Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 16, 2012

Nieuwsoverzicht

Ook de toptoprating van Duitsland is in gevaar. Er is een kans op twee dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de Duitse rating zal verlagen. Dat heeft Oxford-professor Clemens Fuest, adviseur van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble, gezegd. Het ratingbureau heeft de kredietwaardigheid van negen eurolanden verlaagd, maar Duitsland bleef gespaard. Een Duitse ratingverlaging zou volgens professor Fuest echter geen drama zijn. Hij wees erop dat ook de Verenigde Staten al met een verlaging werden geconfronteerd. Duitsland zal volgens Fuest door een verlaging alleen iets minder als een totaal veilige haven worden beschouwd.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft na de ratingverlaging van het land door het bureau Standard & Poor's nieuwe hervormingen aangekondigd om de nationale financiën weer op punt te stellen. Hij gaf aan tegen het einde van de maand meer bekend te zullen maken over een aantal belangrijke beslissingen die volgens hem nu zonder vertraging genomen moeten worden. De crisis kan volgens Sarkozy bestreden worden als de maatregelen collectief worden gesteund en de durf wordt getoond om het land te hervormen. Jean-Laurent Bonnafe, topman van BNP Paribas, gaf aan dat Frankrijk binnen de vijf jaar zijn hoogste kredietwaardigheid kan terugverdienen. De afwaardering heeft volgens hem echter geen gevolgen voor de kredietverlening van de banken.

Ook Japan is bang om ook een afwaardering te krijgen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Als Japan niet snel zorgt voor stabiele financiële omstandigheden en het hervormen van begrotingsbeleid, zal het land bij een volgende geleden niet aan een ratingverlaging ontsnappen. Dat heeft de Japanse minister van financiën Jun Azumi benadrukt. Hij wees erop dat de Europese crisis voor Japan geen verafgelegen incident is. Japan geniet op dit ogenblik een AA-rating. De Japanse schuld bedraagt momenteel rond de 200 procent van het bruto binnenlands product, omdat het land de voorbije jaren tevergeefs heeft geprobeerd de economie aan te zwengelen door extra investeringen.

Het Amerikaanse fotobedrijf Eastman Kodak heeft concurrent Fuji wegens een vermeende patentinbreuk voor de rechter gedaagd. Volgens Kodak heeft Fujifilm patenten van Kodak rond digitale beeldtechnologie geschonden. Het Amerikaanse bedrijf zegt lange tijd met Fujifilm onderhandelingen gevoerd te hebben en het Japanse bedrijf, net zoals meer dan dertig andere ondernemingen, gevraagd te hebben een licentie te nemen op de technologie van Kodak. Er is volgens het Amerikaanse bedrijf echter geen compromis kunnen worden afgesloten. Eerder was ook al tegen Apple en HTC Corporation een klacht neergelegd. De vorderingen moeten worden bestempeld als ultieme pogingen van Eastman Kodak om een faillissement af te wentelen.

Apple is gestart met de productie van de derde generatie van zijn iPad. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. De iPad3 zou naar verwachting in maart op de markt komen. De onderaannemers van Apple in Azië zouden bij de aanvang van het nieuwe jaar gestart zijn met de eerste productie van het toestel. In februari zullen de fabrieken op volle snelheid draaien. Een derde versie van de iPad moet de concurrentie van Android-toestellen afhouden en de hegemonie van Apple in het marktsegment bevestigen. De iPad3 wordt de eerste grote hardware-lancering van het bedrijf sinds het overlijden van oprichter Steve Jobs in oktober vorig jaar.

De European Banking Authority (EBA) heeft de geplande stresstests voor de Europese financiële instellingen uitgesteld. De stresstests waren voorzien voor de maand juli, maar de banken hebben volgens de Europese financiële autoriteit meer tijd nodig om bijsturingen door te voeren. Bij een test in december, die moest nagaan welke banken voldoen aan de nieuwe kapitaalvereisten, bleek dat een reeks banken op zoek diende te gaan naar ongeveer 115 miljard euro aan extra kapitaal. Tegen eind juni dit jaar moeten de instellingen aan de nieuwe eisen voldoen. Zolang die operatie niet afgelopen is, heeft het volgens de financiële autoriteit eigenlijk niet veel zin al nieuwe tests op te zetten. Een nieuwe datum werd voorlopig nog niet naar voor geschoven.

De werkloosheid in Griekenland blijft verder stijgen. In oktober van vorig jaar bedroeg de Griekse werkloosheidsgraad 18,2 procent, tegenover 17,5 procent in september. Dat is gebleken uit cijfers van Elstat, de Griekse dienst voor statistiek. In oktober het jaar voordien liet Griekenland nog een werkloosheid van 13,5 procent optekenen. De werkloosheid onder Griekse jongeren tot vierentwintig jaar steeg tijdens de maand oktober van vorig jaar tot 45,5 procent. Werklozen ontvangen in Griekenland slechts één jaar een uitkering. Nadien is geen ondersteuning meer voorzien. Humanitaire organisaties in Griekenland ondersteunen al meer dan 250.000 mensen die door de werkloosheid in de problemen zijn geraakt.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in januari gestegen tot het hoogste peil in acht maanden. Dat blijkt uit cijfers van onderzoekers van de University of Michigan. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen liet in januari een score van 74 punten optekenen. De maand voordien werd nog een niveau van 69,9 punten geregistreerd. Het vertrouwen blijft wel nog wel lager dat voor het uitbreken van de financieel-economische crisis vijf jaar geleden. Toen werden nog gemiddelde scores van 89 punten opgetekend. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse consument positiever is geworden door de gedaalde werkloosheidsgraad, die tot het laagste niveau in drie jaar is gedaald. Ook de lagere benzineprijzen zouden een impact hebben gehad.

Het Japanse olieconcern Inpex investeert samen met de Franse oliemaatschappij Total een bedrag van 34 miljard dollar in een groot project voor vloeibaar aardgas in Australië. De bedrijven beginnen later dit jaar met de aanleg van een boorconstructie in het offshore Ichthys-gasveld. Over vier jaar moet de productie kunnen worden opgestart. Het vloeibaar gemaakte gas zal langs een pijpleiding van bijna 900 kilometer lang aan land worden gebracht om verder te worden verwerkt in een fabriek in Darwin. Inpex heeft een belang van 72,8 procent in het project, terwijl Total 24 procent aandelen in bezit heeft. De Japanse gasbedrijven Tokyo Gas, Osaka Gas en Toho Gas bezitten de rest. Het merendeel van het geproduceerde gas zal naar Japan worden getransporteerd.

De Britse premier Cameron wil met geld van de National Lottery meer mainstreamfilms financieren. Dat heeft Cameron gezegd tijdens een bezoek aan de beroemde Pinewood Studio's, waar onder meer films van James Bond werden gedraaid. De Britse filmindustrie is goed voor een omzet van 4,83 miljard euro per jaar. De premier erkende dat de sector het niet slecht doet en veel internationale producenten hun film in Groot-Brittannië komen draaien. De Britse producenten moeten volgens Cameron echter worden gestimuleerd om nieuwe markten aan te boren. Hij verwees daarbij naar grote successen zoals The King's Speech en Slumdog Millionaire. Critici vrezen echter dat door die benadering kleine films nog moeilijk gefinancierd zullen kunnen worden.

De zakenbank JPMorgan Chase kan tot 5 miljard dollar verlies lijden door zijn blootstelling aan de probleemlanden Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje. Dat heeft Jamie Dimon, topman van JP Morgan Chase in een interview met de Italiaanse krant Milano Finanza gezegd. Dimon zei dat de bank in totaal voor ongeveer 15 miljard dollar in de betrokken landen heeft belegd. Dimon zei te hopen dat een worstcase-scenario vermeden kan worden, maar ook dan zou de situatie volgens de topman van JPMorgan Chase niet wanhopig zijn. Volgens de bestuurder vormt Europa het grootste probleem voor de bankensector, maar hij zegt wel vertrouwen te hebben in de euro.

De Mexicaanse budgetmaatschappij Volaris heeft vierenveertig exemplaren van het vliegtuig Airbus A320 besteld. Dat heeft Pierre Lellouche, Frans staatssecretaris voor Europese zaken, bekend gemaakt. Het order zou een waarde hebben van ongeveer 4 miljard euro. Door de bestelling zet het Europese Airbus voor het eerste een belangrijke stap op de Latijns-Amerikaanse markt. Het order opent volgens Lellouche dan ook een belangrijke markt voor de Franse en Europese luchtvaartindustrie. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de nationale Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeromexico, die op dit ogenblik exclusief met Boeing vliegt. Volaris heeft daarentegen al 34 Airbus-vliegtuigen. Met de nieuwe bestelling heeft Volaris in totaal 58 orders lopen bij Airbus.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM heeft tijdens de maand december 6,11 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 11,7 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Op het gebied van passagier-kilometers werd een groei met 7,5 procent opgetekend. Het luchtvaartbedrijf merkt op dat het vervoer tijdens de maand december werd bemoeilijk door zware weeromstandigheden in Europa en de Verenigde Staen. Daardoor moest de luchtvaartcombinatie 5.100 vluchten schrappen. In Europa werd een stijging met bijna 15 procent opgetekend. De bezettingsgraad steeg met 1 procentpunt tot 85,1 procent. De capaciteit werd met 6,3 procent verhoogd. Het vrachtvervoer viel met 0,3 procent terug.

De Verenigde Arabische Emiraten beschikken over enkele maanden over een oliepijpleiding waardoor een gedeelte van de olie-export niet meer via de Straat van Hormuz hoeft te lopen. Iran heeft de voorbije periode meermaals gedreigd die strategisch belangrijke zeestraat te sluiten als Europa en de Verenigde Staten de sancties tegen het land opvoeren. Volgens de Arabische olieminister Mohammad bin Dhaen al-Hameli is de pijpleiding binnen zes maanden operationeel. De leiding kan circa 1,5 miljoen vaten per dag vervoeren van olievelden rond Abu Dhabi naar de Golf van Oman. Ongeveer 20 procent van de olie die wereldwijd met olietankers wordt vervoerd gaat door de Straat van Hormuz. Een eventuele blokkade zou de levering van olie door veel Golfstaten dan ook ernstig beperken.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft van het Amerikaanse ministerie van defensie een contract ter waarde van 3,48 miljard dollar toegewezen gekregen om systemen voor raketverdediging te ontwikkelen, testen en bouwen. Het contract heeft een looptijd van zeven jaar. Boeing zal daarbij samenwerken met het defensiebedrijf Northrop Grumman. Ook de combinatie Lockheed-Raytheon had zich kandidaat gesteld voor het contract. Het zogenaamde Amerikaanse Ground-based Midcourse Defense (GMD) gebruikt radar en sensoren om mogelijke aanvallen te detecteren. Het systeem beschikt ook over een communicatienetwerk van 20.000 mijl glasvezelkabels. De afweerraketten staan in Fort Greely in Alaska en Vandenberg Air Foce Base in Californië.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home