Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2012

Verlies biodiversiteit mogelijk grotere plaag dan klimaatverandering

Het behoud van de wereldwijde biodiversiteit wordt mogelijk een zwaardere opdracht dan het opvangen van de negatieve effecten van de wereldwijde klimaatverandering. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Copenhagen. De onderzoekers merken op dat het verlies aan biodiversiteit en de degradatie van ecosystemen steeds sneller gaat. Dat tempo gaat volgens de onderzoekers op dit ogenblik honderd tot duizend keer sneller dan het natuurlijk verlies aan biodiversiteit.

De onderzoekers merken op dat in de geschiedenis van de aarde tot nu toe vijf keer sprake is geweest van het verdwijnen van de biodiversiteit. De laatste crisis werd 65 miljoen jaren geleden opgetekend met het verdwijnen van de dinosauriërs en vele andere soorten. Al die vorige crisissen werden veroorzaakt door wereldwijde veranderingen in het klimaat en de scheikundige samenstelling van de atmosfeer, de inslag van asteroïden en vulkaanactiviteit. Op dit ogenblik beleeft de aarde een zesde biodiversiteit-crisis.

"Dit keer is het verdwijnen van de biodiversiteit echter te wijten aan de strijd om bronnen tussen de mens en alle andere soorten," voert het rapport aan. "Dat proces wordt vooral gestuurd door de degradatie van ecosystemen, versterkt door een klimaatverandering die door de mensheid is veroorzaakt. De biodiversiteit-crisis is waarschijnlijk een grotere bedreiging dan de wereldwijde klimaatverandering. Indien men die crisis wil oplossen zal er een nauwe samenwerking tot stand moeten komen tussen wetenschappers en politici."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home