Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2012

Verlies biodiversiteit mogelijk grotere plaag dan klimaatverandering

Het behoud van de wereldwijde biodiversiteit wordt mogelijk een zwaardere opdracht dan het opvangen van de negatieve effecten van de wereldwijde klimaatverandering. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Copenhagen. De onderzoekers merken op dat het verlies aan biodiversiteit en de degradatie van ecosystemen steeds sneller gaat. Dat tempo gaat volgens de onderzoekers op dit ogenblik honderd tot duizend keer sneller dan het natuurlijk verlies aan biodiversiteit.

De onderzoekers merken op dat in de geschiedenis van de aarde tot nu toe vijf keer sprake is geweest van het verdwijnen van de biodiversiteit. De laatste crisis werd 65 miljoen jaren geleden opgetekend met het verdwijnen van de dinosauriërs en vele andere soorten. Al die vorige crisissen werden veroorzaakt door wereldwijde veranderingen in het klimaat en de scheikundige samenstelling van de atmosfeer, de inslag van asteroïden en vulkaanactiviteit. Op dit ogenblik beleeft de aarde een zesde biodiversiteit-crisis.

"Dit keer is het verdwijnen van de biodiversiteit echter te wijten aan de strijd om bronnen tussen de mens en alle andere soorten," voert het rapport aan. "Dat proces wordt vooral gestuurd door de degradatie van ecosystemen, versterkt door een klimaatverandering die door de mensheid is veroorzaakt. De biodiversiteit-crisis is waarschijnlijk een grotere bedreiging dan de wereldwijde klimaatverandering. Indien men die crisis wil oplossen zal er een nauwe samenwerking tot stand moeten komen tussen wetenschappers en politici."

Labels: ,

Wereldwijde aantal abortussen begint opnieuw te stijgen

Het aantal abortussen is wereldwijd opnieuw toegenomen. Daarmee is de dalende trend van de voorbije periode omgekeerd. Dat is de conclusie van een rapport van het Guttmacher Institute in New York. Er wordt aan toegevoegd dat er ook opnieuw meer abortussen worden uitgevoerd zonder deskundige begeleiding. De onderzoekers hebben het over een zorgwekkende trend. Er wordt opgemerkt dat onveilige ingrepen wereldwijd voor 220 doden op 100.000 abortussen verantwoordelijk zijn.

In het midden van de jaren negentig werden wereldwijd 35 abortussen uitgevoerd per duizend vrouwen. Negen jaar geleden was dat echter teruggevallen tot 29 abortussen. Vier jaar geleden was dat aantal nagenoeg ongewijzigd gebleven op 28 abortussen per duizend vrouwen, vooral te wijten aan een sterke toename in ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat in het midden van de jaren negentig 44 procent van de abortussen in onveilige omstandigheden werden uitgevoerd. Dat was vier jaar geleden echter al gestegen tot 49 procent.

"Er is een duidelijk toename van abortussen merkbaar in ontwikkelingslanden, waar de ingrepen vaak clandestien en in onveilige omstandigheden worden uitgevoerd," aldus de wetenschappers van het Guttmacher Institute. "Het aantal doden bij die procedures ligt vijfendertig keer hoger dan bij legale abortussen in de Verenigde Staten. Bovendien vertegenwoordigen deze overlijdens ongeveer 14 procent van alle overlijdens bij moeders. Elk jaar moeten ongeveer 8,5 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden medische zorgen ontvangen wegens de complicaties bij abortussen."

Vier jaar geleden werden wereldwijd 43,8 miljoen abortussen uitgevoerd. Dat betekent een stijging met 2,2 miljoen ingrepen tegenover vijf jaar voordien.

Labels: ,

China breidt controle over microblogs verder uit

De Chinese overheid gaat de controle over de microblogs verder uitbreiden. Dat heeft een persattaché van de Chinese regering bekend gemaakt. Eind vorig jaar werd al aangekondigd dat gebruikers van de microblogs zich onder hun echte naam zouden moeten registreren. Met die verplichting hoopt de Chinese overheid te kunnen vermijden dat protestbewegingen zich langs de bijzonder populaire microblog-platformen over het hele land zouden verspreiden. In eerste instantie werd de registratie verplicht voor nieuwe gebruikers, maar later zullen ook actieve microbloggers zich moeten registreren.

In Peking, Shanghai en Guangdong worden nieuwe gebruikers van de weibos - de Chinese alternatieven voor diensten zoals Twitter - verplicht om zich onder hun echte namen te registreren, waardoor ze door de autoriteiten gemakkelijker kunnen worden opgespoord. "Eind vorig jaar werd gestart met het verplicht registreren onder eigen naam," merkt de persattaché op. Hij voegde er aan toe dat de weibos een explosieve populariteit hebben gekend. China zou nu honderden miljoenen trouwe gebruikers tellen. Dagelijks worden ongeveer 150 miljoen berichten geplaatst.

De persattaché geeft toe dat de weibos snel berichten kunnen verspreiden, bijzonder invloedrijk zijn en een groot bereik hebben. "De platformen hebben de potentie om massaal mensen te mobiliseren," merkt hij op. Op dit ogenblik zijn meer dan een half miljard Chinezen op het internet actief en de autoriteiten zijn bezorgd over de kracht en de invloed van het internet, dat tot grote onrust in het land zou kunnen leiden. Toch laten de weibo-gebruikers zich niet afschrikken om hun woede en frustratie te uiten over corruptie, schandalen en rampen.

Labels: , ,

India vertoont tekenen van sociale mediamoeheid

In de Indiase steden zegt meer dan de helft van de jonge consumenten het gebruik van sociale media teruggeschroefd te hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham). De industriefederatie merkt op dat 55 procent van de Indiase stadsbewoners tussen twaalf en vijfentwintig jaar aangeeft bewust aanzienlijk minder tijd te besteden aan sociale mediaplatformen. De onderzoekers stellen vast dat de betrokkenen minder actief en enthousiast zijn over de sociale media dan bij hun toetreding.

"Hoewel sociale netwerking de meest populaire online activiteit blijft, beginnen jongeren consumenten de activiteiten vervelend, verwarrend, frustrerend en tijdverslindend te bestempelen," wordt in het rapport opgemerkt. "Ongeveer 30 procent van de respondenten heeft zijn account of profiel daadwerkelijk gedeactiveerd of weggehaald, terwijl vele anderen zich bezorgd maken over privacy-problemen." Mogelijk wordt de trend volgens het rapport in de hand gewerkt door het grote aantal beschikbare websites.

De onderzoekers voeren aan dat driekwart van de respondenten op nagenoeg alle sociale netwerken is ingeschreven, maar het grootste gedeelte van die accounts worden nagenoeg niet meer gebruikt en concentreren de consumenten zich op één platform. In het rapport wordt wel toegegeven dat 25 procent van de respondenten ook aangeeft nu meer tijd te besteden aan sociale netwerken dan in het verleden. Vrouwen vertegenwoordigen 65 procent van die populatie en de meesten brengen dagelijks een bezoek aan de sites.

Er wordt echter opgemerkt dat een aantal gebruikers is overgeschakeld naar chatdiensten zoals BlackBerry Messenger, Watsapp of Google Talk.

Labels: ,

Spaans consortium bouwt opvouwbare wagen voor Europese stad

Volgend jaar wil het Spaanse consortium Hiriko Driving Mobility een opvouwbare elektrische wagen op de Europese markt brengen. De wagen moet volgens het consortium, bestaande uit zeven Baskische bedrijven, een antwoord kunnen bieden op de stedelijke stress en vervuiling. Het concept van de opbouwbare stadswagen werd uitgetekend in het Medialab van het Amerikaanse ‎ Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Europese ideeën worden meestal in de Verenigde Staten ontwikkeld," geeft een woordvoerder van het consortium tegenover het persbureau AFP aan. "Dit keer gaat het echter andersom en wordt een Amerikaans idee in Europa verder uitgewerkt." Het consortium voert gesprekken met een aantal Europese steden om de kleine wagens, die beschikken over een batterij met een reikwijdte van 120 kilometer, te bouwen." De snelheid van de wagen wordt elektronisch aangepast aan de maximumgrenzen van de individuele steden.

Bedoeling is dat de steden de wagens kopen en te huur aanbieden aan gebruikers, zoals dat in vele Europese agglomeraties al het geval is met fietsen. De elektrische auto's zouden echter ook op de private markt kunnen worden aangeboden aan een kostprijs van 12.500 euro. De motor van de wagen bevindt zich in de wielen en kan worden opgeplooid zoals buggy's voor kleine kinderen, zodat het parkeren slechts een beperkte ruimte inneemt.

Labels: , ,

Bezoekers World Cup Rusland worden vrijgesteld van visum

Voor de World Cup over zes jaar in Rusland zullen buitenlandse bezoekers zonder visum kunnen reizen, op voorwaarde dat ze een ticket voor het voetbalevenement kunnen voorleggen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van de Russian Football Union (RFU) in Sint-Petersburg. De premier voegde er aan toe dat er zelfs overwogen wordt om de bezitters van tickets gratis te laten reizen tussen de verschillende steden waar de wedstrijden plaats grijpen.

"De organisatie van de World Cup in een grote natie zoals Rusland heeft bij critici al tot heel wat bezorgdheid geleid," merkt het persbureau AFP op. "Vladimir Poetin heeft echter opgemerkt dat de Russische regering de bezoekers zoveel mogelijk faciliteiten wil bieden." Michel Platini, president van de Union of European Football Associations (UEFA), merkt op dat ook voor het Europese voetbalkampioenschap in Polen en Oekraïne een visum-vrij verkeer wordt overwogen. Het gaat volgens hem echter om een politiek probleem, waarvoor een overeenkomst met beide landen moet worden besproken.

Vladimir Poetin kondigde daarnaast ook inspanningen aan om de bedreigde club Tom Tomst, die met een bankroet wordt bedreigd, te helpen. De Siberische club staat helemaal onderaan in de Russische competitie en in november vorig jaar hebben de regionale autoriteiten aangekondigd hun financiële steun te zullen intrekken. Ook grote sponsors zoals Gazprom, Rosneft, Transneft en Allianz hebben eerder al hun banden met de club verbroken, maar Poetin zegt druk te zullen uitoefenen op lokale bedrijven om de club te steunen.

Labels: , ,

Bijna één derde online reclame gaat voorbij aan consument

Op het internet ontsnapt 31 procent van de reclames aan het oog van het publiek. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat een aantal reclames onder het beeldscherm verschijnen en wordt niet voldoende naar beneden gescrold om de publiciteit te kunnen opmerken. Ook blijkt een aantal internetgebruikers al verder gegaan te zijn vooraleer de reclame volledig is geladen. Daarentegen blijkt dat slechts 4 procent van de reclames in de verkeerde geografische locaties terecht te komen.

"De uitval van reclame is geen verrassing, maar de omvang van het fenomeen is dat wel," voeren de onderzoekers aan op basis van twaalf campagnes van leidinggevende online Amerikaanse adverteerders zoals Chrysler, Ford, Kellogg's en Kraft. "Bovendien blijkt dat in 72 procent van de campagnes reclame op niet-geschikte online locaties te verschijnen, wat mogelijk schadelijk kan uitdraaien voor de merkreputatie van de adverteerder." ComScore voert aan een software te hebben ontwikkeld om te controleren of reclames zichtbaar zijn voor de consument.

Magid Abraham, chief executive van ComScore, merkt op dat de hedendaagse display-reclamemarkt wordt geconfronteerd met een overvloed aan commerciële content, vaak op secties van een webpagina waar hij onzichtbaar is voor de consument. "Dat beperkt de impact van de campagnes voor de adverteerders en gaat ten koste van de inkomsten van de uitgevers," zegt Abraham. "Anderzijds zijn er wel reclames die buiten het scherm vallen en wel degelijk een impact hebben. Een controle van de efficiëntie van de locaties is dan ook in het voordeel van iedereen."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 20,89 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode het vorig boekjaar. De nettowinst daalde van 6,63 miljard dollar naar 6,62 miljard dollar. Het bedrijf meldt dat de zakelijke divisie, met de verkoop van onder meer MS Office, een omzetstijging met 3 procent tot 6,3 miljard dollar liet optekenen. Ook de Xbox en Kinect beleefden volgens Microsoft een sterk eindejaarsseizoen, terwijl ook de operationele kosten konden worden teruggeschroefd. Daardoor konden naar eigen zeggen de zwakkere prestaties in het computersegment en de Windows-divisie worden gecompenseerd.

Het Amerikaanse bedrijf International Business Machines (IBM) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 4,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 1,6 procent tot 29,5 miljard dollar. Over het hele jaar werd een winststijging met 13 procent tot 15,9 miljard dollar opgetekend. De jaaromzet steeg met 7 procent tot 106,9 miljard dollar. Het bedrijf zegt het voorbije jaar vooral goede resultaten geboekt te hebben op de groeimarkten. In Brazilië, Rusland, India en China werd een omzetgroei van meer dan 10 procent opgetekend. De omzet van cloud computing liet een groei met 300 procent optekenen.

De Italiaanse rederij Costa Crociere beschouwt zich als een benadeelde partij na de schipbreuk van het cruiseschip Costa Concordia. Dat heeft Marco de Luca, raadsman van de rederij, benadrukt. Pier Luigi Foschi, topman van de rederij, had zich eerder al publiekelijk gedistantieerd van kapitein Francesco Schettino. Volgens Foschi had de kapitein een manoeuvre gemaakt waarvoor hij geen toestemming had gekregen. Schettino zou afgeweken zijn van de voorgeprogrammeerde koers van het schip. Costa Crociere zal de kapitein ook niet verdedigen voor het Italiaanse gerecht. Schettino wordt beschuldigd van het verlaten van het schip en grove nalatigheid en daarmee dood door schuld. De kapitein van de Costa Concordia is inmiddels door de rederij geschorst.

De piraatsite Megaupload is door het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) offline gehaald. Vier eigenaars, waaronder oprichter Kim Schmitz, werden gearresteerd. Op Megaupload konden allerlei bestanden van alle aard worden uitgewisseld. De basistoegang is gratis, maar internetgebruikers kunnen zich ook abonneren om onbeperkt te kunnen downloaden. De site haalde op die manier sinds het midden van het voorbije decennium volgens de aanklacht van het Amerikaanse gerecht 175 miljoen dollar binnen. Ondertussen zouden de producenten van films en muziek door de activiteiten van de website ongeveer 500 miljoen dollar aan inkomsten zijn misgelopen.

De Italiaanse politie is binnengevallen in het kantoor van het ratingbureau Standard & Poor's in Milaan. De huiszoeking paste in een onderzoek naar marktmanipulatie. De zaak gaat terug tot twee jaar geleden. Toen dienden consumentenorganisaties een klacht in tegen een rapport van Moody's, een concurrent van Standard & Poor's. Daarin waarschuwde het ratingbureau dat een verlaging van de kredietwaardigheid van enkele Europese landen, zoals Italië, een negatieve weerslag kon hebben op het banksysteem. Het rapport deed de koersen van Italiaanse banken kelderen. Vorig jaar breidde het onderzoek zich uit naar Standard & Poor's. Het parket meent dat de rapporten over Italië ongefundeerde informatie bevatten die de markten negatief beïnvloedde.

Het Chinese autobedrijf Zhejiang Youngman Lotus Automobile (Youngman) brengt mogelijk binnenkort een nieuw overnamebod uit op het Zweedse automerk Saab. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Saab, eigendom van Swedish Automobile, werd in december failliet verklaard nadat diverse reddingspogingen op niets waren uitgelopen. Het laatste scenario waaraan gewerkt werd, was de overname van Saab door Youngman en het eveneens Chinese Pang Da. Dat plan stuitte echter op verzet van voormalig Saab-eigenaar General Motors, die niet wilde dat zijn technologie in Chinese handen zou komen. Onduidelijk is hoe de kandidaat-overnemer dit keer de weerstand van General Motors denkt te omzeilen.

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet de eerste tekenen dat de conjunctuur in de eurozone zich stabiliseert. Dat blijkt uit het maandrapport van de financiële instelling. Het gaat volgens het rapport wel om een stabilisering op een laag niveau. Om de Europese schuldencrisis en een dreigende recessie te bestrijden heeft de instelling vorig jaar de rente laten zakken tot 1 procent. Die lage rente, in combinatie met het massaal ter beschikking stellen van geld, zou de economische groei volgens het rapport later dit jaar zeer geleidelijk moeten aantrekken. Dat zal volgens de instelling echter heel bescheiden vorderen omdat de Europese schuldencrisis ook landen treft die buiten het bereik van de Europese Centrale Bank liggen.

De Nederlandse televisie-producent Endemol heeft een principe-overeenkomst gesloten met het grootste deel van zijn schuldeisers. Dat moet Endemol toelaten om zijn schuldenberg van 2,8 miljard euro te herstructureren. Een deadline om tot een akkoord te komen met de schuldeisers werd onlangs nog verschoven naar midden februari. Twee derde van de schuldeisers heeft zich achter het voorlopige akkoord geschaard over de herstructurering van de kapitaalstructuur van het mediabedrijf. De volgende weken zal het akkoord verder uitgewerkt worden. Endemol spreekt van een belangrijke mijlpaal die nu is bereikt. Opgemerkt wordt dat er nu een oplossing binnen bereik is die Endemol een sterke financiële basis geeft voor de toekomst.

De Duitse energiegroep Eon richt een gezamenlijke onderneming op met het concern Braziliaanse MPX Energia om in Brazilië en Chili een aantal bestaande centrales te beheren en nieuwe sites te bouwen met een totale capaciteit van 20.000 megawatt. In de overeenkomst is voorzien dat het Duitse concern een belang van 10 procent krijgt in MPX Energie. Ook zal Eon 350 miljoen euro investeren in het project. De nieuwe onderneming krijgt 11.000 megawatt aan centrales op steenkool en gas in beheer. Vorig jaar kondigde Eon al aan te willen investeren in snel groeiende markten buiten Duitsland. De samenwerking biedt Eon toegang tot de Braziliaanse economie, waar de vraag naar elektriciteit met bijna 5 procent per jaar toeneemt. Dat is tien keer zo snel als in Duitsland.

De Franse cateringgroep Sodexo heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Michel Landel, chief executive van Sodexo, stelde dat de groei in lijn ligt met de verwachtingen voor het lopende jaar. Hoewel de wereldwijde economie bijzonder volatiel blijft, boekt Sodexo volgens Landel toch uitstekende resultaten. Er wordt opgemerkt dat Sodexo op alle markten een groei kon laten optekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat de groeimarkten en de Rugby World Cup de moeilijke situatie op de Europese markt konden compenseren. Over het hele jaar wordt een omzetgroei tussen 5 procent en 8 procent verwacht.

Bank of America heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,99 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies van 1,2 miljard dollar opgetekend. De omslag is grotendeels te danken aan eenmalige baten voor een totaal van 5,3 miljard dollar. Daarvan was 2 miljard dollar afkomstig uit de verkoop van een belang in de bank China Construction Bank Corp. Ook lagere lagere voorzieningen voor eventuele verliezen op leningen die mogelijk niet worden afgelost, droegen bij aan de omslag naar winst. De bank zette daarvoor een bedrag van 2,9 miljard dollar opzij, tegenover 5,1 miljard dollar het jaar voordien. De omzet van de bank steeg met 11 procent tot 24,9 miljard dollar.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 250 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van ruim 800 miljoen dollar gerealiseerd. Het verlies is in belangrijke mate te wijten aan een schikking met obligatieverzekeraar Municipal Bond Insurance Association (MBIA), waarvoor de bank een bedrag van 1,7 miljard dollar afboekte. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 26 procent tot 5,71 miljard dollar. Over het hele jaar boekte Morgan Stanley een winst van 4,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 300 miljoen dollar tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 1 miljard dollar tot 32,4 miljard dollar.

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft het voorbije jaar wereldwijd 9,03 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 7,6 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee is General Motors opnieuw de grootste autobouwer van de wereld geworden. Op de tweede plaats staat Volkswagen, dat zijn verkopen het voorbije jaar met 14,3 procent tot 8,16 miljoen exemplaren zag toenemen. Toyota, dat vorig jaar nog nipt de grootste autobouwer van de wereld bleef, is tot een derde plaats teruggevallen. De verkoop van Toyota zou ongeveer uitkomen op 7 miljoen exemplaren. Het bedrijf had had zwaar te lijden onder de gevolgen van de aardbeving in Japan in maart van vorig jaar. General Motors diende twee jaar geleden nog door de Amerikaanse overheid gered te worden.

De Franse retailgroep Carrefour heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 24,2 miljard euro. Dat betekent een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De daling is te wijten aan de inkrimping van de consumentenbestedingen, die vooral de non-foodsector heeft getroffen. Op de Franse thuismarkt werd een daling met 2,4 procent opgetekend. In de rest van Europa daalde de omzet met 4,3 procent. Daarentegen werd in Latijns-Amerika een groei met 6,8 procent opgetekend. In Azië steeg de omzet met 2,8 procent. Over het hele jaar realiseerde de Franse retailgroep een omzetstijging met 0,5 procent tot 91,5 miljard dollar.

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock heeft het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 555 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een daling met 7 procent opgetekend. Over het hele jaar werd een winststijging met 13 procent tot 2,3 miljard dollar genoteerd. Het beheerde vermogen daalde met 1 procent tot 3.513 miljard dollar. Laurence Fink, topman van BlackRock, stelt dat de vermogensbeheerder ondanks de moeilijke marktomstandigheden het voorbije jaar een sterke prestatie heeft neergezet. Ook voor dit jaar stelt Fink zich optimistisch op. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar schrapte BlackRock ongeveer 340 banen.

Meer Nieuws

Friday, January 20, 2012

Britse onderzoekers bevestigen verband tussen ongelijkheid en criminaliteit

Er kan een duidelijk verband worden vastgesteld tussen ongelijkheid en criminaliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sheffield. Nadat factoren zoals werkloosheid, woonplaats en opleiding wordt uitgefilterd, blijkt volgens de Britse onderzoekers duidelijk dat ongelijkheid een bepalende impact heeft op criminaliteit. Het verband kan volgens de onderzoekers zowel worden opgemerkt bij inbraken, overvallen en geweld als bij autodiefstal en vandalisme.

"De resultaten van het onderzoek moeten vragen doen rijzen over de harde aanpak van individuele daders van criminele feiten die door vele overheden worden gepropageerd," merkt onderzoeker Adam Whitworth, wetenschapper aan het departement geografie van de University of Sheffield, op. "Overheden benadrukken bij de aanpak van criminaliteit steeds meer de individuele verantwoordelijkheid, waarbij de sociale en economische context op de achtergrond wordt geduwd."

"Die individuele benadering gaat gepaard met het verwerven van een grotere controle, een bescherming van de socio-economische status en zwaardere bestraffing," voert de wetenschapper aan. "Daarmee dreigt men echter voorbij te gaan aan de structurele ongelijkheid, waarbij ook zou moeten rekening gehouden worden met de weliswaar legale, maar grootschalige belastingontwijking door rijke individuen en organisaties. Er moet dan ook gestreefd worden naar een grotere integratie van het beleid op sociaal-economisch vlak en misdaadbeteugeling."

Labels: ,

World Cup Brazilië moet 200 miljoen dollar winst opleveren

Het wereldkampioenschap voetbal over twee jaar in Brazilië moet ongeveer 200 miljoen dollar winst opbrengen. Dat heeft Jerome Valcke, secretaris-generaal van de Federation of International Football Associations (FIFA), in Rio de Janeiro gezegd ter gelegenheid van een bezoek aan de vordering van de voorbereidingen van het evenement. Volgens Valcke moet het evenement ongeveer 3,5 miljard dollar inkomsten opleveren, terwijl de uitgaven geraamd worden op 3,3 miljard dollar.

Bij de vorige editie van het wereldkampioenschap, twee jaar geleden, werd een winst gerealiseerd van 631 miljoen dollar. Die editie, georganiseerd in Zuid-Afrika, bracht een omzet op van 4,19 miljard dollar. Dat vertegenwoordigde 87 procent van de totale inkomsten van de vierjarige periode die door de Zuid-Afrikaanse World Cup werd afgesloten. Valcke wees er op dat 80 procent van de inkomsten in de vorm van financiële ondersteuning opnieuw in het voetbal wordt geïnvesteerd.

Valcke gaf ook aan ervan overtuigd te zijn dat de twaalf voetbalstadions voor het wereldkampioenschap tijdig klaar zullen zijn. De secretaris-generaal gaf toe dat er vertragingen zijn opgetreden, maar hij stelde dat uiteindelijk alle werken tijdig afgerond zullen worden. "Brazilië heeft immers geen andere keuze," benadrukte hij. Eerder had de gewezen Braziliaanse stervoetballer Romario aangegeven dat mogelijk twee stadions zouden moeten worden geschrapt.

In Brazilië is ook kritiek gerezen op het feit dat de thuisploeg nooit in het befaamde Maracana-stadion in Rio de Janeiro zal kunnen spelen, tenzij de finale wordt gehaald. Jerome Valcke zegt echter niet van plan te zijn om de kalender van het evenement opnieuw te veranderen. "Het is misschien een goede motivatie voor de Braziliaanse ploeg om de finale te halen," merkte hij op.

Labels: , ,

Jongeren onvoldoende op hoogte van risico's energiedranken

Hulpdiensten in de Australische staat New South Wales krijgen steeds meer noodoproepen over cafeïne-overdosissen wegens de consumptie van energiedranken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Poisons Information Centre van New South-Wales. Over een periode van ruim een half decennium is er sprake van een vervijfvoudiging. Er wordt aan toegevoegd dat het probleem zich vooral blijkt te situeren bij tieners. De mediaan bij de slachtoffers ligt op amper zeventien jaar.

Acht jaar geleden ontving de noodlijn van het Poisons Information Centre twaalf oproepen wegens een cafeïne-vergiftiging door het gebruik van energiedranken. Twee jaar geleden werden echter al vijfenzestig oproepen geteld. "Adolescenten zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van energiedranken," merken de onderzoekers Naren Gunja en Jared Brown op. "Bovendien staan de meesten ook niet stil bij de potentiële risicio's van het mengen van energiedranken met alcohol."

Het fenomeen gaat volgens de onderzoekers hand in hand met de toenemende marketing-budgetten van energiedranken. "Drie jaar geleden investeerde de sector in Australië bijna 15 miljoen dollar aan reclame," zegt Naren Gunja. "De producenten mikken vooral op atleten, studenten en personen in beroepen die een blijvende vorm van alertheid vereisen. Jonge volwassenen en adolescenten worden vooral aangetrokken door de efficiënte product-marketing, beïnvloeding door vrienden en een gebrek aan kennis over de potentiële schadelijke effecten."

Labels: , ,

Helft Indonesisch gedeelte Borneo wordt natuurreservaat

Nagenoeg de helft van het Indonesische gedeelte van het eiland Borneo wordt omgevormd tot een natuurreservaat. Dat heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bekend gemaakt. De beslissing vormt een onderdeel van het streven van de Indonesische regering om de uitstoot van broeikasgassen af te bouwen. Het land heeft zich tot doel gesteld om de emissies tegen het einde van het decennium met 26 procent terug te schroeven. Indonesië deelt Borneo met Maleisië en Brunei.

De Indonesische president heeft een decreet ondertekend waardoor minstens 45 procent van zijn grondgebied op Borneo een natuurreservaat moet worden. "Indonesië is de derde grootste producent van broeikasgassen in de wereld," merkt het persbureau AFP op. "Met een bescherming van een belangrijk gedeelte van Borneo zal Indonesië volgens de president echter één van de belangrijke longen van de wereld worden." Het Indonesische gedeelte van Borneo heeft een oppervlakte van 544.000 vierkante kilometer.

De milieubeweging wijt de zware uitstoot in Indonesië vooral aan de ontbossing door de palmolie-sector en de papierindustrie, die volgens haar met zware corruptie wordt geconfronteerd. Vijf jaar geleden tekenden Indonesië, Maleisië en Brunei al een overeenkomst om op Borneo een gebied van 220.000 vierkante kilometer tropisch regenwoud te beschermen. Het gebied is bijzonder waardevol op het gebied van biodiversiteit, maar staat onder druk door de illegale aanleg van plantages en houtwinning.

Labels: , ,

Aardbevingen veroorzaakten 365 miljard dollar schade

Aardbevingen en aanverwante fenomenen hebben het voorbije jaar 365 miljard dollar schade aangericht. Daarmee is het voorbije jaar op het gebied van aardbevingen de zwaarste periode uit de geschiedenis. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekers van het Center for Disaster Management and Risk Reduction Technology (CEDIM) van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT). De aardbevingen hebben volgens de onderzoekers aan 20.500 mensen het leven gekost, terwijl ongeveer één miljoen mensen hun woning hebben verloren.

Onderzoeksleider James Daniell berekende dat Japan en Nieuw-Zeeland door de catastrofes het hardst werden getroffen. "Met een schade van 335 miljard dollar is de Tohuku-catastrofe in maart vorig jaar in het noorden van Japan tot nu toe de zwaarste aardbeving uit de geschiedenis," voert Daniell aan. "De aardbeving haalde een magnitude van negen punten. De catastrofe en de daaropvolgende tsunami kostte aan 19.300 mensen het leven, terwijl 450.000 anderen dakloos werden."

Ook de aardbeving in Christchurch in Nieuw-Zeeland veroorzaakte een verlies van 20 miljard dollar. Ook de aardbevingen in het Turkse Van, het grensgebied India-Nepal-Tibet, de Chinese provincies Yunnan en Xinjiang en de Amerikaanse staat Virginia zorgden voor bijzonder zware economische verliezen. In totaal werden het voorbije jaar minstens 133 aardbevingen geteld met menselijke slachtoffers of economische verliezen. Japan staat met 27 aardbevingen, vooral naschokken van de Tohuku-catastrofe, op de eerste plaats. Daarna volgen China (20) en Turkije (18).

Labels: ,

Online uitgevers zien inkomsten verder toenemen

Digitale display-reclame heeft bij 73 procent van de online uitgevers het voorbije jaar een groei gekend tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau eConsultancy bij online uitgevers in de Verenigde Staten en Canada. De onderzoekers merken ook op dat bijna 40 procent van de uitgevers hun totale inkomsten zagen toenemen. Slechts 13 procent maakte gewag van een terugval. Het jaar voordien boekte nog 53 procent een omzetgroei, maar ook bleek 27 procent met een daling geconfronteerd te worden.

In het rapport wordt opgemerkt dat 26 procent van de online uitgevers inmiddels meer dan 91 procent van zijn inkomsten haalt uit online reclame. Slechts bij 18 procent vertegenwoordigt online reclame minder dan 10 procent van de totale inkomsten. Er wordt wel opgemerkt dat er een duidelijk verschil kan worden opgetekend tussen de Noord-Amerikaanse en Europese markt. "Terwijl in de Verenigde Staten en Canada 31 procent uit de uitgevers meer dan 91 procent van hun inkomsten uit online reclame halen, blijft dat in Europa beperkt tot 18 procent van de uitgevers.

Anderzijds blijkt 23 procent van de Europese uitgevers minder dan 23 procent van zijn inkomsten te genereren uit online reclame, tegenover slechts 14 procent van de uitgevers in de Verenigde Staten en Canada. Algemeen wordt gemiddeld 52 procent van de inkomsten gegenereerd door online reclame. De onderzoekers merken verder op dat inmiddels 44 procent van de uitgevers hun display-aanbod verkopen volgens het principe van realtime-bidding. Het systeem zou volgens eConsultancy de inkomsten met gemiddeld 20 procent doen stijgen.

Labels: ,

Verenigde Staten beleven meest extreme weer uit geschiedenis

Het voorbije jaar heeft op het gebied van extreme weersomstandigheden in de Verenigde Staten een nieuwe record gevestigd. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration. Er wordt daarbij opgemerkt dat het voorbije jaar veertien rampen met minstens 1 miljard dollar schade werden opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat de temperaturen in de Verenigde Staten inmiddels al vijfendertig jaar op rij boven het historische gemiddelde liggen.

"In totaal hebben zware overstromingen, stormen en droogtes voor meer dan 55 miljard dollar schade aangericht," wordt in het rapport opgemerkt. Er wordt wel aan toegevoegd dat er verscheidene factoren hebben bijgedragen tot de hogere kosten van de slechte weersomstandigheden. Onder meer wordt aangevoerd dat de bevolking en infrastructuur meer gevoelig is geworden voor weersinvloeden. Ook wordt opgemerkt dat er meer gesofisticeerde apparatuur, zoals radar en satellieten, kunnen worden ingeschakeld om de weersomstandigheden op te volgen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA merkt op dat er sinds 1880 slechts acht warmere jaren werden opgetekend dan vorig jaar. Bovendien blijken negen van de tien warmste jaren opgetekend te zijn in de periode na de eeuwwisseling. Er wordt aan toegevoegd dat de gemiddelde wereldtemperatuur het voorbije jaar 0,51 graden Celsius hoger lag dan het basisniveau van het midden van de twintigste eeuw. De NASA voert aan dat de planeet meer energie blijft absorberen dan uitstralen.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 2,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 0,2 miljard dollar tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 8,4 miljard dollar tot 10,6 miljard dollar. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Google een omzet van meer dan 10 miljard dollar realiseert. Ongeveer de helft van de omzet werd buiten de Verenigde Staten geboekt. Larry Page, topman van Google, merkt op dat het internetbedrijf steeds meer inkomsten realiseert uit activiteiten buiten de zoekmachine, die nog altijd het grootste gedeelte van de omzet vertegenwoordigt. Ook werd bekend gemaakt dat het sociale netwerk GooglePlus inmiddels 90 miljoen gebruikers telt.

De Britse tak van het mediabedrijf News Corporation heeft een akkoord gesloten met 37 slachtoffers van afluisterpraktijken door kranten van de groep. Het gaat om bekende mensen in het medialandschap zoals acteur Jude Law, voetballer Ashley Cole en de Britse oud-vicepremier John Prescott. Van enkele schadeclaims werd ook kenbaar gemaakt over welk bedrag het gaat. Onder meer zou Jude Law 155.000 euro gekregen hebben voor zijn schadeclaim tegen News of the World. Het mediaconcern bekende dat zestien artikels over de acteur tot stand zijn gekomen door het afluisteren van de telefoon en dat artikels in The Sun privé-informatie hadden misbruikt. Inmiddels is News of The World, een tabloid van de groep, opgedoekt. Er zouden nog schadeclaims lopen.

Voor het vijfde jaar op rij is China van plan buitenlanders niet toe te laten tot Tibet in de periode rondom Losar, het Tibetaans nieuwjaar. Het Chinese ministerie voor toerisme in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa maakte het inreisverbod bekend aan de reisagentschappen. Tijdens het Tibetaanse nieuwjaar worden ook de rellen van maart vier jaar geleden herdacht, toen de lokale bevolking in opstand kwam tegen de Chinese overheersing. De spanningen tussen Beijing en de Tibetaanse bevolking zijn dit jaar opgelopen door de zelfverbranding van zeker zestien boeddhistische monniken, nonnen en andere inwoners. De meesten riepen op tot vrijheid voor Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama, de spirituele leider die al meer dan vijftig jaar in India in ballingschap leeft.

De blanke Amerikaanse rhythm-and-bluespionier Johnny Otis is op negentigjarige leeftijd overleden. Johnny Otis werd geboren als zoon van Griekse immigranten in Vallejo, ten noordoosten van San Francisco. Otis, wiens echte naam John Veliotes is, groeide op in een buurt waar de zwarten in de meerderheid waren en kreeg daardoor een grote voeling met hun cultuur. Otis was actief als zanger, liedjesschrijver, drummer en bandleider. Hij is ook de ontdekker van sterren zoals Etta James, Little Richard, Hank Ballard en Little Esther Philips. De compositie 'Willie and the Hand Jive' is één van de meest bekende nummers die door Otis werden geschreven. Achttien jaar geleden werd Otis opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Op de Europese lanceerbasis Kourou zijn de laatste controles van de nieuwe Europese draagraket Vega achter de rug. Dat heeft het European Space Agency (ESA) bekend gemaakt. Het Europese ruimtevaartbureau stelt dat in principe niets meer een eerste lancering, voorzien voor volgende maand, in de weg staat. De Vega is een lichte draagraket die nuttige ladingen kan meenemen van 300 kilogram tot 2,5 ton, afhankelijk van de aard en de hoogte van de beoogde baan. De maatstaf is 1,5 ton in een polaire baan op 700 kilometer hoogte. Europa beschikt al over de zware Ariane-raket, terwijl met het Europese lanceerbedrijf Arianespace ook over de Russische Sojoez kan worden beschikt.

Het Europees Parlement lanceert strengere normen voor de inzameling en recyclage van defecte koelkasten, afgeschreven mobiele telefoons en ander elektronisch afval. Om recyclage te stimuleren wil Europa de consumenten mogelijkheden bieden om klein afval terug te brengen naar de grotere elektrowinkels zonder dat ze een nieuw apparaat moeten kopen. De strengere normen werden in het Europees Parlement met een overgrote meerderheid aangenomen. Over vier jaar moeten de meeste lidstaten een recuperatieniveau van 45 procent halen. Over zeven jaar moet dat zijn opgelopen tot 65 procent. Om de recyclage te stimuleren krijgen consumenten de mogelijkheid om elektronisch afval terug te brengen naar verkooppunten, zonder dat een nieuwe aankoop verplicht is.

De Duitse industrie is optimistischer bij het voorspellen van de economische groei dit jaar dan de Duitse regering. Terwijl de regering van bondskanselier Angela Merkel eerder nog een groei vooropstelde van 0,7 procent, acht het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) een groei van minstens 1 procent mogelijk. De groeivertraging is volgens Hans-Peter Keitel, voorzitter van de Duitse industriefederatie, geen reden voor overdreven zorgen. Keitel gaf toe dat het risico iets is toegenomen, maar zonder zware externe schokken en met een ondersteuning van het overheidsbeleid mag volgens hem verwacht worden dat de Duitse economie in de tweede helft van het jaar weer zal aantrekken.

Rick Perry, de gewezen gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de republikeinse voorverkiezingen. De ultraconservatieve Perry, die zichzelf een verdediger noemt van de christelijke waarden, was door een aantal blunders in politieke debatten in de peilingen steeds verder teruggezakt. Perry zei tot de conclusie gekomen te zijn dat er in deze campagne voor hem geen toekomst meer was weggelegd. Hij stelde zijn steun te verlenen aan Newt Gingrich, die door Perry werd bestempeld als een conservatieve visionair die het land kan veranderen. Perry stond enkele maanden geleden in de peilingen nog aan de kop, maar bij de eerste verkiezing in Iowa begin januari kwam hij niet verder dan de vijfde plaats.

De Amerikaanse fotogroep Eastman Kodak heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Het bedrijf is in problemen geraakt door de overstap van consumenten van analoge naar digitale technologie. Onder het gerechtelijk akkoord wil het bedrijf zijn activiteiten verder zetten. Er werd een kredietfaciliteit onderhandeld van 950 miljoen dollar. De filialen van de groep buiten de Verenigde Staten vallen niet onder het gerechtelijk akkoord. Eastman Kodak miste compleet de overgang van analoge naar digitale fotografie. Sindsdien ging het met het bedrijf steil bergaf. De voorbije negen jaar sloot Eastman Kodak dertien fabrieken en laboratoria en werden 47.000 banen geschrapt. De voorbije zeven jaar werd zes keer verlies geleden.

Bij het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft mede-oprichter Jerry Yang ontslag genomen uit de raad van bestuur. Met het vertrek van Yang komt er een einde aan een tijdperk bij Yahoo, dat de voorbije tien jaar grote concurrent Google probeerde bij te blijven. Jerry Yang richtte Yahoo samen met David Filo op in het midden van de jaren negentig. Yang stapt ook uit de raad van bestuur van Alibaba Group Holding, het Aziatische internetbedrijf waarin Yahoo een belang heeft. Jerry Yang kreeg heel wat kritiek op zijn beleid, vooral in de behandeling van het overnamebod van het software-concern Microsoft. Het vermogen van Jerry Yang wordt geraamd op 1,1 miljard dollar. Over zijn toekomstplannen heeft Yang geen mededelingen gedaan.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, heeft tijdens zijn verhoor toegegeven dat hij een navigatiefout heeft gemaakt. Schettino verklaarde van de vaarroute te zijn afgeweken en te laat de opdracht had gegeven om van richting te veranderen. De kapitein bevestigde dat de route van het cruiseschip op de eerste dag van zijn reis was vastgelegd. Toch vertelde hij tijdens het verhoor dat hij had beslist om dichter bij het eiland Giglio te varen om een voormalige kapitein te begroeten. Schettino zou gezegd hebben op zicht genavigeerd te hebben omdat hij de diepten van het water goed kent en het manoeuvre al drie tot vier keer had gedaan. Dit keer beval hij echter te laat om van richting te veranderen, waardoor het schip in ondiep water terecht kwam.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft in Duitsland opnieuw klachten ingediend tegen zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. Het Amerikaanse bedrijf richt zijn aanval op tien smartphone-modellen van Samsung. Apple vindt dat de smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf te veel op de iPhone lijken en dus ontwerppatenten van het Amerikaanse concern schenden. Een andere klacht gaat over vijf tabletcomputers van Samsung. Eerder slaagde Apple erin in Duitsland de verkoop van Galaxy Tab-tablets te blokkeren, waarna Samsung een licht aangepaste versie lanceerde. Na een nieuwe klacht liet een rechter het nieuwe model toch toe op de markt, maar nu heeft Apple een nieuwe aanval gelanceerd.

Frankrijk heeft voor een bedrag van 7,965 miljard euro aan staatsleningen op twee, drie en vier jaar uitgegeven. Dat heeft het Agence France Tresor bekend gemaakt. Gerekend was op een maximale opbrengst van 8,5 miljard euro. In totaal werd er voor 18,9 miljard euro geboden op de obligaties. De gemiddelde rente bedroeg 1,05 procent op de lening van twee jaar, terwijl voor de obligaties op vier jaar een rente van 1,89 procent diende betaald te worden. Die rentes liggen gevoelig lager dan bij eerdere veilingen. Volgens analisten bewijst het succes van de uitgifte dat de ratingverlaging van Frankrijk door het bureau Standard & Poor's op de markt niet bijzonder veel indruk heeft gemaakt.

De Europese financiële instellingen hebben een bedrag van 395,3 miljard euro bij de Europese Centrale Bank gedeponeerd. Dat betekende een daling met 133 miljard euro tegenover de dag voordien. Het is de eerste keer dit jaar dat de deposito's onder de grens van de 400 miljard euro blijven. Het cijfer is een indicatie van de mate waarin Europese banken elkaar wantrouwen, als gevolg van de schuldencrisis. In plaats van geld aan elkaar uit te lenen - de zogenaamde interbankenmarkt - kozen ze de jongse weken voor veiligheid door het geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. De voorbije weken werd record na record gebroken. Dat gebeurde ook al eens vier jaar geleden na het failliet van Lehman Brothers, op het hoogtepunt van de kredietcrisis.

Spanje is erin geslaagd met de uitgifte van staatspapier op vier, zeven en tien jaar een bedrag van 6,6 miljard euro op te halen. Dat was gevoelig hoger dan de oorspronkelijke doelstelling, waarbij gehoopt was op een bedrag tussen 3,5 miljard euro en 4,5 miljard euro. Volgens de Spaanse centrale bank lag de vraag zelfs hoger dan 15 miljard euro. Bij de uitgifte van obligaties op tien jaar moest een rente van 5,40 procent worden betaald. Dat is gevoelig lager dan bij een gelijkaardige uitgifte in november vorig jaar. Toen diende een rente van 6,97 procent worden betaald. De rente op het vierjarig papier lag wel licht hoger dan bij een vorige gelijkaardige uitgifte.


Meer Nieuws

Thursday, January 19, 2012

Rock and Roll Hall of Fame opent bibliotheek en archieven

De Rock and Roll Hall of Fame and Museum in Cleveland heeft zijn nieuwe bibliotheek en archieven voor het publiek geopend. Bedoeling van de opening is aan onderwijzend personeel en muziekliefhebbers mogelijkheid te bieden om toegang te krijgen tot de verhalen achter de muziek. De nieuwe bibliotheek is gevestigd op de campus van het Cuyahoga Community College, niet ver van de Rock Hall zelf. Met de bouw van de bibliotheek is een investering gemoeid van 12 miljoen dollar.

De collectie van de bibliotheek omvat meer dan 3.500 boeken, 1.400 audio-opnames en 270 video's. De collectie werd de voorbije jaren gecatalogeerd. De bouw van het nieuwe complex gebeurde met financiële middelen van het Cuyahoga Community College. Ook het Center for Creative Arts van de hogeschool is in het gebouw gevestigd. De Rock Hall financierde de inrichting van het interieur van zijn afdeling en nam ook een gedeelte van de bouwkosten voor zijn rekening.

Andy Leach, directeur van de rock-bibliotheek, stelde dat duizenden andere boeken, opnames en video's aan de collectie zullen worden toegevoegd naarmate het hele archief verder wordt gecatalogeerd en nieuwe donaties worden ontvangen. Uiteindelijk zal de collectie uit tienduizenden items bestaan. Leach merkte op dat de opening van een bibliotheek en archieven al van bij de lancering van de Rock and Roll Hall of Fame in het begin van de jaren tachtig was voorzien.

Labels:

Bulgarije voert verbod in op shalegas-exploraties

Bulgarije heeft een verbod uitgevaardigd voor shalegas-exploraties met een fracking-extractiemethode. Het verbod werd met een grote meerderheid in het Bulgaarse parlement aanvaard. Eerder al waren door milieugroepen grote protestacties tegen de shalegas-exploraties opgezet. Het Amerikaanse energieconcern Chevron had een aanvraag voor een exploratie-vergunning bij de Bulgaarse overheid ingediend. Die aanvraag is inmiddels afgewezen. Bulgarije is na Frankrijk het tweede Europese land dat shalegas-exploraties verbiedt.

Volgens critici kunnen shalegas-exploraties het grondwater vergiftigen en aardverschuivingen veroorzaken. Experts uit de industrie geven echter aan dat correcte shalegas-activiteiten absoluut veilig zijn. Bij de fracking-methode wordt het gas uit rotsen weggepompt door in de steenformaties water met zand en chemische producten tegen een hoge druk te injecteren. De techniek wordt veelvuldig toegepast in Canada en de Verenigde Staten. Het Bulgaarse verbod voorziet in een boete van 66 miljoen dollar per overtreding.

Op dit ogenblik is Bulgarije, net zoals een groot gedeelte van de andere lidstaten van het gewezen Oostblok, voor zijn gasconsumptie in belangrijke mate afhankelijk van Russische import. Chevron had een vergunning gekregen om mogelijke shalegas-voorraden in het noorden van Bulgarije te prospecteren. Ook in Frankrijk is een verbod op fracking van shalegas ingevoerd. Het verbod geldt er echter niet voor andere methodes om het gas te winnen.

Labels: ,

Facebook nu ook belangrijkste sociale netwerk van Brazilië

Facebook is erin geslaagd om ook in Brazilië het belangrijkste sociale netwerk te worden. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Opgemerkt wordt dat Facebook tijdens het voorbije jaar op de Braziliaanse markt een groei met 192 procent heeft gekend en nu 36 miljoen Braziliaanse gebruikers kent. Voormalig Braziliaans marktleider, dochter van het internetbedrijf Google, kende slechts een groei met 5 procent tot 34 miljoen gebruikers.

"Brazilië is altijd een heel bijzondere markt voor sociale netwerken geweest," merkt Alex Banks, managing director Brazilië bij ComScore, op. "Brazilië vormt op dit ogenblik de vijfde grootste markt van sociale netwerken in de wereld. Maar ondanks de culturele affiniteit voor sociale media, heeft de adoptie van Facebook op de Braziliaanse markt altijd achterop gelegen op de rest van de wereld. Die trend is het voorbije jaar echter helemaal omgekeerd."

Orkut is op zijn Amerikaanse thuismarkt slechts een marginale speler. Het dochterbedrijf van Google vertegenwoordigt slechts 2 procent van alle Amerikaanse sociale netwerkverbruikers. In Brazilië en India heeft Orkut daarentegen meer dan 100 miljoen gebruikers. Volgens ComScore heeft de ommekeer in Brazilië mogelijk een verband met de figuur van Alexandre Hohagen, die jarenlang topman van Google in Zuid-Amerika was en zijn basis had in Brazilië. Hohagen werd begin vorig jaar door Facebook echter bij Google weggekocht.

Labels: , , ,

Walvisvaarder is in Noorwegen een knelpuntberoep

De Noorse walvisvloot moet dringend nieuwe impulsen krijgen. Dat heeft het Noorse Directorate of Fisheries bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat de walvisvaart dringend maatregelen moet nemen om de afbouw van de vloot om te keren. Het directoraat wijst erop dat er vorig jaar nog amper negentig schepen actief aan de walvisjacht hebben deelgenomen. Tien jaar voordien bestond de Noorse walvisvloot nog uit drieëndertig schepen.

"De walvisvloot moet dringend nieuwe deelnemers werven," voert het Directorate of Fisheries aan. Walvissen worden sinds het midden van de jaren tachtig weliswaar beschermd door een wereldwijd moratorium, maar Noorwegen heeft zich daar niet bij aangesloten. In een poging om een relatief beperkte markt in stand te houden, heeft de Noorse regering de jaarlijkse walvisquota de voorbije periode stelselmatig opgedreven. Het voorbije jaar kregen de Noorse walvis-jagers een quotum van 1.286 dwergvinvissen toegewezen. Tien jaar voordien mochten er 549 dieren worden gevangen.

Door het dalend aantal walvisvaarders is het voor de sector steeds moeilijker om aan hun quotum te komen. De voorbije jaren werd telkens slechts ongeveer de helft van het quotum gehaald. Vorig jaar werd een totaal van 41 procent opgetekend. De dalende populariteit van de walvisjacht wordt in verband gebracht met een gebrek aan verwerkingscapaciteit, hoge brandstofkosten, verafgelegen jachtgebieden en moeilijke weersomstandigheden. Volgens milieugroepen is er echter vooral sprake van een dalende vraag naar walvisvlees.

Labels: ,

Verenigde Staten willen meewerken aan ruimtevaart-gedragscode

De Verenigde Staten verlenen hun steun aan een initiatief van de Europese Unie om een ruimtevaart-gedragscode uit te werken die regels zou opstellen voor de ruimteschepen en het toenemend probleem van rondzwervend ruimte-afval zou moeten kunnen aanpakken. Hillary Clinton, Amerikaans minister van buitenlandse zaken, merkte daarbij op dat de duurzaamheid van het ruimte-milieu op lange termijn in gevaar wordt gebracht door ruimte-afval en het onverantwoorde gedrag van bepaalde partijen.

"Om een antwoord te vinden op deze uitdagingen, hebben de Verenigde Staten beslist om samen te werken met de Europese Unie en andere landen om een International Code of Conduct for Outer Space Activities te ontwerpen," benadrukte Hillary Clinton. De Amerikaanse minister merkte op dat er nog een lange weg moet worden afgelegd en het werk aan de gedragscode nog maar pas is begonnen. Het voorstel voor een ruimte-gedragscode werd drie jaar geleden door de Europese Unie gelanceerd, enkele dagen na een botsing tussen een Amerikaanse en Russische satelliet.

Hillary Clinton benadrukte wel aan de toekomstige partners van de gedragscode duidelijk gemaakt te hebben dat de inhoud geen bedreiging mag vormen voor de Amerikaanse defensie-activiteiten in de ruimte. Maar de Amerikaanse minister gaf wel aan dat de Verenigde Staten zich wil engageren om een aantal schadelijke trends aan te pakken en de ongelimiteerde voordelen en mogelijkheden van de ruimte voor de volgende generaties te kunnen garanderen. Het Europese voorstel vormt volgens de Verenigde Staten een goede basis om de onderhandelingen over een gedragscode op te starten.

Labels: ,

Britse offshore-booractiviteit met één derde gedaald

De offshore-booractiviteit in Groot-Brittannië in tijdens het voorbije jaar met één derde gedaald en zit nu op het laagste niveau in negen jaar tijd. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Deloitte. In het rapport wordt opgemerkt dat vorig jaar 49 op het UK Continental Shelf 49 nieuwe bronnen werden aangeboord. Het jaar voordien werden 74 nieuwe putten geregistreerd. Deloitte noemt de cijfers verrassend, verwijzend naar de hoge gemiddelde olieprijzen het voorbije jaar.

"De opmerkelijke terugval heeft volgens Deloitte een aantal uiteenlopende oorzaken, waarbij onder meer wordt gewezen op het onzekere economische klimaat en de beperkte beschikbaarheid van boorplatformen," merkt BBC News op. "Nochtans kon er volgens de consulent een blijvende interesse voor investeringen in Groot-Brittannië worden opgemerkt, waarbij er vorig jaar een groter aantal belangrijke ontwikkelings-projecten werden goedgekeurd."

Graham Sadler, managing director bij de Petroleum Services Group van Deloitte, stelt dat ook de fiscale maatregelen van de Britse negatieve impact kunnen hebben gehad op de booractiviteiten. "Die nieuwe heffingen werden begin vorig jaar doorgevoerd en rekening houdend met de langere tijd die moet worden uitgetrokken voor de planning en exploitatie van mogelijke boorprojecten, mag niet worden uitgesloten dat de maximale effecten van die bijkomende lasten pas tegen het einde van dit jaar duidelijk zullen worden," waarschuwt hij.

Labels: ,

Amerikaanse economie door eigen bedrijven ondergraven

De Amerikaanse bedrijven hebben zelf de economie van de Verenigde Staten ondergraven. Dat zegt Matthew Summy, voorzitter van de Illinois Science & Technology Coalition. De Amerikaanse bedrijven zijn volgens Summy immers overgestapt op een goedkoper productiemodel, waardoor banen gemakkelijker naar het buitenland werden overgeheveld. Omdat de economie meer gesofistikeerd wordt, kan volgens Summy op termijn echter een gedeelte van die verloren banen worden gerecupereerd.

In het rapport van de Illinois Science & Technology Coalition wordt opgemerkt dat Amerikaanse multinationals de voorbije periode vooral tewerkstelling in onderzoek en ontwikkeling in het buitenland hebben gecreëerd. "Sinds het midden van het voorbije decennium is ongeveer 85 procent van de nieuwe tewerkstelling in onderzoek en ontwikkeling gesitueerd in buitenlandse vestigingen van de Amerikaanse bedrijven," wordt er opgemerkt.

De onderzoekers voeren aan dat er geen enkele indicatie is dat de Verenigde Staten onderzoeksbanen verliezen. "Er kan nog steeds een groei worden opgemerkt, al gaat dat op een bescheidener niveau dan in het buitenland," aldus het rapport. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Verenigde Staten op het einde van de jaren negentig ongeveer 22 procent van de wereldwijde export aan hightech-producten vertegenwoordigden. Op het einde van het voorbije decennium was dat echter gedaald tot 15 procent. Het aandeel van China groeide tijdens diezelfde periode van 6 procent naar 22 procent.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Hongarije is bereid om omstreden wetten aan te passen en in overeenstemming te brengen met de Europese wetgeving. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban in het Europees Parlement gezegd nadat de Europese Commissie drie inbreukprocedures tegen de nieuwe grondwet van zijn land had gelanceerd. Orban stelde dat de problemen met de Europese Commissie snel en gemakkelijk kunnen worden opgelost. Orban betoogde dat de veelbesproken nieuwe grondwet is gebaseerd op Europese waarden en beginselen en kadert in een proces van vernieuwing dat zijn rechtse regering anderhalf jaar geleden op gang heeft getrokken. Orban herinnerde eraan dat Hongarije toen op instorten stond. Er komt een onderhoud met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.

Bij een veiling van schatkistcertificaten met een looptijd van twee jaar is Duitsland erin geslaagd een bedrag van 3,44 miljard euro plaatsen. Dat gebeurde aan een rente van amper 0,17 procent. De Duitse Bundesbank maakt gewag van een grote interesse in het staatspapier. Er zou immers voldoende vraag zijn geweest om een bedrag van 7,6 miljard euro te kunnen ophalen. In december vorig jaar betaalde Duitsland 0,29 procent bij een gelijkaardige veiling. De stormloop op kortlopend Duits staatspapier valt te verklaren door de zoektocht van beleggers naar een veilige haven waar geld in tijden van crisis kan worden geparkeerd.

Nederland en Finland willen geen extra geld storten in het tijdelijke Europees Financiële Stabilisatiefonds (EFSG). Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, had Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg, de vier resterende landen met de hoogste kredietrating, opgeroepen om hun financiële bijdrage aan het noodfonds te verhogen zodat het noodfonds evenveel geld zou blijven leven nadat zijn rating door Standard & Poor's naar beneden was bijgesteld. Jan Kees de Jager, de Nederlandse minister van financiën, stelde echter dat er te weinig kredietwaardige landen zijn overgebleven om extra steun te garanderen. Volgens hem moet er snel worden overgestapt naar het permanente Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM.

De Belgische premier Elio Di Rupo en zijn de Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker hebben de wens uitgedrukt dat de volgende Europese top ook tot doel heeft de economische groei te stimuleren, naast de maatregelen voor begrotingsdiscipline. Europa moet zich volgens Di Rupo ook toeleggen op economische groei en de creatie van tewerkstelling. Zijn Luxemburgse ambtgenoot Juncker, tevens voorzitter van de Eurogroep, sprak zich in dezelfde zin uit. Tegelijkertijd verdedigde Juncker ook het onlangs gewijzigde loonindexeringssysteem dat in Luxemburg bestaat en dat op kritiek stuit van sommige Europese instanties en de werkgevers.

De Duitse economie zal dit jaar nog een groei kennen van 0,7 procent. Dat heeft Philipp Rösler, Duits minister van economische zaken, gezegd. Bij een raming in oktober werd voor dit jaar nog gerekend op een groei van 1 procent. Rösler benadrukte dat de Duitse economie na twee jaar van uitzonderlijk sterke groei nog steeds in een robuuste staat verkeert, maar vanwege het moeizame externe klimaat moet tijdens de eerste helft van dit jaar volgens hem een tijdelijke dip worden verwacht. Rösler stelde er echter van overtuigd te zijn dat de Duitse economie in de loop van het jaar opnieuw zijn weg naar boven zal hervinden. Het voorbije jaar kende de Duitse economie vorig jaar een groei met 3 procent. Voor volgend jaar wordt een groei met 1,6 procent verwacht.

De Portugese overheid heeft een bedrag van 2,5 miljard euro opgehaald met de uitgifte van kortlopende staatsleningen. De rentes over de leningen waren over het algemeen wat lager dan bij de vorige veiling, maar lagen nog altijd op een zeer hoog niveau. Portugal betaalt 4,4 procent tot 5 procent rente over de leningen met looptijden van drie, zes en elf maanden. De vraag naar de leningen was twee tot vier keer groter dan het aanbod. De uiteindelijke opbrengst voldeed aan de verwachtingen van de overheid. De veiling van staatsleningen was de grootste sinds Portugal vorig jaar bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest aankloppen voor noodsteun.

De online encyclopedie Wikipedia heeft gedurende vierentwintig uur een black-out gehouden uit protest tegen een Amerikaans wetsvoorstel dat volgens de website het vrije internet bedreigt. Bezoekers kregen in plaats van Engelstalige artikelen een zwart scherm te zien met een tekst die opriep zelf ook actie te ondernemen tegen de voorgestelde wetgeving. Het Amerikaanse wetsvoorstel is bedoeld om auteursrechtelijk werk op internet te beschermen, maar de betrokken maatregelen zijn volgens tegenstanders zo verregaand dat ze leiden tot internetcensuur. Naast Wikipedia hebben ook onder meer Google en Twitter zich uitgesproken tegen de wetgeving. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd de stemming van het wetsvoorstel onlangs uitgesteld.

Vliegtuigbouwer Airbus heeft het voorbije jaar een recordaantal bestellingen binnengehaald. Met een marktaandeel van 64 procent deed Airbus het voor het negende jaar beter dan de Amerikaanse rivaal Boeing. Airbus ontving het voorbije jaar een recordaantal van 1.419 bestellingen en leverde eveneens een recordaantal 534 toestellen. Rivaal Boeing moest het daarentegen stellen met 805 bestellingen en 477 geleverde vliegtuigen. Airbus dankt de grote vraag vooral aan de introductie van de zuinigere A320neo. Het orderboek telt nu 4.437 bestellingen met een cataloguswaarde van 588 miljard dollar. De productie is daarmee voor acht jaar verzekerd. Het bedrijf wil dit jaar ook 4.000 mensen aanwerven.

Citigroup, de derde grootste bank van de Verenigde Staten, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,17 miljard dollar. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Oorzaken zijn onder meer de slecht presterende investeringstak en een lagere waarde van de bezittingen van de bank. De omzet daalde met 7 procent tot 17,2 miljard dollar, vooral te wijten aan de ontwikkeling bij Citi Holdings. Dankzij een goede eerste jaarhelft, kende de jaarwinst wel een groei met 6 procent tot 11,3 miljard dollar. Vikram Pandit, topman van Citigroup, stelde wel dat de bank het voorbije jaar een goede vooruitgang heeft geboekt.

Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Foods, dat later dit jaar in twee aparte bedrijven wordt opgesplitst, gaat nog voor de opdeling 1.600 banen schrappen in Noord-Amerika. Kraft Foods zal gesplitst worden in een Noord-Amerikaanse levensmiddelentak met een totale omzet van 17 miljard dollar en een onafhankelijke entiteit die de wereldwijde snackactiviteiten zal omvatten. Dat bedrijf heeft een omzet van 36 miljard dollar en omvat onder meer de merken LU biscuits, Cadbury, Milka en Trident. Volgens voorlopige cijfers zag Kraft Foods zijn omzet het voorbije jaar met 10 procent stijgen tegenover een eindtotaal van 49,2 miljard dollar het jaar voordien.

Het Russische aardgasconcern Gazprom heeft na maandenlange onderhandelingen ingestemd om de gasprijzen voor een aantal grote Europese energiebedrijven te verlagen. Dat heeft Alexander Medvedev, de topman van Gazprom-Export, aangekondigd. Het Russische staatsgasconcern hoopt op die manier zijn marktaandeel in West-Europa te kunnen behouden. Medvedev sloot akkoorden met onder meer het Franse GdF Suez en het Duitse Wingas. Die twee partijen hadden geklaagd dat de prijzen van hun langetermijncontracten te hoog lagen in vergelijking met het aardgas dat op handelsbeurzen te koop was. Ook het Slowaakse gasbedrijf SPP, het Italiaanse Sinergie en EconGas uit Oostenrijk zijn bij de overeenkomst betrokken.

Ryanair, de luchtvaartmaatschappij van de Ierse zakenman Michael O'Leary, werft dit jaar 1.000 mensen aan. Dat heeft te maken met de uitbreiding van de vloot van de Ierse maatschappij, die op dit ogenblik uit 270 toestellen bestaat. Die vloot zal uitgebreid worden tot 305 vliegtuigen. Ryanair telt nu meer dan 8.500 werknemers en is op zoek naar piloten, hostessen en ingenieurs. De groep opent dit jaar vijf nieuwe Europese basissen in Billund (Denemarken), Wroclaw (Polen), Palma (Spanje), Manchester (Groot-Brittannië) en Pafos (Cyprus). De lagekostenmaatschappij denkt dit jaar 80 miljoen passagiers te zullen vervoeren, tegenover 76 miljoen reizigers vorig jaar.

Na Michele Bachmann heeft ook Jon Huntsman zijn gooi naar de republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap stopgezet. Huntsman, gewezen ambassadeur in China, heeft zich achter Mitt Romney, de favoriet om in november zetelend president Barack Obama uit te dagen, geschaard. Ondanks een sterk palmares als gouverneur van Utah, kon de gematigde Huntsman nooit zijn stempel drukken op de voorverkiezing. De eerste voorverkiezing in Iowa liet hij schieten, maar in New Hampshire eindigde hij pas derde. Ook de polls in South Carolina voorspelden weinig goeds. Bij zijn afscheid kapitelde Huntsman het toxische klimaat waarin de republikeinen campagne voeren. De race was volgend hem ontaard in negatieve, persoonlijke aanvallen.

De langverwachte beursgang van het sociale netwerk Facebook zou in de derde week van mei plaatsvinden. Dat zouden diverse bronnen aan de technologieblog All Things Digital hebben gemeld. Dat betekent dat de sociale netwerksite uiterlijk in de loop van de maand februari een officiële aanvraag zal moeten indienden bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De operatie zou een omvang van 10 miljard dollar kunnen bereiken. Facebook zou gewaardeerd worden op 100 miljard dollar. Facebook heeft inmiddels 800 miljoen gebruikers en is op weg naar een miljard accounts. Over het voorbije jaar heeft Facebook ongeveer 4 miljard dollar omzet gerealiseerd. Oprichter Mark Zuckerberg blijft echter volhouden dat het product belangrijker is dan winstgevendheid.

De Chinese grootbank Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), eigendom van de Chinese staat, wil verder uitbreiden op Europees grondgebied. Jin Liu, bedrijfsleider van de Chinese bank in Duitsland, gaf tegenover de Duitse krant Handelsblatt aan dat het tot de mogelijkheden zou kunnen behoren om onderdelen van een bank in Europa te kopen. De hardnekkige geruchten dat Chinese banken grootscheeps Europese instituten willen overnemen, werd door Liu van de hand gewezen. Het is volgens hem overdreven te verwachten dat China in alle activiteiten zou investeren. investeert, is overdreven. De Chinese bank heeft al een vestiging in Brussel.

Meer Nieuws

Wednesday, January 18, 2012

Amerikaanse regering moet vooral kleine bedrijven ondersteunen

Bij het herstel van Amerikaanse industrie, die tijdens het voorbije decennium een zware terugslag heeft gekregen, moet een omlijnde strategie worden gevolgd. Daarbij moet de regering van de Verenigde Staten vooral de steun aan de concurrentiekracht van de kleine en middelgrote ondernemingen gevoelig uitbreiden. Dat zegt Stephen Ezell, economist bij de Information Technology and Innovation Foundation in Washington.

"Andere geïndustrialiseerde landen hebben dat al langer ingezien," merkt Stephen Ezell op. "Men mag niet vergeten dat de kleine en middelgrote ondernemingen in bijna alle economieën meer dan 98 procent van alle industriebedrijven vertegenwoordigen en de ruggengraat vormen van de industriële voorraadketen van een land. Ook hebben die landen ingezien dat de kleinere ondernemingen, ondanks hun belangrijkheid, tegenover grote bedrijven een achterstand hebben op het gebied van nieuwe technologieën, productiviteitsgroei en export."

"Daarom hebben steeds meer landen een breed programma met maatregelen en instrumenten opgezet om de kleinere bedrijven te ondersteunen," voert de Amerikaanse economist aan. "Helaas moet worden vastgesteld dat de Verenigde Staten op dat gebied ver achterop lopen. Het feit dat de Amerikaanse industriële sector een zware terugval heeft gekend, is in grote mate te wijten aan een gebrek aan ondersteuning voor de kleinere ondernemingen."

Labels: ,

Afrikaanse economische statistieken vooral gebouwd op giswerk

De internationale ontwikkeling en hulporganisaties maken beslissingen over initiatieven en het toekennen van fondsen aan Afrikaanse landen op basis van nationale statistieken die onvolledig en onbetrouwbaar zijn. Dat zegt Morten Jerven, economisch historicus aan de Simon Fraser University. De Amerikaanse wetenschapper stelt dat op basis van die verkeerde aantallen ook verkeerde initiatieven worden uitgebouwd. Dat vormt volgens Jerven een belangrijke hindernis waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitstippelen van een beleid.

"Eigenlijk is er bijzonder weinig geweten over de economische status van deze landen," stelt Morten Jerven op basis van een studie van de statistische methodes die worden gehanteerd in landen zoals Ghana, Nigeria, Oeganda, Kenia, Malawi, Tanzanië en Zambia. "Er kan moeilijk een inschatting worden gemaakt over de juistheid van die statistieken. Dat heeft vaak te maken met een gebrek aan financiële middelen, waardoor beroep gedaan wordt op informatie van strategische donoren, die echter alleen maar statistieken produceren die henzelf aanbelangen."

"De verstrekte gegevens behandelen meestal sociale indicatoren, zoals gezondheidszorg of onderwijsniveau in plaats van nuttiger economische statistieken over tewerkstelling, industrie, landbouw of economische groei," voert Jerven aan. "Daardoor zijn de statistische systemen van deze landen onvolledig. Bovendien varieert de betrouwbaarheid van de ingezamelde gegevens van land tot land. Vele Afrikaanse statistieken zijn hoofdzakelijk gebaseerd op giswerk."

Labels: , ,

Amerikaans herstel moet bouwen op kwalitatieve banen

De Verenigde Staten moeten bij het herstel na de grote recessie niet alleen mikken op het creëren van banen, maar er moet vooral gericht worden op tewerkstelling met een hoge waarde. Bovendien moeten aan de werknemers de geschikte vaardigheden worden verstrekt om die opdrachten uit te voeren. Dat is de conclusie van een rapport van Harry Holzer, econoom aan de Georgetown University. Volgens Holzer zou de federale regering het voor werkgevers gemakkelijker moeten maken om banen met hoogproductieve werknemers te creëren en in te vullen.

"Omdat vele Amerikaanse werknemers de nodige opleiding en vaardigheden missen om hoogbetaalde functies te vervullen, kiezen werkgevers er vaak voor om uitsluitend concurrentie te voeren op het gebied van kostenbeheersing in plaats van op betere werkprestaties," merkt de Amerikaanse economist op. "Het is absoluut noodzakelijk dat de Amerikaanse regering meer coherente en efficiëntie systemen voor onderwijs en opleiding creëert en financiert." Onder meer denkt hij aan begeleiding van probleemjongeren en werknemers met een handicap.

Holzer wijst erop dat de Amerikaanse economie de voorbije decennia een belangrijke verandering heeft ondergaan. "In het verleden werd de economie gedragen door grote en kapitaalintensieve productie-bedrijven die relatief weinig concurrentie ondervonden van het buitenland en terugvielen op Amerikaanse werknemers," merkt hij op. "Dat model is veranderd. De globalisatie heeft tot een grotere buitenlandse concurrentie geleid, terwijl de technologische revolutie Amerikaanse bedrijven heeft toegelaten om de productie naar het buitenland over te hevelen en tochkwaliteit te behouden."

In het algemeen zegt Holzer dat de bedrijven de overhand hebben gehaald op de werknemers. "Het is immers steeds gemakkelijker om werknemers te vervangen," merkt hij op.

Labels: , ,

Chinese brouwer Tsingtao kondigt internationale expansie aan

De Chinese brouwer Tsingtao heeft bekend gemaakt 100 miljoen dollar te zullen investeren in de bouw van een brouwerij in Thailand. Die vestiging moet de eerste buitenlandse aanwezigheid van de Chinese bierproducent worden. Het bedrijf zegt daarbij tenvolle gebruik te willen maken van de voordelen die door de handel binnen de Association of South East Asian Nations (ASEAN) wordt geboden om bier aan een concurrentiële kost op de regionale markt te kunnen brengen.

"Volgens Zhigou Jin, voorzitter van de bestuursraad van Tsingtao, merkt op dat de aanwezigheid in Thailand de Chinese brouwer zal toelaten om een echte internationaal bedrijf te worden," merkt het webmagazine Foodnavigator op. "De Thaise activiteiten moeten Tsingtao volgens hem de mogelijkheid bieden om de nodige expertise op te doen voor een latere verdere internationale ontwikkeling." De brouwerij in Thailand zou volgend jaar operationeel moeten zijn en ongeveer 200 miljoen liter bier per jaar produceren.

Tsingtao merkte op dat de brouwerij van plan is om in de Asean-regio meer fabrieken op te richten. "Het bedrijf zal daarbij in eerste instantie kijken naar landen waar Tsingtao een grotere naamsbekendheid geniet en waar op een voordelige arbeidskost kan worden teruggevallen," stipte een woordvoerder van het Chinese concern aan. Asia-Pacific vertegenwoordigt volgens een aantal ramingen inmiddels 25 procent van de wereldwijde biermarkt.

Labels: , ,

Walt Disney gaat winkelketen uitbouwen in China

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney Company heeft bekend gemaakt om een retailnetwerk uit te willen uitbouwen op de Chinese markt. De operatie vormt een onderdeel van de Amerikaanse groep om zijn positie in de snel groeiende Chinese economie te versterken. De Amerikaanse multinational wil de volgende drie jaar in China een winkelnetwerk met vijfentwintig tot veertig verkooppunten uitbouwen. In de herfst van dit jaar wordt in Shanghai een eerste vestiging geopend.

"Jim Fielding, president van Disney Stores Worldwide, stelde dat de Chinese goedkeuring voor de bouw van een themapark in Shanghai, die in april dit jaar werd afgerond, een belangrijke stap is geweest," aldus het persbureau Reuters. "Fielding benadrukte dat China bijzonder belangrijk is voor de algemene planning van Disney. In de uitbouw van het Chinese netwerk wil Walt Disney eerst werken aan een aanwezigheid in de grote metropolen, zoals Shanghai en Peking, waar steeds grotere aantallen consumenten met een groter beschikbaar inkomen te vinden zijn.

Het product-assortiment zal volgens Fielding aangepast zijn aan de Chinese consumenten en hun vertrouwdheid met Disney. "Een aantal Disney-figuren die in Europa en de Verenigde Staten een grote populariteit genieten, zijn in China nagenoeg onbekend," voert hij aan. "Er zal dan ook prioriteit worden verleend aan figuren zoals Mickey Mouse en Winnie de Poeh." Succes in China is echter niet gegarandeerd. De speelgoedgroep Mattel diende vorig jaar zijn Barbie-winkel in Shanghai te sluiten. Ook elektronicaketen Best Buy besliste om zijn merkwinkels in China op te doeken.

Labels: , ,

Experts vragen meer aandacht voor wereldwijde mentale gezondheid

Een groep van internationale gezondheids-experts heeft opgeroepen tot een speciale zitting van de Verenigde Naties om de wereldwijde aandacht te richten op mentale en neurologische aandoeningen en de gevolgen van het misbruik van verslavende middelen. Die elementen vormen volgens hen een cruciaal onderdeel van de essentiële garanties voor het recht op toegang tot medische voorzieningen en het bevorderen van de mensenrechten.

"Het is hoog tijd dat op het allerhoogste internationaal wordt erkend dat er dringend noodzaak is aan een globale strategie om de wereldwijde problematiek van mentale gezondheidszorg aan te pakken," benadrukken de initiatiefnemers Vikram Patel van de London School of Hygiene and Tropical Medicine en Judith Bas van de Johns Hopkins School of Public Health. "Mentale stoornissen leveren de grootste bijdragen tot de wereldwijde ziektelast en hebben een diepgaande invloed op het sociale en economische welzijn van individuen en gemeenschappen."

De wetenschappers merken op dat de meerderheid van de getroffen patiënten geen toegang hebben tot efficiënte hulpverlening, terwijl ook velen het slachtoffer worden van discriminatie en inbreuken op de mensenrechten. De initiatiefnemers willen ook een People's Charter for Mental Health opstellen, waarbij de vastgelegde prioriteiten kunnen worden omgezet in een praktisch en gericht gezondheidsbeleid in de individuele landen.

Labels: ,

Nokia blijft meest vertrouwde merk op de Indiase markt

De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia geniet bij de Indiase bevolking het grootste vertrouwen. Dat is de conclusie van een enquête van het bureau Trust Research Advisory bij Indiase consumenten. Nokia kon daarmee zijn leiderspositie bevestigen, hoewel het Indiase marktaandeel van het Finse bedrijf onder druk van goedkopere alternatieven en het aanbod van grote concurrenten inmiddels is teruggevallen tot 35 procent. Ooit had Nokia in de Indiase mobiele telefoonsector een aandeel van meer dan 50 procent.

Het Indiase conglomeraat Tata Group slaagde er eveneens in om zijn tweede plaats vast te houden. Het Japanse elektronicaconcern Sony, dat vorig jaar nog de derde plaats bekleedde, is daarentegen teruggevallen tot een vijfde plaats. Het Japanse bedrijf wordt daarbij voorgestoken door de Zuid-Koreaanse bedrijven LG Electronics en Samsung. De top tien wordt rond gemaakt door autobouwer Maruti Sazuku, motorfietsenfabrikant Bajaj, verzekeraar LIC, telecomgroep Airtel en het conglomeraat Reliance.

In een reactie merkte een woordvoerder van Nokia op dat de blijvende steun voor het merk ongetwijfeld voor een belangrijk gedeelte te danken is aan een aantal online initiatieven. "Nokia is de eerste producent van mobiele telefoons die een online merkwinkel op de Indiase markt heeft geopend," aldus de woordvoerder. "Die biedt aan de consument een superieure online shopping-beleving aan." In de afzonderlijke categorieën ging onder meer de overwinning naar Google (internet), PepsiCo (voeding en drank), Hewlett-Packard (technologie) en Thomas Cook (diensten).

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De wereldwijde economische groei zal dit jaar maximaal 2,6 procent bedragen. Voor volgend jaar moet een groei met 3,2 procent worden verwacht. Dat is de conclusie van een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad). Het voorbije jaar werd een groei met 2,8 procent opgetekend, nadat de wereldeconomie het jaar voordien nog met 4 procent was toegenomen. Er wordt aan toegevoegd dat de ontwikkelingslanden en economieën in transitie de volgende twee jaar de mondiale economie zullen blijven stimuleren, maar hun groei zal volgens het rapport beduidend lager zijn dan de twee voorbije jaren. Die groei in die landen zou van 7,1 procent naar 5,4 procent terugvallen. In de industrielanden blijft de groei status-quo op 1,3 procent.

Op de Europese top van maart zal de omvang van de noodfondsen van de eurozone worden herbekeken. Dat heeft Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, verklaard. Het is al langer duidelijker dat de noodfondsen niet over voldoende geld beschikken om de schuldencrisis het hoofd te bieden. Het huidige Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) beschikt nog over ongeveer 250 miljard euro, terwijl het toekomstige Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) over 500 miljard euro zal beschikken. Eerdere pogingen van de lidstaten om de mogelijkheden van het noodfonds uit te breiden, leverden weinig resultaten op. Volgens Van Rompuy benadrukte dat de ratingverlaging van het fonds geen impact heeft op de capaciteit van de instelling.

Europese banken hebben opnieuw een recordbedrag ondergebracht op hun deposito's bij de Europese Centrale Bank (ECB). In totaal brachten de banken 501,9 miljard euro onder bij de financiële instelling. Daarmee liepen de nachtdeposito's voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Centrale Bank op tot meer dan een half miljard euro. Eind vorig jaar werd voor het eerst de grens van 400 miljard euro gepasseerd. De voorbije drie weken kwamen de deposito's niet meer onder die grens. De enorme bedragen die de banken aan het eind van elke handelsdag naar de Europese Centrale bank sluizen, wijzen op de grote onrust op de financiële markten. In een normaal functionerende markt lenen de banken hun overtollige middelen aan het eind van de dag aan elkaar uit.

Frankrijk heeft probleemloos bijkomende financiële middelen opgehaald op de kapitaalmarkt. De plaatsing was de eerste test nadat Frankrijk bij het kredietwaardigheidsbureau Standard & Poor's zijn hoogste rating had verloren. In totaal werd voor een bedrag van 8,590 miljard euro opgehaald. Er werden voor 1,895 miljard euro aan obligaties met een looptijd van één jaar opgehaald. Daarbij diende een rentevoet van 0,406 procent te worden betaald. Eerder deze maand moest voor eenzelfde lening nog een rente van 0,454 procent worden betaald. Daarnaast werden ook obligaties met looptijden van drie tot zes maanden geveild. Ook daar werden lagere rentevoeten opgetekend.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zoek een manier om nauwer te kunnen samenwerken met de Aziatische economieën. Dat heeft David Lipton, adjunct-directeur-generaal van de financiële instelling, tijdens het Asian Financial Forum in Hongkong gezegd. Lipton wees erop dat de Aziatische economieën een sterke en beloftevolle periode doormaken. Dat is volgens Lipton onder meer te danken aan de moedige hervormingen die niet altijd zonder pijnlijke gevolgen blijven, verwijzend naar de crisis waarmee Azië zelf tijdens de jaren negentig kampten. Op dit ogenblik vormen volgens Lipton vooral de problemen in Europa een risico voor de Aziatische welvaart. Azië heeft er volgens hem dan ook belang bij dat de problemen in Europa opgelost geraken en hierin een rol te spelen.

Gevork Vartanian, een gewezen spion van de Sovjet-Unie, is op 87-jarige leeftijd overleden. Gevork Vartarian was zelf de zoon van een spion van de Sovjets in Teheran. Hij begon zelf op zestienjarige leeftijd al te werken voor de geheime dienst.Vartarian hielp onder meer tijdens de tweede wereldoorlog een plot van de nazi's om Sovjet-leider Jozef Stalin, de Amerikaans president Franklin D. Roosevelt en de Brits premier Winston Churchill om te brengen op de conferentie in Teheran, te verijdelen. Vartanian zou in de jaren na de tweede wereldoorlog nog in verschillende andere landen aan de slag geweest zijn als spion. Hij werd na zijn actieve dienst officieel onderscheiden als held van de Sovjet-Unie.

Chinese banken tijdens de maand december voor 640,5 miljard yuan aan leningen verstrekt. Dat komt overeen met een bedrag van 79,8 miljard euro. Dat is gebleken uit cijfers van de Chinese centrale bank. Tijdens de maand november was er nog sprake van een bedrag van 562,2 miljard yuan. De stijging is te danken aan de versoepeling van de restricties op de kredietverstrekking door de Chinese overheid. De Chinese overheid heeft de kredietverstrekking gestimuleerd door eind november de kapitaaleisen voor banken te verlagen. Ook werden banken opgedragen meer leningen te verstrekken aan kleine ondernemers. Over het hele jaar leenden de Chinese banken een bedrag van 7,47 miljoen yuan uit, tegenover 7,95 biljoen yuan het jaar voordien.

De online-encyclopedie Wikipedia heeft bij sympathisanten een recordbedrag van 20 miljoen dollar aan giften opgehaald. Sinds midden november hebben meer dan één miljoen mensen geld gegeven aan het project. Dat heeft de Amerikaanse Wikimedia Foundation meegedeeld. Wikipedia haalt al negen jaar op rijs geld op met giften, via banners die bovenaan op de site worden geplaatst. Met het geld wordt het beheer van de gratis en reclamevrije encyclopedie gefinancierd. Met het geld dat dit jaar werd opgehaald, worden een bijkomende server en mobiele diensten betaald. Met meer dan 20 miljoen artikels noemt Wikipedia zichzelf het grootste lexicon ter wereld. Voor de site zijn wereldwijd meer dan 100.000 vrijwilligers actief.

Het Braziliaanse model Gisèle Bundchen is het nieuwe gelaat van het Franse modehuis Givenchy. Er deden al langere tijd geruchten de ronde dat Bundchen de plaats zou innemen van Mariacaria Boscono. Bundchen was vorig jaar het bestbetaalde model van de wereld. Haar inkomen werd geraamd op 45 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 20 miljoen dollar tegenover het jaar voordien. De Braziliaanse werd daarmee voor het zevende jaar op rij het best betaalde model van de wereld. Nadat Bundchen in maart twee jaar geleden het gezicht werd van het haarverzorgingsmiddel Pantene, steeg de omzet van het merk in Latijns-Amerika met 40 procent.

De Duitse autobouwer Volkswagen wil dit jaar in de Verenigde Staten meer dan 500.000 wagens verkopen. Dat heeft Jonathan Browning, topman van de Amerikaanse divisie van Volkswagen, gezegd. Vorig jaar verkocht Volkswagen in de Verenigde Staten 440.000 exemplaren. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Het hoofdmerk Volkswagen kwam aan 324.400 exemplaren, terwijl zustermerk Audi een verkoop van 117.000 eenheden realiseerde. Volgens Browning zullen dit jaar op de Amerikaanse markt in totaal 13,5 miljoen tot 14 miljoen exemplaren worden verkocht. Vorig jaar werden er ongeveer 12,8 miljoen auto's verkocht.

Rederij Costa Crociere heeft het gezonken cruiseschip Costa Concordia nog niet opgegeven en wil het schip mogelijk opnieuw in de vaart brengen. Dat heeft Pier Luigi Foschi, chief executive van Costa Crociere, gezegd. Hij benadrukte dat er nog geen beslissing is genomen over de toekomst van het schip, maar hij voerde aan dat het schip mogelijk niet is verloren en nog kan worden hersteld. Foschi gaf toe dat de ramp een zware financiële slag betekent voor de rederij, maar de toekomst van de onderneming komt volgens hem voorlopig niet in gevaar. Hij voegde er aan toe dat de hele cruisesector de gevolgen van de ramp zal voelen en de boekingen ongetwijfeld zullen dalen. Hij had het wel over een effect van korte duur.

De Europese Centrale Bank is op zoek naar een mogelijk alternatief voor de huidige opkoopprogramma's voor obligaties. Dat heeft Ewald Nowotny, bestuurslid van de financiële instelling, tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. De gesprekken zijn volgens Nowotny echter nog niet voldoende gevorderd om het huidige programma te kunnen laten vallen. Nowotny voegt eraan toe dat er een zekere mate van twijfel heerst in de raad van de instelling met betrekking tot het obligatie-opkoopprogramma. Er is volgens hem scepsis over het programma omdat er angst heerst dat de markttekortkomingen die men wil corrigeren mogelijk op andere plaatsen zouden verschijnen.

De Duitse energiegroep Eon richt een gezamenlijke onderneming op met het concern Braziliaanse MPX Energia om in Brazilië en Chili een aantal bestaande centrales te beheren en nieuwe sites te bouwen met een totale capaciteit van 20.000 megawatt. In de overeenkomst is voorzien dat het Duitse concern een belang van 10 procent krijgt in MPX Energie. Ook zal Eon 350 miljoen euro investeren in het project. De nieuwe onderneming krijgt 11.000 megawatt aan centrales op steenkool en gas in beheer. Vorig jaar kondigde Eon al aan te willen investeren in snel groeiende markten buiten Duitsland. De samenwerking biedt Eon toegang tot de Braziliaanse economie, waar de vraag naar elektriciteit met bijna 5 procent per jaar toeneemt. Dat is tien keer zo snel als in Duitsland.

De Franse cateringgroep Sodexo heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Michel Landel, chief executive van Sodexo, stelde dat de groei in lijn ligt met de verwachtingen voor het lopende jaar. Hoewel de wereldwijde economie bijzonder volatiel blijft, boekt Sodexo volgens Landel toch uitstekende resultaten. Er wordt opgemerkt dat Sodexo op alle markten een groei kon laten optekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat de groeimarkten en de Rugby World Cup de moeilijke situatie op de Europese markt konden compenseren. Over het hele jaar wordt een omzetgroei tussen 5 procent en 8 procent verwacht.

De Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën heeft vorig jaar wereldwijd 3,55 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een daling met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De Franse autogroep wijt de terugval aan de verzwakkende Europese markt. PSA Peugeot-Citroën heeft nog een aandeel van 13,3 procent op de Europese markt. Dat betekent een daling met 0,9 procent tegenover het jaar voordien. De Europese terugval kon niet worden gecompenseerd door een groei met 10,8 procent in andere regio's. Door de tegenvallende verkoopcijfers lanceerde de autogroep de voorbije herfst al een besparingsprogramma dat 6.000 banen zou kunnen kosten. Dit jaar wil de Franse groep nog eens 800 miljoen euro besparen.

Meer Nieuws

Tuesday, January 17, 2012

Ook mensapen nemen weloverwogen beslissingen

Chimpansees, orang oetans, gorilla's en bonobos overwegen hun beslissingen door rekening te houden met potentiële beloningen en de kansen op verandering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Max Plank Institute. De Duitse onderzoekers merken op dat mensapen bij het nemen van beslissingen intelligenter tewerk gaan dan tot nu toe werd gedacht. De resultaten van het onderzoek kunnen volgens hen een nieuw licht werpen op de evolutie van het beslissingsproces bij de mens.

"Het onderzoek vormt een bevestiging van eerdere research die aantoonde dat het mentale leven van mensapen veel meer gesofisticeerd is dan vaak wordt aangenomen," merkt onderzoekers Daniel Haun op. De onderzoekers merken op dat de mensapen bij risicovolle beslissingen keuzes maken op basis van de graad van onzekerheid en kennis over de kans op succes. Hoe groter de kans is op een mislukking, hoe meer de apen voor zekerheid bleken te kiezen.

Bij een keuze tussen een garantie op het verkrijgen van een kleine banaan en het zoeken naar een groter exemplaar, met een kans op een complete mislukking, bleek de beslissing van de apen volgens de onderzoekers gebaseerd te zijn op de kans dat het dier in de mening was een correcte gok te kunnen wagen. "In meer dan de helft van de gevallen bleken de apen te beslissen om naar de grote banaan op zoek te gaan, wat nochtans het risico op een complete mislukking inhield," voert Haun op. "Dat liep zelfs op tot 100 procent wanneer het verschil in omvang van de bananen het grootste was."

Chimpansees en orang oetans bleken bereid te zijn om de grootste risico's te nemen.

Labels:

Marketeers verwachten structurele verandering sector

De marketing-sector zal dit jaar een structurele verandering doormaken, onder meer door de dalende budgetten en het afbouwen van het personeelsbestand. Dat is de conclusie van een enquête van het magazine Marketing Week en rekruteerder Ball & Hoolahan bij Britse marketing-verantwoordelijken. Opgemerkt wordt dat 53 procent van de respondenten van mening is dat de marketing-divisies door een brede reeks van evoluties dit jaar zullen worden geherstructureerd.

Onder meer wordt gewezen op de moeilijke economische omstandigheden, maar ook naar de opkomst van digitale media. "Die evoluties zullen volgens de respondenten een blijvende impact hebben," meent Marketing Week. De onderzoekers stelden vast dat 16 procent van de ondervraagden van mening is dat de marketing-budgetten zullen worden teruggeschroefd. Daarnaast heeft 14 procent over een samengaan van de marketing-functies met andere departementen van de bedrijven.

"Deze ontwikkelingen versterken een trend die al twee jaar geleden kon worden opgemerkt, toen 62,9 procent van de marketeers gewag maakte van de implementering van veranderings-programma's," zegt Marketing Week nog. Onder meer wordt gewezen op beslissingen bij British Gas, dat de functie van commercieel directeur schrapte. Ook wordt er benadrukt dat het mediaconcern News International besliste om een nieuwe digitale divisie te lanceren.

Labels:

India staat voor belangrijke consolidatie televisiesector

De Indiase televisiesector, de grootste categorie in reclame en media van het land, staat dit jaar voor een consolidatie. Daarmee zal de huidige extreme fragmentatie worden bijgestuurd. Dat zegt Jehil Thakkar, hoofd media en entertainment bij consulent KPMG, tegenover de krant Economic Times. De mediabedrijven zullen volgens Thakkar in India een portfolio proberen op te bouwen die alle genres, geografische gebieden en talen kan combineert, zodat een nationale aanwezigheid kan worden opgebouwd.

"Het is al een langere tijd relatief rustig gebleven in de Indiase mediasector, maar er biedt zich een ideale omgeving aan voor acquisities," merkt Jehil Thakkar op. De krant voegt eraan toe dat deze stroming kan worden gestimuleerd door de beslissing van de Indiase overheid om het hele kabelnetwerk over twee jaar helemaal te digitaliseren. Dat moet volgens de Economic Times leiden tot hogere inkomsten uit abonnementen, lagere distributiekosten en mogelijkheden om het bereik meer precies op te meten.

Op dit ogenblik zijn er naar schatting in India meer dan zeshonderd televisie-kanalen operationeel. Het land telt meer dan 100 miljoen abonnees van betaaltelevisie. Volgens consulent PricewaterhouseCoopers moet verwacht worden dat de omzet van de televisiesector tegen het midden van het decennium van 5,7 miljard dollar naar 11,4 miljard dollar zal zijn toegenomen. Daarbij zou de distributie 62 procent van de inkomsten genereren, gevolgd door reclame (33 procent) en content (5 procent).

Labels: ,

Bedrijven worstelen nog steeds met integratie sociale media

Het integreren van sociale media in de algemene bedrijfsprocessen blijft voor vele bedrijven een grote uitdaging. Marketeers, die vaak voorlopers zijn geweest in het gebruik van sociale media, moeten met andere teams en executives samenwerken om binnen de ondernemingsstructuur een verandering door te voeren, zodat sociale platform in de hele organisatie zouden kunnen worden geïntegreerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau InSites Consulting bij marketing-managers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat slechts 14 procent van de respondenten aangeeft dat hun bedrijven sociale media volledig hebben geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Er wordt aan toegevoegd dat 23 procent opmerkte aan het integratieproces bezig te zijn, terwijl 24 procent gewag maakt van een pilootfase en 26 procent zegt zich in een opstartperiode te bevinden. Slechts 12 procent geeft aan helemaal niets te doen met sociale media.

Het belangrijkste probleem voor de implementering van sociale media is volgens de respondenten de perceptie van het bedrijf dat er uit die platformen geen financiële voordelen kunnen worden gehaald (48 procent). Ook wordt opgemerkt dat veel bedrijven ervan overtuigd zijn dat hun producten en diensten niet geschikt zijn voor sociale media (42 procent). Ook wordt gewag gemaakt van een gebrek aan ondersteuning door het bedrijfsmanagement (39 procent). Daarentegen wordt opgemerkt dat de medewerkers van het bedrijf wel openstaan voor nieuwe technologieën en sociale media (69 procent).

Labels: ,

Naoorlogs klimaat biedt multinationals vrij spel

Landen die in een herstelperiode na een oorlog verkeren, lopen het risico om aan hun lot overgelaten te worden om niet-overdraagbare ziektes aan te pakken. Daarmee worden ze kwetsbaar door een exploitatie door producenten van alcohol, tabak en voeding. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine en King's College London. De onderzoekers stellen dat een naoorlogs klimaat leidt tot een stijging in de mentale gezondheidsproblemen en andere niet-overdraagbare ziektes, zoals hoge bloeddruk, diabetes en kanker.

"Na blootgesteld te zijn aan gewelddadige en traumatische gebeurtenissen, dreigen mensen ongezonde gedragingen te ontwikkelen, zoals excessief drinken en roken, wat op langere termijn leidt tot grotere problemen op het gebied van niet-overdraagbare ziektes op lange termijn," stippen de onderzoekers aan. "Wanneer de autoriteiten onvoldoende doorzettingskracht vertonen om het gezondheidssysteem opnieuw op te bouwen, wordt dan ook de deur opengezet voor commerciële bedrijven die het gezondheidsbeleid in hun voordeel beïnvloeden."

"Deze toxische combinatie van stress, ongezonde gedragingen en agressieve marketing-campagnes van multinationale ondernemingen in dergelijke overgangsfasen vergt een efficiënte respons van de overheid, maar vaak hebben de betrokken regeringen weinig capaciteiten om in te grijpen," waarschuwen de onderzoekers. Het European Centre on Health of Societies in Transition merkt op dat er in naoorlogse omstandigheden vooral aandacht wordt besteed aan besmettelijke ziektes, maar zouden ook andere bedreigingen voor de volksgezondheid moeten worden aangepakt.

Labels: ,

Amerikaanse economie krijgt score van 44 procent bij financiële directeuren

Amerikaanse chief financial officers geven de economie van de Verenigde Staten een score van 44 procent. Dat blijkt uit een rapport van Bank of America en Merrill Lynch over de stemming bij financiële directeurs van Amerikaanse bedrijven in december vorig jaar. De score bleef status-quo tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat is het laagste cijfer dat werd opgetekend sinds veertien jaar geleden met het onderzoek was gestart. Begin vorig jaar was een score van 47 procent opgetekend.

De onderzoekers merken wel op dat de score van de Verenigde Staten nog iets beter ligt dan de cijfers van de wereldeconomie, die in december vorig jaar een totaal van 43 procent meekreeg, tegenover een score van 51 procent begin vorig jaar. Er wordt ook aan toegevoegd dat slechts 38 procent van de ondervraagden van mening was dat de Amerikaanse economie dit jaar opnieuw zou groeien, tegenover 56 procent tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Wel gaf meer dan de helft van de financiële directeuren te verwachten dat hun bedrijf dit jaar een omzetgroei zal realiseren. Daarnaast verwachtte 46 procent dat het bedrijf nieuwe aanwervingen zou doen, terwijl slechts 7 procent een afslanking verwachtte. Wel gaf 70 procent aan zich zorgen te maken over de efficiëntie van de Amerikaanse politieke leiders. Ook zei 63 procent zich zorgen te maken over het Amerikaanse budgettekort. Ook de gezondheidskosten, werkloosheid en het consumentenvertrouwen worden als problemen naar voor geschoven.

Labels: ,

Let's Do It rekent op opkuisactie met honderd miljoen mensen

De cyber-milieugroep Let's Do It hoopt dit jaar wereldwijd honderd miljoen mensen te kunnen mobiliseren voor een grote reinigingcampagne. De actievoerders merken op dat er de voorbije twintig jaar vooral bijzonder veel gepraat is, maar het politieke beleid heeft daarbij volgens hen herhaaldelijk bewezen dat regeringen er niet in slagen om de aarde properder te maken. De campagne, die van maart tot september loopt, hoopt dit honderden tonnen illegaal gestort afval te kunnen verzamelen.

De milieugroep Let's Do It startte vier jaar geleden in Estland, waar de initiatiefnemers een speciale software creëerden om 11.000 illegale stortplaatsen in het land te inventariseren en fotograferen. De website van de campagne slaagde erin om 50.000 vrijwilligers samen te brengen. In totaal haalde die campagne op één dag 10.000 ton illegaal gestort afval te verzamelen. "Dat succes zette de initiatiefnemers aan om de campagne op international niveau uit te breiden," merkt het persbureau AFP op.

Het voorbije jaar namen meer dan 2,7 miljoen mensen in zestien landen deel aan de campagne. "We hopen dat de campagne dit jaar tientallen miljoenen vrijwilligers zal aantrekken," merkt Tiina Urm, woordvoerster van Let's Do It, op. "In de meest positieve ramingen zouden we honderd miljoen mensen kunnen bereiken." De actie is dit jaar uitgebreid tot projecten in tweeëntachtig landen, waaronder ook buurland Rusland, waar de afvalprobleem volgens de actievoerders een belangrijk maatschappelijk onderwerp is geworden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van het tijdelijke Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) verlaagd. Daardoor geniet het fonds niet langer de hoogste rating. De bijstelling volgt op een verlaging door de kredietbeoordelaar van Frankrijk en Oostenrijk, die eveneens hun hoogste kredietwaardigheid verloren. Standard & Poor's sluit echter niet uit dat de status van het fonds opnieuw wordt opgewaardeerd indien er bijkomende garanties worden verstrekt. Het bureau had eerder al aangegeven dat de rating van het fonds bijgesteld zou kunnen worden indien ook de kredietwaardigheid van één van de landen die garant staan, zou worden verlaagd.

Het Duitse chemieconcern BASF herstructureert zijn activiteiten rond plantenbiotechnologie. Het concern wijst erop dat het klimaat voor genetisch gemanipuleerde organismen in Europa op dit ogenblik ongunstig is en zal daarom naar eigen zeggen de activiteiten toespitsen op Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De hoofdzetel van BASF Plant Science verhuist van Duitsland naar de Amerikaanse staat North Carolina. Daarnaast worden de vestigingen in het Duitse Gatersleben en het Zweedse Svalöv gesloten. Daardoor verdwijnen in Europa 140 banen, maar BASF zou de getroffen werknemers elders in de groep onderbrengen. Wel worden een aantal gunningsprocedures in Europa verder gezet, zodat het bedrijf opnieuw kan inpikken wanneer het Europese klimaat positiever zou evolueren.

De vakbonden in Nigeria hebben na zes dagen hun staking tegen de verhoging van de brandstofprijzen opgeschort. Daartoe werd besloten nadat president de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan de subsidies die de prijzen kunstmatig laag houden, gedeeltelijk had hersteld. Vakbondsleiders spraken van een overwinning voor de vakbonden. Veel Nigerianen blijven echter kwaad, want zij betalen voor brandstof nog steeds meer dan voor de jaarwisseling. Nigeria is rijk aan olie, maar de lage brandstofprijs was één van de weinige voordelen die de bevolking daarvan terugzag. Nigerianen gebruiken benzine niet alleen voor hun wagens, maar ook als brandstof in de keuken en reserve voor het opwekken van elektriciteit.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press heeft aangekondigd een nieuw kantoor te openen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Daarmee is Associated Press het eerste westerse persbureau dat in Noord-Korea een volwaardige afdeling heeft. Het kantoor bevindt zich in de gebouwen van het Korean Central News Agency (KCNA), het Noord-Koreaanse staatspersbureau. Associated Press opende zes jaar geleden in Pyongyang al een kleinere afdeling, maar die zorgde alleen voor videobeelden. Ook daarmee boekte Associated Press een primeur. Associated Press zegt ook in Noord-Korea dezelfde standaarden op het gebied van een vrije en eerlijke pers te zullen hanteren als in de rest van de wereld.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voorbije week aanzienlijk meer staatsobligaties van eurolanden opgekocht dan in de voorgaande weken. De instelling kocht in totaal voor 3,8 miljard euro aan Europese staatsleningen op, tegenover 1,1 miljard euro de week voordien. De twee weken daarvoor waren de aankopen tot minder dan 500 miljoen euro teruggevallen. In totaal heeft de Europese Centrale Bank sinds mei twee jaar geleden voor 217 miljard euro aan obligaties opgekocht. De instelling maakt niet bekend van welke landen er schuldpapieren worden gekocht. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de bank zich vooral richt op de obligaties van Italië en Spanje.

De Europese Commissie heeft zijn politiek van budgettaire orthodoxie verdedigd. Er is volgens de instelling geen manoeuvreerruimte voor overheidsuitgaven om de economie een duw in de rug te geven. Wel wordt erkend dat de Europese strategie niet alleen op besparingen geënt kan zijn, maar daarbij wordt gewezen naar een intelligente consolidatie, gebaseerd op hervormingen die de groei op middellange termijn kunnen aansterken, zoals de hervorming van de arbeidsmarkt, de liberalisering van energiesector en telecommarkten en de maximale benutting van de Europese eenheidsmarkt. Het ratingbureau Standard & Poor's had de eenzijdige klemtoon op besparingen gebruikt om de kredietrating van negen eurolanden te verlagen.

De Duitse regering heeft zich nog eens luid en duidelijk verzet tegen elke verhoging van de garanties die de landen van de eurozone leveren aan het tijdelijke Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF). De ratingverlaging van negen eurolanden verandert volgens Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, niets aan die houding. De garanties van het fonds zijn volgens Schäuble voldoende om de volgende maanden zijn opdrachten te vervullen. De uitleencapaciteit van het huidige Europese Financiële Stabiliteitsfonds bedraagt ongeveer 250 miljard euro. Dat bedrag zou echter niet volstaan om een groot land zoals Italië ter hulp te schieten. Eerder is al beslist om het fonds versneld te vervangen door een definitief Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM).

Koning Hamad bin Issa al-Khalifa van Bahrein heeft zijn volk hervormingen beloofd. In een televisietoespraak kondigde Issa al-Khalifa grondwetswijzigingen aan die zijn macht zullen beperken en de rechten van het parlement uitbreiden. De afgevaardigden zullen daardoor voortaan ook meer medezeggenschap krijgen bij de verdeling van de budgetten. De sjiitische vakbond Wifak uit de oppositie heeft het echter over cosmetische hervormingen. Sinds februari zijn er in Bahrein, dat door soennieten wordt geregeerd, steeds weer massale protesten van de sjiitische bevolkingsmeerderheid. De staat is sinds tien jaar op papier een constitutionele monarchie, maar de macht van de verkozen volksvertegenwoordigers blijft in praktijk bijzonder beperkt.

De Russische ruimtesonde Phobos-Grunt is in de Stille Oceaan neergestort. Dat heeft het Russische ministerie van defensie bekend gemaakt. De ruimtesonde is bij het binnengaan van de dampkring verbrand en duizenden stukjes zijn in de oceaan neergekomen. Volgens het ministerie werden resten van de sonde aangetroffen op 1.250 kilometer ten westen van Wellington Island, een eiland voor de kust van Chili. De vrees bestond dat de sonde bij het neerstorten ernstige schade zou aanrichten. Deskundigen verklaarden echter dat de risico's minimaal waren, omdat de raketbrandstof en het grootste deel van de sonde in de atmosfeer zou verbranden. Phobos-Grunt had één van de manen van Mars moeten verkennen, maar kort na de lancering werd alle contact met de sonde verloren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal zijn globale economische vooruitzichten voor het lopende jaar naar beneden bijstellen. Dat heeft David Lipton, adjunct-directeur-generaal van de financiële instelling, tijdens het Asian Financial Forum in Hongkong gezegd. Concrete cijfers werden door Lipton echter niet gegeven. Olivier Blanchard, economist van het Internationaal Monetair Fonds, had eerder tegenover het financiële bureau Bloomberg al aangegeven dat de Europese groei niet ver van het nulpunt verwijderd zou blijven. Eerder was er nog gewag gemaakt van een groei met 4 procent, maar da cijfer zal door het Internationaal Monetair Fonds naar eigen zeggen substantieel worden bijgesteld.

De ramp met het cruiseschip Costa Concordia, dat voor de Italiaanse kust kapseisde, kan het moederbedrijf Carnival tot 95 miljoen dollar kosten. Dat heeft Carnival, de grootste cruisemaatschappij ter wereld, bekend gemaakt. Het bedrijf gaat uit van een impact in het lopende fiscaal jaar van 85 miljard dollar tot 95 miljoen dollar. Carnival verwacht ook bijkomende kosten, maar die kunnen voorlopig nog niet worden vastgesteld. De rederij verdedigde zich ook tegen verwijten dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen. Daarbij wordt gesteld dat de kapitein van de Costa Concordia blijkbaar een grote fout heeft gemaakt door af te wijken van de voorziene koers en de noodprocedures niet te hebben gevolgd.

Het ratingbureau Moody's heeft de hoogste kredietrating van Frankrijk herbevestigd en geeft het land ook een stabiele outlook mee. Dat blijkt uit een rapport van het ratingbureau. Eerder had sectorgenoot Standard & Poor's de rating van Frankrijk wel met één niveau verlaagd. Moody’s doet voorlopig geen uitspraken over de toekomstperspectieven van Frankrijk. Het ratingbureau gaf wel aan dat Frankrijk op een krachtige economie kan terugvallen, maar benadrukt daarnaast dat de groeivooruitzichten risico’s inhouden voor de begrotingsplannen van de Franse regering. De kredietbeoordelaar kondigde aan het komende kwartaal de markt nauwlettend te zullen volgen.

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning, die ervan verdacht wordt honderdduizenden documenten te hebben gelekt naar de klokkenluiderssite WikiLeaks, zal wellicht voor een krijgsraad moeten verschijnen. Luitenant-kolonel Paul Almanza, die het militaire onderzoek leidt, is van oordeel dat een verwijzing naar een krijgsraad op zijn plaats is, gezien de beschuldigingen en de bewijslast. De verwijzing moet echter nog door de Special Court Martial Convening Authority worden goedgekeurd. Bij een veroordeling riskeert Manning, die onder meer ook wordt beschuldigd van steun aan de vijand, een levenslange gevangenisstraf. De aanklagers zijn geen voorstanders van een doodstraf, hoewel dat in deze zaak eveneens een optie was geweest.

Een groep van negen vooraanstaande Chinese auteurs heeft het Amerikaanse technologieconcern Apple aangeklaagd wegens inbreuken tegen het auteursrecht. De betrokken auteurs eisen een schadeloosstelling van ongeveer 1,5 miljoen euro en eisen dat hun werk uit de AppStore van Apple wordt verwijderd. De auteurs, gesteund door de China Written Works Copyright Society, merken op dat Apple illegale kopieën van hun werk hebben verkocht. In totaal zou het gaan om zevendertig werken. De Chinese auteursrechtenspecialist Bei Zhicheng benadrukt dat Apple veel geld heeft verdiend aan de illegale ebooks. Het Amerikaanse concern krijgt immers een commissie van 30 procent per download.

De Nederlandse luchthavenuitbater Schiphol Group en The Port Authority van New York and New Jersey, eigenaar van de luchthaven JFK Airport in New York, hebben een overeenkomst ondertekend om hun samenwerking uit te breiden. In het kader van die samenwerking zal onder meer op allerlei terreinen, met inbegrip van veiligheid, kennis en ervaring worden uitgewisseld. Jos Nijhuis, president-directeur van Schiphol Group, merkt daarbij op dat de Nederlandse luchthaven bijzonder ver staat op het gebied van veiligheid. Schiphol Group is sinds twee jaar volledig eigenaar van JFK IAT, de exploitant van Terminal Four op JFK Airport. Toen werd ook een begin gemaakt met een verbouwing van de terminal. Dat project is nu halverwege. De eerste fase zou in mei volgend jaar zijn afgewerkt.

Meer Nieuws