Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 20, 2012

Britse onderzoekers bevestigen verband tussen ongelijkheid en criminaliteit

Er kan een duidelijk verband worden vastgesteld tussen ongelijkheid en criminaliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sheffield. Nadat factoren zoals werkloosheid, woonplaats en opleiding wordt uitgefilterd, blijkt volgens de Britse onderzoekers duidelijk dat ongelijkheid een bepalende impact heeft op criminaliteit. Het verband kan volgens de onderzoekers zowel worden opgemerkt bij inbraken, overvallen en geweld als bij autodiefstal en vandalisme.

"De resultaten van het onderzoek moeten vragen doen rijzen over de harde aanpak van individuele daders van criminele feiten die door vele overheden worden gepropageerd," merkt onderzoeker Adam Whitworth, wetenschapper aan het departement geografie van de University of Sheffield, op. "Overheden benadrukken bij de aanpak van criminaliteit steeds meer de individuele verantwoordelijkheid, waarbij de sociale en economische context op de achtergrond wordt geduwd."

"Die individuele benadering gaat gepaard met het verwerven van een grotere controle, een bescherming van de socio-economische status en zwaardere bestraffing," voert de wetenschapper aan. "Daarmee dreigt men echter voorbij te gaan aan de structurele ongelijkheid, waarbij ook zou moeten rekening gehouden worden met de weliswaar legale, maar grootschalige belastingontwijking door rijke individuen en organisaties. Er moet dan ook gestreefd worden naar een grotere integratie van het beleid op sociaal-economisch vlak en misdaadbeteugeling."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home