland, veroorzaakte volgens het rapport een vertrouwenscrisis in de euro als munteenheid. Met de publicatie van de raming gaat de Europese integratie volgens José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, een nieuwe fase in. Hij wees erop dat de Europese Unie immers steeds meer zal toezien op de nationale begrotingen van de lidstaten. De Europese Commissie zal geen veto kunnen uitspreken over nationale begrotingen, maar wel waarschuwingen of zelfs sancties kunnen uitdelen.


Frankrijk en Duitsland zullen er alles aan doen om de stabiliteit in de eurozone te verzekeren. Dat heeft de Franse premier François Fillon in Londen tegenover vertegenwoordigers van de Britse zakenwereld gezegd. Fillon stelde tegenover de City of London Corporation dat er geen twijfel over mag bestaan dat de staten uit de eurozone, in het bijzonder Frankrijk en Duitsland, bereid zijn om alles te doen om de stabiliteit van de eurozone te bewaren. De stabiliteit van de euro is volgens Fillon een absolute politieke en economische prioriteit. Hij voegde er aan toe dat een stabiele euro ook cruciaal is voor de Britse belangen. Fillon merkte daarbij op de samenwerking van de Britse autoriteiten op prijs te stellen en te appreciëren dat zij de uitzonderlijke wederzijdse afhankelijkheid van de Europese economieën erkennen. Door het adopteren van de financiële supervisie heeft de Europese Unie in enkele maanden volgens Fillon meer vooruitgang geboekt dan de voorbije twintig jaar.


Portugal heeft met succes een beroep gedaan op de kapitaalmarkt. Obligaties met een looptijd van drie jaar bracht 650 miljoen euro op, terwijl een lening op tien jaar een bedrag van 559 miljoen euro opleverde. Portugal moest wel een relatief hoge rente bieden om de leningen te kunnen verkopen. Er moest wel een rente van respectievelijk 5,39 procent en 6,71 procent worden aangeboden, tegenover respectievelijk 4,01 procent en 6,80 procent in november vorig jaar. De Portugese veiling heeft volgens waarnemers wellicht bij velen voor opluchting gezorgd. Bij de lening over drie jaar werd de vraag 2,6 keer overtroffen. Bij de lening op tien jaar werd de vraag 3,2 keer overtroffen. Het ging om de eerste veiling van het jaar. Ondanks de relatief beperkte omvang van de veiling, werd met spanning uitgekeken naar de resultaten. Tegenvallende resultaten hadden immers de kans doen toenemen dat Portugal om steun moest vragen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


Steven Maijoor, directeur bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), is verkozen tot voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA), de nieuwe Europese toezichthouder op de financiële markten. Voor de functie was ook Jean-Paul Servais, voorzitter van de Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), kandidaat. De nieuwe Europese toezichthouder is één van de instellingen waarmee de Europese Unie de financiële sector beter wil controleren. Daarnaast zijn er ook toezichthouders voor de banken en de verzekeringsmaatschappijen. Een vierde instelling richt zich op de risico's in het financiële systeem. Met Maijoor verliest de Nederlandse toezichthouder een tweede topbestuurder. Eerder werd bekend dat voorzitter Hans Hoogervorst begin juli voorzitter wordt van het International Accounting Standards Board (IASB).


Het Duitse Commerzbank heeft voor 626 miljoen euro nieuwe aandelen uitgegeven om zich te kunnen voorbereiden op de nieuwe regelgeving voor de financiële sector, die eist dat banken sterkere kapitaalbuffers aanhouden. Het opgehaalde zal niet worden gebruikt om de Duitse regering uit te kopen, die nog steeds een kwart van Commerzbank in handen heeft. Commerzbank, na Deutsche Bank de grootste bankgroep van Duitsland, zal met de opbrengst van de aandelenuitgifte bepaalde uitstaande schuldeffecten terugkopen. Die hybride effecten worden volgens de nieuwe Basel-normen, die in november werden goedgekeurd, niet langer als kernkapitaal van de hoogste kwaliteit beschouwd. Door de hybride effecten op te kopen vermijdt Commerzbank dus dat zijn kapitaalbuffer kleiner wordt als de nieuwe normen over twee jaar trapsgewijs zullen worden ingevoerd. De voorbije herfst had ook Deutsche Bank bekend gemaakt nieuwe aandelen uit te geven.


Het Amerikaans industrieel conglomeraat ITT deelt zichzelf op in drie aparte bedrijven. De opsplitsings komt er onder druk van een aantal aandeelhouders, die ontevreden zijn over de prestatie van het aandeel van de groep. De drie bedrijven focussen zich respectievelijk op waterpompen, defensie en engineering. Het negentigjarige conglomeraat ontkent zelf echter dat de opsplitsing er komt na druk van aandeelhouders. Volgens gedelegeerd bestuurder Steve Loranger is de opdeling zes maanden overwogen door het management en de raad van bestuur. Toch verklaarde aandeelhoudersactivist Ralph Whitworth dat zijn groep een belang van 3,93 procent in het concern had vergaard en aangedrongen te hebben een splitsing door te voeren. Loranger wil met de operatie voordeel halen uit de groeiende activiteiten in waterbeheer en op de industriële markten, terwijl de defensiedivisie geconfronteerd wordt met besparingen bij het Amerikaanse leger.


De Italiaanse regering heeft met een obligatielening een bedrag van 6 miljard euro opgehaald. Daarvan werd 3 miljard euro opgehaald met obligaties op vijf jaar, de andere helft via obligaties op vijftien jaar. De rente voor de obligaties op middellange termijn liep op tot 3,67 procent, tegenover 3,24 procent in november van vorig jaar. Voor de langetermijnobligaties betaalt Italië nu een rente van 5,06 procent, tegenover 4,81 procent in november van vorig jaar. De vraag naar Italiaans staatspapier overtrof uiteindelijk het aanbod. Waarnemers stellen dat de relatieve kleine omvang van de operatie en het relatief lage risico van Italië mogelijk een verklaring kunnen zijn voor de goede resultaten van de obligatie-uitgifte. Anderen stellen dat Italië door de hoge rentes oneerlijk wordt gesanctioneerd, aangezien het land een veel veiliger belegging is dan een aantal andere lidstaten van de Europese Unie. Onder meer heeft Italië geen vastgoed-zeepbel gekend, zoals Spanje of Ierland.


Meer Nieuws

Thursday, January 13, 2011

Platini wil wereldkampioenschap van Arabische Golf

Er zou moeten overwogen worden om het wereldkampioenschap voetbal over elf jaar over de hele Arabische Golf uit te breiden, in plaats van beperkt te houden tot Qatar. Dat heeft Michel Platini, topman van de Union of European Football Associations (UEFA), gezegd. In december had Sepp Blatter, voorzitter van de Federation International of Football Federations (FIFA) gezegd dat verscheidene landen uit het Midden-Oosten interesse hadden getoond om een aantal wedstrijden van het wereldkampioenschap, dat bij een bieding eerder aan Qatar was toegewezen, te organiseren. Daarover zouden contacten zijn geweest met onder meer Oman, Bahrein en Koeweit. De suggestie zou echter in eerste instantie van Qatar zelf afkomstig zijn geweest.

Michel Platini, die door de klimaatomstandigheden in Qatar de mogelijkheid voor een wintertornooi heeft gesuggereerd, stelde dat het misschien een goed idee zou zijn om het tornooi voor andere landen open te zetten. "Ik hoop dat het evenement tot een Wereldcup van de Golfregio zou kunnen uitgroeien," merkte hij op. "Het zou de Wereldcup van Qatar kunnen blijven, maar gespreid over de hele Golfregio. Daarvoor is wellicht politieke ondersteuning nodig, maar het plan is volgens mij realiseerbaar." Hij gaf toe dat het alternatief weliswaar niet is besproken tijdens het biedingsproces, maar daar zal niemand zich over elf jaar nog iets van herinneren.

"Iedereen heeft belang bij een gelukt wereldtornooi en dan zal niemand zich nog druk maken over wat er vooraf is gebeurd," merkte Platini op. "Toen we het Wereldkampioenschap in Frankrijk organiseerden, hebben we de dingen ook anders aangepakt dan we bij de bieding hadden voorgesteld." Platini maande Engeland ook nog aan te stoppen met te klagen over het feit dat het land bij de bieding voor het wereldkampioenschap over zeven jaar het onderspit heeft moeten delven voor Rusland. Hij verdedigde de keuze van de internationale voetbalfederatie om het wereldkampioenschap naar nieuwe regio's zoals Rusland en het Midden-Oosten te brengen.

Labels: , , ,

Bedrijven onderschatten duurzaamheid Aziatische consument

Bedrijven komen onvoldoende tegemoet aan de vraag naar duurzame producten bij consumenten uit landen zoals China, India en Singapore. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Tüv Süd. Daarbij wordt opgemerkt dat 74 procent van de consumenten in die regio's aangeven al producten met milieuvriendelijke karakteristieken gekocht te hebben. Daarnaast zegt 84 procent bereid te zijn om een meerprijs te betalen voor duurzame goederen en diensten. In China loopt dat zelfs op tot 94 procent, tegenover 86 procent in India en 72 procent in Singapore. Gemiddeld is de Aziatische consument bereid om daarvoor een meerprijs van 27 procent te betalen, wat in China stijgt tot 45 procent, tegenover 24 procent in India en 11 procent in Singapore.

"In het algemeen zijn 96 procent van de consumenten en 89 procent van de bedrijven geïnteresseerd in duurzame merken," aldus het webmagazine Warc.com. "Er blijkt echter een kloof tussen de consument en de percepties van de bedrijven. Onder meer blijkt dat slechts 43 procent van de bedrijven van mening is dat de consument bereid is om meer te betalen voor duurzame producten. Bovendien wordt er geschat dat de consument slechts een meerprijs van 14 procent zou willen betalen. In Singapore en India gelooft slechts 35 procent van de bedrijven dat de consument een meerkost zou aanvaarden. In China stijgt dat wel tot 60 procent, al blijft ook daar een grote kloof met de intentie van de consumenten."

Die kloof heeft volgens het rapport mogelijk te maken dat slechts 43 procent van de bedrijven op dit ogenblik een product verkoopt met een duurzame karakteristiek. In de Chinese sector van voeding en drank heeft 67 procent van de bedrijven een duurzaam product, tegenover slechts 16 procent in India. Er wordt echter ook opgemerkt dat 74 procent van de bedrijven toegeeft nog geen officiële strategie op het gebied van leefmilieu uitgewerkt of gecommuniceerd te hebben naar de consument. China presteert op dat vlak beter dan de andere landen, vooral onder druk van de regelgeving van de overheid. De onderzoekers stellen echter dat de bedrijven door hun terughoudendheid op het gebied van duurzaamheid belangrijke groeimogelijkheden missen.

Labels: , ,

Spoorstation Stockholm slaat lichaamswarmte forenzen op

De lichaamswarmte van een groep mensen kan worden gebruikt om gebouwen te verwarmen. Dat zegt het Zweedse vastgoedbedrijf Jernhusen, dat een manier gevonden heeft om de lichaamswarmte van de forenzen in het Stockholm Central Station af te leiden naar een gebouw aan de overkant van de straat. Klas Johnasson, hoofd van de milieudivisie bij Jernhusen, merkt op dat de technologie nochtans al bijzonder oud is, die nu echter op een nieuwe manier wordt gebruikt. Het enige verschil is volgens hem dat de energie tussen twee verschillende gebouwen wordt overgeheveld. Het creëert bovendien een meerwaarde voor het complex. Het gebouw bespaart immers op energiekosten, waardoor het aantrekkelijker is geworden op de vastgoedmarkt.

"Lichaamswarmte is niet onmiddellijk een bron die vaak wordt opgeworpen in strategieën om het energieverbruik te beperken," merkt BBC News op. "Jernhusen stelde echter dat er een oplossing kon worden uitgewerkt om deze energiebron, die meestal verloren gaat, te recupereren." Johnasson stelt dat er dagelijks 250.000 mensen in het centraal station van Stockholm passeren. Al die forenzen hebben volgens Johnasson uit zichzelf al hun natuurlijke lichaamswarmte, maar creëren nog meer warmte door de activiteiten die ze ontwikkelen tijdens hun verblijf in het station. Dat creëert volgens hem een grote warmtebron, die echter verloren gaat wanneer die niet wordt afgetapt.

In plaats van die warmte weg te ventileren, wordt ze door Jernhusen gebruikt om water op te warmen, dat vervolgens in de verwarming van een gebouw aan de overkant van de straat wordt gepompt. "Niet alleen is het systeem milieuvreindelijk, maar het verlaagt ook de energiekost van het verwarmde complex met nagenoeg 25 procent," voert Johnasson aan. Doug King, consulent rond design-innovatie en duurzame ontwikkeling, merkt op dat het systeem in Zweden een aantal voordelen heeft, omdat het land lage wintertemperaturen en hoge gasprijzen kent. De efficiëntie van het systeem wordt volgens hem dan ook grotendeels bepaald door het klimaat en de energieprijzen.

Labels: , , ,

Europa heeft geen visie op consumentenrechten

De Europese Unie ontbeert een duidelijke visie of strategie rond de wetgeving op consumentenrechten. Dat heeft Ursula Pachl, assistent-directeur-generaal van het Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC), gezegd tegenover het webmagazine Euractiv.com. Het debat over een betere bescherming van de consument in de Europese Unie is volgens Pachl tot stilstand gekomen, omdat men het niet eens raakt over een minimale of volledige harmonisering van de betrokken wetgeving in de verschillende lidstaten. Men heeft er volgens Pachl op dit ogenblik geen enkel idee van in welke richting de Europese wetgeving op de consumentenbescherming verder zou moeten evolueren.

"Oorspronkelijk was het de bedoeling om de consumentenbescherming over de hele Europese Unie te harmoniseren," voert Pachl aan. "Maar nadat duidelijk was geworden dat die doelstelling niet gehaald zou kunnen worden, heeft de Europese Commissie een optioneel stelsel in het leven geroepen. Daar zit echter geen enkele strategie achter. Het Belgisch voorzitterschap heeft juist voor kerstmis nagenoeg de helft van de Europese voorstellen geschrapt in een poging om alsnog een akkoord te bereiken voor het einde van zijn legislatuur. Sommige landen wensten geen enkele versoepeling van de eigen wetgeving te overwegen, terwijl andere landen zich tegen elke harmonisatie verzetten. Om de impasse te doorbreken, besliste België om alle gevoelige punten in de wet te schrappen."

Het was volgens Pachl beter geweest om de discussies verder te zetten en te delibereren in welke richting er verder zou kunnen gewerkt worden. De Europese consumentenkoepel is volgens haar voorstander van een gemengde benadering, met een volledige harmonisatie voor materies waar dat mogelijk was en een benadering van de maximale doelstelling op de andere vlakken. Pachl stelde echter optimistisch te zijn dat het Europese Parlement naar een hoger niveau van consumentenbescherming zal streven bij de behandeling van de voorstellen, die binnenkort in de plenaire zitting zullen worden behandeld. Het is volgens Pachl ook niet bijzonder positief dat consumentenbeleid niet langer een eigen Europees Commissaris heeft.

Labels: ,

Wereldeconomie niet in staat om grote schokken op te vangen

De wereldwijde economie is niet in conditie om nieuwe grote schokken op te vangen. Dat is de conclusie van een rapport van het World Economic Forum (WEF). Daarbij wordt opgemerkt dat de economische onevenwichten, de volatiele koersen van grondstoffen en munteenheden en de budgettekorten van nationale regeringen onhoudbaar zijn. Er wordt aan toegevoegd dat ook de snelgroeiende wereldbevolking een bedreiging vormt voor de economie en over twintig jaar de vraag naar voeding, water en energie met 30 procent tot 50 procent zal hebben opgedreven. In het rapport wordt er ook voor gewaarschuwd dat de regeringen geen eensgezindheid blijken te kunnen vinden om een wereldwijd duurzame economische groei te realiseren.

"In het rapport worden de kwetsbaarheid van de wereldeconomie, de illegale economie en onafgebroken groeiende vraag naar grondstoffen de drie belangrijkste bedreigingen vormen voor een duurzame toekomst," stipt BBC News aan. "De wereldwijde economie wordt volgens het rapport geconfronteerd met de naweeën van de financiële crisis en wordt verzwakt door budgettekorten en de kosten van de vergrijzing. Ook de illegale economie - gedreven door corruptie, georganiseerde misdaad, illegale handel en mislukte overheden - vormt een belangrijke bedreiging. Bovendien kan de druk op grondstoffen zoals water, voeding en energie, een grote impact hebben."

"Een individueel conflict in elk van die risico-clusters kan snel escaleren en bredere problemen opleveren waardoor ook andere gebieden worden geraakt," merken de onderzoekers op. Robert Greenhill, chief business officer bij het World Economic Forum, voert daarbij aan dat de beurscrash van Wall Street op het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw maanden duurde vooral ook de rest van de wereld werd geraakt. Bij de crash van drie jaar geleden duurde het slechts enkele minuten vooraleer de hele wereld met het probleem van de economische crisis werd geconfronteerd. Het rapport heeft het over een groeiend besmettingsgevaar door steeds meer verbonden systemen en gefragmenteerde samenlevingen waar het economisch onevenwicht de sociale cohesie ondermijnt.

Labels:

Russisch-Amerikaanse nucleaire samenwerking moet industrieel getint zijn

De nucleaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland moet op een zakelijke manier worden aangepakt. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd naar aanleiding van de definitieve in voege treding van een nieuw historische kernakkoord tussen de twee landen, waardoor de mogelijkheid wordt gecreëerd om technologie uit te wisselen en gezamenlijke nucleaire projecten op te starten. Het verdrag over een vreedzame nucleaire samenwerking werd door de parlementen van beide landen eerder al goedgekeurd, maar werd pas van kracht door een uitwisseling van de nodige documenten tussen de Amerikaanse ambassadeur John Beyrle en Sergei Ryabkov, de Russische onderminister van buitenlandse zaken.

"Ambassadeur John Beyrle noemde het akkoord een belangrijke stap in de vreedzame Russisch-Amerikaanse nucleaire samenwerking," aldus de Russische krant The Moscow Times. Een eerste versie van het akkoord was drie jaar geleden door William Burns, de voorganger van Beyrle, al ondertekend. Die overeenkomst werd op bevel van toenmalig Amerikaans president George W. Bush echter opnieuw ingetrokken na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Georgië. Huidig Amerikaans president Barack Obama bracht de overeenkomst het voorbije jaar echter opnieuw voor het Amerikaans Congres, als een beloning voor de Russische hulp in het Iraanse nucleaire dossier.

"Het wordt belangrijk om dit akkoord niet te benaderen vanuit een politiek standpunt, maar vanuit een visie rond zakelijke samenwerking," benadrukte Dmitry Medvedev. Voor de Russische nucleaire sector vormen de Verenigde Staten een belangrijke markt. Op dit ogenblik levert Rusland ongeveer 40 procent van de nucleaire brandstof voor de Amerikaanse kerncentrales. Het voorbije jaar werden nog contracten ter waarde van 4,9 miljard dollar aan leveringen van laagverrijkt uranium op de Amerikaanse markt ondertekend. Het Russische energiebureau Rosatom maakt onder meer gewag van joint ventures op Amerikaans grondgebied met Russische technologie. Rosatom hoopt wereldwijd kernenergie te kunnen promoten als een middel in het energievraagstuk.

Labels: , ,

Vrouwelijke consumenten bepalend voor Chinese drankenmarkt

Wijnen en voorgemengde dranken vormen de meest veelbelovende sectoren op de Chinese drankenmarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Datamonitor. De mogelijkheden van die sectoren hebben volgens de onderzoekers vooral te maken dat ook in China vrouwen hun opwachting maken op de markt van de alcoholische dranken. China heeft zich op dit ogenblik al opgewerkt tot de grootste markt voor alcoholische dranken van de wereld. Twee jaar geleden werden op de Chinese markt 47 miljard liter alcoholische dranken verkocht. Datamonitor merkt op dat China die leidinggevende positie wellicht nog verder zal uitbouwen. Over drie jaar zou de omzet zijn gestegen tot 61 miljard liter.

"Vrouwen zullen volgens Datamonitor in de beweging een sleutelrol vervullen," merkt het webmagazine Beverage Daily op. "Een nieuwe generatie vrouwen maakt zich immers klaar om in de Chinese arbeidsmarkt te treden. Die vrouwen hebben de financiële mogelijkheden om alcohol te kopen en voelen zich sociaal uitgedaagd om niet onder te doen voor hun mannelijke collega's. Die sociale trend zorgt nu al voor een groei, vooral op de wijnmarkt. Dat snelgroeiende vrouwelijke segment zal volgens Datamonitor de vraag doen stijgen naar voorgemengde dranken en alcoholische dranken op basis van fruit, zoals wijnen. Chinese vrouwen zijn er ook van overtuigd dat wijnconsumptie goed is voor de gezondheid en bijdraagt tot een mooie huid."

Er wordt echter aan toegevoegd dat vrouwen niet de enige factor zijn in het gewijzigde consumptiepatroon op de Chinese drankenmarkt. "Ook het politieke beleid zal een impact hebben," wordt er opgemerkt. "De lagere importtaks als gevolg van de toetreding van China tot de World Trade Organization (WTO) hebben een aantal buitenlandse merken al aangemoedigd om de Chinese markt te betreden. Bovendien zal de bezorgdheid van de Chinese overheid voor alcoholmisbruik een stimulans betekenen voor de consumptie van dranken met een lager alcoholgehalte. Daardoor wordt Baiju, de meest populaire alcoholische drank in China door een aantal minder sterke producten bedreigd."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse telefoonoperator KPN stopt met de exploitatie van openbare telefooncellen. Door de opkomst van de mobiele telefonie is het gebruik van openbare telefooncellen volgens KPN immers drastisch afgenomen. Deze ontwikkeling zal zich volgens de telefoonoperator naar verwachting verder doorzetten. Exploitatie van telefooncellen in de openbare ruimte is voor KPN niet renderend omdat de kosten van de exploitatie niet worden goedgemaakt door bellende klanten. Drie jaar geleden verviel voor KPN de wettelijke verplichting om te zorgen voor één telefooncel op elke vijfduizend inwoners. Sindsdien heeft KPN alle gemeenten de gelegenheid gegeven om te oordelen over het nut en de noodzaak van de telefooncellen op hun grondgebied. In overleg met de betrokken gemeenten heeft KPN inmiddels duizenden onrendabele telefooncellen verwijderd. Niet openbare telefooncellen, onder meer in vakantieparken en verzorgingsinstellingen, blijven volgens KPN wel bestaan.


Banken moeten ophouden met het aanbieden van excuses voor de fouten die hebben geleid tot de financiële crisis. Dat heeft Bob Diamond, de nieuwe Amerikaanse topman van de Britse bank Barclays, gezegd tegen Britse parlementariërs. Diamond, één van de best betaalde bankiers van de wereld stelt dat er een periode van berouw en spijtbetuigingen is geweest, maar moet men die nu achter zich laten. Diamond wilde niet zeggen of Barclays dit jaar weer bonussen gaat uitkeren. In Groot-Brittannië is er al jaren veel kritiek op de hoge salarissen en het bonusbeleid in de financiële sector, één van de oorzaken van de financiële crisis. De Britse overheid wil dat grote Britse banken hun winsten gebruiken om bedrijven geld te lenen en de economie aan te jagen, in plaats van het geld te besteden aan hoge bonussen. De Britse regering en de bevolking accepteren volgens de Britse minister van financiën George Osborne dit jaar geen extravagante bonussen zonder een verandering van gedrag.


Het Zweedse Saab Automobiles, dochteronderneming van het Nederlandse Spyker Cars, verlaagt de productie in Zweden met bijna een kwart. Dat heeft het bedrijf tegenover Zweedse media bevestigd. Aangekondigd wordt dat de fabriek in Trollhättan vanaf half januari nog achtentwintig auto's per uur zal produceren. Op dit ogenblik staat het productieniveau nog op achtendertig exemplaren per uur. Reden voor de verlaging van het productieritme zijn de tegenvallende verkoopresultaten. Een woordvoerder van de autobouwer stelt wel dat de doelstelling van 80.000 exemplaren per jaar gehandhaafd blijft. De verlaging is volgens hem normaal voor de wintermaanden. In de lente zou de productie opnieuw worden opgetrokken. Bij de overname door Spyker in februari vorig jaar werd een productievolume van 120.000 exemplaren in het vooruitzicht gesteld.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft via de overname van twee holdings van sectorgenoot Sona Group bijkomende productiecapaciteit in Nigeria verworven. Door de overname verwerft Heineken vijf brouwerijen met een totale productiecapaciteit van 3,7 miljoen hectoliter. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Sona Group is een Nigeriaans conglomeraat, dat naast brouwerij-activiteiten ook actief is in de productie van verpakkingen. Heineken zat in Nigeria tegen de limieten van zijn bestaande productiecapaciteit, die één jaar geleden ongeveer 16,5 miljoen hectoliter bedroeg. De overname geeft Heineken naar eigen zeggen weer wat groeiruimte, vooral omdat de brouwerijen in kwestie aan minder dan de helft van hun maximale capaciteit draaien. Heineken controleert al zowat tweederde van de Nigeriaanse biermarkt. Heineken stelt dat de overname nochtans geen concurrentiebezwaren oplevert.


De sociale netwerksite MySpace gaat wereldwijd vijfhonderd banen schrappen. Daardoor wordt het personeelsbestand van de netwerksite nagenoeg gehalveerd. De reorganisatie moet het bedrijf, dat de jongste jaren gevoelig aan populariteit heeft moeten inboeten, helpen om efficiënter te werken en winstgevend te worden. MySpace is onderdeel van News Corporation, het mediaconcern van Rupert Murdoch. Het bedrijf heeft kantoren in Argentinië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Italië, Mexico, Rusland, Zweden en Spanje. In november vorig jaar had MySpace-topman Chase Carey verklaard dat de verliezen van de netwerksite onhoudbaar waren. News Corp nam MySpace zes jaar geleden over voor een bedrag van 580 miljoen dollar, maar werd nadien compleet overvleugeld door concurrent Facebook. Volgens een aantal waarnemers zal MySpace na de sanering wellicht worden verkocht. Daarbij worden een aantal durfkapitalisten en Yahoo genoemd als gegadigden.


Peking gaat de volgende vijf jaar een tweede grote luchthaven bouwen. Dat is een dringende noodzaak geworden nu er steeds meer op China wordt gevlogen en de bestaande internationale luchthaven zijn verzadigingspunt nadert. Het voorbije jaar maakten 73,9 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven van Peking. Daarmee is Beijing Capital International Airport de tweede grootste luchthaven ter wereld geworden, na het Amerikaanse Atlanta. De maximumcapaciteit van 76 miljoen passagiers is echter bijna bereikt, zodat de bouw van een tweede grote luchthaven zich opdringt. Het is volgens Li Jiaxiang, hoofd van de Chinese administratie voor burgerluchtvaart, onmogelijk geworden ook maar één vlucht nog toe te voegen aan het overvolle programma van de huidige luchthaven. De werken aan de nieuwe luchthaven zouden nog dit jaar van start gaan. Met het project is een bedrag gemoeid van 11,6 miljard euro. De nieuwe luchthaven moet 60 miljoen reizigers per jaar kunnen verwerken.


De Franse dienstengroep Sodexo heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2010/2011, een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 4,27 miljard euro. Dat is een stijging met 10,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Van de toename is 4,7 procentpunt te danken aan interne groei en 5,9 procent aan positieve wisselkoerseffecten. De interne omzetgroei werd in alle regio's opgetekend. In Noord-Amerika werd een groei met 3,9 procent opgetekend en ook Continentaal Europa liet een stijging met 3,9 procent noteren. In Groot-Brittannië en Ierland bleef de groei beperkt tot 1,8 procent. In de rest van de wereld werd een toename met 11 procent gemeld. Bij de restauratie en het facility-management werd een groei met 4,6 procent opgetekend, terwijl de dienstencheques een omzetgroei met 7,2 procent kenden.


De directie van Renault heeft het spionageschandaal maandenlang stilgehouden, tot ongenoegen van de Franse staatsveiligheid. Twee van de drie verdachte kaderleden van Renault hebben volgens privédetectives bankrekeningen in Zwitserland en Liechtenstein. Daarop zouden bedragen van respectievelijk 500.000 euro en 130.000 euro staan, overgemaakt door China Power Grid Corporation, een elektronicaconcern met hoofdzetel in Peking. De stortingen gebeurden via een reeks van tussenpersonen in Shanghai en op het eiland Malta. De kaderleden van Renault waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van elektrische voertuigen. De directie zou er alles aan gedaan om de spionage binnenshuis op te lossen. Renault was sinds augustus vorig jaar op de hoogte van mogelijke corruptie. In de plaats van de overheidsinstanties te verwittigen, deed Renault een beroep op privé-detectives. De Franse veiligheidsdiensten moesten de spionagezaak via de media vernemen.


Frankrijk was het voorbije jaar de grootste wijnproducent van de wereld, gevolgd door Italië en Spanje. Dat blijkt uit een rapport van het bureau International Wine and Spirit Research (IWSR). Opgemerkt wordt dat Frankrijk het voorbije jaar 419 miljoen kratten wijn heeft geproduceerd. Het jaar voordien had Frankrijk zijn leidersplaats moeten afstaan aan Italië. In het rapport wordt gesteld dat Frankrijk wellicht ook de volgende drie jaar verder zijn leiderspositie zal kunnen bewaren, ondanks een verwachte gemiddelde productiedaling van 5,54 procent. Frankrijk heeft zijn leidersplaats in belangrijke mate te danken aan de groeiende vraag naar rosé wijnen. De consumptie van rosé wijnen is sinds het midden van het vorige decennium met één vijfde gestegen. Frankrijk profiteert ook van de groeiende vraag naar Bordeaux-wijnen in China en Hongkong.


Amancio Ortega stapt op als voorzitter van de raad van bestuur van de Spaanse kledinggroep Inditex, eigenaar van de merken Zara en Massimo Dutti. Ortega is bijna vijfenzeventig jaar. In een brief aan zijn medewerkers heeft hij Pablo Isla, huidig chief executive van Inditex, als zijn opvolger voorgedragen. Ortega begon in de eerste helft van de jaren zestig als kledingfabrikant. In het midden van de jaren zeventig opende hij een eerste winkel. Ortega hanteerde de strategie om de nieuwste modetrends van de catwalks te vertalen in betaalbare kleding. In de jaren negentig brak Inditex internationaal helemaal door. Vandaag is Inditex de grootste kledingverkoper van de wereld. De groep telt ruim vijfduizend winkels in zevenzeventig landen. Ortega is met een persoonlijk fortuin van 25 miljard dollar de rijkste man van Spanje. Op de internationale lijst van Forbes staat hij op de negende plaats.


De Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo heeft bij vliegtuigconstructeur Airbus honderdtachtig toestellen van het type A320 besteld. Dat is het grootste order dat de Europese vliegtuigbouwer ooit heeft ontvangen. Het order heeft een waarde van 15,6 miljard dollar. Fabrice Brégier, financieel directeur van Airbus, had het over een fantastisch cadeau aan het begin van het nieuwe jaar. Het order komt overeen met zes maanden productie. De toestellen zullen vanaf het midden van het decennium worden geleverd. IndiGo is de grootste budgetmaatschappij op de Indiase luchtvaartmarkt. De maatschappij wil met het order anticiperen op de verwachte groei van de luchtvaart in India. IndiGo profiteert van de groeiende middenklasse in India, die zich steeds vaker vliegreizen kan permitteren. Vanaf september wil de budgetmaatschappij ook internationale vluchten uitvoeren, waarbij gemikt wordt op het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.


De Zwitserse chocoladegroep Barry Callebaut heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,52 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 1,2 miljard euro. De omzet van de chocoladegroep steeg met 4,9 procent tegenover dezelfde periode van het vorige boekjaar. De verkoop van cacao en dekchocolade steeg met 5,6 procent tot 383.222 ton. De stijging is volgens de groep vooral te danken aan de goede prestaties van de divisie gourmetproducten, de cacaoproducten en de stijging op de groeimarkten. Jürgen Steinemann, chief executive van Barry Callebaut, zegt te verwachten dat de wereldwijde chocolademarkt dit boekjaar nog een groei met 1 procent tot 2 procent zal kennen. Steinemann stelde dat de voorbije periode vooral een herstel werd opgemerkt in Rusland en de rest van Oost-Europa. Met een omzetstijging van 19,1 procent was Asia-Pacific echter de snelstgroeiende regio bij Barry Callebaut.


Alle rekeningen en betaalsystemen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn probleemloos overgezet van de Antilliaanse gulden naar de Amerikaanse dollar. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekend gemaakt. De zogenaamde BES-eilanden zijn begin januari overgestapt op de dollar. Dat betekent dat alle biljetten en guldens tijdens de maand januari moeten worden vervangen door de dollar. De Nederlandsche Bank, de centrale bank op de BES-eilanden, heeft het voorbije anderhalf jaar de introductie van de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel begeleid. Een gedeelte van de bestuurlijke verantwoordelijkheid op de BES-eilanden valt sinds oktober vorig jaar onder Nederland, na de opheffing van de Nederlandse Antillen. De eilanden geven echter de voorkeur aan de Amerikaanse dollar boven de euro. Op Sint Maarten en Curaçao is de Antilliaanse gulden nog wel een officieel betaalmiddel.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in december vorig jaar 6,5 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging van 0,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De bezettingsgraad bleef stabiel op 76,6 procent. Over het hele jaar vervoerden Lufthansa en zijn dochtermaatschappijen 90,2 miljoen passagiers. Dat is een stijging met 17,2 procent tegenover het jaar voordien. De stijging is te danken aan de groei van de luchtvaartindustrie en de overname van maatschappijen zoals Swiss, British Midlands en Austrian Airlines. Lufthansa liet vooral een stijging optekenen op bestemmingen in het Midden-Oosten en Afrika. Bij het vrachtvervoer werd tijdens de maand december een stijging opgetekend met 7,9 procent tot 169.000 ton. Over het hele jaar vervoerde Lufthansa bijna 2 miljoen ton vracht. Dat is een stijging met 18 procent.


De Britse vervoersmaatschappij Stagecoach breidt zijn vloot uit met 520 voertuigen. Die zullen ingezet worden op regionale routes in heel Groot-Brittannië. Het bedrijf investeert 52 miljoen pond in de aankoop van 360 voertuigen en heeft een leasingcontract gesloten voor 160 ultramoderne bussen voor zijn activiteiten in Londen. Stagecoach kocht eerder al meer dan zestig hybride elektrische bussen. De jongste vier jaar heeft Stagecoach al bijna 290 miljoen pond geïnvesteerd in rollend materiaal voor zijn activiteiten buiten Londen. De nieuwe voertuigen werden besteld bij Alexander Dennis, Scania, Plaxton en Volvo. De vervoersmaatschappij merkt op dat alle nieuwe voertuigen voldoen aan de jongste Europese emissienormen. Les Warneford, managing director bij Stagecoach, merkte op dat de reductie van de emissies een cruciaal element vormt in het investeringsprogramma van de maatschappij.


Meer Nieuws

Wednesday, January 12, 2011

Rusland nog niet ver genoeg in strijd tegen corruptie

Rusland dreigt met internationale afkeuring te maken te krijgen indien het land er niet in slaagt om zijn toezeggingen tegenover de Group of States Against Corruption (Greco) van de Raad van Europa na te komen. Uit een rapport blijkt dat Rusland slechts één derde van de zesentwintig Greco-aanbevelingen heeft gerealiseerd. Het gaat daarbij onder meer om het uitwerken van een strategie tegen corruptie, een verbetering van de rekrutering van openbare aanklagers, ethische opleidingen en het uitwerken van een gedragscode voor de belastingsautoriteiten. Op het gebied van de criminalisering van corruptie en een effectieve bestraffing van inbreuken werd volgens het Greco-rapport echter geen enkele vordering geboekt.

Een aantal aanbevelingen werden gedeeltelijk ingevuld. Yelena Panfilova, hoofd van de Russische divisie van Transparency International, geeft wel toe dat het gebrekkige optreden tegen corruptie niet zal leiden tot een conflict tussen Rusland en Europa, maar het zou volgens haar wel kunnen leiden tot een internationale schaamte indien het land tegenover de Raad van Europa zou moeten verduidelijken waarom de aanbevelingen niet werden opgevolgd. "Dat zou bij een grote natie zoals Rusland bijzonder pijnlijk kunnen overkomen," merkt Panfilova op tegenover de Russische krant The Moscow Times. Greco heeft al duidelijk gemaakt dat Rusland alle aanbevelingen in hun geheel moeten doorvoeren.

"We verwachten dat er binnen een tijdsbestek van achttien maanden verdere vorderingen worden gemeld," aldus Bjorn Janson, ondersecretaris van Greco. "Rusland is een lid van Greco en is verplicht om te melden op welke manier de aanbevelingen worden geïmplementeerd, maar Greco gaat de Russische overheid niet zeggen welke concrete maatregelen er moeten worden genomen." Landen die weigeren om de aanbevelingen door te voeren, kunnen in theorie worden uitgesloten. Alexei Volkov, hoofd van de Russische parlementscommissie tegen corruptie, stelt dat het land samenwerkt met internationale organisaties om corruptie te bestrijden. Hij stelt dat op dit ogenblik onderzocht wordt welke maatregelen het meest effect zouden hebben in Rusland.

Labels: , ,

Europese voetbalclubs lijden recordverlies van 1,2 miljard euro

Indien de nieuwe financiële regels van de Union of European Football Associations (UEFA) op dit ogenblik al in voege zouden zijn getreden, zouden elf clubs mogelijk uit de internationale Europese competities kunnen verbannen worden. Dat heeft Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalfederatie, bekend gemaakt. De nieuwe regels van de Europese voetbalfederatie, die van de voetbalclubs een break-even eisen, worden bij het begin van het volgende fiscaal jaar van kracht. Eventuele sancties zouden twee of drie jaar later kunnen worden opgelegd. De nieuwe regels moeten vermijden dat de clubs herhaaldelijk meer uitgeven dan de inkomsten die ze genereren.

"Twee jaar geleden werden nagenoeg 70 procent van de Europese voetbalclubs met verliezen geconfronteerd," aldus Infantino. "Op dit ogenblik is dat weliswaar al gedaald tot 56 procent, maar dat betekent nog altijd dat meer dan de helft van alle professionele voetbalclubs verlieslatend zijn." Uit de cijfers van de Europese voetbalfederatie blijkt dat de 655 professionele voetbalclubs uit de Europese competities twee jaar geleden een gezamenlijk inkomen van 11,7 miljard euro genereerden. Dat is een stijging met 4,8 procent tegenover het jaar voordien. De kosten liepen echter met 9,3 procent op tot 12,9 miljard euro."

"Die resultaten tonen aan dat we terecht ijveren voor een grotere financiële discipline bij de clubs," merkt Infantino op. In het rapport wordt opgemerkt dat het collectieve verlies van bijna 1,18 miljard euro een stijging vertegenwoordigde met 85 procent. Dat is volgens Infantino nagenoeg een verdubbeling tegenover het vorige record. Infantino merkte op dat het niet de bedoeling is om een heksenjacht te lanceren tegen de Europese voetbalclubs, maar er zal volgens hem ook niet geaarzeld worden om in te grijpen wanneer dat nodig zou blijken te zijn. Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalfederatie, zegt dat de maatregelen nodig zijn om de toekomst van het voetbal veilig te stellen.

Labels: ,

Azië en Rusland bieden weinig mogelijkheden voor kaasproducenten

Het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika worden voor westerse kaasproducenten belangrijke markten van de toekomst. Dat zeggen analisten van het marktonderzoeksbureau Proteus Insight. Het potentieel van de Russische en Aziatische markt wordt daarentegen zwaar in vraag gesteld. Daarbij wordt opgemerkt dat onder meer Argentinië zich als een belangrijke kaasregio aan het profileren is, terwijl ook Brazilië volgens het bureau een groot potentieel is, zelfs al is het land geen grote kaasconsument. Ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is er volgens Proteus Insight steeds meer vraag naar verwerkte kaasproducten.

"De aankondiging van de overname van het Russische Wimm-Bill-Dann door PepsiCo heeft heel wat berichten gelanceerd over de sterke groeimogelijkheden op de Russische markt van melkproducten," meldt het webmagazine Foodnavigator.com. "In het verleden waren er ook signalen van een belangrijke groei. Voor het uitbreken van de economische crisis werd er een groei met 22 procent per jaar opgemerkt, maar volgens Proteus Insight is Rusland mogelijk niet de veelbelovende markt die velen hebben voorspeld. Rusland en Oost-Europa werden zwaar getroffen door de wereldwijde recessie, maar het moet volgens de marktonderzoeker niet verwacht worden dat de situatie zich snel weer tot het oude niveau zal herstellen, temeer omdat de bevolking er steeds verder inkrimpt."

De onderzoekers hebben ook twijfels bij het potentieel op de Aziatische markten. "Kaas is een relatief nieuw product in Azië en lijkt niet erg goed overeen te komen met het lokale smaakpallet," wordt er opgemerkt. "Er zijn wel mogelijkheden voor een aantal specifieke producten en op de groeiende markt van westerse expats." In het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika ziet Proteus Insight daarentegen wel belangrijke groeimarkten. Daarbij wordt onder meer gewezen op de sterke verstedelijking in Afrika, waardoor de vraag naar verwerkte voedingsproducten er sterk zal stijgen. Bovendien staat Afrika minder afkerig tegen de verkoop van kaasproducten dan Azië.

Labels: ,

Spamproducenten zijn terug van kerstvakantie

Na een verrassende dalperiode rond de kersttijd, is het spamniveau inmiddels weer nagenoeg op zijn normale niveau teruggekeerd. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau MessageLabs van het beveiligingsbedrijf Symantec. Er wordt opgemerkt dat de heropleving van het spamverkeer in belangrijke mate te wijten is aan de botnet Rustock, die zijn activiteiten heeft hervat en opnieuw langs honderdduizenden gegijzelde computers junkmail verstuurt. Rustock, dat gespecialiseerd is in spamberichten voor verdachte farmaceutische websites, is wereldwijd de grootste bron van junkmail. Na zijn terugkeer steeg het spamverkeer in amper vierentwintig uur met 98 procent.

"Ook andere botnets zijn na de vakantieperiode opnieuw actief geworden," merkt MessageLabs op. "Ook de botnet Xarvester is opnieuw actief geworden na een aanval op zijn servers, net zoals zijn collega Lethic." De drie spamproducenten stopten rond kerstmis plots met het grootste gedeelte van hun activiteiten. Daardoor was het spamniveau eind december gedaald tot 50 miljard boodschappen per dag. Tijdens de maand augustus werden er gemiddeld wereldwijd ongeveer 200 miljard spamberichten per dag verstuurd. De onderzoekers hebben geen logische verklaring voor de plotselinge wapenstilstand bij de botnets.

De rustige periode is geen seizoensgebonden fenomeen dat ook de voorbije jaren werd opgemerkt. Het gaat om een compleet nieuwe vaststelling en blijft voorlopig onverklaarbaar. Sommige waarnemers veronderstellen dat de spamproducenten gewoon met eindejaarsvakantie zijn gegaan. Rustock bleef tijdens de kerstperiode wel actief met clickfraude. Matt Sergeant, onderzoeker bij Symantec, zegt dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat de botnets niet snel op hun oude activiteitsniveau zullen zijn teruggekeerd. Er wordt aan toegevoegd dat ongeveer negen op tien e-mailberichten afkomstig zijn van spamproducenten.

Labels: , , , ,

Onderwijs en immigratie pijnpunten Amerikaanse economie

De Verenigde Staten dreigen steeds verderop te geraken op de internationale markten. Dat heeft John Chambers, chief executive van het technologiebedrijf Cisco, gezegd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Volgens Chambers krijgen de Verenigde Staten niet alleen af te rekenen met de grotere concurrentie van andere landen, maar schiet de Amerikaanse economie zich bovendien ook zelf in de eigen voeten door zijn gebrekkige beleid op het gebied van onderwijs en immigratie. Chambers geeft aan dat de Verenigde Staten weliswaar nog altijd een leidende economie is, maar die positie steeds verder ziet wegslippen.

"Ik ben niet zo optimistisch dat de Verenigde Staten over vijf tot tien jaar nog altijd een leidinggevende innovator zullen blijken te zijn," merkte Chambers op. Hij wees er onder meer op dat het Amerikaanse onderwijs inmiddels al ver is weggezakt. Op het gebied van onderwijs behoren de Verenigde Staten inmiddels zelfs niet meer tot de top twintig. Onderwijs is volgens hem de meest doortastende verandering op lange termijn die de Amerikaanse maatschappij moet doorvoeren. Hij stelde daarbij dat alleen een ingrijpende verandering van het onderwijs tot een definitieve oplossing kan leiden. Chambers merkte op dat in de technologische sector alles bijzonder snel gaat, maar het onderwijs volgt die evoluties volgens hem onvoldoende.

Het onderwijs vormt volgens Chambers één aspect van het probleem. Daarbij komt volgens hem ook het gebrekkige immigratiebeleid. "Wanneer een land slechts 300 miljoen mensen heeft en ook geen goed immigratiebeleid heeft uitgewerkt om de beste krachten uit de rest van de wereld aan te trekken, wordt de toekomst bijzonder moeilijk," benadrukte hij. "Het Amerikaanse immigratiebeleid is contraproductief. We geven buitenlanders een duidelijk signaal dat ze in ons land niet welkom zijn. Dat moet dringend veranderen. Bovendien moeten we buitenlandse studenten ook grotere mogelijkheden bieden om zich hier definitief te kunnen vestigen."

Labels: , , ,

Wereldkampioenschap voetbal Qatar wordt nachtmerrie

De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal tijdens de winter zou een logistieke nachtmerrie zijn. Dat heeft Alex Horne, secretaris-generaal van de Engelse Football Association, gezegd in een reactie op berichten dat het wereldkampioenschap in Qatar over elf jaar mogelijk tijdens de wintermaanden zou kunnen worden gehouden. Horne gaf toe dat het vooruitzicht van een wereldkampioenschap in het kleine emiraat hem het koude zweet heeft doen uitbreken. Qatar haalde het onlangs in een verkiezing boven de Verenigde Staten, Australië, Japan en Zuid-Korea als organisatoren, maar bezorgdheid om de hoge temperaturen tijdens de zomer heeft een aantal betrokkenen doen suggereren om het evenement te verschuiven naar de wintermaanden.

Alex Horne wees er onder meer op dat een verhuis naar de winterperiode de Europese voetbalkalender compleet zou verstoren. Bovendien merkte hij op dat er op dit ogenblik oog geen enkel zicht is op de mogelijkheden die Qatar zal aanbieden op onder meer het gebied van logistiek en trainingsinfrastructuur. Het wordt volgens Horne voor vele teams dan ook bijzonder moeilijk om een degelijke planning op te stellen in het vooruitzicht van het evenement. Hij voegde er aan toe dat ook de meeste voetbalsupporters weinig heil zien in een wereldkampioenschap in het emiraat. Horne gaf aan een ongemakkelijk gevoel te hebben over de toewijzing van het wereldkampioenschap aan Qatar.

Horne merkte onder meer dat de normale voetbalcompetities tijdens de winterperiode gedurende negen of tien weken zouden moeten worden onderbroken om het wereldkampioenschap op de kalender te kunnen plaatsen. Dat betekent volgens Horne niet alleen dat de competities voor een langere periode zouden moeten stilgelegd, maar ook dat het seizoen vroeger zou moeten beginnen of later zou moeten eindigen. "Het wordt een logistieke nachtmerrie," merkte hij op. "Ik twijfel eraan of het goed idee is om het wereldkampioenschap tijdens de winter te laten organiseren." Er werden al vanuit verscheidene hoeken bedenkingen geuit tegen de verkiezing van Qatar.

Labels: , ,

Rusland verbiedt reeks pornografische filmtitels

De Russische pornoproducent Sergei Pryanishnikov heeft het Russische ministerie van cultuur voor de rechter gedaagd omdat de titels van bijna honderdvijftig films werden gecensureerd. De filmproducent heeft aan het Arbitragehof in Moskou gevraagd om het verbod op het verspreiden van de films op te heffen. De raadsman van Pryanishnikov voerde daarbij aan dat de content van de betrokken films eerst werd goedgekeurd, maar dat de producties nadien verboden werden omwille van hun titels. De raadsman merkte op dat het ministerie gewoon had kunnen vragen om de titels aan te passen in plaats van de verspreiding te verbieden.

Het Russische ministerie had vorig jaar zijn goedkeuring gehecht aan de verspreiding van de films, maar in december werd die beslissing herroepen. De titels van de films betekenden volgens het ministerie een inbreuk tegen de goede zeden en openbare orde. "De raadsman verduidelijkte dat de films uitsluitend bedoeld zijn voor privégebruik," aldus de Russische krant The Moscow Times. "De filmproducent hanteert volgens de raadsman al een verbod op necrofilie en bestialiteiten. De raadsman voegde er aan toe nog bijkomende juridische procedures te zullen opstarten tegen het Russische ministerie van cultuur."

Het Russische ministerie van cultuur zegt gehandeld te hebben in opdracht van de procureur-generaal. Alexander Avdeyev, Russisch minister van cultuur, verklaarde de stappen van de procureur-generaal te ondersteunen. "Dat helpt de overheid om maatregelen te nemen in situaties waarin ambtenaren geen wettelijke basis hebben om op te treden tegen pornografie," stipte Avdeyev aan. In de Russische wetgeving is geen omschrijving opgenomen over pornografie, wat betekent dat de overheid volgens een woordvoerder van het ministerie geen wettelijke gronden heeft om op te treden tegen producenten van pornografie. Hij voegde er aan toe dat vele pornoproducenten aan de experts van het ministerie vaak gefilterde versies van de films tonen.

Labels: , , , ,

Nieuwsoverzicht

China ontkent elke betrokkenheid bij het spionageschandaal rond de Franse autofabrikant Renault. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken noemt het ongegrond en onverantwoordelijk om te zeggen dat China achter de spionage zit. Renault schorste eerder drie topmanagers omdat ze geheime informatie over elektrische auto's zouden hebben doorgespeeld. De Franse president Nicolas Sarkozy gaf daarop de Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), de Franse geheime dienst, opdracht om de mogelijke industriële spionage bij automaker Renault te onderzoeken. Een regeringsbron zei dat de dienst zou bekijken of er wellicht een link is met China. Een woordvoerder van de Franse regering liet weten dat Frankrijk geen enkel ander land van betrokkenheid beschuldigt. Michel Balthazard, één van betrokken Renault-figuren, zegt niets te maken te hebben met het spionageschandaal.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft bekend gemaakt de vluchten met zijn toestellen van het type Airbus A380 tussen Australië en de Verenigde Staten te hervatten. De vluchten met de superjumbo's van Qantas tussen Los Angeles en Australië werden voor lange tijd opgeschort na problemen met een toestel van de Australische luchtvaartmaatschappij in november vorig jaar. Een superjumbo van Qantas moest toen een noodlanding maken in Singapore, nadat één van de motoren was uitgevallen. Alan Joyce, topman van Qantas, stelde dat veiligheid de allerhoogste prioriteit geniet bij de Australische luchtvaartmaatschappij. Alleen als de fabrikanten en autoriteiten volledig zijn overtuigd dat de veiligheid is gegarandeerd, worden de vluchten met de superjumbo van Qantas volgens Joyce opnieuw hervat.


Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld, pakt op de autosalon van Detroit uit met twee nieuwe broers van de populaire hybride Prius. Het gaat om een nieuw middelgroot multiple purpose vehicle (mpv) en een compacte, wendbare stadsauto. Dat heeft Toyota bekendgemaakt. Daarmee zal Toyota in totaal vier zogenoemde full hybrides, na de modellen Auris en Prius, op de markt hebben. Het nieuwe mpv-model is een grotere versie van de Prius en krijgt in de Verenigde Staten de naam Prius Versatility. De compacte stadsauto Toyota Prius City zit op dit ogenblik nog in studiefase, maar de Japanse producent zou de wagen volgend jaar op de Amerikaanse markt willen brengen. Ook de zogeheten Prius plug-in hybride, die over anderhalf jaar op de markt komt, wordt op het autosalon van Detroit voorgesteld. De plug-in is een hybride wagen die aan het stopcontact opgeladen kan worden. Toyota domineert de markt van hybrides al sinds de introductie van de Prius dertien jaar geleden.


De Saudische staatsluchtvaartmaatschappij Saudi Arabian Airlines treedt volgend jaar toe tot de luchtvaartalliantie SkyTeam. Dat heeft SkyTeam bekendgemaakt. Saudi Arabian Airlines is daarmee het eerste lid van de alliantie uit het Midden-Oosten. Door de toetreding worden er vijfendertig nieuwe bestemmingen aan het routenetwerk toegevoegd. De Saudische maatschappij vliegt op meer dan zesentwintig binnenlandse en vijfenvijftig internationale bestemmingen en vervoert meer dan negentien miljoen passagiers per jaar. Volgens SkyTeam is Saudi Arabian Airlines een aanwinst omdat de maatschappij een goede toegang verschaft tot het Arabisch Schiereiland, Noord-Afrika en India. De hubs van de Saoedi-Arabische maatschappij zijn gevestigd op de luchthavens van Riyadh, Jeddah en Dammam. Saudi Arabian Airlines heeft een vloot van ongeveer honderddertig toestellen.


Luchtvaartmaatschappij Air-France-KLM heeft tijdens de maand december gevoelig last gehad van de hevige sneeuwval in Europa en de Verenigde Staten. Door de vele annuleringen werden minder passagiers vervoerd dan één jaar eerder en ging naar schatting 70 miljoen euro aan omzet verloren. Door de vele uitgevallen vluchten daalde het aantal passagiers dat Air France-KLM vervoerde vorige maand tot 5,4 miljoen. Dat was 1,6 procent minder dan tijdens de maand december van vorig jaar. De opbrengsten per passagier stegen nog wel met 2 procent. Dit woog volgens de maatschappij echter niet op tegen de vele annuleringen en de kosten die werden gemaakt om gestrande reizigers op te vangen. De opbrengsten van het vrachtvervoer van Air France-KLM namen met 2,1 procent toe. De bezettingsgraad van de vrachtvliegtuigen was echter 1,7 procent lager dan in december het jaar voordien.


Het Duitse farmaconcern Bayer gaat een oplossing testen om dubbele kinnen te doen verdwijnen. Het bedrijf hoopt daarbij te profiteren van de belangstelling die er nu is voor esthetische dermatologie. In het kader van het project start Bayer een klinische studie op bij ruim zevenhonderd mensen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en Italië. Daarbij moet de efficiëntie uitgetest worden van het product, dat geïnjecteerd wordt om onaangename kleine vethopingen onder de kin te reduceren. De farmagroep hoopt het middel over drie jaar op onder meer de Europese markt te kunnen lanceren. De eerste resultaten zouden na ongeveer zestien weken zichtbaar moeten zijn. Daarbij zouden tussen veertig en zeventig kleine injecties moeten gebeuren, afhankelijk van de omvang van de dubbele kin en de individuele patiënt. Een woordvoerder van Bayer maakt de vergelijking met het plaatsen van een tatoeage.


Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon verkoopt vanaf begin februari de iPhone. Voorlopig mocht enkel AT&T de bijzonder populaire smartphone van het technologieconcern Apple aanbieden op de Amerikaanse markt. Door de iPhone aan te bieden aan Verizon krijgt Apple in één beweging toegang tot een klantenbestand van 93 miljoen gebruikers. Dat moet volgens analisten de strijd om marktaandeel met Android, het besturingssysteem van Google, weer in het voordeel van Apple kunnen beslechten. Volgens het marketingbureau Comscore stootte Android de iPhone onlangs van de troon als meest populaire besturingssysteem op de Amerikaanse markt. Een iPhone met een capaciteit van zestien gigabits zal bij Verizon 199 dollar kosten. Een versie met een capaciteit van tweeëndertig gigabits kost 299 dollar. Consumenten moeten bij de koop wel een tweejarig contract afsluiten met Verizon.


Het aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 258 miljoen dollar. Het bedrijf profiteerde van een hogere aluminiumprijs en gestegen vraag naar het metaal. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien boekte Alcoa, de grootste Amerikaanse producent van aluminium, nog een verlies van 277 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent naar 5,65 miljard dollar. Met die cijfers realiseerde Alcoa de beste kwartaalcijfers sinds het uitbreken van de economische crisis. Voor dit jaar wordt een groei met 12 procent in het vooruitzicht gesteld. Het bedrijf voegt er aan toe dat de vraag naar aluminium tegen het einde van het decennium zal verdubbelen. Klaus Kleinfeld, voorzitter van Alcoa, zegt bijzonder veel te verwachten van groeilanden, zoals India en Vietnam. Het voorbije jaar steeg de vraag al met 13 procent. De prijzen voor aluminium lagen het voorbije kwartaal 11 procent hoger dan tijdens het kwartaal voordien.


Het chemiebedrijf China National BlueStar heeft bekend gemaakt de Noorse siliciumspecialist Elkem over te nemen van het conglomeraat Orkla. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2 miljard dollar. Elkem betekent daarmee één van de grootste Chinese industriële overnames op de Europese markt. Met de overname breidt Bluestar zijn activiteiten in silicium gevoelig uit. De halfgeleider wordt vooral gebruikt voor de productie van zonnecellen, een sector waar Chinese bedrijven een belangrijke opkomst realiseren. China National BlueStar is een dochter van staatsbedrijf China National Chemical Corporation. De investeringsgroep Blackstone heeft een minderheidsbelang van 20 procent in China National BlueStar. Het Noorse conglomeraat Orkla moet een aantal divisies in de etalage zetten om zijn schuldenlast te verlichten en zich meer te concentreren op aluminium.


De Italiaanse vrachtwagenbouwer Fiat Industrial is geïnteresseerd in de vrachtwagenactiviteiten van de Duitse autobouwer Volkswagen, die grote belangen heeft in de truckfabrikanten Man en Scania. Sergio Marchionne, gedelegeerd bestuurder van Fiat, zegt een mogelijke overnemer te zijn als Volkswagen zijn truckactiviteiten wil verkopen. Marchionne wijst er daarbij op dat Volkswagen blijft heralen om wereldwijd de grootste producent van personenwagens te willen worden. Dat zou volgens Marchionne kunnen betekenen dat de bouw van vrachtwagens niet meer tot de kernactiviteiten van het Duitse concern zouden behoren. De uitspraken van Marchionne zijn een reactie op de interesse van Volkswagen in Alfa Romeo, het sportieve merk van Fiat. Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, liet al een aantal keren verstaan dat hij Alfa Romeo wil overnemen. Marchionne benadrukt echter dat Alfa Romeo niet te koop staat.


De Amerikaanse advertentiewebsite Groupon heeft 950 miljoen dollar aan kapitaal binnengehaald. Die fondsen wil het jonge bedrijf gebruiken om de activiteiten wereldwijd uit te bouwen en om werknemers en eerdere investeerders te belonen. Groupon gaf aan dat het verse kapitaal afkomstig is van diverse investeringsfondsen, waaronder bekende technologie-investeerders zoals het Amerikaanse Greylock Partners en het Russische Digital Sky Technologies. In december meldde Groupon al 500 miljoen dollar te hebben opgehaald met de verkoop van een belang in het bedrijf. Eerder die maand sloeg het een overnamebod ter waarde van circa 6 miljard dollar van Google af. Groupon biedt zijn leden dagelijks via e-mails kortingsbonnen aan voor onder meer restaurants, kledingzaken en pretparken. In de eerste twee jaar van zijn bestaan wist de site vijftig miljoen leden te werven.


Japan is bereid om obligaties te kopen van de Europese Financiële Stabiliteits Faciliteit (EFSF). Die wil deze maand leningen uitgeven voor noodhulp aan Ierland. Tokio wil ongeveer 20 procent van de obligaties kopen. Dat heeft de Japanse minister van financiën Yoshihiko Noda bekend gemaakt. De Europese stabiliteitsfaciliteit is opgezet om noodkredieten te verstrekken aan eurolanden die in financiële problemen komen. Het verstrekt in dat kader maximaal 17,5 miljard euro van de 85 miljard euro aan noodkredieten die aan Ierland zijn toegezegd. Dit bedrag wordt binnengehaald via de uitgifte van obligaties, waar de landen uit de eurozone garant voor staan. Het is volgens Noda toepasselijk voor een belangrijk land zoals Japan om een bijdrage te leveren, ook om de geloofwaardigheid van de obligaties te vergroten. Japan zal de aankopen financieren met euro's uit de eigen financiële reserves.


Computerchipmaker Intel zet een punt achter een patentstrijd door 1,5 miljard dollar te betalen aan rivaal Nvidia. Het bedrag wordt over een periode van vijf jaar uitgekeerd. De Amerikaanse bedrijven hebben afgesproken dat zij in het vervolg bepaalde licenties van elkaar mogen gebruiken. Analisten hadden niet gerekend op de hoogte van het bedrag. De strijd tussen de chipmakers sleepte bijna twee jaar lang voort. Inzet van de strijd waren patenten van computerchips, die de microprocessor van computers ondersteunen. Door de overeenkomst krijgt Intel toegang tot de volledige patent-bibliotheek van Nvidia, dat zelf in ruil toegang krijgt tot een selectie van de Intel-patenten, maar daarin zitten niet de belangrijkste producten van de chipproducent. Nvidia maakte ruim één jaar geleden al bekend zich terug te zullen trekken uit de chipset-sector.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de kredietlijn voor Mexico uitgebreid tot 72 miljard dollar. De fondsen zijn bedoeld om de economie van het land te beschermen tegen de gevolgen van de internationale recessie. Het Internationaal Monetair Fonds benadrukte dat het krediet uit voorzorg wordt verstrekt. De Mexicaanse regering heeft het geld momenteel niet nodig, maar kan er een beroep op doen als het dat noodzakelijk vindt. De regeling heeft een looptijd van twee jaar. Mexico maakte in april twee jaar geleden als eerste land gebruik van de zogeheten flexibele kredietlijn van het Internationaal Monetair Fonds. Die geeft landen met een betrouwbaar economisch beleid de mogelijkheid om op elk moment krediet op te nemen om een financiële crisis te voorkomen. De eerste kredietlijn voor Mexico bedroeg 47 miljard dollar.


De Amerikaanse autobouwer Ford wil de volgende twee jaar in de Verenigde Staten 7.000 banen creëren. Dat heeft Mark Fields, topman van Ford, bekend gemaakt. Dit jaar wil Ford 4.000 nieuwe mensen aanwerven in zijn Amerikaanse fabrieken. De helft daarvan is voorzien voor de Louisville Assembly Plant in Kentucky, waar later dit jaar de bouw van de nieuwe Ford Escape wordt gestart. Daarnaast zouden ook 750 nieuwe personeelsleden worden aangeworven voor de afdelingen productontwikkeling, waarbij onder meer gemikt wordt op expertise in batterijen en andere innoverende technologieën. Voor volgend jaar zijn er volgens Fields tenminste 2.500 aanwervingen voorzien. Bill Ford, voorzitter van de autobouwer, stelde een goed gevoel te hebben bij de nieuwe aanwervingen. Hij gaf toe dat de voorbije periode bijzonder pijnlijk is geweest voor Ford en voor hemzelf.


Meer Nieuws