Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 15, 2012

Massamedia leiden tot gezondere voeding-gewoontes

Personen die geregeld massamedia zoals televisie, kranten of het internet consumeren, vertonen gezondere eetgewoontes en leven langer dan mensen die de actualiteit minder op de voet volgen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Catholic University of the Sacred Heart in Italië. De onderzoekers zeggen te hopen dat de resultaten van hun studie experts kan helpen om een beter inzicht te verwerven in de potentiële rol van de massamedia in het versterken van het bewustzijn over gezondheid bij het publiek.

"Respondenten die het meest aan massamedia waren blootgesteld, bleken ook een gezonder dieet te volgen, met grotere hoeveelheden fruit en verse vis, wat het risico op obesitas, hartziektes en kanker verlaagt," merkt onderzoeksleider Americo Bonanni op. "De resultaten hebben aangetoond dat personen die het meest informatie uit massamedia opsteken, zich nauwer aan het Meditteraan-gelinkt dieet hielden." Respondenten die de grootste nieuwsgierigheid vertoonden voor actualiteit, bleken de beste diëten te volgen.

Eerder onderzoek suggereerde dat massamedia een negatieve impact op de gezondheid kan hebben. Onder meer werd televisie gelinkt aan fysieke inactiviteit en de consumptie van snacks, wat zou kunnen leiden tot obesitas en hartziektes. Het Italiaanse onderzoek toont echter aan dat televisie-programma's met verslaggeving over gezondheid mensen ook meer bewust kan maken van een gezondere levensstijl. Anderzijds heeft eerder onderzoek ook al aangevoerd dat campagnes op massamedia een aantal gezondheid-onderwerpen - zoals alcohol, drugs en aids - kan helpen aanpakken.

"De argwaan tegenover de massamedia zou moeten verdwijnen," zegt Bonanni nog. "Verder onderzoek zou de impact van de individuele media moeten duidelijk maken en zou meer informatie moeten kunnen bieden over de manier waarop het internet gezondheid-onderwerpen aan het publiek, vooral bij jongeren, voorstelt."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home