Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2012

Wereldwijde aantal abortussen begint opnieuw te stijgen

Het aantal abortussen is wereldwijd opnieuw toegenomen. Daarmee is de dalende trend van de voorbije periode omgekeerd. Dat is de conclusie van een rapport van het Guttmacher Institute in New York. Er wordt aan toegevoegd dat er ook opnieuw meer abortussen worden uitgevoerd zonder deskundige begeleiding. De onderzoekers hebben het over een zorgwekkende trend. Er wordt opgemerkt dat onveilige ingrepen wereldwijd voor 220 doden op 100.000 abortussen verantwoordelijk zijn.

In het midden van de jaren negentig werden wereldwijd 35 abortussen uitgevoerd per duizend vrouwen. Negen jaar geleden was dat echter teruggevallen tot 29 abortussen. Vier jaar geleden was dat aantal nagenoeg ongewijzigd gebleven op 28 abortussen per duizend vrouwen, vooral te wijten aan een sterke toename in ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat in het midden van de jaren negentig 44 procent van de abortussen in onveilige omstandigheden werden uitgevoerd. Dat was vier jaar geleden echter al gestegen tot 49 procent.

"Er is een duidelijk toename van abortussen merkbaar in ontwikkelingslanden, waar de ingrepen vaak clandestien en in onveilige omstandigheden worden uitgevoerd," aldus de wetenschappers van het Guttmacher Institute. "Het aantal doden bij die procedures ligt vijfendertig keer hoger dan bij legale abortussen in de Verenigde Staten. Bovendien vertegenwoordigen deze overlijdens ongeveer 14 procent van alle overlijdens bij moeders. Elk jaar moeten ongeveer 8,5 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden medische zorgen ontvangen wegens de complicaties bij abortussen."

Vier jaar geleden werden wereldwijd 43,8 miljoen abortussen uitgevoerd. Dat betekent een stijging met 2,2 miljoen ingrepen tegenover vijf jaar voordien.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home