Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 19, 2012

Bulgarije voert verbod in op shalegas-exploraties

Bulgarije heeft een verbod uitgevaardigd voor shalegas-exploraties met een fracking-extractiemethode. Het verbod werd met een grote meerderheid in het Bulgaarse parlement aanvaard. Eerder al waren door milieugroepen grote protestacties tegen de shalegas-exploraties opgezet. Het Amerikaanse energieconcern Chevron had een aanvraag voor een exploratie-vergunning bij de Bulgaarse overheid ingediend. Die aanvraag is inmiddels afgewezen. Bulgarije is na Frankrijk het tweede Europese land dat shalegas-exploraties verbiedt.

Volgens critici kunnen shalegas-exploraties het grondwater vergiftigen en aardverschuivingen veroorzaken. Experts uit de industrie geven echter aan dat correcte shalegas-activiteiten absoluut veilig zijn. Bij de fracking-methode wordt het gas uit rotsen weggepompt door in de steenformaties water met zand en chemische producten tegen een hoge druk te injecteren. De techniek wordt veelvuldig toegepast in Canada en de Verenigde Staten. Het Bulgaarse verbod voorziet in een boete van 66 miljoen dollar per overtreding.

Op dit ogenblik is Bulgarije, net zoals een groot gedeelte van de andere lidstaten van het gewezen Oostblok, voor zijn gasconsumptie in belangrijke mate afhankelijk van Russische import. Chevron had een vergunning gekregen om mogelijke shalegas-voorraden in het noorden van Bulgarije te prospecteren. Ook in Frankrijk is een verbod op fracking van shalegas ingevoerd. Het verbod geldt er echter niet voor andere methodes om het gas te winnen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home