Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 17, 2012

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van het tijdelijke Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) verlaagd. Daardoor geniet het fonds niet langer de hoogste rating. De bijstelling volgt op een verlaging door de kredietbeoordelaar van Frankrijk en Oostenrijk, die eveneens hun hoogste kredietwaardigheid verloren. Standard & Poor's sluit echter niet uit dat de status van het fonds opnieuw wordt opgewaardeerd indien er bijkomende garanties worden verstrekt. Het bureau had eerder al aangegeven dat de rating van het fonds bijgesteld zou kunnen worden indien ook de kredietwaardigheid van één van de landen die garant staan, zou worden verlaagd.

Het Duitse chemieconcern BASF herstructureert zijn activiteiten rond plantenbiotechnologie. Het concern wijst erop dat het klimaat voor genetisch gemanipuleerde organismen in Europa op dit ogenblik ongunstig is en zal daarom naar eigen zeggen de activiteiten toespitsen op Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De hoofdzetel van BASF Plant Science verhuist van Duitsland naar de Amerikaanse staat North Carolina. Daarnaast worden de vestigingen in het Duitse Gatersleben en het Zweedse Svalöv gesloten. Daardoor verdwijnen in Europa 140 banen, maar BASF zou de getroffen werknemers elders in de groep onderbrengen. Wel worden een aantal gunningsprocedures in Europa verder gezet, zodat het bedrijf opnieuw kan inpikken wanneer het Europese klimaat positiever zou evolueren.

De vakbonden in Nigeria hebben na zes dagen hun staking tegen de verhoging van de brandstofprijzen opgeschort. Daartoe werd besloten nadat president de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan de subsidies die de prijzen kunstmatig laag houden, gedeeltelijk had hersteld. Vakbondsleiders spraken van een overwinning voor de vakbonden. Veel Nigerianen blijven echter kwaad, want zij betalen voor brandstof nog steeds meer dan voor de jaarwisseling. Nigeria is rijk aan olie, maar de lage brandstofprijs was één van de weinige voordelen die de bevolking daarvan terugzag. Nigerianen gebruiken benzine niet alleen voor hun wagens, maar ook als brandstof in de keuken en reserve voor het opwekken van elektriciteit.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press heeft aangekondigd een nieuw kantoor te openen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Daarmee is Associated Press het eerste westerse persbureau dat in Noord-Korea een volwaardige afdeling heeft. Het kantoor bevindt zich in de gebouwen van het Korean Central News Agency (KCNA), het Noord-Koreaanse staatspersbureau. Associated Press opende zes jaar geleden in Pyongyang al een kleinere afdeling, maar die zorgde alleen voor videobeelden. Ook daarmee boekte Associated Press een primeur. Associated Press zegt ook in Noord-Korea dezelfde standaarden op het gebied van een vrije en eerlijke pers te zullen hanteren als in de rest van de wereld.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voorbije week aanzienlijk meer staatsobligaties van eurolanden opgekocht dan in de voorgaande weken. De instelling kocht in totaal voor 3,8 miljard euro aan Europese staatsleningen op, tegenover 1,1 miljard euro de week voordien. De twee weken daarvoor waren de aankopen tot minder dan 500 miljoen euro teruggevallen. In totaal heeft de Europese Centrale Bank sinds mei twee jaar geleden voor 217 miljard euro aan obligaties opgekocht. De instelling maakt niet bekend van welke landen er schuldpapieren worden gekocht. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de bank zich vooral richt op de obligaties van Italië en Spanje.

De Europese Commissie heeft zijn politiek van budgettaire orthodoxie verdedigd. Er is volgens de instelling geen manoeuvreerruimte voor overheidsuitgaven om de economie een duw in de rug te geven. Wel wordt erkend dat de Europese strategie niet alleen op besparingen geënt kan zijn, maar daarbij wordt gewezen naar een intelligente consolidatie, gebaseerd op hervormingen die de groei op middellange termijn kunnen aansterken, zoals de hervorming van de arbeidsmarkt, de liberalisering van energiesector en telecommarkten en de maximale benutting van de Europese eenheidsmarkt. Het ratingbureau Standard & Poor's had de eenzijdige klemtoon op besparingen gebruikt om de kredietrating van negen eurolanden te verlagen.

De Duitse regering heeft zich nog eens luid en duidelijk verzet tegen elke verhoging van de garanties die de landen van de eurozone leveren aan het tijdelijke Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF). De ratingverlaging van negen eurolanden verandert volgens Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, niets aan die houding. De garanties van het fonds zijn volgens Schäuble voldoende om de volgende maanden zijn opdrachten te vervullen. De uitleencapaciteit van het huidige Europese Financiële Stabiliteitsfonds bedraagt ongeveer 250 miljard euro. Dat bedrag zou echter niet volstaan om een groot land zoals Italië ter hulp te schieten. Eerder is al beslist om het fonds versneld te vervangen door een definitief Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM).

Koning Hamad bin Issa al-Khalifa van Bahrein heeft zijn volk hervormingen beloofd. In een televisietoespraak kondigde Issa al-Khalifa grondwetswijzigingen aan die zijn macht zullen beperken en de rechten van het parlement uitbreiden. De afgevaardigden zullen daardoor voortaan ook meer medezeggenschap krijgen bij de verdeling van de budgetten. De sjiitische vakbond Wifak uit de oppositie heeft het echter over cosmetische hervormingen. Sinds februari zijn er in Bahrein, dat door soennieten wordt geregeerd, steeds weer massale protesten van de sjiitische bevolkingsmeerderheid. De staat is sinds tien jaar op papier een constitutionele monarchie, maar de macht van de verkozen volksvertegenwoordigers blijft in praktijk bijzonder beperkt.

De Russische ruimtesonde Phobos-Grunt is in de Stille Oceaan neergestort. Dat heeft het Russische ministerie van defensie bekend gemaakt. De ruimtesonde is bij het binnengaan van de dampkring verbrand en duizenden stukjes zijn in de oceaan neergekomen. Volgens het ministerie werden resten van de sonde aangetroffen op 1.250 kilometer ten westen van Wellington Island, een eiland voor de kust van Chili. De vrees bestond dat de sonde bij het neerstorten ernstige schade zou aanrichten. Deskundigen verklaarden echter dat de risico's minimaal waren, omdat de raketbrandstof en het grootste deel van de sonde in de atmosfeer zou verbranden. Phobos-Grunt had één van de manen van Mars moeten verkennen, maar kort na de lancering werd alle contact met de sonde verloren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal zijn globale economische vooruitzichten voor het lopende jaar naar beneden bijstellen. Dat heeft David Lipton, adjunct-directeur-generaal van de financiële instelling, tijdens het Asian Financial Forum in Hongkong gezegd. Concrete cijfers werden door Lipton echter niet gegeven. Olivier Blanchard, economist van het Internationaal Monetair Fonds, had eerder tegenover het financiële bureau Bloomberg al aangegeven dat de Europese groei niet ver van het nulpunt verwijderd zou blijven. Eerder was er nog gewag gemaakt van een groei met 4 procent, maar da cijfer zal door het Internationaal Monetair Fonds naar eigen zeggen substantieel worden bijgesteld.

De ramp met het cruiseschip Costa Concordia, dat voor de Italiaanse kust kapseisde, kan het moederbedrijf Carnival tot 95 miljoen dollar kosten. Dat heeft Carnival, de grootste cruisemaatschappij ter wereld, bekend gemaakt. Het bedrijf gaat uit van een impact in het lopende fiscaal jaar van 85 miljard dollar tot 95 miljoen dollar. Carnival verwacht ook bijkomende kosten, maar die kunnen voorlopig nog niet worden vastgesteld. De rederij verdedigde zich ook tegen verwijten dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen. Daarbij wordt gesteld dat de kapitein van de Costa Concordia blijkbaar een grote fout heeft gemaakt door af te wijken van de voorziene koers en de noodprocedures niet te hebben gevolgd.

Het ratingbureau Moody's heeft de hoogste kredietrating van Frankrijk herbevestigd en geeft het land ook een stabiele outlook mee. Dat blijkt uit een rapport van het ratingbureau. Eerder had sectorgenoot Standard & Poor's de rating van Frankrijk wel met één niveau verlaagd. Moody’s doet voorlopig geen uitspraken over de toekomstperspectieven van Frankrijk. Het ratingbureau gaf wel aan dat Frankrijk op een krachtige economie kan terugvallen, maar benadrukt daarnaast dat de groeivooruitzichten risico’s inhouden voor de begrotingsplannen van de Franse regering. De kredietbeoordelaar kondigde aan het komende kwartaal de markt nauwlettend te zullen volgen.

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning, die ervan verdacht wordt honderdduizenden documenten te hebben gelekt naar de klokkenluiderssite WikiLeaks, zal wellicht voor een krijgsraad moeten verschijnen. Luitenant-kolonel Paul Almanza, die het militaire onderzoek leidt, is van oordeel dat een verwijzing naar een krijgsraad op zijn plaats is, gezien de beschuldigingen en de bewijslast. De verwijzing moet echter nog door de Special Court Martial Convening Authority worden goedgekeurd. Bij een veroordeling riskeert Manning, die onder meer ook wordt beschuldigd van steun aan de vijand, een levenslange gevangenisstraf. De aanklagers zijn geen voorstanders van een doodstraf, hoewel dat in deze zaak eveneens een optie was geweest.

Een groep van negen vooraanstaande Chinese auteurs heeft het Amerikaanse technologieconcern Apple aangeklaagd wegens inbreuken tegen het auteursrecht. De betrokken auteurs eisen een schadeloosstelling van ongeveer 1,5 miljoen euro en eisen dat hun werk uit de AppStore van Apple wordt verwijderd. De auteurs, gesteund door de China Written Works Copyright Society, merken op dat Apple illegale kopieën van hun werk hebben verkocht. In totaal zou het gaan om zevendertig werken. De Chinese auteursrechtenspecialist Bei Zhicheng benadrukt dat Apple veel geld heeft verdiend aan de illegale ebooks. Het Amerikaanse concern krijgt immers een commissie van 30 procent per download.

De Nederlandse luchthavenuitbater Schiphol Group en The Port Authority van New York and New Jersey, eigenaar van de luchthaven JFK Airport in New York, hebben een overeenkomst ondertekend om hun samenwerking uit te breiden. In het kader van die samenwerking zal onder meer op allerlei terreinen, met inbegrip van veiligheid, kennis en ervaring worden uitgewisseld. Jos Nijhuis, president-directeur van Schiphol Group, merkt daarbij op dat de Nederlandse luchthaven bijzonder ver staat op het gebied van veiligheid. Schiphol Group is sinds twee jaar volledig eigenaar van JFK IAT, de exploitant van Terminal Four op JFK Airport. Toen werd ook een begin gemaakt met een verbouwing van de terminal. Dat project is nu halverwege. De eerste fase zou in mei volgend jaar zijn afgewerkt.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home